BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το ρήγμα μελισσουργών με Βάθη για το ψηφιακό μητρώο φτάνει ΣτΕ

Προσφυγή στο ΣτΕ για το ψηφιακό μητρώο ετοιμάζουν οι μελισσοκόμοι, με την σχετική υπουργική απόφαση να καθιστά την ενασχόληση για τις μέλισσες κλειστό κλαμπ εδραιωμένων συμφερόντων.

NTOUROS-BAS_-MELISSES-2

47
0

Διατάξεις διωγμού της ελληνικής μελισσοκομίας εντοπίζουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς στην υπουργική απόφαση η οποία φέρει την υπογραφή της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή και θεσπίζει το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων να ετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση.

 Τουλάχιστον τρία σημεία στην εν λόγω υπουργική απόφαση (ΥΑ με αρ. 140/106513/2021 ΦΕΚ Β΄ 1560), κάνουν «λάστιχο» την έννοια της μελισσοκομικής δραστηριότητας και «μαγειρεύουν» τα στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του κλάδου, με αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι ροές από κοινοτικά μελισσοκομικά προγράμματα. Ταυτόχρονα επιβάλλονται υπέρ του δέοντος κυρώσεις που αναμένεται ότι θα πλήξουν ως επί το πλείστον τις μελισσοκομικές μονάδες με περιορισμένους πόρους, που απαιτούνται για να καλυφθούν οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις που θεσπίζει η υπουργική απόφαση Αραμπατζή.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι διαθέσιμη εδώ

«Βρήκανε τις δηλώσεις διαχείμασης, ένα ελεεινό εφεύρημα γραφειοκρατών, που ουδεμία σχέση έχουν με την παραγωγική διαδικασία και την πραγματικότητα, και αντί να τις πετάξουν στον κάδο των αχρήστων, τις κάνανε ....ηλεκτρονικές. Η απόφαση για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο που υπέγραψε η κυρία Αραμπατζή, αποτελεί όχι θεραπεία, όπως ελπίζαμε, αλλά ένα ακόμη πλήγμα για μας. Είναι εκτός πραγματικότητας, δείχνει ασέβεια στους Έλληνες μελισσοκόμους και δεν βοηθά τη παραγωγική διαδικασία» σχολιάζει επί του θέματος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων, Βασίλης Ντούρας, ανακοινώνοντας στην Agrenda ότι οι αυτός και οι συνάδελφοί του θα προσφύγουν κατά της απόφασης Αραμπατζή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 Μάλιστα, όπως εξηγεί, η Ομοσπονδία είχε καταθέσει στο υπουργείο σχετικές τροποποιήσεις, τις οποίες δεν έλαβε ποτέ υπόψιν της η υφυπουργός. Πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πλέον των 20.000 μελισσοκόμων της χώρας, η υπουργική απόφαση έφερε αντιδράσεις και στους κόλπους των Γεωτεχνικών Υπαλλήλων, οι οποίοι βλέπουν διατάξεις που κινούνται στο όριο του παραλογισμού.

 

Τα 3 φάουλ της Απόφασης

Η φιλόδοξη ΥΑ, επιχειρεί και έναν νέο ορισμό της κυψέλης που απομακρύνεται από τις κατευθύνσεις που δίνει ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, εισάγοντας τις πρόσθετες έννοιες του «εμβρυοθαλάμου», του «μελιτοθαλάμου» και της «παραφυάδας», καθώς και δύο διαφορετικούς ορισμούς περί «κυψέλης» και «κατεχόμενης κυψέλης», έναντι του απλού και ευρωπαϊκού «κυψέλη νοείται η μονάδα που περιλαμβάνει αποικία μελισσών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μελιού, άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ή γενετικό υλικό των μελισσών, και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της έτοιμες για διαχείμαση στην επικράτειά τους». Η ΥΑ εισάγωντας τον αριθμό των πλαισίων της κυψέλης ως κριτήριο που διακρίνει τις παραφυάδες από την κυψέλη, δημιουργεί προϋποθέσεις παρερμηνείας στο τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κυψέλη και μειώνει τεχνητά και αδικαιολόγητα τον αριθμό των κυψελών στην Ελλάδα.

Η αυθαίρετη και λανθασμένη αυτή αλλαγή του ορισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να δηλωθούν από την Ελλάδα λιγότερες κυψέλες στην ΕΕ από όσες πραγματικά δικαιούται και συνεπώς να εισπραχθούν και λιγότερες οικονομικές ενισχύσεις από την ΕΕ, οι οποίες συνδέονται με τον αριθμό των κυψελών.

 

Αδιανόητη είναι, επίσης, η μείωση της χρονικής περιόδου της ετήσιας δήλωσης των κατεχόμενων κυψελών των ενεργών μελισσοκόμων στην περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 20η Οκτωβρίου την στιγμή που η Ευρώπη ζητά μια αξιόπιστη μέθοδο για τον καθορισμό, μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, του αριθμού των κυψελών που είναι έτοιμες για διαχείμαση στην επικράτειά τους.

 

Τέλος, την επιβολή διοικητικών προστίμων σε παραβάτες, συνοδεύει και  η τιμωρία της διακοπής του επαγγέλματος του μελισσοκόμου για ένα και δύο έτη και μάλιστα για όλες σχεδόν τις παραβάσεις που περιγράφονται στην ΥΑ. Είναι μία πρωτόγνωρη στην Ελλάδα πρόβλεψη που δεν έχει το ανάλογό της σε καμία επαγγελματική δραστηριότητα σχολιάζουν άνθρωποι του κλάδου, που αξιολογούν ως είναι αδικαιολόγητη, άδικη και εξοντωτική για το μελισσοκόμο διάταξη που ουσιαστικά πρέπει ή να παρανομήσει ή να εγκαταλείψει οριστικά το επάγγελμά του.

 

 

 

Ανορθολογική απόφαση και ανάγκη νέου πλαισίου βλέπουν οι Γεωτεχνικοί

 

Τιμωριτικές διατάξεις και παραλογισμό εντοπίζουν οι Γεωτεχνικοί υπάλληλοι που σχολιάζουν ότι το πλαίσιο ποινών είναι καταστροφικό για την ελληνική μελισσοκομία, όχι μόνο γιατί θα μειώσει την ελληνική παραγωγή μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και γιατί η υποχρεωτική παραμονή των μελισσιών σε σταθερή θέση για ένα ή δύο έτη εγκυμονεί κινδύνους ασθενειών και αδυναμία μεταφοράς μελισσιών σε καλλιέργειες οι οποίες χρειάζονται την επικονίαση των μελισσών. «Πρόκειται για παράλογες διατάξεις διωγμού της ελληνικής μελισσοκομίας που μόνο αλλότρια συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν» σχολιάζουν σε σχετική ανακοίνωση, αναδεικνύοντας παράλληλα και την έλλειψη προσωπικού που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αυξημένες απαιτήσεις που εισάγει η ΥΑ στις κατά τόπους ΔΑΟΚ. «Αναφύονται μείζονα ζητήματα τόσο νομικής υφής, όσο και ορθολογικής επιστημονικής και πρακτικής αντιμετώπισης των μελισσοκομικών θεμάτων, τα οποία καταστούν αναγκαία την άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης» τονίζει η ανακοίνωση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές