Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αγροτικό πετρέλαιο για αγρότες που πουλούν το 2022 σε συνεταιρισμούς

Tη δυνατότητα στο σύνολο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, να πωλήσουν την παραγωγή τους μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων εντός του 2022, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου προβάλουν πλέον τα στελέχη της κυβέρνησης, σε μια αποδοχή ότι δύσκολα θα εισακουστεί το αίτημα του αγροτικού κόσμου για γενίκευση του εν λόγω μέτρου.

besiropoulosefk

10104
17

Αγροτικό πετρέλαιο για  αγρότες που θα πουλήσουν  το 2022 σε συνεταιρισμούς

Το ζήτημα της συμμετοχής του συνόλου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου έθεσαν την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι βουλευτές Γιώργους Κωτσός, Γιώργος Αμανατίδης και Γιάννης Αντωνιάδης, με τον κ. Βεσυρόπουλο να προβάλει τον στόχο της κυβέρνησης για οργάνωση των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα.

Σημειώνεται ότι η εξαγγελία για τα 50 εκατ. ευρώ ενίσχυση μόνο σε νέους και συνεταιρισμένους, στο σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, ικανοποιεί έναν αγρότη και αφήνει δυσαρεστημένους δύο, με τις πιέσεις να εντείνονται το τελευταίο διάστημα και την κυβέρνηση να βλέπει ότι η διάκριση που γίνεται αναφορικά με τον ΕΦΚ πετρελαίου θα επιφέρει ισχυρό πολιτικό πλήγμα.

Η σχετική ανακοίνωση από τη συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ με τον υφυπουργό Απόστολο Βεζυρόπουλο αναφέρει:

«Κίνητρα και λύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών»

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, των Βουλευτών Ν. Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού, Ν. Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη και Ν. Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, παρασχέθηκαν οι αναγκαίες διευκρινήσεις και προγραμματίσθηκε η προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν από τους Βουλευτές.

Ειδικότερα:

  1. Τέθηκε το θέμα της συμμετοχής του συνόλου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου. Ο Υπουργός απάντησε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η οργάνωση των αγροτών σε συνεταιριστικά – συνεργατικά σχήματα.

Ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα, στο σύνολο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, να συμμετάσχουν και να πωλήσουν την παραγωγή τους μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων εντός του 2022.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστούν δικαιούχοι της επιστροφής του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο.

Διευκρίνισε επίσης ότι, δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ είναι τα μέλη Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, οι νέοι αγρότες και όσοι κάνουν συμβολαιακή γεωργία.

  1. Συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που πωλούν τα δικά τους προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές και έχουν την υποχρέωση άμεσης έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου.

Στην περίπτωση που η αγοραπωλησία γίνει αργία, η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου θα γίνεται την πρώτη εργάσιμη μέρα αφού όμως έχει προηγηθεί η έκδοση χειρόγραφου παραστατικού.

Ο Υπουργός αντιμετώπισε θετικά το θέμα και ζήτησε από τα Υπηρεσιακά στελέχη να διευκρινισθεί και διευθετηθεί ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας πώληση στους καταναλωτές από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

  1. Στο ζήτημα στήριξης των Αγροτικών Συνεταιρισμών μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και σημαντικές ζημίες στην αγροτική παραγωγή, ο Υπουργός διαβεβαίωσε για τη σύμφωνη γνώμη του η οποία θα αποτυπωθεί με συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα.

Η προταθείσα στήριξη των Συνεταιρισμών είναι πολύ σημαντική καθόσον, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών (χαλάζι, παγετός, πλημμύρες), μειώθηκε δραματικά η προς διαχείριση παραγωγή που οδηγεί σε σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.

  1. Σε ότι αφορά στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, επαναβεβαίωσε την πρόθεση για σταδιακή κατάργησή του.
  2. Προτάθηκε στον Υπουργό η πρόβλεψη έκπτωσης 85-100%, των προσαυξήσεων στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

27-11-2021 20:20ΝΙΚΗΤΑΣ

ΠΑΡΕΔΩΣΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΟ 2008 ΚΑΙ 2010 ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΥΛΟΛΟ 120000 ΕΥΡΩ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Απάντηση

26-11-2021 11:46Nik

Mονο οσοι πουλανε σε Μιζεροσυνετερισμους ειναι αγροτες??? Πρεπει να γινει για ολους τους αγροτες!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία