Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Απώλειες 10 ευρώ το στρέμμα φέρνει ο νέος χάρτης της εξισωτικής

Για απώλειες της τάξεως των 10 ευρώ το στρέμμα στην εξισωτική αποζημίωση όπως αυτή θα διαμορφωθεί αν τελικά ισχύσει ο νέος χάρτης που δόθηκε στην διαβούλευση κάνει λόγω σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης. Επιπλέον και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας με επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους.

palaskas_ktinotrofoi_exisotiki

Χρήστος Διαμαντόπουλος

45
0

Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) έκανε σήμερα (25/09) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα στη δημόσια παρέμβασή του ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη σε μια προσχηματική διαβούλευση fast track μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο σχεδόν 15 ημερών μόνο.

Η προχειρότητα της Υπουργικής απόφασης, αλλά και οι αποκλεισμοί που επιφέρει έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Θεσμοθετούνται περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, στις οποίες, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, έχουν ενταχθεί όλες οι παρέβριες περιοχές του Έβρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ενεργών γεωπόνων η ένταξη των περιοχών του Νομού σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία, ισοδυναμεί με απώλεια σχεδόν 10€ ανά στρέμμα.

Κατά τη φετινή περίοδο οι αγρότες του Νομού υπέστησαν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους, λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε.

Αυτή η απώλεια σχεδόν 10€ ανά στρέμμα επιβαρύνει περαιτέρω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες, εξαιτίας και των πρόσφατων καταστροφών.

Παράλληλα, ο Βουλευτής καλεί τους εκπροσώπους όλων των αγροκτηνοτροφικών συνεταιρισμών του Νομού, τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να παρέμβουν στη διαβούλευση, για να αναδείξουν όλοι μαζί το μέγεθος του προβλήματος , ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην Υπουργική Απόφαση.

Αναλυτικά η παρέμβασή του:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη σε μια προσχηματική διαβούλευση fast track σχετικά με τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών), μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο σχεδόν 15 ημερών μόνο.

Χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει καμία πρότερη ενημέρωση των κομμάτων, των αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών και χωρίς να περάσει  από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για σχετική συζήτηση !  Η προχειρότητα της Υπουργικής απόφασης, αλλά και οι αποκλεισμοί που επιφέρει έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Οφείλει να γνωρίζει το υπουργείο ότι ο Έβρος κατά 80% καλλιεργείται και κατά 60% της καλλιεργίσημης γης αρδεύεται και είναι ο μοναδικός Νομός στην Ελλάδα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης, κατά τη φετινή περίοδο οι αγρότες του νομού υπέστησαν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους, λόγω των συχνών κι έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί. Κι αυτή η απώλεια σχεδόν 10 ευρώ ανά στρέμμα επιβαρύνει περαιτέρω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες, εξαιτίας και των πρόσφατων καταστροφών.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι απώλειες στο εισόδημα των αγροτών θα είναι μεγάλες. Γι’ αυτό το λόγο και οφείλει το Υπουργείο να προβεί στις σχετικές μελέτες, να τις συζητήσει στη συνέχεια με τα κόμματα, με τους φορείς του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, ώστε να βγει μια κοινή συνισταμένη, η οποία θα είναι προς το συμφέρον των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρει:

Κ. Υπουργέ έχει βγει σε διαβούλευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς όπου δεν περιλαμβάνονται οι ορεινές περιοχές. Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας η οποία ξεπερνάει τα όρια του θυμού καθώς σχεδόν ολόκληρη η Θεσσαλία βρίσκεται εκτός των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Αν εξαιρεθούν οι 20 τοπικές κοινότητες στην Μαγνησία που είναι εντός των περιοχών όλη η υπόλοιπη Θεσσαλία είναι εκτός και πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι που τους έχει δώσει το Υπουργείο σας με την τεχνική λύση επιλέξιμο βοσκότοπο στις πρώην ημιορεινές περιοχές και έπαιρναν εξισωτική αποζημίωση τώρα δεν θα πάρουν τίποτα.

Διαβάζοντας το έγγραφο της διαβούλευσης  και ποιο συγκεκριμένα την διαδικασία οριοθέτησης για την χώρα μας έκπληκτοι αντιληφθήκαμε ότι :

«προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να ισχύουν οι φυσικοί περιορισμοί ή έχουν ξεπερασθεί μετά από την πραγματοποίηση επενδύσεων εξετάστηκε αν έχουν γίνει αρδευτικά έργα δεδομένου ότι ο κύριος περιορισμός είναι η ξηρασία. Στη βάση αυτή εξετάστηκε και το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική / Τοπική Κοινότητα. Για την εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων χρησιμοποιήθηκαν τόσο τα δεδομένα γεωργικής απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ όσο και δεδομένα αρδευόμενων αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ. Οπότε εκτιμήθηκε ότι στις Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες η αρδευόμενη έκταση είναι μεγαλύτερη του 50% έχει αρθεί ο φυσικός περιορισμός και επομένως εξαιρέθηκαν.»  Χρησιμοποιήσατε σαν δεδομένο για την ξηρασία το ποσοστό των αρδευόμενων / προς το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων και δεν λάβατε καθόλου υπ’ όψιν τις βοσκήσιμες εκτάσεις που είναι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Θεσσαλία. Στο άρθρο 4 του Κανονισμό Ε.Ε. 1307/2013 ορίζεται ως γεωργική έκταση οποιαδήποτε έκταση αρόσιμης γης, μόνιμων βοσκοτόπων και μόνιμων λειμώνων ή μόνιμων καλλιεργειών. Γιατί δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν και οι μόνιμοι βοσκότοποι; Η συγκεκριμένη διαδικασία που κάνατε δεν χρειάζονταν καθηγητές πανεπιστημίου, θα μπορούσε να την κάνει και ένας πρωτοετής φοιτητής.

Σαν να μην έφτανε αυτό παραβήκατε και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 1305/2013 ο οποίος αναφέρει ότι για το κριτήριο της ξηρασία ορίζεται ο λόγος των ετήσιων βροχοπτώσεων (P) προς την ετήσια δυνητική εξατμισοδιαπνοή (PET) με κατώτερο όριο το P/PET ≤ 0,5. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία που αναφέρει ο κανονισμός της Ε.Ε. και αυθαίρετα χρησιμοποιήσατε την παραπάνω διαδικασία;

Ενώ έχετε ορίσει ως Τοπική Διοικητική Μονάδα για την Ελλάδα τις Τοπικές/ Δημοτικές Κοινότητες και τις χρησιμοποιείτε στο κριτήριο της Ξηρασίας, στην οικονομική δραστηριότητα χρησιμοποιείται τους Νομούς και όχι τουλάχιστον τους Δήμους. Εδώ πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι π.χ. στον Νομό Λάρισας άλλη οικονομική δραστηριότητα έχει ο Δήμος Λαρισαίων και άλλη ο Δήμος Ελασσόνας με αποτέλεσμα περιοχές που πληρούν τα κριτήρια του ευρωπαϊκού κανονισμού να τίθενται εκτός. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάρα πολλές σε όλη την χώρα.

Το 2016 μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ 1275/2016 όπου αναφέρονταν στο τρόπο και στο ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης είχαμε επισκεφθεί τον προκάτοχό σας τον κ. Αποστόλου και του διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την μείωση της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους κατά τουλάχιστον 50%. Σε εκείνη την συνάντηση μας είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις ημιορεινές περιοχές. Σήμερα βλέπουμε κ. Αραχωβίτη ότι συνεχίζεται το κακό και το χειρότερο είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλέπει τον Έλληνα κτηνοτρόφο ως εχθρό και όχι ως έναν από τους κλάδους που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα να ορθοποδήσει. Δεν μπορούμε να το εκλάβουμε αλλιώς όταν τα τελευταία 3,5 χρόνια αυξήσατε την φορολογία, αυξήσατε τις ασφαλιστικές εισφορές, καταργήσατε την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο, «καταργήσατε» τους ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα, μειώσατε κατά 50% την εξισωτική αποζημίωση και τώρα την καταργείται σε μεγάλο κομμάτι κτηνοτρόφων. Ως Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητάμε την πλήρη κατάργηση αυτής της προχειροδουλειάς που έγινε και άμεσα να καταρτιστεί νέος χάρτης με τις πραγματικές περιοχές με φυσικούς περιορισμούς χρησιμοποιώντας σωστά τον κανονισμό της Ε.Ε.
 

Εκτός εξισωτικής περιοχές της Αργολίδας λέει ο Ανδριανός

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό περιοχών της Αργολίδας από τις εξισωτικές αγροτικές και κτηνοτροφικές αποζημιώσεις.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Αραχωβίτη με θέμα τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό περιοχών της Αργολίδας από τις εξισωτικές αγροτικές και κτηνοτροφικές αποζημιώσεις.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση που βρίσκεται σε διαβούλευση με προβλεπόμενη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2019 εξαιρούνται από ενισχύσεις εξισωτικών αποζημιώσεων περιοχές της Αργολίδας όπως Αδάμι, Αρκαδικό, Δίδυμα, Δήμαινα, Επίδαυρος, Ηλιόκαστρο, Κρανίδι, Λυγουριό, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Σχοινοχώρι, Τραχειά και Φούρνοι.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς αυτών των περιοχών, οι οποίοι ήδη δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης απέναντι στα υψηλά κόστη παραγωγής και τις υποχρέωσεις έναντι του κράτους, αλλά και τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Επίσης, θα έχει εκτός των άλλων και αρνητικές επιπτώσεις για την ένταξη των αγροκτηνοτρόφων της περιοχής σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός:

 Ποιος είναι ο λόγος της εξαίρεσης των ως άνω περιοχών της Αργολίδας από τις εξισωτικές αγροτικές και κτηνοτροφικές αποζημιώσεις.

Με ποιες άμεσες ενέργειες θα αντιμετωπιστεί η σημαντική απώλεια εισοδήματος που συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία