BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αοριστία για τη νέα ΚΑΠ σπουδή για προγράμματα έκτακτες ενισχύσεις

Εφ’ όλης της ύλης προσπάθησε να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για την νέα ΚΑΠ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Απέφυγε ωστόσο να προσεγγίσει τα καυτά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος στο σχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ζητώντας από την αντιπολίτευση, περισσότερες εποικοδομητικές προτάσεις και λιγότερη κριτική.

ypourgos_vouli_2

Γιάννης Πανάγος

64
1

 Την ίδια στιγμή δεν παρέλειπε να τονίσει την προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες για τη αξιοποίηση και από τον αγροτικό τομέα των πόρων του Ταμείου Σύγκλισης, όπως επίσης και για την διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων της ενδιάμεσης περιόδου 2021-2022. Σημειωτέον, όπως έχει γράψει επανειλημμένα το Agronews, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη τουλάχιστον δύο προγραμμάτων που θα αφορούν σε Νέους Αγρότες (πριμ πρώτης εγκατάστασης) και Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, πιθανότατα το προσεχές Φθινόπωρο. Πιθανό να πρέπει να θεωρείται επίσης και ένα νέο πρόγραμμα για τον τομέα εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στην πιθανότητα πρόσθετων ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού, κάνοντας κατ’ αρχήν λόγο για τους καλλιεργητές ελιάς Καλαμών που λόγω προβλημάτων στη δήλωση ΟΣΔΕ έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο κ. Λιβανός έχει ως ακολούθως:

 

Σπήλιος Λιβανός σε αντιπολίτευση: Σας θέλουμε δίπλα μας με προτάσεις προς όφελος των αγροτών και όχι απέναντί μας με στείρα κριτική του χθες

Πρόσκληση στην αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις άγονες αντιπαραθέσεις και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

«Δεν χρειάζονται οι άγονες αντιπαραθέσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα. Σας ζητώ ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός και με προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός, ανακοινώνοντας ότι ήδη από την  πλευρά του ξεκίνησε επαφές με τους αντίστοιχους τομεάρχες των κομμάτων και από την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει συναντήσεις και με τους προκατόχους του.

 Αναφερόμενος στις καταστροφές στην Εύβοια ο κ. Λιβανός είπε ότι «ήταν από τις στιγμές που το κράτος έδειξε  πρωτοφανή και άμεση ανταπόκριση». Υπενθύμισε, δε, ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί 270 εκατ. ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα.

 Σχετικά με τις ελιές Καλαμών ο κ. Λιβανός είπε ότι  ήδη δόθηκαν 70 ευρώ το στρέμμα για αυτές που ήταν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ αναζητείται λύση και για εκείνες που δεν είχαν δηλωθεί.  Χαρακτήρισε, επίσης,  εθνική επιτυχία το ποσό των 19,3 δις ευρώ  που αντιστοιχεί στη νέα ΚΑΠ, το οποίο εξασφάλισε ο πρωθυπουργός και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

 Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μας έχει συνέχεια, είπε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας ΚΑΠ αλλά και του σχεδιασμού για το μεσοδιάστημα  των δύο ετών.

 Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, πριν λίγες εβδομάδες έγινε παρουσίαση στη Βουλή από τον τότε υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σκρέκα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον Σύμβουλο κ. Λιανό. Προσέθεσε μάλιστα ότι στο σχεδιασμό βοηθά και η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το συγκεκριμένο θέμα,  ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι έχουν γίνει ήδη 10 ημερίδες με σκοπό τη διαβούλευση, σε περιοχές όπως η Βέροια, η Κοζάνη, η Λαμία, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη και η  Θεσσαλονίκη, ενώ , λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν προγραμματισθεί τηλεδιασκέψεις σε πολλές ακόμη περιοχές με στόχο να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

«Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο μέσα στις προθεσμίες που επιβάλλει η ΕΕ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε κομμάτια της αγροτικής οικονομίας, να εντάξουμε την πολιτική μας στην πράσινη πολιτική της Ευρώπης και να διαμορφώσουμε με ακρίβεια το πλαίσιο για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις εξαγωγές μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορέσει να είναι επιτέλους και επιχειρηματίας και να εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα του», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Λιβανός επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στα ρυθμιστικά σχεδία για τα βοσκοτόπια και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τα προχώρησε με καλό ρυθμό, καθώς έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με μία  Περιφέρεια και ανακοίνωσε ότι αύριο έχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας.

Τέλος ο κ. Λιβανός επανέλαβε ότι ένας από τους στόχους  του ΥΠΑΑΤ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής οικονομίας. «Χθες υπογράψαμε στον ΕΛΓΑ τη συμφωνία ανάμεσα στον Οργανισμό και την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ».  Εκτός του σημαντικού γεγονότος ότι νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ,  γίνεται μια ψηφιακή επανάσταση που θα είναι χρήσιμη και για τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ, αλλά κυρίως για τους  Έλληνες αγρότες. Σε αυτήν την πορεία εμείς σας θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας και όχι απέναντί μας, με στείρα κριτική που αφορά στο χθες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανός.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε πεδίο αοριστίας ο σχεδιασμός της χώρας για τη νέα ΚΑΠ

 

Σε περιβάλλον αοριστίας κινήθηκε η σύντομη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της κυβέρνησης πάνω στο κομμάτι του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, της διαχείρισης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την διαδρομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μέσα στην διετή περίοδο μετάβασης.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απάντησε στην ερώτηση «καθησυχάζοντας» σε πρώτη φάση την αντιπολίτευση, ότι η χώρα θα έχει «ένα απόλυτο, δημιουργικό και σωστό Στρατηγικό Σχέδιο και θα το καταθέσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 που είναι η συμβατική μας υποχρέωση».

Ο ίδιος επιχείρησε στη συνέχεια να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα κινήσεων χωρίς να μπει όμως στην ουσία των επιμέρους επιλογών που καλείται να κάνει η χώρα στο πλαίσιο διαμόρφωσης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.


«Ζητήσατε να μιλήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν είδα όμως να αναφέρεστε στην επιτυχία του πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη να φέρουμε 70 δις, στο σύνολο 19,3 για τη νέα ΚΑΠ που είναι πολύ χρήσιμα για τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε και αν δεν είχαν έρθει δεν θα κάναμε αυτήν την συζήτηση» σχολίασε ο κ. Λιβανός. Όπως υποστήριξε ο καθημερινός προγραμματισμός του περιλαμβάνει συσκέψεις και διαβουλεύσεις με θέμα την διαχείριση των τριών σημείων που άπτονται της ΚΑΠ και των κοινοτικών κονδυλίων.

Στο κομμάτι της μεταβατικής περιόδου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται πάνω στον άξονα της ευρωπαϊκής οδηγίας για αξιοποίηση των νέων χρημάτων με παλιούς όρους. «Πάνω σε αυτό βαδίζουμε, δεν έχουμε πρόβλημα εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον στάθηκε στην παρουσίαση της λεγόμενης SWOT analysis που παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο σε συνδυασμό με την συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας ως ex ante αξιολογητής και των διαβουλεύσεων που γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα επιτρέψουν την διαμόρφωση του επιθυμητού στρατηγικού σχεδίου εντός των χρονικών περιορισμών που θέτει η Ευρώπη. Τέλος κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετέχει στην διαδικασία διαμόρφωσης του Σχεδίου, χωρίς να αγκυλώνεται ο δημόσιος διάλογος σε «άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο ζήτημα ενίσχυσης των παραγωγών Καλαμών που δεν κατάφεραν να ενισχυθούν με70 ευρώ το στρέμμα στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, λέγοντας πως ακόμα αναζητείται τρόπος στήριξής τους.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριξε: Σας δώσαμε έτοιμα πολλά πράγματα. Μη χάνετε το χρόνο που κερδήθηκε από εμάς. Κλείνω με μία φράση: Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η μεταβατική περίοδος; Θα είχε εκτροχιαστεί η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου.»

 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Βαγγέλη Αποστόλου

 

Πρωτολογία

 

Πολλές οι προκλήσεις, που καλείστε να αντιμετωπίσετε κύριε Υπουργέ αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας εύχομαι να είστε χρήσιμος στο χώρο.

Την περασμένη χρονιά υπήρξαν αρκετές επιπτώσεις στο εισόδημά του, τόσο από τη πανδημία του κορωνοϊού, όσο και από φυσικές καταστροφές που σε πολλές περιοχές, όπως η Εύβοια, εξελίχθηκαν σε τραγωδία.

Για τις επιπτώσεις από την πανδημία δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη. Σύμφωνα με δικές σας δηλώσεις, μέχρι σήμερα έχετε εκταμιεύσει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους μόνον 270 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες, αφήνοντας εκτός των ενισχύσεων την πλειοψηφία των κατοίκων της υπαίθρου που ασχολούνται με τη γεωργία.

Αναφέρομαι ειδικά σε δύο κατηγορίες, που αφορούν και στη δική σας πατρίδα στους αιγοπροβατοτρόφους και στους ελαιοκαλλιεργητές. Αποκλείστηκε πάνω από το 50%.

Η ερώτησή μου αφορά σε ζητήματα που έχουν σχέση με την τους πόρους της επόμενης ΚΑΠ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υποχρεώσεις σας εντός του 2021 είναι πολύ σημαντικές και απαιτούν υψηλό συντονισμό ενεργειών και έγκαιρη λήψη αποφάσεων, σε ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με

1) την κατάρτιση και διαβούλευση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί στην ΕΕ έως το τέλος του έτους,

2) την οριστικοποίηση του πλαισίου χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων για τη διετία 2021-2022, και την προοπτική τους στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2023 και

3) τον προγραμματισμό για την κατανομή και τη δέσμευση των πρόσθετων κοινοτικών πόρων που διατέθηκαν στη χώρα μας για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Ο παριστάμενος προκάτοχός σας Υπουργός για να ξεπεράσει την κριτική που του κάναμε για την καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης μας παρουσίασε μια SWOT ανάλυση, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στα επίδικα της νέας πολιτικής πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.»

 

Δευτερολογία

 

«Δεσμευτήκατε, εμείς θα σας παρακολουθούμε, θα καταθέτουμε πάντα προτάσεις και βέβαια θα σας κρίνουμε για την αποτελεσματικότητά σας. Τα χρήματα που δώσατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπολείπονται των αναγκών.

 Σας προτείνω: το Γενικό Λογιστήριο τους κράτους ενισχύθηκε πρόσφατα με 450 εκατ. ευρώ από επιστροφές προστίμων που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας για τη κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, επί δικών σας κυβερνήσεων την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Η επιστροφή αυτή έγινε χάρις στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα αυτά είναι των αγροτών. Χρησιμοποιήστε τα τώρα που τα έχει ανάγκη.

Η δική μας Κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ έδωσε τις μεγάλες μάχες κατά της εξωτερικής σύγκλισης και υπέρ του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, συνάπτοντας νωρίς συμμαχίες με ισχυρές χώρες.

Εσείς, ο προκάτοχος σας, παρότι βάδισε στα δικές μας θέσεις, δεν έδωσε συνέχεια στην προσπάθειά μας. Ούτε φαίνεται να επέμενε στη διεκδίκηση της πραγματικής εξαίρεσης από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τους ελέγχους και την δημοσιονομική πειθαρχία των μικροκαλλιεργητών, τουλάχιστο αυτών που λαμβάνουν ενισχύσεις κάτω των 1250 ευρώ που είναι το 60% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων.

 Θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα αν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, με βασικότερα τη μη ένταξη εκτεταμένων περιοχών στην κατηγορία των επιλέξιμων εκτάσεων αλλά και τον υπολογισμό τους στην εξωτερική σύγκλιση. Είναι κρίμα να έχουμε διασφαλίσει τόσες εκτάσεις και να μην έχουμε ετοιμάσει το απαραίτητο υπόβαθρο. Κανένας ανασχεδιασμός δεν έχει γίνει για την διαβούλευση λόγω κορωνοϊού. Αυτό μόνο προετοιμασία δεν είναι για τη νέα ΚΑΠ. Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ιδέα τι του ξημερώνει και πως θα πρέπει να προετοιμαστεί.

 Σας δώσαμε έτοιμα πολλά πράγματα. Μη χάνετε το χρόνο που κερδήθηκε από εμάς. Κλείνω με μία φράση: Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η μεταβατική περίοδος; Θα είχε εκτροχιαστεί η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου.»

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-01-2021 10:34Νίκος

Για τούς Έλληνες μελισσοκόμους τίποτα δεν είμαστε αγρότες εμείς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές