
Αποµακρυσµένα βοσκοτόπια
ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ποσό που λείπει από το ταµείο υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ, κι’ αυτό γιατί κάποιοι επέλεξαν να πριµοδοτήσουν µε δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα κατ’ επίφαση αγρότες µε «τεχνική» µόνο πρόσβαση σε… αποµακρυσµένα βοσκοτόπια. Η λύση που επιλέχθηκε κατόπιν ωρίµου σκέψεως, ήταν η οριζόντια περικοπή (σε 650.000 αγρότες) 10% από τα υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και 5% από το πρασίνισµα. Για να µη στάξει η ουρά του γαϊδάρου.
Ως πότε παλικάρια
ΣΕ ΟΛΕΣ τις προηγµένες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν αυτό τον καιρό το νέο µοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και την καινούργια ταυτότητα του µελλοντικού αγρότη. Στην Ελλάδα, ελέω διαπλοκής, συνεχίζουµε να µην ξέρουµε πότε και πως θα πληρωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις, συνεχίζει να αποτελεί θετική είδηση και πεδίο πολιτικής εκµετάλλευσης, η πίστωση των λογαριασµών των αγροτών έστω και µε οριζόντια µείωση στα ποσού που τους αναλογεί.
Φοβού τους Θεσσαλούς
ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ είναι χωρίς αµφιβολία µεταξύ αυτών που καταγράφουν φέτος σοβαρή µείωση εσόδων, εξαιτίας της πανδηµίας και της βαθιάς κάµψης που διέγραψε επί µήνες η διεθνής χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος. Οι προσφορές των εκκοκκιστών για το σύσπορο (τιµή παραγωγού), ακόµα κι αν η διεθνής τιµή διόρθωσε, ήταν αποτέλεσµα αυτής της βαθιάς κάµψης. Η κάλυψη της απώλειας που είχαν οι βαµβακοκαλλιεργητές παραµένει υποχρέωση της Πολιτείας. Το που θα βρεθεί το αναγκαίο κονδύλι, δηλαδή περί τα 60 εκατ. ευρώ, είναι δουλειά των κυβερνώντων. Εκτός αν η ενίσχυση των πληγέντων γίνεται µε δύο µέτρα και δύο σταθµά.
Τρώει και σάπια καρύδια
Η ΙΣΤΟΡΙΑ µας διδάσκει ότι ο σπόρος του διχασµού φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι ο σπόρος της ενότητας. Μέσα σ’ ένα καλοκαίρι, το 2016, η αποστασία που οργάνωσε ο «τρυποκάρυδος του ΟΣ∆Ε», οδήγησε στην διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, µιας οργάνωσης µε ιστορία 80 χρόνων και µε τεράστια προσφορά στον αγροτικό συνεργατισµό. Έκτοτε οι συνεταιρισµοί καταγράφουν µόνο ήττες, ενώ το θεσµικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους αλλάζει και ξανά αλλάζει χωρίς αποτέλεσµα.
Είναι ν’ απορείς
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνάντηση συνεταιριστών υπό την παρουσία Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έγινε µε τις καλύτερες προϋποθέσεις, ανοίγει ωστόσο µια προοπτική αποκατάστασης της ενότητας στο χώρο, προκειµένου να θεµελιωθεί µια νέα τριτοβάθµια οργάνωση που θα επιχειρήσει να ξαναβάλει τα πράγµατα σε µια σειρά. Οι άτσαλες αντιδράσεις και η υπονόµευση που συνοδεύει και αυτή την τελευταία προσπάθεια, δηµιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηµατικά.
Έλα πρόεδρε κι από τη βάση
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ εκπροσώπηση των µικρών συνεταιρισµών στην ΕΘ.Ε.Α.Σ., η µια κάποια λύση για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων τριτοβάθµιας, ακόµα και η δυνατότητα εκλογής προέδρου από τη βάση και όχι από τα µέλη της ∆ιοίκησης είναι θέµατα που θα µπορούσαν να συζητηθούν κάποια στιγµή, ωστόσο, αυτό που προέχει σ’ αυτή τη φάση είναι η αποκατάσταση της ενότητας στο χώρο. Άλλωστε, οι κινήσεις σήµερα, υπαγορεύονται από το θεσµικό του νόµου 4673/2020. Το µελάνι της υπογραφής του νέου νόµου είναι πολύ νωπό για να τίθεται αιφνιδίως και µάλιστα υπό την απειλή της ενότητας θέµα τροποποίησής του.