BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ομάδα εργασίας τρέχει την ίδρυση των αγροτικών σχολών κατάρτισης

Ένα βήμα πιο κοντά στην σύσταση Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στον αγροτικό τομέα βρίσκεται το υπουργείο, με την τελευταία εξέλιξη επί του θέματος να αφορά στην συγκρότηση 9μελούς ομάδας εργασίας που θα επιμεληθεί τον συντονισμό του εγχειρήματος.

fecdbf33d620a07d72d9ffb9ea1593ff4

107
0

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου έργο της μη αμειβόμενης Ομάδας Εργασίας είναι η συνδρομή και ο συντονισμός στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση των δημοσίων ΙΕΚ του ΥΠΑΑΤ, τον κανονισμό λειτουργίας τους, τον καθορισμό ειδικοτήτων, καθώς και των λοιπών ενεργειών έως ότου κινήσει η διαδικασία της λειτουργίας τους. Η Ομάδα Εργασίας θα ολοκληρώσει το έργο της έως την 1η  Σεπτεμβρίου 2021.

Η απόφαση για την σύσταση της Ομάδας Εργασίας είναι διαθέσιμη εδώ


Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει από μηδενική βάση το θέμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης της νέας γενιάς αγροτών, το οποίο θα «υπακούει» στις νέες τεχνολογικές επιταγές και ανάγκες της αγοράς, κι όχι στην εμπειρική γνώση του πατέρα αγρότη, σύμφωνα με παλιότερες τοποθετήσεις του εμπνευστή του, Σπήλιου Λιβανού.

Σύmφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης εξετάζονται ιδέες και προγράμματα για εξειδίκευση, όσων ενδιαφέρονται, στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων αλλά και η δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων και κτηνοτροφικών μονάδων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Βέβαια, όλα αυτά για την πλειοψηφία των αγροτών ακούγονται πολύ «καλά για να είναι αληθινά», δεδομένων των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στον πρωτογενή τομέα κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης, καθώς και των γενικότερων συνθηκών που πυροδοτούν αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και οδηγούν σε γενικότερη αποεπένδυση τις εκμεταλλεύσεις.

Παρότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτό να λυθούν διαχειριστικά ζητήματα που αφορούν την έγκαιρη και σωστή κατανομή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ στους δικαιούχους, ή τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδιώκει να πιάσει από αλλού…το κουβάρι των προβλημάτων που ταλανίζουν την ύπαιθρο, ξεκινώντας από την εκπαίδευση. Το ζητούμενο, βέβαια, τα σχέδια για δημιουργία ψηφιακής ακαδημίας αγροτικής ανάπτυξης και των αγροτικών ΙΕΚ, που φέρεται να δρομολογεί ο υπουργός να μην αποτελέσουν για μία ακόμη φορά θεωρία, όπως και οι μεγαλόπνοες μελέτες που ανατέθηκαν κατά καιρούς σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στην πράξη και κάποιες εξ αυτών, έμειναν πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

H ομάδα εργασίας συγκροτείται από τους:

α) Απόστολο Πολύμερο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο.  

β) Μαρία Πελώνη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.

γ) Παναγιώτη Γαβρίλη, Νομικό, συνεργάτη στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανού, ως τακτικό μέλος.

δ) Ελένη Κοντογούρη, συνεργάτιδα, στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανού, ως τακτικό μέλος.

ε) Μαγδαληνή Μπαρδουνιώτη, υπάλληλο ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεργάτιδα στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Οικονόμου, ως τακτικό μέλος.

στ) Σπυρίδωνα Στάχτιαρη, υπάλληλο ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως τακτικό μέλος.

ζ) Ευρυδίκη Οικονόμου, υπάλληλο ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως τακτικό μέλος.

η) Φαίδωνα Δημόπουλο, Νομικό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως τακτικό μέλος.

θ) Μαρία Σακελλαρίδου, νομικό, συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (ΕΕΚΔΒΜΝ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως τακτικό μέλος

Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται τo τακτικό μέλος Ελένη Κοντογούρη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές