Κουβαλώντας το «µικρόβιο» της καλλιέργειας από µικρό παιδί, όταν και βοήθαγε τον πατέρα του στα χωράφια όποτε χρειαζόταν, και έχοντας ακόµα άξιους συµπαραστάτες στο πλάι τους γονείς του Αναστάσιο και Μαρία, κατά την διάρκεια των σπουδών του ο Νίκος αποφάσισε να αναδείξει την ποιότητα των βιολογικών φασολιών που ανέκαθεν παράγονταν στο χωριό, και έτσι προχώρησε προ διετίας στην έναρξη της Varecon. Το λανσάρισµα τον πρώτων προϊόντων ήρθε τον Σεπτέµβριο-Οκτώβριο του 2024 µε την επίσηµη παρουσίαση της εταιρείας να ακολουθεί τον περσινό Νοέµβριο στην έκθεση της Detrop στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη στιγµή, η οικογενειακή επιχείρηση διαθέτει 12 στρέµµατα, στα οποία καλλιεργούνται µε βιολογικό τρόπο, χωρίς δηλαδή να γίνεται χρήση χηµικών, φασόλια 4 ποικιλιών: γίγαντες, πλακέ, µπαρµπούνι και παπούδα. Tο γεγονός ότι όλα είναι τοπικοί σπόροι, παρέχει το πλεονέκτηµα ότι έχουν εναρµονιστεί µε το περιβάλλον.
Παρά τις δυσκολίες, όπως η κλιµατική αλλαγή και ο έντονα χειρωνακτικός χαρακτήρας της παραγωγής, η Varecon δεν το βάζει κάτω. Κεντρικό κοµµάτι της φιλοσοφίας της είναι να παρέχει στους καταναλωτές ένα αυθεντικό προϊόν, του οποίου να γνωρίζουν την ποιότητα των πρώτων υλών.
Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρίσκονται σε ακτίνα 2-3 χιλιοµέτρων από τα χωράφια δείχνοντας πως υποστηρίζει το µοντέλο «Farm-to-Fork».
Έτοιμα γεύματα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές
Στο χαρτοφυλάκιο της Varecon διατίθενται ακόµα έτοιµα γεύµατα, τα οποία µεταποιεί η ίδια και τα οποία βασίζονται στις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής: φασόλια σούπα γιαχνί, γίγαντες γιαχνί και νερόβραστα φασόλια.

«Όλα τα συστατικά των έτοιµων γευµάτων είναι βιολογικά και δική µας παραγωγής εκτός από το αλάτι και το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο συγχρόνως, γιατί καλείσαι να επεξεργαστείς από το χωράφι όλα τα υλικά µέχρι να φτάσουν στο βάζο, και µετά πρέπει και αυτό να το εµπορευτείς. Εποµένως είναι µια πολυδιάστατη διαδικασία µε πολύ µεγάλο βαθµό δυσκολίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ίτσκος.
Η αναγνώριση του κόπου και της ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας Varecon ήρθε και στα φετινά βραβεία Specialist Awards, όπου οι γίγαντες γιαχνί τιµήθηκαν µε πλατινένιο βραβείο, αλλά και τα νερόβραστα φασόλια πλακέ απέσπασαν το χρυσό βραβείο.

Αυτή τη στιγµή τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, την Πτολεµαΐδα, την Κατερίνη και γενικά κυρίως στη Μακεδονία, αλλά έντονη επιθυµία της επιχείρησης είναι να επεκταθεί και στην αγορά της Αθήνας.
Πρωταρχικός στόχος της Varecon είναι να αυξηθεί η παραγωγή και µετέπειτα η εµπορία και κατ’ επέκταση η εξαγωγή των προϊόντων έτοιµων γευµάτων της εταιρείας στο εξωτερικό. «Ήδη προσπαθούµε να αυξήσουµε την παραγωγή και βλέπουµε ότι υπάρχει σηµαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Εποµένως αυτό που µας µένει είναι να οργανωθεί σωστά η συγκεκριµένη διαδικασία, ούτως ώστε να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε και στις αγορές του εξωτερικού» επισηµαίνει ο Νίκος Ίτσκος.
