
. Ο “ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο”. Τα ημιτελή έργα του Αχελώου είναι εδώ. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν τα βλέπει! Όσοι ιδιαίτερα είναι κατά της Μεσοχώρας και της Συκιάς, που θα παράγουν “πράσινη” φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, οφείλουν να πουν τι θα κάνουν με τα ημιτελή έργα. Θα τα γκρεμίσουν για να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση το περιβάλλον της περιοχής και πόσο αυτό θα στοιχίσει; Δεν είναι ώρα για μισόλογα».
Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου μέσω του οποίου ζητά την ενημέρωση της βουλής και δι’ αυτής των Θεσσαλών για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Ο κυβερνητικός βουλευτής συνηγορεί στην Αναφορά -που έως σήμερα, όπως ενημερώθηκε, δεν έχει απαντηθεί- της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.) με την οποία παρουσιάζονται οι βασικές πτυχές του υδατικού προβλήματος και οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις του στην αγροτική παραγωγή, την οικονομία και το περιβάλλον του γεωγραφικού διαμερίσματος.
Η νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του Θεσσαλού πολιτικού απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ιδιαίτερα ότι οι κίνδυνοι που -όπως υπογραμμίζει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ.- προκύπτουν από τα ημιτελή έργα για τον Αχελώο στη Συκιά, αιτιολογούν την αναγκαιότητα για τελικές αποφάσεις. Επιπλέον ζητά να δοθεί η δυνατότητα στη Επιτροπή Διεκδίκησης να παρουσιάσει της απόψεις της ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Λαρίσης και σχετική επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου υπήρξε μια πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 23 Ιουλίου 2021, στην οποία, μεταξύ άλλων, έλαβαν τον λόγο ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακός, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φάνης Γέμτος και ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Ντίνος Διαμάντος.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είχε πρωτοστατήσει και για την πραγματοποίηση στις 16.01.20 της σύσκεψης υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη όλων των συναρμόδιων υπουργών και φορέων της Θεσσαλίας για την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και την ικανοποίηση του αιτήματος της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.
Επιτακτική ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τα έργα του Αχελώου λέει ο Κέλλας
Στο ίδιο μήκος κινείται με δηλώσεις του και ο θεσσαλός βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τα έργα του Αχελώου
«Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας αποτελεί μείζον ζήτημα, αφού η ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου είναι ενδεχόμενο ορατό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε δραστικά και κυρίως έγκαιρα. Η Θεσσαλία εκπέμπει σήμα κινδύνου. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τα έργα του Αχελώου, ενώ δεν χωρούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ημιτελών υδροηλεκτρικών έργων».
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ τη ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας για το υδατικό ζήτημα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός στάθηκε ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση των φραγμάτων της Συκιάς και της Μεσοχώρας - για τα οποία, μάλιστα, έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά από το ελληνικό κράτος - που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία, συμπληρώνοντας:
«Με ικανοποίηση άκουσα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να μιλά για την ένταξη του έργου στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, για τη διαδικασία προς αδειοδότηση και την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Επίσης, το μεγάλο έργο του φράγματος της Σκοπιάς Φαρσάλων, για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στα Φάρσαλα, πρέπει να παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων, καθώς πρόκειται για ένα έργο αρδευτικό, υδρευτικό, περιβαλλοντικό, που θα προστατεύσει την περιοχή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά την ξηρασία και την ερημοποίηση.
Η Θεσσαλία, δυστυχώς, βιώνει τις επιπτώσεις ενός σύνθετου υδατικού προβλήματος, το οποίο με την κλιματική κρίση γίνεται ακόμη πιο έντονο. Το εμβληματικό έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο πρέπει να ολοκληρωθεί προς όφελος όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά κυρίως της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Το ιστορικό ραντεβού για το μέλλον της Θεσσαλίας είναι εδώ».
Ακόμη, ο κ. Κέλλας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «οι ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ναρκοθέτησαν τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτινων Λεκανών», προσθέτοντας:
«Η κυβέρνησή μας έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση 22 σημαντικών αρδευτικών έργων με συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής 1,6 δισ. €, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο θεσσαλικό κάμπο, όπως και μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και την κλιματική αλλαγή, ύψους 14 εκατ. €».
Τέλος, ο κ. Κέλλας, αφού συνεχάρη την ΠΕΔ, τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), για την αξιόλογη δράση τους, τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό τους στηρίζοντας τις προσπάθειες, που έχουν ως στόχο να μην ερημοποιηθεί ο πιο παραγωγικός κάμπος της Ευρώπης, και συνεχίζοντας να παρεμβαίνει προς αυτή την κατεύθυνση σε όλα τα αρμόδια όργανα.