
Έξαλλοι οι γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι, µέλη του ΓΕΩΤΤΕ, µε τη νέα προκήρυξη στα Βιολογικά, που δεν περιλαµβάνει στις δεσµεύσεις των διακιούχων την υποχρέωση σύµβασης µε σύµβουλο του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων. Κάνουν λάθος εκεί στο υπουργείο, λένε από το ΓΕΩΤΕΕ, αν πιστεύουν ότι έτσι µειώνουν το κόστος υλοποίησης της παρέµβασης και εξοικονοµούν χρήµατα για τους παραγωγούς. Πώς θα προχωρήσουµε σε αναβάθµιση του καλλιεργούµενου προϊόντος, αναρωτιούνται! Καλά ξεκίνησε αυτό! Άσε που από την πρώτη κιόλας µέρα των αιτήσεων, το σύστηµα….. κράσαρε!
Ακόµα τίποτα δεν έχει γίνει µε τις αποζηµιώσεις στα αµύγδαλα και τα κάστανα της Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας λόγω απώλειας παραγωγής. Άλλη µία ανακοίνωση καταγγελία αυτή τη φορά έρχεται από τη Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, που καταγγέλει στην κυβέρνηση τον απαράδεκτο -όπως τον χαρακτηρίζει- αποκλεισµό των εν λόγω παραγωγών. Τι ζητάνε; Την άµεση και πλήρη αποζηµίωση όλων των πληγέντων καλλιεργητών. Άντε να δούµε πως θα πάει αυτό!
Ευτυχώς που είναι και ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης και αναλαµβάνει παρέµβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά µε την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού βαµβακιού. Θα πάει, σου λέει, στις Βρυξέλλες και εκεί µαζί µε ευρωβουλευτές όλων των κοµµάτων, θα ζητήσει από τις µεγάλες εταιρείες ρούχων που πουλάνε τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, να αναγράφουν ότι κατασκευάζονται από ευρωπαϊκό βαµβάκι. Σωστό αυτό! Είναι όµως εφικτό; Άλλωστε, µόνος του το είπε, το σήµα βάµβακος έχει κατοχυρωθεί από το 2019, ενώ υπάρχει και πλατφόρµα για την ιχνηλασιµότητα του προϊόντος. Και από τότε τι;;;
Ανάστατοι οι αλιείς της Σκοπέλου µε τη νέα Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει υποχρεωτική ζύγιση και καταγραφή των αλιευµάτων. Κι αυτό γιατί η ζύγιση θα γίνεται αποκλειστικά στο λιµάνι της Γλώσσας, επιβαρύνοντας επιπλέον τους ψαράδες µε καύσιµα και χρόνο µετακίνησης. Μαζί µε αυτό και ο αποκλεισµός τους από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, εξαιτίας του εισιτηρίου εισόδου, το οποίο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως «χαράτσι», που λειτουργεί υπέρ των ισχυρών του κλάδου.
Ο Μπλοκατζής