BACK TO
TOP
Special Reports

Καλλιέργεια λεβάντας με τη μεταποίηση ως μόνη οδό για υπεραξία

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου πέντε χρόνια. Το κίνητρο αποτέλεσαν κάποια στρέµµατα οικογενειακής περιουσίας, που παρέµεναν για πολλά χρόνια χέρσα.

40-41_01_21

Γιώργος Λαμπίρης

313
0

Ο σύζυγος της παραγωγού Βάσως Βούζα-Κυρατζή, διέθετε εκτάσεις γης στην ορεινή περιοχή της Καληράχης Γρεβενών σε υψόµετρο 850 µέτρων. Εκείνη, έχοντας οικογενειακές καταβολές στον αγροτικό τοµέα, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις εκτάσεις, καλλιεργώντας λεβάντα. Αυτή τη στιγµή η συνολική έκταση γης ανέρχεται σε περίπου 30 στρέµµατα. «Ένα σηµαντικό κοµµάτι γης και οικογενειακής περιουσίας παρέµενε για χρόνια αναξιοποίητο και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να φυτέψω λεβάντα. Το συγκεκριµένο φυτό και η µεταποίησή του µπορούσε να µου προσφέρει υπεραξία, αρκεί να προχωρούσα εκτός από την καλλιέργεια και στη µεταποίησή του. Σήµερα έχω στη γκάµα µου 17 προϊόντα µε κύριο συστατικό το αιθέριο έλαιο λεβάντας, όπως είναι το λουκούµι, η σοκολάτα, οι αποξηραµένοι ανθοί για ρόφηµα καθώς και µία σειρά από διαφορετικά καλλυντικά µε πιστοποίηση από τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων. Ταυτόχρονα παίρνουµε και µέλι από τα πιστοποιηµένα βιολογικά µελίσσια µας και φτιάχνουµε διάφορα καλλυντικά, χρησιµοποιώντας και ελαιόλαδο από πιστοποιηµένο βιολογικό παραγωγό της Καλαµάτας», λέει η Βάσω Κυρατζή.

Από αγροτική οικογένεια της Καρδίτσας

Η οικογένειά της είχε ως κύρια ενασχόληση την καλλιέργεια σιτηρών στην Καρδίτσα από όπου κατάγεται. Η ίδια πριν ξεκινήσει την πρωτογενή παραγωγή ήταν µοδίστρα. Ωστόσο αποφάσισε να ασκήσει και την αγροτική δραστηριότητα παράλληλα. «Η µοδιστρική ήταν αυτή που µου έδωσε τα χρήµατα για να δηµιουργήσω τη λεβάντα. Όταν φτάσω σε ένα αρκετά ικανοποιητικό σηµείο µε την ανάπτυξη της καλλιέργειας και της µεταποίησης, θα διακόψω το αρχικό µου επάγγελµα για να ασχοληθώ αποκλειστικά µε τη γη», αναφέρει.

Στόχος η πιστοποίηση της καλλιέργειας ως βιολογικής, αλλά και οι εξαγωγές

Η Βάσω Κυρατζή αποφάσισε να φυτέψει τη λεβάντα, παρακολουθώντας σεµινάρια για την καλλιέργεια αρωµατικών φυτών µε αρχικό σκοπό την παραγωγή αιθέριου ελαίου. Σταδιακά διέβλεψε την προοπτική που έχει η καλλιέργεια αν συνδεθεί µε την µεταποίηση. «Το µέλλον είναι στην µεταποίηση. Η αποκλειστική ενασχόληση µε τον πρωτογενή τοµέα δεν αποδίδει. Το µεγαλύτερο σφάλµα στην Ελλάδα, είναι ότι δεν ενισχύονται οι παραγωγοί για να εισέλθουν στη µεταποίηση και να µπορέσουν να δηµιουργήσουν υπεραξία για το παραγόµενο προϊόν τους. Ωστόσο και η µεταποίηση απαιτεί δουλειά και τρέξιµο, συµµετοχή σε εκθέσεις και εµπορικό ένστικτο».

Αυτή την περίοδο η παραγωγός επιδιώκει να πιστοποιήσει την παραγωγή της λεβάντας ως βιολογική. «Σε τέσσερα χρόνια έχουµε καταφέρει να δηµιουργήσουµε ένα ικανό πελατολόγιο και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Γερµανία, η Ιταλία, η Κύπρος. Ευελπιστούµε σταδιακά να διευρύνουµε το πελατολόγιό µας και να συνεχίσουν τη δουλειά τα παιδιά µας όταν έρθει η ώρα».

Οι αποδόσεις που δίνει στρεµµατικά η λεβάντα είναι περίπου 3-4 κιλά αιθέριο έλαιο ανά στρέµµα. Μελλοντικά δηλώνει ότι θα παραµείνει προσηλωµένη στη συγκεκριµένη καλλιέργεια, προσθέτοντας στρέµµατα εφόσον χρειαστεί για να µεγαλώσει κι άλλο την παραγωγή της. Αναφορικά µε τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η καλλιέργεια, επισηµαίνει ότι η λεβάντα είναι ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες καθώς επηρεάζεται από τις βροχοπτώσεις και το έντονο ψύχος. «Απαιτεί εύκρατο και ισορροπηµένο κλίµα, χωρίς απότοµες διακυµάνσεις στη θερµοκρασία. Ο χρόνος ζωής του φυτού είναι περίπου 7 χρόνια, οπότε και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του και κατόπιν απαιτούνται νέες φυτεύσεις».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία