BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα σφάλματα του Θανάση, βούτυρο στο ψωμί του Ανδρέα

Με μια από τις πιο δύσκολες χρονιές βρίσκονται αντιμέτωποι οι σταφιδοπαραγωγοί, μιας και η Ένωση Αιγιαλείας δείχνει μουδιασμένη και το ιδιωτικό εμπόριο καραδοκεί

12A

Γιάννης Πανάγος

10
7

Οι παλιοί έλεγαν ή η πέτρα προς το αυγό ή το αυγό προς την πέτρα, το αυγό θα σπάσει! Αυτό συµβαίνει τον τελευταίο καιρό µε το θέµα της σταφίδας στη χώρα µας. Ένωση Αιγιαλείας και ιδιώτες µεταποιητές, επιδίδονται στις δικές τους υπερβολές και τα «σπασµένα» πληρώνουν στο τέλος οι καλλιεργητές του προϊόντος.

Η αλήθεια είναι ότι τον περασµένο χρόνο (2020), για λόγους οι οποίοι δεν έχουν αποσαφηνισθεί επαρκώς, η διοίκηση της Ένωσης Αιγιαλείας επέλεξε να ακολουθήσει «επιθετική» πολιτική, πληρώνοντας για τη σταφίδα τους παραγωγούς µέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό. Κατάφερε µ’ αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει το σύνολο σχεδόν της περσινής παραγωγής σταφίδας. Οι ιδιώτες µεταποιητές του προϊόντος δεν θέλησαν να µπουν σε πλειοδοσία, παρέλαβαν ελάχιστες ποσότητες και φυσικά κατάφεραν πολύ νωρίς να τις διαθέσουν στην αγορά (κυρίως εξαγωγές), αδειάζοντας νωρίς και τις αποθήκες τους.

Η Ένωση, ο συνεταιρισµός για την ακρίβεια, έχοντας αγοράσει κάπως ακριβά, δεν µπόρεσε να κάνει το ίδιο. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της οργάνωσης, οι συνθήκες πανδηµίας και τα διαδοχικά lockdown χάλασαν την αγορά, µε αποτέλεσµα µεγάλες ποσότητες από την παραγωγή της περασµένης χρονιάς να µείνουν αδιάθετες. Γι’ αυτές τις ποσότητες, τις οποίες οι παραγωγοί είχαν πληρωθεί έγκαιρα και µάλιστα σε καλές τιµές, η οργάνωση ζήτησε τη συνδροµή της πολιτείας. Οι ιδιώτες µεταποιητές άσκησαν βέτο σε µια τέτοια ενίσχυση, ο Λιβανός (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) ήταν συµµαθητής µε τον επιχειρηµατία Ανδρέα Κουνινιώτη στο Αµερικανικό Κολλέγιο, έτσι παρά τις υποσχέσεις η κρατική ενίσχυση δεν ήρθε.

Σήµερα, η Ένωση είναι πολύ επιλεκτική στις παραλαβές και δεν ξανοίγεται για την τιµή (παραλαµβάνει µε ανοιχτή τιµή). Οι ιδιώτες βρήκαν ευκαιρία και προσφέρουν περί το ένα ευρώ το κιλό ή και 90 λεπτά σε κάποιες περιπτώσεις. Σε µια κίνηση που δεν αποµακρύνεται από το πτωτικό κλίµα της αγοράς, το εργοστάσιο του κ. Κουνινιώτη στο Αίγιο ανακοίνωσε την παραλαβή σταφίδας εσοδείας 2021-αποκλειστικά όµως από τις περιοχές της Αιγιαλείας- σε τιµή 1,25 ευρώ το κιλό, κάνοντας λόγο για την υψηλότερη δυνατή τιµή, βάσει των προσφορών που δέχεται η εταιρεία του από τους αγοραστές του εξωτερικού.

Κατά τ’ άλλα, το 1,5 ευρώ γύρω από το οποίο γίνονταν η διάθεση της σταφίδας τα περισσότερα από τα προηγούµενα χρόνια (εξαίρεση η περσινή χρονιά µε το κάτι παραπάνω) χάθηκε στους διαπληκτισµούς και στις προσωπικές στρατηγικές των παραγόντων του κλάδου.

Οι διαβεβαιώσεις Λιβανού πήγαν περίπατο, οι διαβουλεύσεις πριν από την εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στην Τρίπολη ξεχάστηκαν κι αυτές, τώρα κάποιοι θα πουν ότι αυτή είναι η αγορά, αυτή είναι και η τιµή της σταφίδας.

Κάποτε η σταφίδα ήταν εµβληµατικό προϊόν της χώρας. Σήµερα, µε λίγο σχεδιασµό, θα µπορούσε να συγκρατήσει άνετα και µε ψηλά το κεφάλι 50 – 60.000 στρέµµατα. Μ’ αυτούς τους συντελεστές και µ’ αυτή την πολιτική, σε λίγο δεν θα υπάρχει πρέµνο, ούτε για την ιστορία.

∆εν είναι θέµα του υπουργείου επιµένει ο Λιβανός

Σύσκεψη στο Χανδρινό το Σάββατο 11 Σεπτεµβρίου και πρόγραµµα κινητοποιήσεων προετοιµάζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της χώρας που βλέπουν την αγορά του άλλοτε «µαύρου χρυσού» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής να χάνει 50 µε 60 λεπτά το κιλό στην αρχή της νέας εµπορικής περιόδου. Ευθύνες επιρρίπτουν στην κυβέρνηση και στο ιδιωτικό εµπόριο που σα να ήταν συνεννοηµένοι έκλεισαν τα αφτιά στις φωνές που όλο το προηγούµενο διάστηµα ζητούσαν λύση στο ζήτηµα των αποθεµάτων. «Με 90 λεπτά και ένα ευρώ, απλά δεν βγαίνει η σταφίδα» τονίζει στην Agrenda ο παραγωγός Ηλίας Γεωργιτσόπουλος από τη Μεσσηνία, καταγγέλοντας ακόµα πως σε αρκετές περιπτώσεις οι έµποροι πιέζουν ακόµα και για ανοιχτή τιµή. «Βρήκαν ευκαιρία οι έµποροι» καταλήγει. Μάλιστα, ενόσω το θέµα «καίει» ο υπουργός σε πρόσφατες προκλητικές -δεδοµένης της συγκυρίας- δηλώσεις του, αναίρεσε για µια ακόµα φορά τις υποσχέσεις περί διευθέτησης του ζητήµατος λέγοντας χαρακτηριστικά:  «πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά τα αποθέµατα που έχουν δηµιουργηθεί κατά την εµπορία της σταφίδας σε διάφορες Ενώσεις είναι θέµα εµπορικό που δεν εµπίπτει στις αρµοδιότητες του υπουργείου».

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές