BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επιπλέον περιβαλλοντικό τέλος 11 ευρώ στην άρδευση

Ισοτιμία στο περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης ζήτησαν φορείς και παραγωγοί της Θεσσαλίας (της Λεκάνης Απορροής Πηνειού) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια αφού όπως έγινε γνωστό από φέτος θα κληθούν να πληρώσουν τέλος στα 11 ευρώ το στρέμμα όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το τέλος είναι στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

toev_xreoi_doy_agrotes_3

115
1

Στη σύσκεψη οι φορείς συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα άδικο τέλος που μια απόφαση που βάζει «ταφόπλακα» στην παραγωγή στη Θεσσαλία, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν δυσανάλογο ποσό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Συναντηθήκαμε με τον παραγωγικό κόσμο της Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους των αγροτών μέσω των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, καθώς το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους έχει σαν συνέπεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής και δημιουργεί αμφιβολίες εάν οι καλλιέργειες πλέον είναι βιώσιμες. Αυτό που γίνεται είναι άδικο. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να ξαναδεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση που έβγαλε η οποία καταδικάζει την παραγωγή στη Θεσσαλία και δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή. Σε μια περίοδο που οι αγρότες στους διαμαρτυρόταν για το υψηλό κόστος παραγωγής, η απόφαση αυτή δημιουργεί άλλο ένα επιπλέον βάρος στους ανθρώπους που παράγουν». 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα εξοικονόμησης νερού που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζοντας τα εξής: «Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώσαμε πολλά έργα στον τομέα της άρδευσης (λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αγωγών, inverter άρδευσης, καθαρισμός τάφρων, λίμνη Κάρλα κ.α). Αυτή η απόφαση όμως τιμωρεί τη Θεσσαλία. Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στη Θεσσαλία, η οποία είναι ελλειμματική σε νερό και να ολοκληρώσει τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (αφού έδωσε το πράσινο φως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), σήμερα θα υπήρχε επάρκεια νερού και δεν θα χρειαζόταν αυτό το πρόσθετο τέλος».

Σημείωσε δε ότι: «πρόκειται για μια λάθος απόφαση σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο, που ναρκοθετεί την παραγωγή στη Θεσσαλία η οποία έχει αυξήσει κατά 500% τις εξαγωγές των προϊόντων της τα τελευταία χρόνια, που είναι πλεονασματική όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, και που έχει κάνει άλματα προόδου». 

Τέλος ο Περιφερειάρχης έθεσε το ερώτημα: «Γιατί να μην υπάρχει ισοτιμία; Γιατί να μην υπάρχει για τη Θεσσαλία η ίδια τιμή στο περιβαλλοντικό τέλος που υπάρχει σε άλλες Περιφέρειες; Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν 11 ευρώ το στρέμμα όταν οι υπόλοιποι πληρώνουν 1 λεπτό το στρέμμα! Δηλαδή στα 100 στρέμματα με μέση κατανάλωση 450 κυβικά μέτρα νερού ο Θεσσαλός αγρότης θα πληρώνει 1100 ευρώ και στη υπόλοιπη Ελλάδα 1 ευρώ!»

Στη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Απόστολος Μπίλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Απασχόλησης κ Δια βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ Πρόνοιας Βσίλης Πινακάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο Ανπαληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Χρήστος Λεϊτζόγλου, εκπρόσωποι από όλους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.

Μ. Χαρακόπουλος: Επιβάλλετε Περιβαλλοντικό Τέλος άρδευσης ή τσουχτερό πρόστιμο;

Να καταθέσουν στη βουλή τα στοιχεία με βάση τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει το υψηλό περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού καυτηριάζει την διακοπή των έργων μερικής εκτροπής του Αχελώου που θα αντιμετώπιζε το υδατικό έλλειμμα του κάμπου, ζητά να επανεξεταστεί το περιβαλλοντικό τέλος.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη σημειώνει ότι «αναστάτωση και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για την επιβολή υψηλότατου περιβαλλοντικού τέλους στην άρδευση των καλλιεργειών από επιφανειακά νερά. 

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, η διαφορά του περιβαλλοντικού τέλους στη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας είναι δυσανάλογη, επιβαρύνοντας σημαντικά το ήδη δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους, ουσιαστικά καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια απαιτητικών σε νερό καλλιεργειών (μηδικής, αραβοσίτου, βαμβακιού κ.α.) και πρακτικά θα οδηγήσει σε πρωτοφανή μαρασμό μεγάλο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου που θα στραφεί σε ξηρικές καλλιέργειες.

Ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με την εγκυρότητα των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό του ύψους του τέλους, καθώς και για τους λόγους που δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών, που εύλογα ζητούν τον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης».

Το κόστος από τις… καλένδες του Αχελώου

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «τα προβλήματα του θεσσαλικού κάμπου σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα του αρδευτικού νερού είναι γνωστά. Γνωστή, όμως, είναι και η παραπομπή στις καλένδες της μερικής μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, που αντιμετωπίζει υδατικό έλλειμμα.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες της Λάρισας, η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Ενώ σταμάτησε ένα σχεδόν τελειωμένο έργο, ακυρώνοντας τη μεταφορά νερού στον θεσσαλικό κάμπο από τον Αχελώο, λησμόνησε τα μικρότερα έργα που είχε αντισταθμιστικά υποσχεθεί, με αποτέλεσμα, σχεδόν τιμωρητικά, να επιβάλει μια υψηλότατη και δυσανάλογη επιβάρυνση ως περιβαλλοντικό κόστος για την άρδευση από επιφανειακά ύδατα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Υφίσταται πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά στην περιβαλλοντικό κόστος μεταξύ της λεκάνης απορροής του Πηνειού και άλλων περιοχών της χώρας; Αν ναι για ποιον λόγο; Παρακαλούμε να αποδοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  • Ποια στοιχεία και ποιών ετών στοιχειοθετούν το ύψος του περιβαλλοντικού κόστους για την άρδευση από επιφανειακά νερά στην λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού; Βασίζονται σε παλιά δεδομένα ή έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα; Να κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα.
  • Για ποιους λόγους δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και των αγροτών;
  • Προτίθεστε να επανεξετάσετε το περιβαλλοντικό κόστος που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση για την άρδευση με επιφανειακά νερά στην λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού;


Ερώτηση Κέλλα για το θέμα του τέλους άρδευσης στη Θεσσαλία

Να ανακαλέσουν την απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με ερώτησή του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επισημαίνει στους κκ. Στ. Αραχωβίτη και Γ. Σταθάκη, πως «η εν λόγω απόφαση επιβαρύνει επιπλέον το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας, θέτοντας εν αμφιβόλλω τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους, ενώ δημιουργεί και ζήτημα ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, «εγκρίνεται περιβαλλοντικό κόστος και κόστος πόρου στις λεκάνες απορροής ποταμών (ΛΑΠ) Πηνειού και ρεμάτων Αλμυρού-Πηλίου του υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΥΔΘ), ανά κυβικό μέτρο και ανά χρήση ύδατος, για το έτος 2019».

Στην παραπάνω απόφαση αποτυπώνεται το περιβαλλοντικό τέλος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου, το οποίο θα εισπράττεται από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης επιβαρύνει επιπλέον το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας, θέτοντας εν αμφιβόλλω τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους, τη στιγμή που ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής.

Δημιουργεί, μάλιστα, ζήτημα ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις σας να ανακαλέσετε την απόφαση για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Κατσιαντώνης σε κυβέρνηση: Διπλό τέλος (άρδευσης) εξόντωσης για τους Θεσσαλούς αγρότες

Ως καταπέλτη για την οικονομική επιβίωση των αγροτών, και απειλή εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα, χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης, το διπλασιασμό των τελών άρδευσης στους παραγωγούς του Θεσσαλικού κάμπου που ποτίζουν μέσω ΤΟΕΒ, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης επισημαίνει ότι "είναι αδιανόητο το καθόλα άδικο μέτρο να αφορά μόνο τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, ενώ σε άλλες περιφέρειες το αντίστοιχο τέλος φτάνει στο 1/10 του προβλεπόμενου για την περιοχή μας!" Και όλα αυτά, αν σκεφτεί κανείς ότι πληρώνουν σε άρδευση οι αγρότες ποσά που συνάδουν με ένα ολόκληρο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας σε φάρμακα, ποσά που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς.

Ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ότι είναι αψυχολόγητο να ισχύουν "δύο μέτρα και δύο σταθμά" στην οικονομική πολιτική του πρωτογενούς τομέα, γι'αυτό ζητά από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να επαναξιολογήσουν τη σκοπιμότητα έκδοσης της απόφασης με την οποία διπλασιάζουν το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, λαμβανομένης υπόψη της άνισης οικονομικής μεταχείρισής τους σε σχέση με παραγωγούς άλλων Περιφερειών.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κατσιαντώνη, έχει ως εξής:

Με ένα εξοντωτικό μέτρο για τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί, αφού η απόφαση της Αποκεντρωμένη διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς, την οποία υπέγραψε ο αρμόδιος προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης, κατόπιν εντολής του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, να διπλασιάσει τα τέλη άρδευσης στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου που ποτίζουν μέσω ΤΟΕΒ, έρχεται ως καταπέλτης για την οικονομική τους επιβίωση.

Συγκεκριμένα, με βάση τα οριζόμενα προς εφαρμογή, το κόστος του νερού για τους αρδευτές της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ/στρέμμα, ενώ για ειδικές κατηγορίες παραγωγής, όπως τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καλαμποκοπαραγωγούς, αυτό θα αυξηθεί επιπλέον 10,8 ευρώ/ στρέμμα  και 14 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η υπέρογκη επιβάρυνση των καλλιεργητών αναμένεται να οδηγήσει καταρχήν σε επιπλέον έξοδα και κατά συνέπεια χρέη για αυτούς, ενώ είναι προφανώς αναμενόμενη η επικείμενη στροφή τους σε άλλες καλλιέργειες όπως σιτάρια, γεγονός που θα οδηγήσει εν τέλει σε παραγωγές μικρότερης οικονομικής απόδοσης και εν τέλει σε οικονομική απαξίωση για το Θεσσαλικό κάμπο.

Πλέον τούτων, το οξύμωρο είναι ότι παρατηρείται μια παντελώς και από κάθε άποψη μεταχείριση των παραγωγών της περιοχής μας, καθώς το συγκεκριμένο καθόλα άδικο τέλος αφορά μόνον τους παραγωγούς αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ σε άλλες περιφέρειες το αντίστοιχο τέλος αντιστοιχεί στο 1/10 του προβλεπόμενου για την περιοχή μας! Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε διά στόματος Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, «οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν 11 ευρώ το στρέμμα όταν οι υπόλοιποι πληρώνουν 1 λεπτό το στρέμμα! Δηλαδή στα 100 στρέμματα με μέση κατανάλωση 450 κυβικά μέτρα νερού ο Θεσσαλός αγρότης θα πληρώνει 1100 ευρώ και στη υπόλοιπη Ελλάδα 1 ευρώ».

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη ότι:

  • Το κόστος παραγωγής των αγροτών είναι ήδη πολύ υψηλό, οποιαδήποτε, δε, περαιτέρω αύξηση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα φαινόμενα υπερχρεωμένων παραγωγών και εγκατάλειψη προσοδοφόρων έως σήμερα καλλιεργειών.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί πολλά έργα στον τομέα της άρδευσης (λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αγωγών, inverter άρδευσης, καθαρισμός τάφρων, λίμνη Κάρλα κ.α), τα οποία σε συνδυασμό με την εκκρεμή πρόταση ολοκλήρωσης έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο θα οδηγήσουν σε επάρκεια νερού, και επομένως οποιαδήποτε αύξηση στα τέλη άρδευσης θα παρέλκει.
  • Θα θιγεί πτωτικά η παραγωγή, γεγονός που θα συμπαρασύρει τις εξαγωγές προϊόντων που παράγει η περιοχή και επομένως την εν γένει οικονομία.
  • Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην οικονομική πολιτική του πρωτογενή τομέα, με άλλα δεδομένα να ισχύον για τους παραγωγούς της Θεσσαλίας και άλλα για παραγωγούς άλλων Περιφερειών, με τους πρώτους να βρίσκονται σε άνιση οικονομική θέση έναντι των λοιπών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθεστε να επαναξιολογήσετε τη σκοπιμότητα έκδοσης της απόφασης με την οποία διπλασιάστε το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, λαμβανομένης υπόψη της άνισης οικονομικής μεταχείρισής τους σε σχέση με παραγωγούς άλλων Περιφερειών;

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-02-2019 06:19Kostas kortikis

Thn katastrofi tou agrotikou kosmosu kanoun Kai th miosi autwn gia na minou mono oi pio dinamikoi h diatagi eixe el8ei apo vrikseles prin 5xronia, tipota kainourgio

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές