BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αναβιώνει το σταφιδικό ζήτημα με σύγχρονους πρωταγωνιστές

Τους Αιγιώτες στα χαρακώματα έχει φέρει η φετινή εξέλιξη στην αγορά της σταφίδας, μετά την ατυχή επιθετική πολιτική που θέλησε να ακολουθήσει η τοπική Ένωση .

44-45_28

Γιάννης Πανάγος

204
3

Η κίβδηλη αναβίωση στο σταφιδικό ζήτημα με πρωταγωνιστές Σωτηρόπουλους και Κουνινιώτηδες

Αν η υπόθεση της Κορινθιακής Σταφίδας δεν είχε χαθεί στην Ελλάδα πολλά χρόνια νωρίτερα, σήµερα θα µπορούσαµε να µιλάµε για µια ακόµα εκδοχή του «σταφιδικού ζητήµατος». Βεβαίως, το γεγονός ότι η µεταρρύθµιση της ΚΑΠ το 2003 επέβαλε την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή και οδήγησε πολύ γρήγορα στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας στην Ελλάδα, σώζει σήµερα τους ιθύνοντες από µια ακόµη πολύπλοκη κρίση στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής.

Ωστόσο, η Αιγιάλεια βρίσκεται στα χαρακώµατα και οι αντεγκλήσεις ως προς τους χειρισµούς που έγιναν στα θέµατα της σταφίδας τον τελευταίο χρόνο είναι πολλές.

Να σηµειωθεί ότι η ετήσια παραγωγή µαύρης σταφίδας στην Ελλάδα κινείται µεταξύ 20 και 25.000 τόνων, όταν η χώρα µας διατηρούσε µια παραγωγή της τάξεως των 60.000 τόνων, σχεδόν µέχρι τις αρχές του 2000. Σήµερα, πάνω από το µισό της παραγωγής ξερής σταφίδας το διακινεί η Ένωση Αιγιαλείας, η οποία, περιέργως πως, µετά την κατάργηση του Α.Σ.Ο. (Αυτόνοµος Σταφιδικός Οργανισµός) έχει καταφέρει να θέσει κατά κάποιο τρόπο υπό τον έλεγχό της και την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ).

Πού βρίσκεται σήµερα το πρόβληµα; Στο γεγονός ότι κατά την τελευταία εµπορική περίοδο, η Ένωση Αιγιαλείας, ακολουθώντας µια ιδιαιτέρως επιθετική πολιτική, δηλαδή προσφέροντας ιδιαίτερα δελεαστικές τιµές στους παραγωγούς (από 1,5 έως και 1,80 ευρώ το κιλό), κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ µεγάλο µέρος της παραγωγής του 2020, φράζοντας κατά κάποιο τρόπο την πόρτα στο ιδιωτικό εµπόριο. Έχοντας την αίσθηση ότι οι συνθήκες πανδηµίας θα ευνοήσουν την κατανάλωση σταφίδας και θα µεγαλώσουν τη ζήτηση στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, οι διοικούντες της ΕΑΣ Αιγιαλείας προσπάθησαν σ’ εκείνη τη φάση να πετύχουν µε έναν σµπάρο δύο τρυγόνια. Αφενός να αποκοµίσουν πρόσθετα κέρδη, διακινώντας όσο το δυνατόν µεγαλύτερες ποσότητες, αφετέρου να βγάλουν µια και καλή εκτός παιχνιδιού τους ιδιώτες µεταποιητές και διακινητές του προϊόντος.

Βέβαια, τα πράγµατα δεν ήρθαν όπως τα είχαν σχεδιάσει. Η συγκέντρωση του προϊόντος έγινε και υπήρξε θεαµατική, ωστόσο οι συνθήκες στην αγορά δεν ήταν αυτές που περίµεναν. Η ζήτηση µειώθηκε και µεγάλο µέρος των αγοραστών που αναµενόταν, δεν εµφανίσθηκε για να υπογράψει συµβόλαια στις αρχές της φετινής χρονιάς. Αποτέλεσµα µεγάλες ποσότητες, µπορεί να υπερβαίνουν και τους 10.000 τόνους, να παραµένουν αδιάθετοι στις αποθήκες της Παναιγιαλείου Ενώσεως (ΠΕΣ).

Τι ζητάει τώρα η Ένωση; Τρόπους να ξεφορτωθεί τη σταφίδα, χωρίς να γράψει οικονοµική ζηµιά η Οργάνωση! ∆ηλαδή, ειδική οικονοµική ενίσχυση. Στην αρχή έκαναν λόγο ακόµα και για απόσυρση των αδιάθετων αποθεµάτων µε τη συµβολή του κράτους. Όταν είδαν ότι αυτό δεν περνάει, µίλησαν για ειδική ενίσχυση λόγω του κορωνοϊού. Μόνο που τέτοιου είδους ενισχύσεις, όταν δίνονται, δίνονται στους παραγωγούς. Κι εδώ οι παραγωγοί πληρώθηκαν, κατά πως φαίνεται µε το παραπάνω. Η τελευταία βερσιόν των αιτηµάτων κάνει λόγω για ενίσχυση των παραγωγών για τη νέα παραγωγή.

Μόνο που αυτό δεν µπορεί να γίνει, µε βάση τα κοινοτικά δεδοµένα, πριν καταγραφεί η εικόνα της αγοράς, δηλαδή πριν πουληθεί η σταφίδα από τους παραγωγούς και διαπιστωθεί η κατάρρευση των τιµών λόγω της πανδηµίας. Το βάρος πέφτει κυριολεκτικά στην Παναιγιάλειο Ένωση που και τις αποθήκες έχει γεµάτες -σε αντίθεση µε τους ιδιώτες διακινητές- και την καινούργια σοδειά δεν έχει την οικονοµική άνεση να αγοράσει. Το µπαλάκι άλλη µια φορά, µεταφέρεται τεχνηέντως στο κράτος. Και το κράτος, τον τελευταίο καιρό δείχνει να έχει πολλές από τις οµοιότητες του παλαιού ΠΑΣΟΚ!  

 
Στο πλευρό των παραγωγών στέκεται όπως τόνισε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, αναφέροντας παράλληλα ότι σε συνεργασία με άλλα υπουργεία θα εξεταστεί η
κρατική δυνατότητα απορρόφησης ελληνικών προϊόντων, όπως η σταφίδα, από το κράτος.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών σταφίδας και αναζητεί τρόπους στήριξής τους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από εκβιασμούς που κάνουν κάποιοι.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η κορινθιακή σταφίδα δεν ανήκει στον αμπελοοινικό τομέα ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Από το 2013, και τον Κανονισμό 1308, ανήκει στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Κατέθεσε το σχετικό έγγραφο καθώς και  σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας για τη μη δυνατότητα εφαρμογής της απόσυρσης των αποθεμάτων των μεταποιητικών επιχειρήσεων από τα προγράμματα του τομέα των οπωροκηπευτικών.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, τα οποία συλλέγονται σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και την ΑΑΔΕ, οι εξαγωγές σταφίδας για τα έτη 2018 έως 2020 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

  • Το 2018 ήταν 15.932,035 κιλά, το 2019 ήταν 16.979.945 κιλά και το 2020 ήταν 15.892.443 κιλά.
  • Για το τρέχον έτος, έως τον Απρίλιο του 2021, οι εξαγωγές ήταν 4.398.985 κιλά, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018 ήταν 4.279.284 κιλά, το 2019 ήταν 4.370.046 κιλά και το 2020 ήταν 5.344. 672 κιλά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, σημείωσε ο κ. Λιβανός, δεν προκύπτει διαταραχή των εξαγωγών μας τα τελευταία χρόνια οφειλόμενη στον Covid.

Σημείωσε ότι η  χορήγηση των ενισχύσεων Covid στο Υπουργείο μας υλοποιείται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία ακριβώς αποσκοπεί στην ενίσχυση των παραγωγών που έχουν υποστεί συγκεκριμένη ζημιά, αποδεικνυόμενη από στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει ουδεμία περίπτωση να αποζημιωθεί κάποιος ενώ δεν πρέπει.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο από την εταιρεία Melisagro , όσο και από την Παναιγιάλειο Ένωση, το ΥΠΑΑΤ δεν έρχει λάβει τα στοιχεία εκείνα, τα τιμολόγια πωλήσεων και αγορών, που να αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου και τούτο παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς του υπουργείου.

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση.

  • Για το έτος αιτήσεων 2020, δε, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, 5.399 παραγωγοί έλαβαν το ποσό των €3.960.468,31.
  • Για το 2017 είχε προϋπολογιστεί ενίσχυση   €5.000.000,

το 2018 €4.946.168 και το 2019:4,892.920.  

  • Παράλληλα, η Παναιγιάλειος υλοποιεί πρόγραμμα προώθησης της σταφίδας στην Νοτιανατολική Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ταιβάν), χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΑΑΤ,  ύψους  2,124.500

Επισήμανε δε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενισχύει παραγωγούς με αποδεδειγμένη οικονομική ζημιά, διευκρινίζοντας ότι δεν ενισχύει εμπορικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των εμπορικών τους πολιτικών. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Τέλος ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΑΤ είναι σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, το Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας για την κρατική δυνατότητα απορρόφησης ελληνικών προϊόντων από το κράτος. Στη συζήτηση αυτή προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα ως εξαίρετο ελληνικό προϊόν.  

 

Επιμένει σε στήριξη η Παναιγιάλειος, καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 14 Ιουλίου

 

Την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωση του υπογραμμίζει παραθέτοντας σχετικά στοιχεία ότι δεν προκύπτει διαταραχή των εξαγωγών σταφίδας οφειλόμενη στον Covid, αντικρούοντας σχετικά αιτήματα στήριξης, η Παναιγιάλειος Ένωσης Συνεταιρισμών καλεί σε συλλαλητήριο τους παραγωγούς, την Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Η ΠΕΣ, μιλά για μεγάλα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας ζητώντας την απόσυρση τους ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση της «επερχόμενης σταφιδικής κρίσης», ενώ κάνει λόγο για συντεχνίες συμφερόντων και δυσφήμιση της Οργάνωσης.


Το κάλεσμα της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών

 

ΕΠΕΙΔΗ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜEΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΝΩ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ ΣTO ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ (ΚΟΡΙΝΘΟΥ 201- ΑΙΓΙΟ) ΩΡΑ 20:00΄ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

(Στην συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού - covid 19 ( χρήση μάσκας - αποστάσεις ασφάλειας κλπ ). 

ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.Σ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  14ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ  2021

Δυστυχώς ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια μετά την Μεσσήνη στις 8 του Ιουλίου τώρα διοργανώνεται  νέο από τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας αύριο Τετάρτη στις 20.00΄ ως έσχατη πλέον λύση για να   ακουστούν τα   αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής  ηγεσίας καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κάπου σταματούν ή στρεβλώνεται το νόημά τους   χωρίς να φτάνει η πραγματική εικόνα στο μέγαρο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό για την επερχόμενη σταφιδική κρίση που κάποιες συντεχνίες συμφερόντων επι τρεισήμισι μήνες  προετοιμάζουν. 

Οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί τρεισήμισι μήνες δεν έχει δώσει λύση στο δίκαιο αίτημά τους για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας από  την Συνεταιριστική τους Οργάνωση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις  και τον  ΄΄Πράσινο τρύγο΄΄ για τους παραγωγούς δηλαδή να εφαρμόσει ανάλογο  πρόγραμμα του οινοποιητικού τομέα , πράγμα το οποίο αποτελεί και την μοναδική λύση για να προστατευτεί το εισόδημά τους από την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και να μπορέσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχρονικά φροντίζουν για την στήριξη του εισοδήματός τους, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Οι σταφιδοπαραγωγοί μάλιστα πληροφορούνται για πολιτικές πιέσεις συντεχνιών προκειμένου να μην υποστηριχτούν τα αιτήματά τους  και ως εκ τούτου να μην  εισακουστούν από την πολιτεία συνοδευόμενες  και από δυσφήμιση της Συνεταιριστικής τους Οργάνωσης  της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών.

Πολύ άδικη μεταχείριση μιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης που έχει να επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση εξωστρεφής, πρωτοπόρος στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 60% της εγχώριας παραγωγής, μια οργάνωση πρωτοπόρο στην έρευνα  με διεθνείς συνεργασίες, μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει πλήρως τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά για λογαριασμού του παραγωγού στηρίζοντας το εισόδημά του.

 Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει στο έπακρο τον διττό της χαρακτήρα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ανέκαθεν κερδοφόρος και κοντά στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που και τώρα βιώνουμε.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που βρίσκει κλειστές πόρτες…. επι τρεισήμισι  μήνες !!

Καλούν τον Πρωθυπουργό της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλία την ύστατη αυτή στιγμή  και να αποτρέψει την επερχόμενη ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  στηρίζοντας  τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, καθώς σε μόλις 20 μέρες ξεκινάει ο τρύγος  !!

 

 

Να απεμπλακεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να παρέχει ουσιαστική και άμεση βοήθεια στους σταφιδοπαραγωγούς ζητά ο Στ. Αραχωβίτης από τον Λίβανό και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε χτες 12/7 στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρου Αραχωβίτη, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης της Κορινθιακής Σταφίδας. Μη αναγνωρίζοντας αυτό που παραγωγοί αλλά και η «Παναιγιαλείος Ένωση», η σημαντικότερη συνεταιριστική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος παραγωγών, εκτιμούν: ότι οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας περσινής παραγωγής είναι πολύ μεγάλες ανά την χώρα, τόσες που θα επηρεάσουν την τιμή παραγωγού για την νέα χρονιά, το ΥπΑΑΤ, δια του Υπουργού, ομολόγησε ωμά και ξεκάθαρα ότι δεν βλέπει πρόβλημα στην σταφίδα και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση οιασδήποτε λύσης.

Πίσω όμως από την τοποθέτηση του Υπουργού, κρύβεται η πολιτική επιλογή να μην στηρίξει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτέλεσαν την κύριο διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας,  που «έβαλαν πλάτη» τη δύσκολη περσινή χρονιά και που προσέφεραν στους οργανωμένους παραγωγούς αξιοπρεπή τιμή για την παραγωγή τους. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις πραγματοποιούν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, συγκρατούν την τιμή παραγωγού, προφυλάσσουν το εισόδημα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και διεκδικούν δυναμικά προς όφελος της παραγωγής, του προϊόντος και των παραγωγών. Πίσω από την τοποθέτηση του Υπουργού κρύβεται ο κρυφός πόθος των επιχειρήσεων ιδιωτών να συμπιεστεί φέτος η τιμή της σταφίδας, να κινδυνεύσουν με κατάρρευση από τα αποθέματα οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να εκτοξευθεί η κερδοφορία τους και να επιβάλλουν τους όρους τους στην πρωτογενή αγορά της σταφίδας σε βάρος του εισοδήματος του παραγωγού.

Να ξαναθυμίσουμε στους έχοντες κοντή ή επιλεκτική μνήμη, ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν νομική και καταστατική υποχρέωση την διακίνηση του συνόλου  της παραγωγής των μελών τους (75% βάση του πλέον πρόσφατου νόμου).

Για μια ακόμη φορά το ΥπΑΑΤ, δέσμιο των ιδιωτικών συμφερόντων, θέτει στο στόχαστρο το εισόδημα των παραγωγών, αυτή τη φορά της Κορινθιακής Σταφίδας και οδηγεί σε μαρασμό και καταστροφή αυτό το στρατηγικό-ιστορικό προϊόν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό video στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/sta.arahovitis/videos/350852059739723

 

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2021 13:18Αντωνης

Εσυ πρωτον που γραφεις το αρθρο κ δευτερον εσυ Σωτηρη που σχολιαζεις.. Η μεροληπτειτε η εχετε αλλα ωφελει στο να γραφετε ολα αυτα! Ας δεχθουμε αυτο που λετε περι επιθετικης πολιτικης για του λογους που λετε... Ο παραγωγος ωφελειθηκε παιρνωντας την αξια που πρεπει για το προιον του? ναι λεω εγω! Λετε οτι φταιει η πολιτικη κγια τα αποθεματα κ οως δεν εχουν επηρεαστει οι οωλησεις.. τα προηγουμενα χρονια της πολιτιλης αυτης δηλ πιυ πωλειτο στο συνολο της η σταφιδα δεν εφταιγε η πολιτικη ρε εξυπνοι? Η παραγωγη καθε χρονο πανω κατω στα ιδια επιπεδα κινηται κ επωλειτο ολη... τι τιμες ειχαμε οταν αναφερεστε στις παραγωγες των 60000 τονων ξερετε? ξερετε μαλλον αλλα σκοπιμως δεν αναφερεστε.. γιατι ηταν τιμες κατα πολυ κατω του κοστους.. ξευτιλας... το υπουργειο λεει με στπιχεια οτι το 2020 δεν εχει οτωση η εξαγωγη... δεν μας λεει ομως το Α, εξαμηνο του 2021 ωπου ειναι μεσα, ο ιανουαριος κ ο φεβρουαριος μηνες ωπου φευγει η μεγαλητερη ποσοτητα της σταφιδας... Κ πως εδω δεν μπορει να αποζημειωθει η αμιγως συνεταιριστικη οργανωση με μελη πρωτοβαθμιους συνεταιρισμους κ κατα αναγκη εταιρια απ την στιγμη που αποζημειωνενται ιδιωτες οινοποιοι με εκανταδες εκ ευρω.. γιατι απλα ειναι φιλοι της κυνμβερνησης! Με καταρευση συνεταιριστικων οργανωσεων ερχεται κ αφανισμος των παραγωγων.. οι εμοοροι παντα μονο τον ωφελως τους ειχαν σκοπο.. οχι τον παραγωγο..

Απάντηση

13-07-2021 11:28sotiris

Απερίσκεπτη εμπορική πολιτική , αυτά συμβαίνουν στο εμπόριο και σε συνεταιρισμούς που λειτουργούν με νοοτροπία εμπόρου. Το περίεργο είναι ότι πρωταγωνιστής είναι ένας επιτυχημένος και έμπειρος εμπορικά συνεταιρισμός. Το πρόβλημα για την περυσινή σοδειά είναι του συνεταιρισμού που θα μεταφερθεί φέτος και στους παραγωγούς. Ενισχύσεις για παιχνίδια εμπορικής κυριαρχίας δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθούν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές