
Σημειώνεται πως ήδη από την Τρίτη 17 Μαρτίου ο κλάδος του οίνου και των ιχθυικαλλιεργειών είχαν ζητήσει μέτρα στήριξης από την πολιτική ηγεσία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απώλειες στον τζίρο τους που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη της μετάδοσης.
Το σύνολο των επιχειρήσεων (διαθέσιμο εδώ) που αντέσσονται στο καθεστώς κρατικής στήριξης υπολογίζεται ότι απασχολούν πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.
Βέβαια παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει πως τα μέτρα αυτά είναι οριζόντια, στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής δεν υπάρχει κάποια σαφής αναφορά. Ωστόσο όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αυτή η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.
Τα μέτρα
1. Οριζόντια αναστολή έως τις 31 Ιουλίου της πληρωμής φόρων και εισφορών, μέσω συγκεκριμένων ΚΑΔ, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά. Υπολογίζονται περίπου 200.000 επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζόμενους.
2. Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση της μείωσης του τζίρου και του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, υπολογιζόμενη σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
3. Οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, θα λάβουν στις αρχές Απριλίου αποζημίωση 800 ευρώ, ενώ το κράτος θα καλύψει τις εισφορές ασφάλισης και υγείας. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου. Υπολογίζεται πως αφορά σε περίπου 500.000 άτομα και το κόστος για Μάρτιο και Απρίλιο είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ.
4. Για αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις κ.ά. αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερεις μήνες.
5. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί άμεσα από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο, για δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας, απασχόλησης και εισοδήματος εργαζομένων.
6. Μειώνεται στο 6% από 24% έως το τέλος του έτους ο ΦΠΑ για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και γενικά για τα προϊόντα αυτά υγιεινής και προστασίας. Το ίδιο γίνεται για την αιθυλική αλκοόλη που θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για την παραγωγή αντισηπτικών.
7. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την α' κατοικία των εργαζομένων. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι δόσεις σε πιθανή ρύθμιση.
8. Παραμένει το ισχύον καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.
9. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην άμεση πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι, από 25/2- 13/3 έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.
10. Η διευκόλυνση από τις τράπεζες και οι σχετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις να αφορά και σε φυσικά πρόσωπα και να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Να προσδιοριστούν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών οι τραπεζικές συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία, για την προστασία τραπεζοϋπαλλήλων και πελατών. Τέλος, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για την προστασία του Χρηματιστηρίου.
Το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης περιλαμβάνει:
* Τράπεζες και διαχειριστές δανείων στηρίζουν φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση με διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων. Οσοι παίρνουν τα 800 ευρώ έχουν αναστολή δόσεων για τρεις μήνες.
* Συνολικά 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και επαγγελματίες θα λάβουν τα 800 ευρώ. Το επίδομα είναι ακατάσχετο. Το μέτρο αφορά τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας. Αφορά επίσης επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το κράτος αναλαμβάνει την ασφαλιστική δαπάνη. Το κόστος είναι άνω των 2 δισ. ευρώ. Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι κλάδοι που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική, όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.
* Το επίδομα θα πάρουν και όσοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου έως 18 Μαρτίου.
* Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο. Οι εργοδότες μπορούν να το κάνουν μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις. Αυτό θα γίνει το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε όσοι εργοδότες μπορούν, να πληρώσουν το Δώρο το Πάσχα.
* Δώρο Πάσχα θα πάρουν όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
* Θα γίνει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρξει ταμειακή επίπτωση στο μαξιλάρι ρευστότητας.
Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι έγινε συνεννόηση με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και συμφωνήθηκε να υπάρξει με ένα τηλεφώνημα τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή υποχρεώσεων. Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό δικαιούνται τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους, ενώ μπορούν να ζητήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Για να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών, όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη δόση, δήλωσε ο υπουργός. «Δεν θα υπάρξουν οχλήσεις στους πολίτες», δήλωσε. Αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις, η κυβέρνηση θα πάρει δραστικότερα μέτρα.
Ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι, ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος, δίνεται δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Το μέτρο είναι προσωρινό και έκτακτο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Βρείτε εδώ την προηγούμενη λίστα από τη δεύτερη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου.
Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη.
Μετά τη χρήση του μέτρου, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει, δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν λίγες ημέρες νωρίτερα και σε διαφορετικές ημέρες, για να μην υπάρξει συνωστισμός.
Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ο κος Σκυλακάκης είπε ότι θα εξεταστεί το θέμα. Ζήτησε από τις επιχειρήσεις διάλογο για να έχει τις απόψεις τους. Εκανε παράκληση στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματική ανάγκη χρήσης των μέτρων να μην τα χρησιμοποιήσουν, επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη.