Το θέμα έθεσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καυτηριάζοντας την ολιγωρία, που επέδειξε η απελθούσα Κυβέρνηση στη σύνταξή των διαχειριστικών σχεδίων, παρατείνοντας δύο φορές την προθεσμία υλοποίησής τους (αρχικά για την 31η.01.2019 από 31η.01.2017 και ακολούθως για την 31η.01.2021).
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο θέμα «η νέα Κυβέρνηση παραλαμβάνει από το μηδέν», καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι αναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειών της χώρας.
Οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν και στους επί σειρά ετών αποτυχημένους, όπως τους χαρακτήρισαν, χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης όσον αφορά στη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας.
Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων - πολύ περισσότερο για το εμβληματικό, εθνικό μας προϊόν, τη φέτα - αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικού λόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από τη Βουλή, ο νυν Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.
Για αυτό και κάλεσε τους συμμετέχοντες να κλείσουν όλα τα μεταξύ τους εκκρεμή ζητήματα ώστε το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση και έναρξη λειτουργίας της.
Κανονικά οι εξισωτική στους κτηνοτρόφους
Για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της εξισωτικής αποζημίωσης, η υφυπουργός ανέφερε ότι «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση, εξαντλώντας τις κανονιστικές προβλέψεις και επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα σχολιάζοντας σκωπτικά ότι «οι μισές αλήθειες ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα» και ξεκαθάρισε: «Η απελθούσα Κυβέρνηση έφυγε αφήνοντας υποχρέωση κάλυψης της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 314 εκ Ευρώ από τον Εθνικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020, υπό προϋποθέσεις εκτέλεσης, που υπερέβαιναν χρονικά τον κυβερνητικό της βίο. Και ακόμη χειρότερα, χωρίς απολύτως καμία πρόβλεψη για την πληρωμή της αποζημίωσης μετά το 2020 και μέχρι την έγκριση του νέου Προγράμματος».
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση των εκπροσώπων, που προηγήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, παρουσία της Υφυπουργού κ. Φωτεινής Αραμπατζή, κύριο θέμα της ατζέντας ήταν οι ελληνοποιήσεις στο γάλα και το κρέας, με τον Υπουργό να δηλώνει αποφασισμένος να βάλει τέλος στην πάταξη του φαινομένου.