Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους

Επιδότηση όλων των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών με ένα κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ το οποίο λιμνάζει και προέρχεται από το Μέτρο 14  - Ευζωία των Ζώων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, εξετάζεται με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμου Κεδίκογλου και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο Μαξίμου.

669f6879-239c-4bb9-8b96-9dcc10e0da9f

15898
1

Κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για επιδότηση αγοράς ζωοτροφών σε όλους τους κτηνοτρόφους από το μέτρο «ευζωία»

Η συνάντηση αφορούσε μια πρώτη συνεδρίαση της «τεχνικής επιτροπής» η οποία διερευνά τα θέματα που έχουν προκύψει με την κατανομή των βοσκοτόπων και την ΚΥΑ η οποία προβλέπει οριζόντιες και κάθετες μειώσεις στα ποσά των ενισχύσεων.

Επ’ αυτού μάλιστα η βασική πρόταση που έγινε, προβλέπει έκτακτο ειδικό έλεγχο όλων των ΑΦΜ που «πατάνε» σε ενοικιαζόμενη «ιδιωτική γη» με έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων. Το κλίμα στη συνάντηση πάντως δεν φαίνεται να βοηθάει τα γνωστά κυκλώματα που καταστρατηγώντας τους ισχύοντες κανόνες νέμονται τις δημόσιες εκτάσεις (βοσκοτόπια) και τις ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεμα, χωρίς φυσικά να διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο.  

Ειδικότερα για το κονδύλι των 25 εκατ. ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αξιοποίησης των πόρων που υπάρχουν στο Μέτρο 14 για την Ευζωία των Ζώων και την διάθεση του 50% αυτών για την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αυτό τον καιρό αντιμετωπίζουν τεράστιο θέμα με τις αυξήσεις στα κόστη των ζωοτροφών.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προβληματικής πληρωμής του τσεκ που έθεσε η Επιτροπή, ο βασικός άξονας των απαιτήσεων περιστρέφεται γύρω ένα σημείο επτά  θέσεων στα οποία εστιάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ):

• Κατάργηση της αναδρομικότητας της συγκεκριμένης ΚΥΑ.
• Αντιστοίχηση ΑΤΑΚ αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ. Η προϋπόθεση για δήλωση του ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων ή των βοσκοτόπων, παρ΄όλο ότι είναι σωστή, χρήζει πολλών διευκρινήσεων για άρση αδικιών και περιορισμό σημαντικών προβλημάτων. Προτείνεται στην φάση αυτή να γίνεται ο έλεγχος στα ΑΦΜ των παραγωγών με βάση τα δηλούμενα στο Ε9 αγροτεμαχίων, με όριο απόκλισης έως 3 στρέμματα.
• Σταθεροποίηση του Γεωγραφικού Υπόβαθρου και όχι συνεχείς τροποποιήσεις του μετά την υποβολή των Δηλώσεων των παραγωγών, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα πολλαπλών διορθώσεων και αδικιών. 
• Έλεγχος των ιδιωτικών βοσκοτόπων και ιδιαίτερα των μεγάλων δηλούμενων εκτάσεων ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερα απομακρυσμένες από την έδρα της αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
• Εκτάσεις Natura και βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αρκετοί παραγωγοί που έχουν μονοετείς καλλιέργειες (κτηνοτροφικές ζωοτροφές) σε περιοχές Natura, είδαν τα αγροτεμάχια αυτά να μηδενίζονται, με αποτέλεσμα να δέχονται ποινές στην προκαταβολή και ενδεχομένως στην εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης. Πολλοί παραγωγοί από αυτούς είναι δικαιούχοι του μέτρου 11 της βιολογικής καλλιέργειας και πληρώνονται από αυτά για τις καλλιέργειες αυτές, ενδεχομένως εγκρίθηκαν, βαθμολογήθηκαν το 2017 ή το 2019 όταν έκαναν την αίτηση ένταξης, επειδή είχαν τα αγροτεμάχια αυτά σε περιοχή Natura και τώρα δέχονται ποινές.
• Η τροποποίηση που έγινε με την νέα ΚΥΑ έναντι της προηγούμενης και αφορά την μείωση των βοσκοτόπων σε αμνοερίφια μικρότερα του έτους, κατά 2/3 σε σχέση με τα άνω του έτους, δημιουργεί προβλήματα στους νέους κτηνοτρόφους που ενώ είχαν κάνει τις δηλώσεις τους ΟΣΔΕ με βάση την προηγούμενη, τώρα με την νέα ΚΥΑ απεντάσονται από την επιδότηση και ουσιαστικά εκεί που θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα κίνητρα, τώρα καταστρέφονται. Ζητάμε η απόδοση βοσκοτόπων μειωμένη, να δίνεται στα ζώα που είναι κάτω των 3 μηνών.
• Τα 67 εκατομμύρια ευρώ, των λιγότερων εκτιμώμενων επιδοτήσεων θα πρέπει να κατανεμηθούν στους νέους κτηνοτρόφους, ακόμα και στους παλαιούς «νέους» που εντάχθηκαν από το 2009 και παραμένουν με τα ίδια δικαιώματα, παρά την σημαντική αύξηση του ζωϊκού τους κεφαλαίου.  

Το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη μια δεύτερη συνάντηση της επιτροπής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζεται ο διάλογος στο ΥΠΑΑΤ

Συνεχίσθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο διάλογος που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ του υπουργείου και παραγωγών για την εφαρμογή των νέων αποφάσεων για τον τρόπο καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι αγροτών, τεχνικοί σύμβουλοι από τα ΚΥΔ των τεσσάρων νομών της Κρήτης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτος.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, είπε προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορεί να βρεθούν λύσεις.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η ΓΓ του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελάς.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-11-2021 21:59ΝΕΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ 2021 ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ Α.Τ.Α.Κ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΙΑ Κ.Υ.Α Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΧΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ.ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΝΟΜΟΤΥΠΟΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΣΩΣΤΟ Ε9 ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.Μ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΧΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΛΕΝΞΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΑΚ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ.ΕΛΕΝΞΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 2015.ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΘΑΡΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ.ΧΤΥΠΑΤΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΝΕΜΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία