BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δρομολογείται ενίσχυση για αγορά λιπασμάτων με όριο 200 ευρώ ο τόνος

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται ο σχεδιασµός µιας ειδικής ενίσχυσης για την αγορά λιπασµάτων, που θα κυµαίνεται ανάµεσα στα 150 µε 200 ευρώ ο τόνος και πλαφόν ενίσχυσης ανά εκµετάλλευση που µένει να οριστικοποιηθεί.

8_48

Πέτρος Γκόγκος

9033
17

Για το ζήτηµα ενηµερώνει την Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος αναµένοντας την επίσηµη δηµοσίευση της εργαλειοθήκης από την Κοµισιόν, παρουσίασε το πνεύµα των παρεµβάσεων που δροµολογεί το

Η εργαλειοθήκη παρουσιάστηκε το µεσηµέρι της Τετάρτης 23 Μαρτίου, µε την Κοµισιόν να αφήνει το ελεύθερο στα κράτη µέλη ώστε να προχωρήσουν µεταξύ άλλων σε έκτακτες κρατικές ενισχύσεις αλλά και ειδική επιδότηση στο πεδίο των αγροτικών εφοδίων µέσω του Αποθεµατικού Κρίσης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για όλο το µπλοκ. Από τα χρήµατα αυτά, στην Ελλάδα αναλογούν 26,2 εκατ. ευρώ, τα οποία η χώρα µπορεί να αυξήσει κατά 200% µε εθνικούς πόρους, ήτοι 78 εκατ. ευρώ σύνολο.

Στις κατευθύνσεις της Κοµισιόν, επισηµαίνεται ότι τα χρήµατα από το αποθεµατικό κρίσης αφορούν την επιδότηση του αυξηµένου κόστους των εισροών στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, µε τις Βρυξέλλες να εισάγουν ορισµένα φίλτρα ως προς τη διαµόρφωση των δικαιούχων της ενίσχυσης. Σύµφωνα µε αυτήν, τα κράτη µέλη θα χρειαστεί να κρίνουν από µόνα τους τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής που χρήζουν άµεσης και µεγαλύτερης ενίσχυσης.

Αυτό το νέο ταµείο των 78 εκατ. που διαµορφώνουν οι πόροι από το αποθεµατικό κρίσης θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση στα λιπάσµατα και στους κτηνοτρόφους, σύµφωνα µε τον κ. Γεωργαντά. Όπως εξηγεί, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εισαγωγή φίλτρων για τα λιπάσµατα, βάσει και των κοινοτικών οδηγιών, ώστε η ενίσχυση να δοθεί στους παραγωγούς βάσει της καλλιέργειας και της κατανάλωσης που έχει σε προϊόντα θρέψης, δηλαδή των τιµολογίων που προσκοµίζει.

Σηµειώνεται ότι η ενίσχυση θα περιλαµβάνει και ένα πλαφόν, κάτι πολύ κοντά δηλαδή «στο 2χίλιαρο για τα λιπάσµατα» για το οποίο έγραφε νωρίτερα αυτόν το µήνα η Agrenda. Σύµφωνα µε τότε ρεπορτάζ, για ένα τέτοιο µέτρο θα χρειαστούν περίπου τόσοι πόροι όσους εξασφαλίζει το ξεκλείδωµα του αποθεµατικού κρίσης από την Κοµισιόν. Σηµειώνεται ότι ο υπουργός δεν αποκλείει και το σενάριο να κατευθυνθούν πόροι ενίσχυσης και στη βιοµηχανία.

Πιθανή ενεργοποίηση του µέτρου 21

Στον βασικό σχεδιασµό του υπουργείου περιλαµβάνεται και µια νέα πρόσθετη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, πέρα από την επιστροφή 4% επί του τζίρου β’ εξαµήνου 2021. Το πλάνο προϋποθέτει την εξασφάλιση κάποιου ποσού από τα 78 εκατ. του αποθεµατικού κρίσης, ωστόσο ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, δεν αποκλείει το ενδεχόµενο η Ευρώπη σε δεύτερο χρόνο θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του µέτρου 21, το επταχίλιαρο, κάτι το οποίο κατέθεσε και ως αίτηµα στο πλαίσιο του Συµβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ πριν από µερικές ηµέρες. Σε µια τέτοια περίπτωση, εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι, οι οποίοι κατά προτεραιότητα αν όχι αποκλειστικότητα θα κατευθυνθούν προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Αποκλείει ο Βοϊτσεχόφσκι µείωση στο 17% των εκτάσεων µε βιολογικές µεθόδους

Στον απόηχο πάντως των παρεµβάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει µεγάλος προβληµατισµός και κόντρα για την πράσινη συµφωνία, αφού απ’ ό,τι φαίνεται έχει βρεθεί η αφορµή που ανοίγει την κερκόπορτα αν όχι για έναν συνολικό µετριασµό της φιλοδοξίας του εγχειρήµατος, τουλάχιστον για το φρενάρισµά της ενεργοποίησης.

Ενδεικτικό είναι ότι απαντώντας σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων το βράδυ της ∆ευτέρας 21 Μαρτίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο να περιοριστεί στο 17% ο στόχος αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργούνται µε βιολογικές µεθόδους, από 25% που προβλέπει ο υφιστάµενος σχεδιασµός.

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2022 06:50ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Γαμω την δρομολόγηση σας και την εργαλειοθήκη σας μαζί.Τα πάντα έχουν τριπλασιαστεί και εσείς δίνετε ψίχουλα.Δεν μπορει να χορτάσει με ένα ψωμί μια πόλη.Δωστε λεφτά ρε κηφήνες εκεί που πρέπει,μην τα τρώτε όλα με τους κουμπάρους και τους εγκάθετους σας.

Απάντηση

27-03-2022 08:22Εκείνος

Πετάνε φωτοβολίδες κ τρώνε των χρόνο .

Απάντηση

26-03-2022 14:24ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα έως σήμερα δεν έχουν δει καμια βοήθεια. Όλα όσα ακούγονται είναι λόγια και μόνο λόγια. Οι αγρότες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλλιεργησουν χωρίς βοήθεια. Λόγια λόγια προκαταβολες πλατφόρμες όλα λόγια. Έλεος κάντε κάτι αλλιώς μη προκαλείται.

Απάντηση

26-03-2022 07:32Δημήτρης

Αγοράσαμε λιπάσματα αρκετά και καλαμπόκι νομίζοντας ότι θα υπάρχει πια συνδεδεμένη σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού και τελικά τζίφος. Έχω την εντύπωση ότι μόνο επικοινωνιακά εργάζεστε.

Απάντηση

25-03-2022 22:08Kostas

Δώστε κάτι και για ζωοτροφές, αλλά σύντομα! Όχι άλλες υποσχέσεις! 144.200.000 ευρώ μας κοστίζει φέτος η Βουλή! Γιατί αργοπορειτε; Μήπως φταίει ο αέρας εκεί μέσα; Προτείνω, με έξοδα του ελληνικού κράτους, να δοθεί μία κλανιολα στον καθένα σας! ( Είναι σκεύος απαγωγής των οσμών, που τις διοχετεύει έξω από την αίθουσα. Δεν έλειπε από τα προικοσύμφωνα των αριστοκρατών των Επτανήσων). Ίσως έτσι καθαρίσει η ατμόσφαιρα, και ξεκαθαρίσει το τοπίο και για μας τους κτηνοτρόφους!

Απάντηση

25-03-2022 21:20Και ένας καταναλωτής

Το 2021 200€ καθαρά το στρέμμα ήταν τα κέρδη σε βαμβάκι και καλαμπόκι. Υψηλά και στα σιτηρά. Επιδότηση ναι Για να κερδίσει ο παραγωγός αλλά και να είναι προσιτά και τα αγροτικά προϊόντα. Πλαφον όμως στα κέρδη όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή τροφίμων.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

25-03-2022 15:23ΘΩΜΑΣ

Δώστε επιδότηση τα βαμβακια 71 ευρώ και φάτε κάλτσες και κλωστή αφού δεν επιδοτήτε τα καλαμπόκια και τα μαλακά σιτάρια. Γεωργαντά εσύ που είσαι από βόρεια βοηθά την κατάσταση ολλα τα πήραν κάτω από το τραπέζι οι συνδικαλιστές συνάδελφοι κατά τα άλλα.

Απάντηση

25-03-2022 14:21Στεφανος

Ολο στη δρομολογησει ειμαστε τελικα ποτε κυρ Γιωργαντα . Επιτελους πληρωστε αυτους που πρεπει και οχι τους καρπουζαδες πουν πηραν 200 αποζημιωση ελγα ταχαμ περσινος καυσωνας 700στρεματα 140000 αποζημιωση και εμεις ψαχνουμε τα1000

Απάντηση

25-03-2022 14:09ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

Η ακριβεια της παραγωγικης διαδικασειας ολων των αγροτικων προοιοντων μας εχει γονατηση. Και κατι ουσιαστικο που να βοηθαει στο πραγματικο τοπο και χρονο του προβληματος δεν εχουμε. Αφήστε τα λογια και δειτε τι θα κανεται αμεσα γιατι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ οδευη για την ΚΡΕΜΑΛΑ φετος. Πως αλλιως να σας το πουμε να το ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ...? ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ!

Απάντηση

25-03-2022 10:14Αγανακτησμενος

Μας τα κάνατε τσουρέκια 3 μήνες,τωρα η ενίσχυση αύριο η ενίσχυση,μέσα στη βδομάδα η απόφαση.Αφηστε μας στον πόνο μας.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές