BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνδεδεμένη ενίσχυση τουλάχιστον 56 ευρώ το στρέμμα στο καλαμπόκι

Την προσθήκη του καλαµποκιού στις συνδεδεµένες ενισχύσεις µε ισχύ από τις φετινές σπορές, αναµένεται να διεκδικήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, στο συµβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις 21 Μαρτίου.

Kalampoki-xeri

Γιώργος Κοντονής

16356
63

Συνδεδεμένη 56 ευρώ  το στρέμμα τουλάχιστον  στο καλαμπόκι, πιθανή  η έγκριση εισαγωγών  GMO από Αργεντινή

Όπως είχε γράψει πρώτο το Agronews και η Agrenda η συνδεδεµένη ενίσχυση στο καλαµπόκι γίνεται προσπάθεια να ισχύσει από φέτος ώστε να αυξηθούν οι εκτάσεις και η προσφορά. Επί του θέµατος ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως «αισιοδοξούµε ότι θα γίνει, είναι και οι συνθήκες τέτοιες», προσθέτοντας πως «προσπαθούµε να µην αλλάξει το µείγµα των ενισχύσεων, έχει πολλά ζητήµατα και η επιτροπή έχει τα δικά της φίλτρα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα θα εξαρτηθούν και από πιέσεις που προτίθενται να ασκήσουν και άλλα κράτη-μέλη να ανοίξει εκτάκτως η δυνατότητα τροποποίησης του φακέλου άμεσων ενισχύσεων του 2022. Ένα από αυτά τα κράτη είναι η Ιταλία. Σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα μιας έκτακτης αλλαγής του φακέλου των συνδεδεμένων ενόψει των επερχόμενων σπορών, η ενίσχυση για το καλαμπόκι θα κληθεί να ανταγωνιστεί την ειδική βάμβακος.

Ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως την περασµένη Τετάρτη υπήρξε συνάντηση µεταξύ των συµβούλων για τη νέα ΚΑΠ µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να ζητά τον υπολογισμό του στρεμματικού πριμ, το οποίο επιθυμεί να ισχύσει για τις φετινές εαρινές σπορές. Ειδικότερα όσον αφορά το ποσό εκτιμάται πως για να είναι ένα σαφές κίνητρο για περισσότερα στρέμματα θα χρειαστεί ποσό που θα αντιγωνίζεται αυτό που δίνεται για την ειδική βάμβακος το οποίο υπενθυμίζεται είναι 70 ευρώ το στρέμμα. Για ένα τέτοιο ποσό θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να κοπεί είτε από άλλες συνδεδεμένες είτε από τη βασική ενίσχυση. Το εγχείρημα διευκολύνεται δεδομένης της συγκυρίας, κατά την οποία οι τιµές σε όλα τα είδη ζωοτροφών ενισχύθηκαν κατά 20 έως 25%, µε τη µεγαλύτερη ένταση ανόδου να αποτυπώνεται στην τιµή για το καλαµπόκι που από τα 31 µε 32 λεπτά την περασµένη Πέµπτη 10 Μαρτίου, έφτασε τα 38 λεπτά τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα συζητείται το ενδεχόμενο να διευρύνει η Κομισιόν τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού (GMO) από την Αργεντινή με ορίζοντα διάρκειας ως το 2028, κάτι για το οποίο πιέζει έντονα η Ισπανία, η οποία εισάγει το 42% των αναγκών της από την Ουκρανία και είναι εκτεθειμένη στις εξελίξεις από το μέτωπο.

Μπορεί να φτάσει τα 56 ευρώ το στρέµµα η ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ

Στο ΟΣ∆Ε του 2019 (έτος αναφοράς για τον υπολογισµό συνδεδεµένων) δηλώθηκαν 850.000 στρέµµατα µε τον κωδικό «Αραβόσιτος». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να προσφέρει για συνδεδεµένες ενισχύσεις στη νέα περίοδο ποσό ύψους 260 εκατ. ευρώ (το 15% των άµεσων ενισχύσεων). Ήδη η πρόταση που έχει κάνει η χώρα απορροφά κονδύλια ύψους 212 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου «περισσεύουν» ακόµα 48 εκατ. ευρώ. Εφόσον είναι διατεθηµένη η χώρα µας να προσφέρει όλο το ποσό που αποµένει στο καλαµπόκι, προκύπτει ποσό 56 ευρώ το στρέµµα. Εκτιµάται βέβαια πως θα υπάρξει ένας πρώτος γύρος αναθεωρήσεων του συγκεκριµένου καθεστώτος µετά τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν. Σηµειώνεται εδώ πως αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να υπερασπιστεί την επιλογή του να κρατήσει τις 19 συνδεδεµένες (συν το καλαµπόκι), µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δύσκολα θα παραµείνει ίδιο το µείγµα. Παρ’ όλα αυτά, ο φόβος για επισιτιστική κρίση αναµένεται να διευκολύνει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Σε εκκρεµµότητα βρίσκονται ακόµα και τυχόν αλλαγές στο καθεστώς συνδεδεµένης των βοοειδών, και µένει να φανούν οι όποιες διαφοροποιήσεις που θα γίνουν.

Έξτρα πόρους για συνδεδεµένες για δηµητριακά και φυτικές πρωτεΐνες

Εν τω µεταξύ, την ανακατεύθυνση των πόρων της νέας ΚΑΠ µε την ανάλογη τροποποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων εξετάζει ήδη µεταξύ άλλων η Ιταλία µε στόχο τη στήριξη µιας στρατηγικής µεγιστοποίησης της γεωργικής παραγωγής. Συγκεκριµένα σε οµιλία του στο εθνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το ποσοστό των συνδεδεµένων πληρωµών για τις στρατηγικές παραγωγές για τις οποίες η ΕΕ δεν είναι αυτάρκης, όπως οι φυτικές πρωτεΐνες και τα δηµητριακά. 

Σχόλια (63)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2022 11:39Α12

Οι κτηνοτρόφοι λέει ένας να μην τον χαρακτηρησω δεν πληρώνουν το καλαμπόκι εγώ λοιπόν ξέρω περίπτωση που αγρότης με Σιταριά τριφύλλια κα χρωστούσε 2000ευρω σε μαγαζί με λιπασματα μου τα έλεγε ο ίδιος ο γεοπωνος απηυδησε ο άνθρωπος με τον μαλακά που του χρωστούσε . Τον εμπιστεύθηκε καθώς πλήρωνε στην αρχή κανονικά και μετά του τον σφυρηξε από πίσω.

Απάντηση

18-03-2022 11:20Σδγφφ

Δεν φταις εσύ φταίει η μάνα σου και ο πατέρας σου καποτε

Απάντηση

18-03-2022 10:28Ιωαννης

Λοιπόν κουφαλιτσες αγρότες τώρα γίναμε κακοπληρωτές εκμεταλλευτές κτλ τόσα χρόνια που πουλούσατε τα σιτηρά σας γενικότερα και τα ψυχανθη σας;;για έναν μπούφο που τον βλέπω κάθε μέρα να γράφει για τους κτηνοτρόφους που πουλούσε με 12 και 13 λεπτά αν εσυ είσαι βλάκας δεν ξέρεις αριθμητική για να μην πω τίποτε βαρύτερο δημόσια δεν σε φταίει κανένας για να μη πω ότι είμαι σίγουρος πως έχεις καμία πενηνταριά στρ και αυτά ενοικιαζόμενα με ένα χωράφι ιδιοκτησία από τον παππού σου και αυτό με καμία χρησικτησία σαψαλη λες και θα επηρεάσεις τις διεθνείς τιμές σιτηρων και κρεμόμαστε όλοι μας σένα βλάκα μακάρι να ξέραμε ποιος είσαι και να μην ξαναγοράσει έστω αυτά τα λίγα που έχεις κανένας κτηνοτρόφος για να τα φας μόνος σου παρτάλε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-03-2022 10:00Γιωργος

Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα , έχθες όχι αύριο εκτός και αν ανακαλυψατε συνταγή με βρώσιμο βαμβάκι.

Απάντηση

18-03-2022 00:22τασος

να φυγει η συνδεδεμενη απο το βαμβακι και να παει στα σιτηρα και οσπρια αυτα οπως βλεπουμε χρειαζονται΄΄τοσα χρονια τα αρπαξανε χοντρα τελος,,,,,

Απάντηση

17-03-2022 23:51Παραγωγός

Με το γάλα στο 1.40 και 1.50 το καλαμπόκι θα πληρωθεί στα 0.30 και το τριφύλλι 0.28-0.30. Δίκαιες τιμές για όλους. Παρακαλώ αγρότες και κτηνοτρόφοι μην διχάζεστε ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον . Έλεος πια . Είστε άξιοι της μοίρας σας !

Απάντηση

17-03-2022 22:44Αβγδ

Για να δείτε τι παιδιά είναι οι αγρότες και να απαντήσω στον Κωστάκη με τα ενσιρωματα θα σας πω ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη πέρυσι στην ΔΕΗ της περιοχής μου όταν πήγα να πληρώσω έναν λογαριασμό που έληγε και βρήκα έναν αγροταρα σαν τον Κώστα έτσι μερακλή και κυμπαρη που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του που προσπαθούσε να βάλει τα χρέη του για τα ποτίσματα στα τριφύλλια και το βαμβάκι γιατί του είχαν κόψει το ρεύμα αφού χρωστούσε επί χρόνια αρκετά .Αυτά για να μην λέει ο κάθε μαλακας για τους κτηνοτρόφους.

Απάντηση

17-03-2022 22:24Τ

Τα ζώα έχουν πάει για σφαγή το καλαμπόκι και το τρυφιλι ποιος θα το φάει? Του χρόνου θα πουλάτε τσάμπα .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-03-2022 21:59Κωστας

Τα 56 ευρώ το στρέμμα που δεν θα είναι τόσα γιατί τα στρέμματα θα είναι περισσότερα από 850000 χιλιάδες βάση τον οποίον βγαίνει το 56 αντιστοιχη σε 4 λεπτά σε μια παραγωγή 1400 κιλών δεν είναι και το τρελό πριμ καλύπτει μόνο την αύξηση του λίπασματους βάλε ενέργεια πετρέλαιο τα 12 η 13 λεπτά που είπε ο φίλος δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα όπου υπάρχει τυρί υπάρχει και φακα

Απάντηση

17-03-2022 18:17Κώστας

Πάντως όσες φορές δώσαμε καλαμπόκια για ενσηρωση μέχρι να μας τα πάρουν κάθε μέρα έρχονταν οι κτηνοτρόφοι στο σπίτι μας μόλις κάναν την ενσηρωση και μετά κάναμε πάνω από έναν χρόνο να τους βρούμε να πάρουμε τα λεφτά μας με χιλιάδες παρακάλια (καλαμπόκια μόνο στον έμπορο μετρητοις )

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές