BACK TO
TOP
Θεσμικά

Περί το 1,4 δισ. για την αγροδιατροφή, απαιτείται όμως σχέδιο

Μια ενδεικτική κατανομή των έως 32 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης που παζαρεύεται στις Βρυξέλλες αυτό το καλοκαίρι, αφήνουν στον αγροδιατροφικό κλάδο 1,37 δισ. ευρώ. Το ερώτημα τώρα είναι πόσα από αυτά τα κονδύλια θα φτάσουν στους αγρότες;

2_Metapoiisi_laxanika

Πέτρος Γκόγκος

33
0

Η µεγάλη εικόνα της πρότασης της Επιτροπής για το Ταµείο Ανάκαµψης των 750 δισ. ευρώ δεν δείχνει να είναι εύκολη στην εφαρµογή της. Όσο τα παζάρια στις Βρυξέλλες συνεχίζονται, φαίνεται πως τελικά οι φειδωλοί δορυφόροι θα συνετιστούν προς τας υποδείξεις του πλανήτη Βερολίνου για ευρεία συναίνεση, αρκεί οι έλεγχοι των δαπανών να είναι αυστηροί και τα χρήµατα να… «πιάσουν τόπο».

Η Επιτροπή ταξινόµησε και το Ecofin όρισε τους βασικούς άξονες για την κατανοµή των 32 δισ. του πακέτου που αναλογεί στην Ελλάδα (το 5,8% του συνόλου των 750 δισ.), µε βάση το πλήγµα που θα δεχτεί φέτος κάθε κλάδος της ελληνικής οικονοµίας. Σύµφωνα µε αυτά προτείνεται κατά προτεραιότητα τα κονδύλια να οδεύσουν στον τουρισµό (µε 6,87 δισ. ευρώ), στο λιανικό εµπόριο (µε 4,9 δισ. ευρώ), στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (µε 4,27 δισ. ευρώ), σε βιοµηχανίες µε µεγάλη ενεργειακή ένταση (µε 3,75 δισ. ευρώ), σε ψηφιακές επενδύσεις (µε 2,82 δισ. ευρώ), σε µεταφορές κάθε είδους (µε 2,73 δισ. ευρώ), στις κατασκευές (µε 2,3 δισ. ευρώ), στην υγεία (µε 1,37 δισ. ευρώ) και στον αγροδιατροφικό κλάδο (µε 1,37 δισ. ευρώ). Σηµειώνεται πως η κατανοµή είναι ενδεικτική, ενώ το ποσό αυτό θα κληθούν οι αγρότες να το µοιραστούν µε τις µεταποιητικές βιοµηχανίες.

Με τα έως τώρα δεδοµένα λοιπόν δεν απαιτείται ένα πρόγραµµα µακροχρόνιας δηµοσιονοµικής προσαρµογής, αφού όπως υπενθυµίζουν σε κάθε ευκαιρία κοινοτικοί αξιωµατούχοι και διπλωµάτες η κρίση που άφησε ως παρακαταθήκη η πανδηµία είναι ένα εξωγενές σοκ και δεν οφείλεται σε διαρθρωτικές αδυναµίες των χωρών. Απαιτείται όµως ένα business plan σε επίπεδο χώρας: «θα απορροφηθούν τα δείνα κεφάλαια, θα επενδυθούν στον τάδε κλάδο µε την επένδυση να αποδίδει εντός διετίας µε αυτούς τους ρυθµούς». 

Οι προϋποθέσεις

Τα χρήµατα για κάθε κράτος δεν είναι «κλειδωµένα» .Όποιο κράτος µέλος έχει αστοχίες ή καθυστερήσεις στα προγράµµατα που θα υποβληθούν τον Οκτώβριο θα χάσει µέρος ή και το σύνολο των κονδυλίων που του αναλογούν.

Ο καθαρός χρόνος για ολοκλήρωση των προγραµµάτων που θα χρηµατοδοτήσει κάθε κράτος µέλος θα είναι δύο χρόνια .

Η εκταµίευση χρηµάτων σε κάθε κράτος µέλος προϋποθέτει την έγκριση συµβατότητας του µε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Επιτροπή.

Τα κράτη µέλη θα συντάσσουν και θα αποστέλλουν τριµηνιαίες εκθέσεις προόδου και θα µπορούν να ζητούν εκταµίευση χρηµάτων κάθε εξάµηνο και δόσεις θα έρχονται µετά από έγκριση της Κοµισιόν. Το κοµµάτι των δανείων θα εκταµιεύεται µε σχετική αίτηση από το κάθε κράτος µέλος µε ξεχωριστές δανειακές συµβάσεις .

Να σηµειωθεί ότι αυτό το αυστηρό πλαίσιο, είναι η ήπια εκδοχή των προϋποθέσεων που έχει θέσε η Κοµισιόν, ένα πλαίσιο που σίγουρα θα γίνει πιο αυστηρό προκειµένου να δώσουν το πράσινο φως Αυστρία, ∆ανία, Ολλανδία και Σουηδία.

Το δείγµα γραφής

Η προετοιµασία έχει ήδη ξεκινήσει και σε επιστηµονικό πεδίο από την «Επιτροπή Πισσαρίδη»  που θέλει να προσδιορίσει τη µακροχρόνια εθνική στρατηγική, όµως όπως είχε γράψει και πρόσφατα η Agrenda, σε υπουργικό επίπεδο η Βάθη δείχνει να είναι πνιγµένη στην καθηµερινότητα της αποστολής δελτίων Τύπου που αν µη τι άλλο µαρτυρούν πως η ηγεσία του υπουργείου αναλώνεται σε δευτερεύοντα ζητήµατα.

Ζητούµενο είναι ο υπουργός και οι συνεργάτες του να συντάξουν ένα πειστικό και εφικτό πλάνο που θα επιτρέψει τη συµµετοχή του αγροτικού τοµέα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Θα µπορέσει η ηγεσία του υπουργείου να αναλύσει εγκαίρως (µέσα σε ελάχιστους µήνες) τα νέα δεδοµένα και να απαιτήσει ρόλο και κονδύλια προς όφελος των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής ή θα σταθεί στα 150 εκατ. ευρώ εκτάκτων ενισχύσεων που έχει µεν προαναγγείλει αλλά δεν έχουν φτάσει ακόµα στους παραγωγούς;

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27 Ιουνίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές