
Το πιο κρίσιµο θέµα που καλούνται να απαντήσουν σ’ αυτή τη φάση οι ιθύνοντες των Βρυξελλών και µαζί οι ελληνικές αρχές, είναι πως θα γίνει ο τοµέας της γεωργίας ξανά ελκυστικός. ∆εν είναι κάτι απλό, θα λέγαµε ότι είναι πολύ σύνθετο.
Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει το ΓΕΩΤΕΕ, για την απουσία Γεωτεχνικού Συμβούλου στην 1η Πρόσκληση για την Υποβολή Αιτήσεων Στήριξης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)».
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ βάζει τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο της μεθοδολογίας πιστοποίησης για την καλλιέργεια άνθρακα με ορισμένους να εκφράζουν ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους αγρότες να διεκδικούν υπερβολικά πολλά χρήματα.
Ώρα να δοθεί έμφαση στην ανθεκτικότητα της αγροδιατροφής και όχι τόσο σε γενικούς όρους όπως "αειφορία" και "ανάπτυξη" εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας στο πλαίσιο παρέμβασης του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Αύξηση του ετήσιου κατ' αποκοπή ποσού της άμεσης ενίσχυσης για τους μικροκαλλιεργητές από 1.250 ευρώ σε 2.500 ευρώ και μια πιο ευέλικτη χρηματοδοτική στήριξη που θα τους προσφέρει έως και 50 000 ευρώ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων αλλά και αυτόματη ένταξη στο καθεστώς χρηματοδότησης των πιστοποιημένων βιολογικών εκμεταλλεύσεων περιλαμβάνει η μεγάλη δέσμη μέτρων απλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Μαΐου η Κομισιόν.
Στα λόγια παραμένει το πρόγραμμα για την αποζημίωση των πληγέντων Θεσσαλών από τα φερτά υλικά κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με όσα ενημέώνει ο βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος
Τη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στον σχεδιασμό για την αναπτυξιακή αξιοποίηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος του 2025, ζητά από την κυβέρνηση ενόψει της επερχόμενης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ.
Δευτέρα με Τρίτη, δηλαδή μέχρι τις 20 Μαϊου, διαβεβαίωσε ότι θα ανοίξει το ΟΣΔΕ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ στην Κέρκυρα, σκληρή ωστόσο ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φιλίπ Μπας, επί του θέματος. Όπως τόνισε, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ΟΣΔΕ έχει ολοκληρωθεί και στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
Στη σημασία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η επαρκής χρηματοδότηση της ΚΑΠ και η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων ιδίως υπό το φως των εμπορικών συμφωνιών που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες, συμφώνησαν κατά την συνάντηση τους οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών κ.κ. Κώστας Τσιάρας και Francesco Lollobrigida.
Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Κώστας Τσιάρας και Διονύσης Σταμενίτης και προβλέπει την ταξινόμηση των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε όλη τη χώρα, καθώς για την ανάγκη αυτού του σκοπού καθορίζεται Ενιαίο Αμπελουργικό Διαμέρισμα (ΕΑΔ) το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Στον κύκλο που ακολουθεί το ακάρι στο δένδρο (πχ. χρόνος εισόδου του στους οφθαλμούς), στοιχείο που θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον έλεγχο και περιορισμό του πληθυσμού του που προκαλεί παραμόρφωση στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων επικεντρώνεται η έρευνα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Αυτό αναφέρθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου αποφασίστηκε η έκδοση νέας οδηγίας με τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από τους παραγωγούς.
Τις κύριες αλλαγές που δροµολογούνται στον κανονισµό της ΚΑΠ, µε την ενδιάµεση αναθεώρηση θα ανακοινώσει η Κοµισιόν την Τετάρτη 14 Μαΐου, οι οποίες µετά αναµένεται να προστεθούν και στα επί µέρους στρατηγικά σχέδια των κρατών-µελών.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι αγρότες αγοράζουν σχεδόν σε καθηµερινή βάση ανταλλακτικά µικρής η µεγαλύτερης αξίας για τα µηχανήµατα ή / και τα παρελκόµενα τους. Μπορεί να πάνε και δυο και τρεις φορές στο κατάστηµα σιδηρικών γιατί τους έλειψαν δύο βίδες, τρία παξιµάδια ή τέσσερις ροδέλες.
Με έτος βάσης το ΟΣ∆Ε του 2026, θα προκηρυχθεί το Μέτρο επιδότησης για τη δέσµευση άνθρακα σε βαµβακοκαλλιέργειες (31,7 ευρώ το στρέµµα) και βιοµηχανική ντοµάτα (70 ευρώ το στρέµµα), σύµφωνα µε απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda. Αυτό σηµαίνει πως την πρώτη πληρωµή ουσιαστικά οι παραγωγοί θα πρέπει να την περιµένουν τον επόµενο χρόνο για τις σπορές του 2026 και για δεσµεύσεις που θα διατηρούν την επόµενη χρονιά. Ωστόσο αυτό δεν σηµαίνει πως δεν πρέπει να προσέξουν τι θα δηλώσουν οι παραγωγοί στο φετινό ΟΣ∆Ε (2025), καθώς το Μέτρο δέσµευσης άνθρακα είναι «συγκριτικό».
«Αυτό που δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πολλές φορές στην κυβέρνηση είναι ότι, ο θυµός νικάει τη λογική», δηλώνει στην Agrenda κτηνοτρόφος µε βαθιά γνώση των αγροτικών θεµάτων και µάλιστα φίλα προσκείµενος στο κυβερνών κόµµα. Και συνεχίζει: «∆εν έχει σηµασία αν ο Μητσοτάκης παίζει χωρίς αντίπαλο, όταν η οργή των αγροτών ξεχειλίζει, οι αποφάσεις δεν υπακούν στη λογική».
Τα υψηλότερα τελικά πριµ των οικολογικών σχηµάτων, χωρίς καµία µείωση ποσού στην πληρωµή, υπόσχεται πλέον η ∆ράση 1 για τα αγροτεµάχια που θα δηλωθούν µε συγκεκριµένες καλλιέργειες στο ΟΣ∆Ε 2025. Πρόκειται για µία συγκυρία που έχει δηµιουργηθεί λόγω της κατάργησης του «εύκολου» πριµ σποράς σιτηρών και ψυχανθών της ∆ράσης 1, η οποία ουσιαστικά δηµιουργεί άπλετο πλέον χώρο στις υπόλοιπες υποδράσεις να απορροφήσουν µία µερίδα από τα 42 εκατ. ευρώ διαθέσιµα, χωρίς να το ξεπερνάνε. Και άρα, χωρίς να µειώνεται το ποσό της επιδότησης.
Εκµεταλλεύσεις νεαρών αγροτών που δηλώθηκαν πρώτη φορά στο ΟΣ∆Ε από το 2021 και µετά, θα είναι φέτος επιλέξιµες για την συµπληρωµατική επιδότηση 7 ευρώ το στρέµµα σε όλη έκτασή τους, και µε µέγιστο ποσό τα 1.750 ευρώ. Αν το 2025 είναι το πρώτο έτος για το οποίο αιτείται κάποιος την συµπληρωµατική αυτή ενίσχυση θα πρέπει παράλληλα να είναι έως 40 ετών.
Άλυτα προβλήματα με την εφαρμογή του ΟΣΔΕ ανέδειξε η ευρεία σύσκεψη της Πέμπτης 8 Μαΐου μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ) και των μελών της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στον τρίτο χρόνο εφαρµογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής φαίνεται πως αρχίζει να ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι όσον αφορά τις λεγόµενες «καινοτόµες/µοντέρνες» καλλιέργειες, οι οποίες υπολογιζόταν να λάβουν ειδικό πριµ 60 ευρώ το στρέµµα για κάθε Έτος Καλλιέργειας. Εκ του συνόλου των 11 αρχικών επιλογών το 2023, ουσιαστικά µόνο οι πέντε κίνησαν πραγµατικά το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς κατά το Έτος Καλλιέργειας 2024, ενώ από φέτος το αγρωστώδες Τεφ ίσως φύγει από το προσκήνιο.