
Ο αγροτικός κόσµος της ΕΕ ζητά την επιστροφή δασµών στα ουκρανικά δηµητριακά στα επίπεδα προ πολέµου, καθώς οι ουκρανικές εισαγωγές δηµητριακών έχουν δηµιουργήσει πλεόνασµα στην αγορά κι αυτό έχει µειώσει τις τιµές για βασικές καλλιέργειες της ΕΕ. «Εάν το µαλακό σιτάρι και το κριθάρι δεν προστατευθούν σωστά στην επερχόµενη αναθεώρηση της Συµφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, ο τοµέας των σιτηρών της ΕΕ µπορεί να µην ανακάµψει ποτέ και κανένα όραµα για το µέλλον της γεωργίας δεν θα είναι σε θέση να αντιστρέψει αυτή τη ζηµιά», λέει σε άρθρο γνώµης ο Cédric Benoist, Πρόεδρος της Οµάδας Εργασίας ∆ηµητριακών Copa-Cogeca, το οποίο έρχεται καθώς πλησιάζει η λήξη του κανονισµού µε τον οποίο έχουν ανασταλεί οι εισαγωγικοί δασµοί και τα µέτρα εµπορικής άµυνας από την Ουκρανία έως τις 5 Ιουνίου 2025.
Σε άλλο καµπανάκι προς την Κοµισιόν, τρείς ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίσιµη κατάσταση που αντιµετωπίζει ο τοµέας των λιπασµάτων, µε άµεσες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Τα λιπάσµατα είναι απαραίτητα για την παραγωγή ποιοτικών και επαρκών τροφίµων, όµως η παραγωγή τους εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από πρώτες ύλες Τρίτων χωρών και πλήττεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος στην ΕΕ. Όπως λένε σε ερώτησή τους, ήδη η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε λουκέτο το 70% των εργοστασίων λιπασµάτων στην Ευρώπη, ζητώντας απο την Κοµισιόν να πάρει ορισµένα µέτρα για να µειωθεί το κόστος παραγωγής, να εξασφαλιστεί η επάρκεια των λιπασµάτων και να στηριχθούν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Πάντως, σε εκτενή ανάλυση του ο διακεκριµένος αγροοικονοµολόγος Άλαν Μάθιους από το πανεπιστήµιο Τρίνιτι στο ∆ουβλίνο, µιλά για πολιτικά διλλήµατα στην καρδιά της στρατηγικής της ΕΕ, που κάνουν ως τώρα δύσκολη την απεξάρτηση από τις εισαγωγές λιπασµάτων.
O Γύλος