Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενίσχυση ελληνικής γεωργίας με τον Κανονισμό Βιολογικών

Το μοντέλο γεωργίας που δίνει έμφαση στην επιθυμητή από την αγορά ποιότητα και όχι στην ποσότητα αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, λόγω των μικρών διαθέσιμων εκτάσεων παράλληλα με την ύπαρξη γεωμορφολογικής ποικιλομορφίας, που δίνει επιλογές καλλιέργειας πολλών διαφορετικών προϊόντων στο κατάλληλο για αυτά κλίμα.

bio_12

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

738
0

Σε αυτό το μοντέλο, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας αποτελεί προσέγγιση που μπορεί να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική και να ενισχύσει θετικά την πορεία της ελληνικής γεωργίας.

Εν τω μεταξύ, δεδομένης της αλλαγής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και του ολοένα αυξανόμενου αριθμού καταναλωτών που έχουν ως πρώτο μέλημα τη διατροφή που αποσκοπεί σε υγεία και ευζωία, αναμένεται αύξηση στις εκτάσεις καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος κανονισμός για τα βιολογικά προϊόντα (848/2018) θα τεθεί σε εφαρμογή στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα έχει βάση την αρχή της ισοδυναμίας για τα βιολογικά τρόφιμα. Τα προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, θα παρέχουν στον όποιο καταναλωτή από όποια χώρα του κόσμου, τη σιγουριά ότι απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο ποιότητας,  ενώ η βιολογική παραγωγή θα διευρυνθεί ώστε να καλύπτει μεγαλύτερη ποικιλία φυτικών και ζωικών προϊόντων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 6,5% των γεωργικών εκτάσεων καλύπτεται από βιολογικές καλλιέργειες κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 15η θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα σημειώνουν θετική πορεία σε ότι αφορά τις εξαγωγές τους, κυρίως προς χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, όπου η ζήτησή τους είναι αυξημένη, με κορυφαίους «παίχτες» το ελαιόλαδο, το κρασί και κηπευτικά.

Το μεγαλύτερο κέρδος και η δυνατότητα για ευκολότερη διάθεση της παραγωγής λόγω αυξανόμενης ζήτησης αποτελούν τους κύριους πόλους έλξης προς τη βιολογική καλλιέργεια για έναν αγρότη. Περίπου 45% ακριβότερα είναι στην αγορά τα βιολογικά άλευρα, ενώ η ίδια διαφορά κυμαίνεται για τα μακαρόνια περίπου στο 40%, το ελαιόλαδο 20%, τα πορτοκάλια σχεδόν 47%, οι πατάτες περίπου 35% και τα αυγά μέχρι και 50%.

Επιπλέον, λόγοι υγείας, ιδεολογίας, αλλά και οικολογίας, με την αειφορική χρήση της γης να γίνεται κατανοητό πως είναι μονόδρομος, συμβάλλουν στην ενασχόληση αγροτών με τη βιολογική παραγωγή.

Χώρες της Βορείου Ευρώπης πρωτοστατούν στην καλλιέργεια, αλλά και στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, ανοίγοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα που μπορεί να καλύψει μικρές ποσότητες ποιοτικού ιχνηλάσιμου προϊόντος μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά λιανικής σε βιολογικά τρόφιμα, με την αξία της να υπολογίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις εκτάσεις παγκοσμίως, στην Αυστραλία καλύπτονται με βιολογικές καλλιέργειες 227 εκατομμύρια στρέμματα, στην Αργεντινή 31 εκατ. στρέμματα και στις ΗΠΑ 20 εκατ. στρέμματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία