BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αντί για αγρανάπαυση ηλίανθο και καλαμπόκι το σχέδιο Γεωργαντά

Για την καλλιέργεια καλαµποκιού και ηλίανθου θα επιχειρηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αξιοποιηθούν τα 380.000 στρέμματα που «απελευθερώνονται» από το καθεστώς της αγρανάπαυσης.

spora-kalampoki_2

6248
4

Αντί αγρανάπαυση  ηλίανθο και καλαμπόκι  προκρίνει το σχέδιο  Γεωργαντά για τις  εαρινές σπορές

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα μέχρι στιγμής κάποιο κίνητρο για την καλλιέργεια καλαμποκιού ή του ηλίανθου όπως θα ήταν μια συνδεδεμένη ενίσχυση, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά που βρέθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, προωθεί την σπορά των δύο καλλιεργειών για τις εκτάσεις που θα αποδεσμευτούν από το μέτρο.

Σηµειώνεται ότι οι ενταγµένοι στο εν λόγω µέτρο, δεν θα χάσουν την επιδότηση που συνεπάγεται η εφαρµογή της αγρανάπαυσης σε περίπτωση που τελικά καλλιεργήσουν τα επιλέξιµα στρέµµατα.

Για τη δυνατότητα αυτή, η οποία προβλέπεται και από την ατζέντα της Κοµισιόν όπως παρουσιάστηκε πριν από λίγες ηµέρες, ενηµέρωσε λίγες ημέρες νωρίτερα από το βήµα της Βουλής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, παραγωγοί αναφέρουν στην Agrenda ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα χρειαστεί να συνοδευτεί µε ορισµένα κίνητρα, δεδοµένης της κατάστασης που επικρατεί µε τα κόστη παραγωγής. Ενδιαφέρον πάντως έχει και η άποψη που θέλει τις δυνατότητες που παρέχονται από τέτοια χωράφια που αξιοποιούνται για αγρανάπαυση, να είναι περιορισµένες, συγκριτικά µε τα πιο παραγωγικά, όπως προκύπτει από αναλύσεις ειδικών στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου επίσης προωθούνται αντίστοιχες δράσεις.

Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις µέρος της φετινής παραγωγής ηλίανθου να κατευθυνθεί προς τη βιοµηχανία για την παραγωγή ηλιέλαιου σύµφωνα µε τον Γιώργο Στύλιο. «Ειδικά για το ηλιέλαιο, αν κι αυτή τη στιγµή υπάρχει επάρκεια, δεχόµαστε εισηγήσεις να γίνει µια ανακατεύθυνση καλλιεργειών που πήγαιναν από το βιοκαύσιµο ώστε να στραφούν στην παραγωγή ηλιελαίου το οποίο θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τα τρόφιµα» σηµείωσε ο υφυπουργός.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο υφυπουργός είπε πως το Ταµείο Μικρών ∆ανείων που αφορά δάνεια από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, θα λειτουργήσει εντός Απριλίου.

Χαμηλό προφίλ για την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι

Επιφυλάσσονται για την οριστικοποίηση της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι οι επικεφαλής στην πλατεία Βάθη, με την επίσημη τοποθέτηση του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας να μην αγγίζει το θέμα. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να εργάζεται για την τροποποίηση του φακέλου των συνδεδεμένων ενισχύσεων της τρέχουσας περιόδου ΚΑΠ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί τελικά από φέτος η δυνατότητα ενίσχυσης της εν λόγω καλλιέργειας. Πηγές από τη Βάθη, αναφέρουν ότι ό,τι είναι να συμβεί θα γίνει μέχρι και τον Μάιο, οπότε αναμένεται η έναρξη των δηλώσεων καλλιέργειας.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2022 22:56ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

Ας καταργουνταν η αγραναπαυση απο χρονια και θα σου ελεγα εγω ποση τεμπελιδες θα αλαζαν επαγγελμα. Λες και η σωτηρια μας ειναι να καταργησουμε την αγραναπαυση για να μην εχουμε θεμα με το πρασινησμα! Ρε σε ποιον νομιζεται οτι απευθύνεστε; Τοσα χρηματα που θα επρεπε να τα περνουν χρονια τωρα πραγματικη καληεργητες διανεμονταν νομιμα σε ΚΟΠΡΙΤΕΣ! Βαντε τα πραγματα σε ταξη και ξεδιαλινεται το πραγμα και αυτη που εχουν μαθει να δουλευουν με την γη πραγματικα, θα κανουν αυτο που ξερουν καλα και αγαπανε..ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ. Βαρεθηκαμε να ακουμε πραγματα που δεν στεκουν και ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ! ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΜΠΕΛΙΔΕΣ!

Απάντηση

08-04-2022 12:19Σταύρος

Ναι τώρα όλους αυτούς αυτο τους ένοιαξε το καλαμπόκι και ο ηλίανθος αλλά τους ενδιαφέρουν

Απάντηση

08-04-2022 11:07Ενας

Προτείνω στον υπουργό και στο επιτελείο του να βάλουν αυτοί καλάμποκι και να πάρουν επιδοτήση

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές