BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η υποψήφια επικεφαλής της Κομισιόν υποστηρίζει μείωση ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030

Η Ursula von der Leyen υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος του κόσμου, την ώρα που η ίδια ζητούσε την υποστήριξη των νομοθετών. Παρά τις δεσμεύσεις της για προστασία και σημαντική βελτίωση του περιβάλλοντος, , αποτυγχάνει να κερδίσει την υποστήριξη των Πράσινων.

UVDL_presser_10July2019-800x450

1
0

Μπορεί η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen να πετύχει εκεί που οι άλλοι έχουν αποτύχει; Πρόκειται να γίνει η νέα επικεφαλής της Κομισιόν, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμπορική, ενεργειακή και κλιματική πολιτική. Ο επικεφαλής της Κομισιόν θέτει επίσης τον τόνο για τις σχέσεις της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ.

Η υποψήφια για την κορυφαία πολιτική θέση της ΕΕ δήλωσε ότι υποστήριξε την αύξηση των κλιματικών στόχων, για πληρωμές προστίμων για τους αερομεταφερόμενους και τους θαλάσσιους ρύπους, και εισάγοντας φόρο επί των ορίων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος.

«Ο χρόνος τρέχει», δήλωσε η Ursula von der Leyen καθώς ζήτησε τη στήριξη των τριών ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών την Τετάρτη.

"Θέλω, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να είμαστε η πρώτη ήπειρος που είναι ουδέτερη για το κλίμα", δήλωσε η πιθανή επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο φιλελεύθερο μπλοκ ανανέωσης για τη Ευρώπη.

Για τους Πράσινους, είπε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία για την ενίσχυση του στόχου της ΕΕ για το 2030 για μείωση των εκπομπών κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

"Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να είμαστε πιο φιλόδοξοι. Γνωρίζω ότι έχετε στόχους που θέλετε να δείτε να παίρνουν σάρκα και οστά, αλλά κοιτάζοντας τα γεγονότα και τα στοιχεία αισθάνομαι βεβαία ότι μπορούμε να φτάσουμε το 50% της μείωσης κατά το έτος 2030 ", δήλωσε η von der Leyen.

Μια αύξηση στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το 2030, η οποία στηρίζει τη δέσμευσή της στη Συμφωνία των Παρισίων, έχει υποστηριχθεί από τον απερχόμενο επίτροπο για το κλίμα Miguel Arias Cañete και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο στόχος που προτάθηκε από το τελευταίο κοινοβούλιο ήταν 55%.

Ο πρόεδρος της απερχόμενης επιτροπής Jean-Claude Juncker, από την άλλη πλευρά, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επίτευξη όσων έχει ήδη συμφωνήσει, αντί να εισαγάγει νέους στόχους.

Η Von der Leyen προέρχεται από το Συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά θα χρειαστεί υποστήριξη από τουλάχιστον δύο άλλα μεγάλα μπλοκ, καθώς επιδιώκει την πλειοψηφία που χρειάζεται να επιβεβαιωθεί από το κοινοβούλιο.

Θα συναντήσει αντίσταση από τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως η υποστήριξή τους για von der Leyen εξαρτάται από μια ισχυρή εφαρμογή σειράς μέτρων πολιτικής για το κλίμα. Ωστόσο, οι Πράσινοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον της, λέγοντας ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την πολιτική για το κλίμα και το κράτος δικαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ώθηση για την αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου του 2050 στο καθαρό μηδέν καθυστέρησε από τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατά την ακρόαση Renew, ο von der Leyen πρότεινε τη χρησιμοποίηση των πόρων της ΕΕ για τη μετάβαση στην ενέργεια και την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των εργαζομένων και των κοινοτήτων που επηρεάζονται από τη στροφή προς καθαρότερη ενέργεια και γεωργία.

"Αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, πρέπει να αναλάβουμε κάθε κράτος μέλος και πρέπει να αναλάβουμε μαζί τους τον λαό και την οικονομία", ανέφερε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές