
Όπως το πάει ο καιρός, από δω και πέρα µόνο προβλήµατα θα φέρνει στους παραγωγούς. Το θέµα είναι να µην προστίθενται και άλλα, που δεν θα έπρεπε. Όπως µε την αντιχαλαζική προστασία, που ακόµα δεν έχει γίνει τίποτα. Ο διαγωνισµός κρίθηκε άγονος και µαταιώθηκε διότι δεν υποβλήθηκε καµία προσφορά. Άνοιξε κάποια στιγµή νέα διαβούλευση, αλλά πάλι τίποτα, οπότε τα πράγµατα έµειναν έτσι. Πώς; Όχι µόνο δεν έγινε διεύρυνση του προγράµµατος, όπως ζητούσαν οι αγρότες, αλλά ούτε καν η απαραίτητη σύµβαση µε τον ΕΛΓΑ. Πάµε για του χρόνου δηλαδή;
Σε ηµερίδα στη Σκύδρα, παρουσία αγροτών, ειπώθηκε ότι οι φάκελοι του διαγωνισµού -βάσει νοµοθεσίας- ανοίγουν στις 8 Μαΐου, οπότε και αναµένονται τα αποτελέσµατα. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας 3∆ εξήγησε ότι θα χρειαστούν 13 ηµέρες για τις όποιες προσφυγές και µετά, εφόσον πάνε όλα ιδανικά και χωρίς εµπόδια, θα ξεκινήσει ο υποχρεωτικός έλεγχος ικανότητας των πιλότων από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, µιας και το τελευταίο πεντάµηνο είναι αδρανείς. Μίλησε για µια τυπική, αλλά πολύ βασική διαδικασία, που όµως µεταφέρει την έναρξη της αντιχαλαζικής προστασίας για τον…. Ιούνιο! Αν όλα πάνε πρίµα!
∆εν ξέρουν τι να γίνουν οι παραγωγοί σπαραγγιού, που φέτος εκτιµούν απώλεια παραγωγής κοντά στο 50% και υποβάθµιση της ποιότητας, που φτάνει την οικονοµική ζηµιά έως το 65%. Αιτίες, οι συννεφιές του Φεβρουαρίου που καθυστέρησαν τη συγκοµιδή, ο παγετός και οι συνεχείς βροχοπτώσεις Μαρτίου και Απριλίου, που στρέσαραν τα φυτά και έδωσαν µη εµπορεύσιµο προϊόν. Ζητείται επειγόντως λύση!
Στα µαύρα τους τα χάλια και οι κτηνοτρόφοι στη Χαλκιδική, έπειτα από την επιβεβαίωση κρουσµάτων ευλογιάς σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή της Νέας Φώκαιας, στον ∆ήµο Κασσάνδρας. Θανάτωσαν 1.600 αιγοπρόβατα, σύµφωνα µε το πρωτόκολλο, σε τέσσερις κτηνοτροφικές µονάδες. ∆ηλαδή οι κτηνοτρόφοι χάνουν όλο το κοπάδι τους. Τι ζητούν; Απλά τις αποζηµιώσεις που δικαιούνται, για να µπορέσουν να στήσουν από την αρχή τις κτηνοτροφικές µονάδες τους.