BACK TO
TOP
Τρίμματα

Κυνηγοί ευκαιριών

Πάντα το λέγαµε ότι σ’ αυτή τη χώρα και ειδικά στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής τα περισσότερα που γίνονται είναι χωρίς κανένα σχέδιο στην υπόθεση των φωτοβολταϊκών ωστόσο, το ζήτηµα µάλλον έχει ξεφύγει.

panagos01

15
1

Η µικρή Ελένη

Πρόκειται για το δεύτερο κύµα ανάπτυξης που διέρχεται ο συγκεκριµένος κλάδος, µετά την πρώτη καθαρά επιδοτούµενη «άνοιξη» των φωτοβολταϊκών πάρκων. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά το παιχνίδι το παίζουν πολύ λίγοι µε τους πολλούς… να γλύφουν το κόκκαλο.

 

 Κυνηγοί ευκαιριών

Καµιά οριοθέτηση, κανένας γεωγραφικός σχεδιασµός, καµιά σκέψη για ζώνες παραγωγής ενέργειας, καµιά φροντίδα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, κανένας σεβασµός προς τις εξόχως παραγωγικές γαίες. Αντίθετα, µετά από µια µακρά περίοδο οικονοµικής κατάρρευσης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων η υπόθεση της εγκατάλειψης των γεωργικών γαιών και της αναζήτησης άλλων λύσεων επιβίωσης των ανθρώπων της υπαίθρου και των κατόχων αγροτικής γης, τα πράγµατα γίνονται πολύ πιο εύκολα για τους κεφαλαιούχους κυνηγούς των µεγάλων ευκαιριών.

 

 ∆έλεαρ το νοίκι

Όταν λοιπόν έρχονται και σου προσφέρουν 250 ευρώ νοίκι το στρέµµα ετησίως, τη στιγµή που εισέπραττες 50 ευρώ το στρέµµα νοικιάζοντας το κτήµα για αγροτική εκµετάλλευση ή κέρδιζες στην καλύτερη 150 ευρώ το στρέµµα καλλιεργώντας ο ίδιος τη γη σου, είναι φυσικό, το δίληµµα  της προσφοράς να λειτουργεί!

  Η αξία της γης

Από την άλλη πλευρά, στην υπόθεση φωτοβολταϊκά, αυτό που έχει τη µεγαλύτερη αξία είναι η γη. Γιατί µπορεί να έχει νόηµα η επένδυση γι’ αυτόν που δεν έχει τη γη και να µην έχει ενδιαφέρον για τον κάτοχό της. Με τα σηµερινά δεδοµένα, όταν υπάρχει η γη, η ίδια η απόδοση µπορεί να χρηµατοδοτήσει το έργο. Το λέω λίγο απλοϊκά, αλλά κάπως έτσι έχουν τα πράγµατα. Μην τσιµπάτε, λοιπόν, τόσο εύκολα στις γαλαντόµες προσφορές. Υπάρχει και ο δρόµος της ιδιωτικής ή και συλλογικής επένδυσης, που κάποτε ήταν επιστήµη.

 

 Κάτι θα λείψει

Υπάρχει όµως και κάτι άλλο! Όποια παραγωγική γη οδηγείται στα φωτοβολταϊκά, λείπει από τις καλλιέργειες. Με τον καιρό αυτό θα σηµάνει µείωση της αγροτικής παραγωγής, εποµένως µείωση και της προσφοράς αγροτικών προϊόντων. Το πλεόνασµα που επικαλούνταν πολλοί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη χώρα µας, θα γίνει έλλειµµα και ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης λέει ότι οι τιµές παραγωγού θα αυξηθούν.

 

 Των φρονίµων

Αυτή είναι η καλή πλευρά, γιατί υπάρχει και η άλλη που λέει ότι προσεχώς τα ενοίκια για αγροτική γη θα πάνε στα ύψη και µε βάση την ήδη οριακή εικόνα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής στον διεθνή ανταγωνισµό, µια τέτοια αύξηση στη βασική παράµετρο του κόστους παραγωγής δεν θα συµφέρει κανέναν να καλλιεργήσει. Καλοδεχούµενες λοιπόν οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, ωστόσο, των φρονίµων τα παιδιά πριν πεινάσουν µαγειρεύουν!

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-08-2020 19:40Νικος

Με την παγκοσμιοποίηση, όταν πλέον εισάγονται παμφθηνα φακές από τον Καναδά, σιτηρά από Ουκρανία και χίλια δυο άλλα προϊόντα από φτωχότερες χώρες η γεωργία στην Ελλάδα είναι ήδη πεθαμένη

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία