BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μείωση ΦΠΑ στο 6% για λιπάσματα το ανάχωμα στις κινητοποιήσεις

Τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα θρέψης και φυτοπροστασίας από το 13% που είναι σήμερα στο 6% διαπραγματεύεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια κατευνασμού του αγροτικού κόσμου που είναι έτοιμος να ξεσπάσει σε κινητοποιήσεις.

IMG_0587

12356
7

Μείωση ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6% το ανάχωμα Λιβανού στις κινητοποιήσεις αγροτών

Την πρόθεση αυτή πρόβαλε ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε Μακεδόνες αγρότες, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου, διεκδικώντας μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των αγροτών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα κόστη παραγωγής. 

Οι εκπρόσωποι των αγροτών που συνάντησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελείται από έναν πυρήνα που κατά βάση σχηματίζουν οι παλιοί «νεολαίοι του 2008». Σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν στο Agronews, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Γιαννιτσών, Λαμίας και Θήβας, έφυγαν από τη Βάθη μάλλον απογοητευμένοι από την έκβαση της συνάντησης με τον Θοδωρή Νέλλα, αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Χαλκηδόνας, να σχολιάζει : «πολλές υποσχέσεις και δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά», αναφερόμενος στις αποκρίσεις του Σπήλιου Λιβανού στα αιτήματά τους. Μάλιστα ο υπουργός, όταν ερωτήθηκε για το αγροτικό πετρέλαιο, επανέλαβε τη γνωστή ρύθμιση των 50 εκατ. για συνεταιρισμένους και νέους αγρότες, αφήνοντας ασχολίαστο το αίτημα των Μακεδόνων για αγροτικό πετρέλαιο για όλους. Ο κ. Νέλλας στάθηκε και στην «παρατήρηση» του κ. Λιβανού, αναφορικά με την παράλληλη κινητοποίηση που έτρεξαν συνάδελφοί τους στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει σωστός διάλογος, όσο η υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται με αγροτικά έξω από το υπουργείο. 

Αναφορικά με αυτό, κλειστό δρόμο από την αστυνομία συνάντησαν για ακόμα μια φορά εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους της Μακεδονίας, οι οποίοι είχαν βάλει από το πρωί της Δευτέρας μπρος για το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.  Στο χώρο του υπουργείου βρέθηκαν περίπου 80 άτομα τα οποία θα επιχειρήσουν να μεταβιβάσουν ψήφισμα τον υφυπουργό Σταύρο Καλαφάτη, όσο συνάδελφοί τους μετέφεραν τις διεκδικήσεις τους δια ζώσης στον Σπήλιο Λιβανό. Σημειώνεται ότι οι αγρότες είναι εξοργισμένοι με την αστυνομική διεύθυνση, η οποία όπως και την περασμένη εβδομάδα, έτσι και το πρωί της Δευτέρας, ενώ είχε εγκρίνει το πέρασμα των οχημάτων, τελικά εμπόδισε τους αγρότες από το να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα από τα 80 αγροτικά που ξεκίνησαν το πρωί, μόλις 30 να περνάνε από το μπλόκο της αστυνομίας.  

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

«Ραντεβού» στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δίνουν σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Μακεδονίας, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος, αλλά και να στείλουν μήνυμα προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία, μία ώρα αργότερα, θα συναντάται με αντιπροσωπεία τους, να σκύψει και να δώσει άμεσες λύσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Η απόφαση λήφθηκε σε πολύωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αγροσυκιά της Πέλλας και προβλέπει την «κάθοδό» τους στη Θεσσαλονίκη με αγροτικά αυτοκίνητα στο χώρο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Στόχος είναι εκτός από τη διεξαγωγή μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, να δοθεί και ένα ψήφισμα προς τον υφυπουργό Εσωτερικών, Σταύρο Καλαφάτη, το οποίο θα περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρωτογενή τομέα και τα αιτήματά τους, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα.

Πρόθεση των παραγωγών είναι να ενισχύσουν, με τον τρόπο αυτό και τη διαπραγματευτική ισχύ των συναδέλφων τους, στη συνάντηση με τον Σπήλιο Λιβανό, στις 13:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθη, στη λογική ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αν ο υπουργός δεν ανακοινώσει μέτρα για την ανακούφιση του πρωτογενή τομέα, θα ανάψουν και άλλες «φωτιές» που δεν θα μπορεί να σβήσει.

Στο χώρο του πνευματικού κέντρου της Αγροσυκιάς βρέθηκαν αγρότες από την Παιονία και τον Εύρωπο του Κιλκίς, από τα Γιαννιτσά και άλλα χωριά της Πέλλας, ενώ τη Θεσσαλονίκη εκπροσώπησαν παραγωγοί από τη Χαλκηδόνα, το Άδενδρο και άλλους οικισμούς από τα Δυτικά, καθώς και τον Τρίλοφο, την Επανομή το Σχολάρι και αλλού από τα Ανατολικά.

Κοινή συνιστάμενη στις τοποθετήσεις των αγροτών ήταν πως το βάρος των ανατιμήσεων που έχουν επέλθει σε όλες τις εισροές, αλλά και στην ενέργεια και τα καύσιμα, είναι ασήκωτο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πολλοί, ελλείψει χρημάτων, να βρεθούν σε αδυναμία να καλλιεργήσουν σωστά, υποθηκεύοντας και την επόμενη παραγωγική χρονιά.

Αγανάκτηση εκφράστηκε για την εκτόξευση στις τιμές των λιπασμάτων που «έχουν γίνει απλησίαστα, με την ουρία, το 40κιλο, να έχει φτάσει τώρα στα περίπου 40 ευρώ το τσουβάλι, από τα 18 ευρώ», για τις ζωοτροφές, στις οποίες «το κόστος έχει γίνει ανεξέλεγκτο», αλλά και για «το πετρέλαιο, που το πληρώνουμε 1,50 ευρώ το λίτρο και τρέμουμε να πάμε στο πρατήριο», όπως επίσης και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που «έχει διπλασιάσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στο «τραπέζι έπεσαν» και πιο δυναμικές προτάσεις αντίδρασης, όπως το να αξιοποιηθούν και τα τρακτέρ, γιατί, όπως ειπώθηκε, «αυτά είναι τα τανκ που έχουμε στα χέρια και αυτά φοβάται η κυβέρνηση». Ωστόσο κρίθηκε εν τέλει σκόπιμο για λόγους καλύτερης οργάνωσης, αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα κλιμάκωσης της κινητοποίησης, η λύση των τρακτέρ να είναι η έσχατη.

Αγροτικό πετρέλαιο, εισροές και ηλεκτρικό ρεύμα στην ατζέντα

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις των αγροτών της Μακεδονίας θα είναι σε συνάρτηση και με την έκβαση της συνάντησης το μεσημέρι στο ΥπΑΑΤ, όπου θα μεταβεί αντιπροσωπεία 8 αγροτών από τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, τη Λάρισα, τη Λαμία και τη Θήβα, με αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής.

Όπως τονίστηκε στο Agronews από τον αγροτοσυνδικαλιστή Θεόδωρο Νέλλα, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση, εκπροσωπώντας την περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, στην ατζέντα είναι:

Α) το θέμα των εφοδίων, για τα οποία θα ζητηθεί να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τρόπο συμβατό που θα πρέπει να βρει το ΥπΑΑΤ, ώστε να ελαφρυνθούν τα αυξημένα κόστη τόσο των λιπασμάτων, όσο και των φυτοπροστατευτικών,

Β) να θεσπιστεί αγροτικό πετρέλαιο, στη βάση πρότασης που θα δώσει η αντιπροσωπεία στον υπουργό, η οποία προβλέπει τη χορήγηση μέσω κάρτας, αριθμού λίτρων, ανά στρέμμα καλλιέργειας και όχι οριζόντια, ανάλογα με την περιοχή και τον τρόπο άρδευσης, ώστε να είναι δίκαιη,

Γ) να αρθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και αν επιμείνει το ΥπΑΑΤ πως είναι πρόσκαιρο μέτρο, να εξηγεί πως θα εφαρμοστεί η επιδότηση του 80% για τους μήνες που έχει ανακοινωθεί.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Νέλλα, είναι να γίνουν συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να τους ζητηθεί να συνδράμουν για να δοθούν λύσεις στα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Μπλόκο στη Νίκαια στις 4 Φλεβάρη 

Προεργασίες για μεγάλο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας τρέχουν τα τελευταία 24ωρα εκρπόσωποι αγροτικών συλλόγων και παράγοντες των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτών νομών της Θεσσαλίας, με τα πρώτα τρακτέρ να βγαίνουν στις 4 Φεβρουαρίου.Στο μεταξύ, οι Μακεδόνες αγρότες κατευθύνονται αυτήν τη στιγμή (Δευτέρα 31 Ιανουαρίου) προς την Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, όπου θα επιχειρήσουν να πιέσουν τη Βάθη ώστε να λάβει μέτρα για τα αυξημένα κόστη παραγωγής που έχουν εκτροχιάσει τα οικονομικά των εκμεταλλεύσεων ενόψει των εαρινών σπορών. 

Σε έντονους ρυθμούς κινούνται τις τελευταίες ημέρες στελέχη του αγροτικού κινήματος, με την Πανθεσσαλική Σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 250 εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, να δείχνει το δρόμο μαζικών κινητοποιήσεων με τη μορφή μπλόκων. Τα κεντρικά σημεία των διεκδικήσεων των αγροτών περιστρέφονται γύρω από το κεντρικής σημασίας ζήτημα του κόστους παραγωγής, με τη λίστα των αιτημάτων να εμπλουτίζει η ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, το αγροτικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των μπλοκατζήδων είναι να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις από τον κόμβο της Νίκαιας. 

Μιλώντας εισηγητικά στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που βγάζουν ξανά τους αγρότες στο δρόμο. Παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις τους, σημείωσε πως ξεχωρίζουν τα αιτήματα για ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Επίσης, το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

 Η απόφαση της Πανθεσσαλικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Φάρσαλα είναι η έξοδος των τρακτέρ και το στήσιμο μπλόκων την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.

  Με  τους αγώνες και την μαζική συμμετοχή μας να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και να αποσπάσουμε λύσεις από την Κυβέρνηση. 

Η ΕΟΑΣΝΛ υλοποιώντας αυτή την απόφαση, θα πραγματοποιήσει επαρχιακές συσκέψεις για τον συντονισμό της κινητοποίησης και το στήσιμο του αγροτικού μπλόκου. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 

6μμ στα ΦΑΡΣΑΛΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο.

7μμ στον ΤΥΡΝΑΒΟ στο ΜΑΞΙΜ 

ΤΡΙΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

6.30μμ στην ΝΙΚΑΙΑ 

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Το πρωί στην ΕΛΑΣΣΟΝΑ

7μμ στον ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ στην αίθουσα του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

7μμ στην ΑΓΙΑ στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ

 Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν στις συσκέψεις και όλοι μαζί να αποφασίσουμε για το μέλλον και την επιβίωση μας. 

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

04-02-2022 20:47Ζωή

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι νέοι αγρότες και αυτοί που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα αποτελούν το 40% του συνολικού πληθυσμού των Ελλήνων αγροτών. Η κυβέρνηση θα δώσει μόνο σε αυτούς επιστροφή φόρου πετρελαίου. Οι υπόλοιποι που αποτελούμε το 60% τα τρακτέρ μας δεν καταναλώνουν πετρέλαιο?

Απάντηση

02-02-2022 10:34ΑΝΝΑ ΜΙΘΥΜΗ

Καλημέρα Δεν είναι μόνο τα λιπάσματα είναι και τα φυτοφάρμακα και το ρεύμα και η άρδευση είναι και οι εισφορές του 2018 που πήγαν βάσει εισοδήματος, που πιστώθηκαν στο ΚΕΑΟ και δίνουν μόνο 12 δόσεις θαρρείς και είμαστε βιομήχανοι!!! Ευχαριστώ

Απάντηση

01-02-2022 20:02Γιώργος

Κύριοι το πρόβλημα είναι να πέσουν οι τιμές και όχι ο ΦΠΑ, άσε που στο τέλος θα αφομοιώθει με τις τιμές και θα το κερδίσουν οι γεωπόνοι. Το ΦΠΑ στο τέλος της σεζόν θα το πάρω πίσω ποιο το νόημα να το μειώσεις? Αν θέλεις να μειώσεις και υποτίθεται να στηρίξεις τον κλάδο μάγκα μείωσε την φορολογία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-01-2022 16:03Μπαμπούλας Α Ε

Σιγά τρέμουν οι γλουτοί μου. Δεν κάθονται στα αβγά τους καλύτερα.Ασε που κάνει και κρύα τώρα που να τρέχετε!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές