BACK TO
TOP
Θεσμικά

Aσφάλιση για όλους τους κινδύνους μέσα από ΚΑΠ, ΕΛΓΑ και ιδιώτες

Συνδυαστική αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και 4-5 χρόνια, στην εγχώρια πρωτογενή παραγωγή, εξαιτίας της κλιματικής μεταβολής, μελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

skrekass

Λεωνίδας Λιάμης

11
2

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας, ο ΕΛΓΑ από το 2014 και μετά είναι βαριά ελλειμματικός, με ποσά που κυμαίνονται από 40 έως 50 εκατ. ευρώ ετησίως, συνεπεία των αυξημένων ζημιών στη γεωργική παραγωγή από τα ακραία και άκαιρα καιρικά φαινόμενα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Στη νέα προγραμματική περίοδο μας δίνεται η δυνατότητα ένα μέρος των προβλεπόμενων πόρων, μέσα από ειδικά σχετικά προγράμματα, να μας βοηθήσει να ασφαλίσουμε την παραγωγή των αγροτών, ώστε να αποζημιώνονται για όλους τους κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «αυτό θα το κάνουμε και με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, για τον οποίο δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί».

Μιλώντας από το βήμα της πρώτης ημερίδας διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της νέας Προγραμματικής περιόδου 2021 – 27, που οργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου στη Βέροια, ο υφυπουργός υποστήριξε πως βασική προτεραιότητα του συγκεκριμένου σχεδίου είναι να διασφαλίζει την υποστήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, την προσέλκυση νέων αγροτών στο επάγγελμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ακόμη πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μαζί με την εξεύρεση τρόπων που θα κάνουν τον εγχώριο πρωτογενή τομέα πιο ανταγωνιστικό, είναι δύο βασικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, ο κ. Σκρέκας αφού απαρίθμησε μια σειρά από στατιστικά που καταδεικνύουν τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα (σ. σ. συμβολή 4% στο ΑΕΠ, 12% στην απασχόληση, 30% στις εξαγωγές, ισοσκελισμένο το εμπορικό ισοζύγιο στη φυτική παραγωγή κλπ), σημείωσε πως τα σημεία στα οποία πάσχουμε έχουν να κάνουν με το ενεργειακό κόστος.

«Στη χώρα μας σε αντίθεση με το κόστος των σπόρων, της λίπανσης και της φυτοπροστασίας, που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, στην ενέργεια, είτε μιλάμε για πετρέλαιο, είτε για ηλεκτρισμό, είμαστε δύο φορές πιο ακριβοί από την Ισπανία και την Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως μόνο για την άρδευση των καλλιεργειών τους, κάθε χρόνο οι Έλληνες αγρότες δαπανούν από 160 έως 200 εκατ. ευρώ.

Για τη μείωση του συγκεκριμένου συντελεστή κόστους, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση των παραγωγών σε χρηματοδότηση για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, που θα τους επιτρέψουν να μηδενίσουν τις δαπάνες τους για ηλεκτρική ενέργεια.

Το σχέδιο αυτό, κατά τον υφυπουργό, έρχεται να υπηρετήσει αφενός το Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων, που προβλέπει την παροχή χαμηλότοκων δανείων για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και αφετέρου η νέα συμφωνία που υπέγραψε, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, το ΥπΑΑΤ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία θα χρηματοδοτήσει με καταρχήν 170 εκατ. ευρώ, τη χορήγηση δανείων διάρκειας έως 15 ετών, με περίοδο χάριτος έως 5 χρόνια, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη μνεία, ωστόσο, έκανε ο κ. Σκρέκας και στην προστασία του περιβάλλοντος, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στην ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των νερών άρδευσης στην Ελλάδα.

«Κάθε χρόνο για τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών μας, ως χώρα, καταναλώνουμε περίπου 9 δισ. κυβικά μέτρα ύδατος, όγκος που είναι τρεις φορές περισσότερος από την Ισπανία, πέντε φορές από τη Γαλλία και επτά φορές από την Ιταλία. Μάλιστα το 65% αυτών των υδάτων τα αντλούμε από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κι από το υπόλοιπο 35% των επιφανειακών υδάτων, μόνο 11% είναι από αξιοποίηση βρόχινου νερού», ανέφερε κι αφού παρατήρησε τη μεγάλη σπατάλη που γίνεται, σημείωσε πως «πρέπει να πάμε σε έξυπνα, κλειστά, αρδευτικά δίκτυα, ώστε να μειωθεί μόνιμα και η σπατάλη, αλλά και το κόστος άρδευσης».



Με επίκληση, εξάλλου, του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ για τους συνεταιρισμούς, ο κ. Σκρέκας είπε πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα κινητροδοτούνται οι συνεργασίες και τα μεγάλα σχήματα. «Χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ο Έλληνας αγρότης», τόνισε και υπογράμμισε πως τα μεγάλα σχήματα θα μπορούν αφενός να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας στην προμήθεια των εισροών κι αφετέρου θα επιτρέπουν τη συγκέντρωση μεγαλύτερων όγκων, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών, με τις οποίες, λόγω μεγέθους, θα μπορούν να διαπραγματεύονται από καλύτερη θέση και θα επιτυγχάνουν ευκολότερα το ζητούμενο που είναι οι τιμές διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να αντανακλούν την εξαιρετική τους ποιότητα.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο Τάσος Χανιώτης, εκπρόσωπος της Ε.Ε., αλλά και στελέχη του ΥπΑΑΤ, παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη νέα ΚΑΠ της προγραμματικής περιόδου 2021-27.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

13-11-2019 16:20Δημητρης

Ας καθαρίσουν κάνε στραγγιστό αυλάκι πρώτα και ας αφήσουν την ιδιωτική ασφάλεια η ασφάλεια του ελγα να γίνει προαιρετικά και του ογα υποχρεωτική γιατί τώρα πληρώνουμε χαράτσι στον ελγα και είμαστε ανασφαληστοι το 50%των αγροτών. Και οχι 2000 το χρόνο μέχρι 1000 ευρώ τον χρόνο ο ογα γιατί δεν μπορεί να τα πληρώσει ο αγρότης.

Απάντηση

12-11-2019 22:29ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αρχισαν τα ψέματα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές