BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα σφάλματα του Θανάση, βούτυρο στο ψωμί του Ανδρέα

Με μια από τις πιο δύσκολες χρονιές βρίσκονται αντιμέτωποι οι σταφιδοπαραγωγοί, μιας και η Ένωση Αιγιαλείας δείχνει μουδιασμένη και το ιδιωτικό εμπόριο καραδοκεί

12A

Γιάννης Πανάγος

118
7

Οι παλιοί έλεγαν ή η πέτρα προς το αυγό ή το αυγό προς την πέτρα, το αυγό θα σπάσει! Αυτό συµβαίνει τον τελευταίο καιρό µε το θέµα της σταφίδας στη χώρα µας. Ένωση Αιγιαλείας και ιδιώτες µεταποιητές, επιδίδονται στις δικές τους υπερβολές και τα «σπασµένα» πληρώνουν στο τέλος οι καλλιεργητές του προϊόντος.

Η αλήθεια είναι ότι τον περασµένο χρόνο (2020), για λόγους οι οποίοι δεν έχουν αποσαφηνισθεί επαρκώς, η διοίκηση της Ένωσης Αιγιαλείας επέλεξε να ακολουθήσει «επιθετική» πολιτική, πληρώνοντας για τη σταφίδα τους παραγωγούς µέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό. Κατάφερε µ’ αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει το σύνολο σχεδόν της περσινής παραγωγής σταφίδας. Οι ιδιώτες µεταποιητές του προϊόντος δεν θέλησαν να µπουν σε πλειοδοσία, παρέλαβαν ελάχιστες ποσότητες και φυσικά κατάφεραν πολύ νωρίς να τις διαθέσουν στην αγορά (κυρίως εξαγωγές), αδειάζοντας νωρίς και τις αποθήκες τους.

Η Ένωση, ο συνεταιρισµός για την ακρίβεια, έχοντας αγοράσει κάπως ακριβά, δεν µπόρεσε να κάνει το ίδιο. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της οργάνωσης, οι συνθήκες πανδηµίας και τα διαδοχικά lockdown χάλασαν την αγορά, µε αποτέλεσµα µεγάλες ποσότητες από την παραγωγή της περασµένης χρονιάς να µείνουν αδιάθετες. Γι’ αυτές τις ποσότητες, τις οποίες οι παραγωγοί είχαν πληρωθεί έγκαιρα και µάλιστα σε καλές τιµές, η οργάνωση ζήτησε τη συνδροµή της πολιτείας. Οι ιδιώτες µεταποιητές άσκησαν βέτο σε µια τέτοια ενίσχυση, ο Λιβανός (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) ήταν συµµαθητής µε τον επιχειρηµατία Ανδρέα Κουνινιώτη στο Αµερικανικό Κολλέγιο, έτσι παρά τις υποσχέσεις η κρατική ενίσχυση δεν ήρθε.

Σήµερα, η Ένωση είναι πολύ επιλεκτική στις παραλαβές και δεν ξανοίγεται για την τιµή (παραλαµβάνει µε ανοιχτή τιµή). Οι ιδιώτες βρήκαν ευκαιρία και προσφέρουν περί το ένα ευρώ το κιλό ή και 90 λεπτά σε κάποιες περιπτώσεις. Σε µια κίνηση που δεν αποµακρύνεται από το πτωτικό κλίµα της αγοράς, το εργοστάσιο του κ. Κουνινιώτη στο Αίγιο ανακοίνωσε την παραλαβή σταφίδας εσοδείας 2021-αποκλειστικά όµως από τις περιοχές της Αιγιαλείας- σε τιµή 1,25 ευρώ το κιλό, κάνοντας λόγο για την υψηλότερη δυνατή τιµή, βάσει των προσφορών που δέχεται η εταιρεία του από τους αγοραστές του εξωτερικού.

Κατά τ’ άλλα, το 1,5 ευρώ γύρω από το οποίο γίνονταν η διάθεση της σταφίδας τα περισσότερα από τα προηγούµενα χρόνια (εξαίρεση η περσινή χρονιά µε το κάτι παραπάνω) χάθηκε στους διαπληκτισµούς και στις προσωπικές στρατηγικές των παραγόντων του κλάδου.

Οι διαβεβαιώσεις Λιβανού πήγαν περίπατο, οι διαβουλεύσεις πριν από την εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στην Τρίπολη ξεχάστηκαν κι αυτές, τώρα κάποιοι θα πουν ότι αυτή είναι η αγορά, αυτή είναι και η τιµή της σταφίδας.

Κάποτε η σταφίδα ήταν εµβληµατικό προϊόν της χώρας. Σήµερα, µε λίγο σχεδιασµό, θα µπορούσε να συγκρατήσει άνετα και µε ψηλά το κεφάλι 50 – 60.000 στρέµµατα. Μ’ αυτούς τους συντελεστές και µ’ αυτή την πολιτική, σε λίγο δεν θα υπάρχει πρέµνο, ούτε για την ιστορία.

∆εν είναι θέµα του υπουργείου επιµένει ο Λιβανός

Σύσκεψη στο Χανδρινό το Σάββατο 11 Σεπτεµβρίου και πρόγραµµα κινητοποιήσεων προετοιµάζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της χώρας που βλέπουν την αγορά του άλλοτε «µαύρου χρυσού» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής να χάνει 50 µε 60 λεπτά το κιλό στην αρχή της νέας εµπορικής περιόδου. Ευθύνες επιρρίπτουν στην κυβέρνηση και στο ιδιωτικό εµπόριο που σα να ήταν συνεννοηµένοι έκλεισαν τα αφτιά στις φωνές που όλο το προηγούµενο διάστηµα ζητούσαν λύση στο ζήτηµα των αποθεµάτων. «Με 90 λεπτά και ένα ευρώ, απλά δεν βγαίνει η σταφίδα» τονίζει στην Agrenda ο παραγωγός Ηλίας Γεωργιτσόπουλος από τη Μεσσηνία, καταγγέλοντας ακόµα πως σε αρκετές περιπτώσεις οι έµποροι πιέζουν ακόµα και για ανοιχτή τιµή. «Βρήκαν ευκαιρία οι έµποροι» καταλήγει. Μάλιστα, ενόσω το θέµα «καίει» ο υπουργός σε πρόσφατες προκλητικές -δεδοµένης της συγκυρίας- δηλώσεις του, αναίρεσε για µια ακόµα φορά τις υποσχέσεις περί διευθέτησης του ζητήµατος λέγοντας χαρακτηριστικά:  «πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά τα αποθέµατα που έχουν δηµιουργηθεί κατά την εµπορία της σταφίδας σε διάφορες Ενώσεις είναι θέµα εµπορικό που δεν εµπίπτει στις αρµοδιότητες του υπουργείου».

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

14-09-2021 17:03Παπανικολάου ανδρεας του παν

Εμένα με ενδιαφέρει ο μιχανισμος τις τιμής,, όλα τα άλλα εινε μηδενικά,, εινε δυνατόν να έχουμε μειώσει τις παραγωγής κε πτώση τις τιμής,,, τρελαθηκαμε.,,, εδώ φταίει ο υπουργός,,, κύριε λιβανε ώρα να φηγει ς,,

Απάντηση

14-09-2021 14:48Κωνσταντίνος Γ.

Ο,τι να'ναι το άρθρο, εαπο ποτέ είναι πολιτικό θέμα η αδυναμία του συναιτερισμου να πουλήσει το απόθεμα του; Κάποιοι νομίζουν οι βρίσκονται στη σοβιετια ενω την ίδια στιγμή τους δίνεται βήμα για να αναπτύξουν ελευθερα τη βλακεια που έχουν στο κεφάλι τους.

Απάντηση

14-09-2021 14:14Γεωργιος Παναγοπουλος

ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΙΛΤΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΘΑΝΑΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΤΑΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΟΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ..ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ. ΚΑΙ ΕΧΟΥΝΕ ΦΤΩΧΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΓΙΟ..ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΛΙΓΟ ΠΕΤΣΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΥΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Απάντηση

13-09-2021 12:19Σπύρος Δετας

Ντροπή σαυτην τη ρόμπα τον υπουργό, αλλα λέει στην στάση κ άλλα στο λεωφορείο. Την ξέρει καλά την δουλειά του, το τσιράκι των εμπόρων. Σε καλή μεριά η προμήθεια (μίζα)!!!

Απάντηση

11-09-2021 23:25Γιάννης Φλεσσας

Δυστυχώς η Κορινθιακή σταφίδα είναι διαχρονικά η άτυχη νύφη, που από πολυφερνη κατάντησε στο ράφι, στα αζητητα. Και γι'αυτό φταινε οι προξενηταδες που την προσφέρουν, όπως κι ο Τρικούπης - χύμα και τσουβαλατα και την αγοράζουν, σύρμα καντάρι, με την ίδια τιμή, λες και είναι αραποσιτι. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, ποπ κλπ, στη πράξη υπάρχουν μόνο για να διαιωνίζουν το καταστροφικό καθεστώς της ενιαίας τιμής και του χύμα και τσουβαλατα- το κάνουν αυτό οι Τούρκοι αλλά έχουν 350.000 τ παραγωγή Σουλτανίνας, όχι 20.000 τ Κορινθιακή όπως εμείς, την οποία μάλιστα επιμένουμε να διαθέτουμε κυρίως στην ανθρωποφάγο αγορά της Αγγλίας. Γι'αυτό δεν είναι δισεξηγητο που η παραγωγη της είναι σε πορεία φθοράς, κι ένας ένας όποιος ασχολήθηκε και ασχολείτε μ αυτή, έχει την τύχη της. Υπάρχουν ευθύνες και βαρυνουν κατά αναλογία μεγέθους τους ασχολούμενους με αυτή. Και στην προκειμένη περίπτωση επιβεβαιώνεται αυτό και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, που καθιστά επίκαιρους του Σουρή τους στοίχους, " την ώρα που σε κλέβουνε τον κλέφτη κάνουν πως γυρεύουνε"... δόλιε αγρότη...αιδώς Αιγείοι.

Απάντηση

11-09-2021 15:38Left

Το άρθρο λέει πρωτοφανή ψεμματα..πέρυσι η Ένωση έδωσε 1,55 και δεν καμία επιθετική πολιτική ανεβάζοντας την τιμή.αντιθετα έριξε την τιμή σε σχέση με το 2019.επισης λέει ψεμματα ότι φέτος παραλαμβάνει με ανοιχτή τιμή για πρωτη φορά κάτι που είναι η πάγια τακτική

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές