BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με πολλές δεσμεύσεις η επίσκεψη Οικονόμου στο Αμύνταιο

Δύο μέρες στο Αμύνταιο, επέλεξε να περάσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, σε μια επίσκεψη που δίνει με σαφήνεια το μήνυμα της κυβέρνησης ότι στέκεται αρωγός στις αγροτικές περιοχές που αξιοποιούν αποτελεσματικά το παραγωγικό τους δυναμικό και πρωτοπορούν στη γεωργία της νέας εποχής.

amintaiio1

Γιάννης Πανάγος

149
0

Το θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, η αγροτική ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία στη λεγόμενη μεταλιγνιτική περίοδο και οι αντιμετώπιση των μεγάλων δυσκολιών που προκάλεσε ο τελευταίος παγετός, αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα στις συναντήσεις του υπουργού με τον αγροτικό κόσμο και τους τοπικούς παράγοντες.

 Το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαίου ο υφυπουργός, περιηγήθηκε στα αγροκτήμα της περιοχής, σε μια προσπάθεια να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τον παγετό της 9ης και 10ης Απριλίου και να συζητήσει με τους αγρότες και τους εκπροσώπους των συλλογικών οργανώσεων, τόσο τα θέματα που συνδέονται με τις αποζημιώσεις, όσο και αυτά που σχετίζονται με τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών και τις εναλλακτικές διαχείρισης των θεμάτων που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη ζήτηση στις αγορές.

 Σε κάθε περίπτωση ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι θα δοθούν έγκαιρα και δίκαια όλες οι αποζημιώσεις, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί με τον πιο ακριβή τρόπο η εξατομίκευση των ζημιών και άφησε να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που εικόνα ξεκαθαρίσει, θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να υπάρξει οικονομική ανακούφιση των παραγωγών, έστω και με προκαταβολή ενός μέρους των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

 Δέχθηκε επίσης να εξετάσει ενδελεχώς με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ τη δυνατότητα να υπάρξει μια ειδικότερη πρόβλεψη για ποικιλίες, κυρίως κερασιών και μήλων, οι οποίες λόγω της οψιμότητάς τους δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας το συγκεκριμένο διάστημα και με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του οργανισμού δεν αποζημιώνονται.

 Σημειωτέον ότι το οικονομικό αποτέλεσμα (κύκλος εργασιών) σε επίπεδο τιμών παραγωγού, το οποίο καταγράφεται κάθε χρόνο στην περιοχή του Αμύνταιου από συγκεκριμένα προϊόντα όπως, συμπύρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και μήλα, υπολογίζεται περί τα 12 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η απώλεια εισοδήματος στη περιοχή, βάσει της απώλειας παραγωγής που επέφερε ο παγετός θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ.

 Μαζί με το αίτημα για άμεση ενεργοποίηση των προκαταβολών στους ζημιωθέντες, οι εκπρόσωποι των παραγωγών μετέφεραν για μια ακόμα φορά στον υφυπουργό, το θέμα του συμψηφισμού των νέων αποζημιώσεων με παλιότερες οφειλές των καλλιεργητών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης.

Όπως είπε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ Φλώρινας «Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά το μέγεθος της ολικής καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών λόγω του παγετού και την ανάγκη που υπάρχει για άμεση παρέμβαση στήριξης των αγροτών, να στηριχτούν έγκαιρα και δίκαια και εκείνοι που εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, και εκείνων που ήταν εκτός».

Η ζημιά είναι καθολική και πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι αναγκαιότητα από μια οικονομική υποστήριξη τώρα, γιατί καρπός και σοδειά μπορεί να μην υπάρχει αλλά οι καλλιεργητικές εργασίες συνεχίζονται.

Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί έγκαιρα και δίκαια.Θα χρησιμοποιήσουμε και τον ΕΛΓΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη έχουμε ζητήσει ως κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί οικονομική ενίσχυση.Και με τη νέα προγραμματική περίοδο φροντίζουμε να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίζουμε τέτοιες περιπτώσεις ζημιών στον Αγροτικό Τομέα.

Όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις πρόνοιες του στρατηγικού σχεδίου από την περιστάσεις ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης, είτε με το σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων είτε την αξιοποίηση της εμπειρίας, για το πως θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις και την υποστήριξη των καινοτόμων προτάσεων και ενός βιώσιμου μοντέλου που θα δώσει εισόδημα, θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την μεταποίηση και τα έργα υποδομής στην περιοχή που έχει παράδοση στον πρωτογενή».
Στη δυναμική που ξεδιπλώνεται για τα αγροτικά κέντρα της Ελλάδας στέκεται σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την επίσκεψη στο Αμύνταιο, που κοινοποιεί το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Οικονόμου. Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

Γ. Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη μετάβαση στη νέα εποχή

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Οικονόμου, πραγματοποίησε περιοδεία στο Αμύνταιο στις 23 και 24 Μαΐου.

Ο ΥφΑΑΤ συμμετείχε σε ημερίδα για τις  προοπτικές της ελληνικής γεωργίας εν όψει της νέας ΚΑΠ, που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερη Περιοχής Αμυνταίου. Ο ΑΣΕΠΑ αποτελεί παράδειγμα συνεταιριστικής οργάνωσης στον αγροδιατροφικό τομέα.

 “Η νέα ΚΑΠ είναι η ευκαιρία μας να εξασφαλίσουμε με σταθερότητα το πέρασμα σε μία καινούρια εποχή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου συμπληρώνοντας: “Η ΚΑΠ είναι το όχημα για να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα ατμομηχανή του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μέσω της ΚΑΠ καλούμαστε να απαντήσουμε σε μία σειρά στρεβλώσεων του παρελθόντος. Η συνεργατική και συνεταιριστική κουλτούρα, η εκπαίδευση, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και η καινοτομία είναι μόνο μερικές από τις ανάγκες που έχει ο σύγχρονος αγρότης και προάγονται άμεσα από τη νέα ΚΑΠ”.

Επιχειρώντας να αποδώσει απλά και κατανοητά σε μία φράση, τί σημαίνει η νέα ΚΑΠ  και τι αλλαγές φέρνει για τον αγρότη ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Η νέα ΚΑΠ είναι μία πράσινη ΚΑΠ, που φέρνει αλλαγές στους ορισμούς , για παράδειγμα στο περιεχόμενο της έννοιας ενεργός αγρότης και βάζει στο επίκεντρο την εκπαίδευση».

Στη συνέχεια ο ΥφΑΑΤ επισκέφτηκε δενδροκαλλιέργειες ροδακίνων, που επλήγησαν από τον παγετό στην Βεγορά. Ο κ. Οικονόμου συζήτησε με τους καλλιεργητές και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ για δίκαιη και έγκαιρη στήριξη των αγροτών.

 Στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές  ο κ. Οικονόμου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Γιάννη Κιοσέ, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Άμπα, τον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη και τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλη Γιαννάκη. Η συζήτηση εστίασε στη δίκαιη μετάβαση και το πέρασμα από την απολιγνιτοποίηση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο  με κύριο παράγοντα τον πρωτογενή τομέα, στα εγγειοβελτιωτικά έργα και σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος  για την περιοχή.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στο Αμύνταιο, πόλη με παράδοση στην οινοπαραγωγή, ο κ. Οικονόμου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αμπελώνες και σύγχρονα οινοποιεία. Κατά την επίσκεψη στο κτήμα “Δημόπουλος”, οινοποιείο που εξελίσσεται δυναμικά και σταθερά τα τελευταία χρόνια, ο ΥφΑΑΤ ενημερώθηκε για τη διαδικασία οινοποίησης και για τις εξαιρετικές ποικιλίες παραγωγής. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο συνεταιριστικό οινοποιείο ΑΣΕΠΑ, το οποίο αριθμεί περίπου 100 μέλη και προμηθεύει κατά βάση μεγάλα οινοποιεία με μούστο και κρασί, αλλά και την αγορά με εμφιαλωμένο οίνο.  Στη συνέχεια, ο ΥφΑΑΤ επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στα ξεχωριστά κελάρια του κτήματος Άλφα, οινοποιείου με ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό, που συνδυάζει άριστα την τεχνογνωσία με το μεράκι, αποτελώντας πρότυπο δυναμικής εξέλιξης για τον κλάδο. Τέλος, ο ΥφΑΑΤ, επισκέφτηκε το κτήμα “Ναουμίδης” μία οικογενειακή επιχείρηση με πρωτότυπες ιδέες βιολογικής καλλιέργειας και μεταποίησης αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης, ΠΟΠ προϊόντος.

“Η ελληνική παραγωγή μπορεί να είναι πρωτοπόρα στις παγκόσμιες αγορές. Οι επιχειρήσεις που επισκέφθηκα εκφράζουν επάξια τον αγροδιατροφικό κλάδο που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Σύγχρονες, πρότυπες, ανταγωνιστικές, που στην πλειοψηφία τους αξιοποιούν και απορροφούν κάθε διαθέσιμο επενδυτικό πόρο. Οι μικρές νίκες, μερικές από τις οποίες γνώρισα και στο Αμύνταιο, συνθέτουν τη μεγάλη νίκη, που θέλουμε να κερδίσουμε με τη στρατηγική μας για τον πρωτογενή τομέα ” δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές