BACK TO
TOP
Special Reports

Τυροκομικά μέσα από την παράδοση με γάλα α’ ποιότητας

Η οικογένεια Τζουρµπάκη θέλησε κατά τη δεκαετία του 1970 να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, συνδυάζοντας την παράδοση που διατηρούσε στην κτηνοτροφία µε τη µεταποίηση. Το 1978 έγινε η αρχή από τα αδέρφια Μανώλη και Παντελή Τζουρµπάκη, οι οποίοι µαζί µε τον πατέρα τους δηµιούργησαν το τυροκοµείο Αφοί Τζουρµπάκη.

40a_39

Γιώργος Λαμπίρης

3165
1

Το 1978 έγινε η αρχή από τα αδέρφια Μανώλη και Παντελή Τζουρµπάκη, οι οποίοι µαζί µε τον πατέρα τους δηµιούργησαν το τυροκοµείο Αφοί Τζουρµπάκη. Το 2015 τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόµους τους, µε τον Μανώλη να κρατάει το τυροκοµείο Αφοί Τζουρµπάκη και τον Παντελή να δηµιουργεί ένα νέο εγχείρηµα, µε την ονοµασία «Τυροκοµιό» και έδρα του το ορεινό χωριό Καρίνες Ρεθύµνου, µία αµιγώς γαλακτοπαραγωγική περιοχή, σε υψόµετρο 560 µέτρων.

Με συνοδοιπόρους το γιο και την κόρη του

Σήµερα ο Παντελής Τζουρµπάκης, έχει συνοδοιπόρους τον γιό του, Γιάννη – απόφοιτο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων - αλλά και την κόρη του Μαρία, που τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει και εκείνοι στην επιχείρηση. «Ήδη η νεότερη γενιά της οικογένειας έχει µπει στα πεπραγµένα της επιχείρησης, ο γιος µου ήδη από το 2005 και η κόρη µου τα τελευταία τρία χρόνια».

Εκτός των άλλων το Τυροκοµιό παράγει κεφαλοτύρι, τυρί άλµης, ξηρό ανθότυρο, φρέσκια και ξινή µυζήθρα, γαλοµυζήθρα καθώς και τυριά για τοστ πλήρες, ελαφρί και γίδινο. Στα παραγόµενα προϊόντα είναι και ο ξινόχοντρος, ένα γαλακτοκοµικό παραδοσιακό προϊόν όπως ο τραχανάς. «Εκτός από τα υπόλοιπα προϊόντα παράγουµε και τουλουµοτύρι, το οποίο στραγγίζεται παραδοσιακά σε δέρµα ζώου», εξηγεί ο τυροκόµος. «Παράγεται κατά τη χειµερινή περίοδο όταν αρχίζει και αυξάνεται η παραγωγή των ζώων και η εισκόµιση του γάλακτος».

Στα προϊόντα το παραδοσιακό τυροζούλι από αιγοπρόβειο γάλα, που πήζει με ξινό

Το σύνολο των παραγόµενων προϊόντων προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα, µε έµφαση σε παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Συλλέγοντας το γάλα που επεξεργάζεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς της περιοχής σε ακτίνα που δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόµετρα από την έδρα του τυροκοµείου, ο Παντελής Τζουρµπάκης παράγει µία σειρά από τυριά, µεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η γραβιέρα και το ηµίσκληρο καπνιστό τυρί, αµφότερα από πρόβειο και γίδινο γάλα, καθώς και το παραδοσιακό τυροζούλι, που παράγεται από αιγοπρόβειο και πήζει µε ξινό, µε ξύδι ή µε χυµό λεµονιού και κυκλοφορεί σε τρεις παραλλαγές: κλασικό, µε µπούκοβο και µε θυµάρι. «Το τυροζούλι προέρχεται από µία παλιά συνταγή των παππούδων µας, από την οποία αντλήσαµε έµπνευση και τη µεταφέραµε στη δική µας παραγωγή, σε τρεις παραλλαγές γεύσεων, προσθέτοντας και µυρωδικά», εξηγεί ο Παντελής Τζουρµπάκης.

Στις βλέψεις του τυροκομείου Τζουρµπάκη είναι να δηµιουργήσει µία νέα µεγαλύτερη παραγωγική µονάδα το προσεχές διάστηµα. Σύµφωνα µε τον Παντελή Τζουρµπάκη η δηµιουργία σύγχρονης µονάδας είανι κάτι που προγραµµατίζεται για τα επόµενα χρόνια. «Ωστόσο για να συµβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρούµε προσωπικό για να δουλέψει µαζί µας. Η πραγµατικότητα όµως είναι ότι παρουσιάζονται µεγάλες ελλείψεις σε έµψυχο δυναµικό, όπως συµβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστηµα».

Τα παραγόµενα προϊόντα διοχετεύονται στην Αθήνα, όπου διατίθεται το µεγαλύτερο µέρος αυτών. Σηµαντική συµµετοχή στις πωλήσεις προϊόντων του Τυροκοµιού έχει και η Κρήτη. Είναι όµως διαθέσιµα και σε αρκετά ακόµα σηµεία λιανικής ανά την επικράτεια. Τα τυριά του Τυροκομιού εντοπίζονται αποκλειστικά  σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης και delicatessen, µε µοναδική εξαίρεση τη διάθεση ορισµένων ποσοτήτων στην αλυσίδα σούπερ µάρκετ της Κρήτης, ΣΥΝΚΑ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-01-2024 17:38Γιώργος κοντογιωργη

Θα ήθελα να σας γνωρίσω και να μάθω για τα προϊόντα σας με ενδιαφέρουν το τηλέφωνο μου είναι 99 229317 αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία