BACK TO
TOP
Special Reports

Το πετιμέζι αλλιώς με ζαχαροκάλαμο ντόπιο από Ξάνθη

Αµιγώς γυναικεία υπόθεση αποδεικνύεται η αναβίωση του ζαχαροκάλαµου στην Ελλάδα, µε µια παρέα γυναίκες από την Ξάνθη να ενεργοποιούν σταδιακά από το 2006 ξανά την καλλιέργεια, ξεπερνώντας µύριες δυσκολίες.

40-41_01_31

Γιάννης Ρούπας

462
0

Τελικά, το 2014 συστήθηκε η ΚοινΣΕπ «Γενισέα». Για να πετύχουν στο εγχείρηµα, οι επτά γυναίκες - µέλη του «Γενισέα» έψαξαν πολύ για πληροφορίες από βιώµατα των γηραιότερων του χωριού, οι οποίοι αναπολούσαν τη γεύση του αυθεντικού πετιµεζιού από ζαχαροκάλαµο. Παράλληλα, η Συνεταιριστική Επιχείρηση κατόρθωσε να δηµιουργήσει και προσαρµοσµένη ανοξείδωτη µηχανή αποχύµωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η µεταποίηση.

«Κάναµε κάτι αυθόρµητο που τελικά απέδωσε. Επενδύσαµε το κοµπόδεµα που κρατούσαµε για τα γεράµατά µας, προκειµένου να φέρουµε ξανά στο προσκήνιο το ζαχαροκάλαµο και να το αφήσουµε προίκα στον τόπο και τα παιδιά µας», υπογραµµίζει στην Agrenda ένα από τα ιδρυτικά µέλη του Συνεταιρισµού, Αναστασία Αµανατίδου. Η ίδια, µαζί µε άλλες έξι γυναίκες, ηλικίας από 50 έως και 70 χρόνων καλλιεργούν πλέον 20 στρέµµατα µε ζαχαροκάλαµο, παράγοντας γύρω στους δύο τόνους πετιµέζι ετησίως. 

Για όσους δεν είναι εξοικειωµένοι µε τον όρο, το πετιµέζι είναι ένα  γλυκό σιρόπι, πλούσιο σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί ως γλυκαντικό σε τρόφιµα ή ποτά, στο µαγείρεµα κρεατικών αλλά και ως συστατικό για dressing σε σαλάτες. Μπορεί µε την ίδια ευκολία να αξιοποιηθεί σε κέικ και σε γλυκά, ενώ µεταποιείται σε κρύο ρόφηµα. Εξίσου γευστικά αναµιγνύεται µε βούτυρα ξηρών καρπών, γιαούρτι ή ακόµα και µε παγωτό. Η ΚοινΣΕΠ παράγει και τυποποιεί σε δικές της συσκευασίες, τις οποίες µπορεί κανείς να βρει σε επιλεγµένα παντοπωλεία αλλά και µε παραγγελία µέσω φόρµας επικοινωνίας στο zaxarokalamo.gr.

Άλειμμα με ταχίνι και φουντούκι και στο βάθος έρχεται το ρούμι

Το πετιµέζι από ζαχαροκάλαµο που παρασκευάζει ο σύλλογος Γενισέα διαθέτει πιστοποιήσεις, µε έγκριση από το Χηµείο του Κράτους και πλήθος αναλύσεων από Πανεπιστήµια. Σηµειωτέον, αποτελεί το µοναδικό ελληνικό προϊόν που παράγεται από σπορά στην Ελλάδα, καθώς οποιοδήποτε άλλο προϊόν στα ράφια των καταστηµάτων είναι εισαγωγές από την Αµερική.

Τρεις κωδικοί που ξεχωρίζουν είναι το άλειµµα ταχίνι µε πετιµέζι, µε φιστικοβούτυρο, αλλά και το spread µε πραλίνα φουντουκιού. Να σηµειωθεί εδώ πως όλα τα προϊόντα παράγονται χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Αντίστοιχα, το πετιµέζι παράγεται εξ’ ολοκλήρου από φυσικό χυµό ζαχαροκάλαµου εγχώριας καλλιέργειας, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και είναι πλούσιο σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Χειρονακτικά η επεξεργασία

Η σπορά γίνεται Απρίλιο – Μάιο και η συγκοµιδή πραγµατοποιείται το πρώτο 15ηµερο του Σεπτεµβρίου, διαρκώντας ένα µήνα, ενώ το κόστος καλλιέργειας διαµορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα µε το καλαµπόκι.  Αφού το φυτό µεγαλώσει και ωριµάσει αποκτώντας τα απαιτούµενα σάκχαρα, τα γλυκά καλάµια κόβονται ένα-ένα µε το χέρι. Κατόπιν µεταφέρονται σε στεγασµένο χώρο όπου µε τη βοήθεια µίας πρότυπης ανοξείδωτης µηχανής, συλλέγεται ο χυµός. Μετά από µια ειδική επεξεργασία που περιλαµβάνει φιλτράρισµα, ψήσιµο και πολλές φορές προσθήκη κολοκύθας ή κυδωνιού, δηµιουργείται το τελικό πετιµέζι.

Εντός τριετίας έρχεται και Ρούµι

Στα σκαριά βρίσκεται και το λανσάρισµα του πρώτου 100% ελληνικού αποστάγµατος (ρούµι) που να φτιάχνεται από φυσικό χυµό ζαχαροκάλαµου. Η παραγωγή του πρώτου ρούµι στην Ελλάδα γίνεται µε την αξιοποίηση ζαχαροκάλαµου και µελάσας που παράγεται στη Γενισέα Ξάνθης και αποστάζεται στη Θεσσαλονίκη στους σύγχρονους άµβυκες της Dorodouli Distillery, µε την διαδικασία της κλασµατικής απόσταξης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία