BACK TO
TOP
Τρίμματα

Σωσίβιο η ΚΑΠ

Η προεκλογική περίοδος αργά ή γρήγορα ολοκληρώνεται, όµως ο επόµενος υπουργός Γεωργίας δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής.

Πanagos_trimmata

Γιάννης Πανάγος

117
0

Όποιος λοιπόν κι αν κληθεί να αναλάβει την επόµενη µέρα «τα κλειδιά του µεγάρου» της πλατείας Βάθη, θα πρέπει να ξέρει ότι τα θέµατα της αγροτικής παραγωγής έχουν µείνει πολύ πίσω. ∆εν είναι µόνο το ΟΣ∆Ε και οι υποθέσεις της νέας ΚΑΠ που δεν έχουν βρει το δρόµο τους. Τα δύσκολα αρχίζουν από το γεγονός ότι η διοίκηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι υπουργοί νοµίζουν πως θα τα καταφέρουν, οι αγροτικές οργανώσεις είναι πολύ αδύναµες και τα µεγάλα ιδιωτικά συµφέροντα λύνουν και δένουν… σπάνια προς όφελος των αγροτών.

 

  •   Σωσίβιο η ΚΑΠ

Πάντως το ζήτηµα δεν είναι ταξικό. Μια ενδεχόµενη κατάρρευση του αγροτικού τοµέα θα µπορούσε να συµπαρασύρει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, µε ό,τι µπορεί να σηµαίνει αυτό για την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονοµική αυτονοµία της χώρας. Σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η µόνη που σώζει τους αγρότες από τα χειρότερα. Αντίθετα, χρόνο µε το χρόνο η φωνή των αγροτών χάνει την απήχησή της, τις περισσότερες φορές µε ευθύνη των ίδιων, οι οργανώσεις έχουν γίνει ακολούθηµα των τοπικών βουλευτών και των εκάστοτε κυβερνώντων και την ίδια στιγµή, οι φέροντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης τάσσονται στην υπηρεσία των οικονοµικά ισχυρών και των κάθε είδους lobbies.

 

  •   Βολεµένοι

Ο όποιος διάλογος της κεντρικής διοίκησης και των φερόντων την πολιτική ευθύνη µε την πλευρά των αγροτών αποδεικνύεται τελείως προσχηµατικός. Κι αυτό γιατί, οι ίδιες οι δοµές έκφρασης των αγροτών πάσχουν, οι συζητήσεις είναι αποσπασµατικές, τα αιτήµατα παίρνουν «ατοµική» µορφή, κανείς δεν βλέπει τη µεγάλη εικόνα και τη δυνατότητα µιας συνολικής επανεξέτασης των ζητηµάτων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα θα µπορούσε να πει κανείς ότι η πολιτική εξουσία βολεύεται, καθώς ο χρόνος παραµονής στην εξουσία έχει ηµεροµηνία λήξης και κανείς δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί µε την επόµενη µέρα.

 

  •   Εµείς ή κανείς

Όσο λοιπόν δεν µπαίνει συνολικά ο αγροτικός τοµέας σε καλύτερο δρόµο, τα «αγκάθια» ή καλύτερα οι «καυτές πατάτες» που καλείται να διαχειρισθεί ο κάθε υπουργός πληθαίνουν. Χωρίς ΟΣ∆Ε και µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να µοιάζει µε κινούµενη άµµο, χωρίς τεχνική υποστήριξη, γιατί οι προηγούµενοι είναι της λογικής ή εµείς ή κανείς και χωρίς ολοκληρωµένο θεσµικό πλαίσιο για τη νέα ΚΑΠ, οι νέες Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης ενδέχεται να οριστικοποιηθούν τον Σεπτέµβριο, µε ό,τι µπορεί να σηµαίνει αυτό για τον χρόνο και την ποιότητα των πληρωµών (άµεσων ενισχύσεων).

 

  •   ∆ρυοκολάπτες

Ένα τέτοιο βουνό από προβλήµατα τρέχουσας διαχείρισης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ούτε στην επόµενη κυβέρνηση να ανοίξει σε βάθος τον φάκελο «Αγροτικό Ζήτηµα» στην Ελλάδα, ούτε στον επόµενο υπουργό να ασχοληθεί µε ευρύτητα σκέψης στην κατεύθυνση µιας επανεκκίνησης της αγροτικής οικονοµίας.

Στην καλύτερη περίπτωση, κάποιοι από τους επόµενους να κλείσουν κάποιες από τις «τρύπες» που άνοιξαν οι προηγούµενοι και πάει λέγοντας.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία