BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενίσχυση συνεταιρισμών και ανάκτηση δεδομένων ΟΣΔΕ

Επαναφορά των αγροτικών συνεταιρισμών στο οικονομικό παιχνίδι με ουσιαστικές παρεμβάσεις της Πολιτείας υπέρ του συνεργατισμού και ανάκτηση των δεδομένων του ΟΣΔΕ έτσι ώστε να διευκολύτται μεταξύ άλλων και ο σχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής υπέρ των πραγματικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Γιώργος Γεωργαντάς, από του βήμα του Delphi Economic Forum. Στην ίδια συνεδρία οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασαν τα πρώτα στοιχεία έρευνας που δείχνει την ανάγκη επανασυσπείρωσης των αγροτών γύρω από σύγχρονα, εύελικτα και με έμπειρο δυναμικό συλλογικά σχήματα.

IMG_8134

Γιώργος Λαμπίρης

847
1

Προτείνοντας μάλιστα στοιχεία που επιθυμούν να αλλάξουν σε σχέση με την λειτουργία των συνεταιρισμών, ένας στους τρεις παραγωγούς - μέλη στάθηκε στην προσέλκυση έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού. Συν τοις άλλοις ένα ποσοστό 7% αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Την έρευνα παρουσίασαν ο Θάνος Μαύρος, partner της EY και ο Άλκης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην σημασία γρήγορων παρεμβάσεων για την ενοποίηση των συνεργατικών κινημάτων, γεγονός που θα φέρει οικονομίες κλίμακας και ενοποίηση του πολυδιασπασμένου κλήρου.

Ολόκληρη η συζήτηση πάνω στη λειτουργία των συνεταιρισμών:

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η συνολική έκταση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στις 83.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τον αριθμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων να είναι συνολικά 700.000, ενώ το εργατικό δυναμικό που απασχολείτο το 2020 στον πρωτογενή τομέα ήταν 412.000 άτομα. Ο πρωτογενής τομέας εισέφερε την ίδια χρονιά το 4,7% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της χώρας.

Από την ίδια έρευνα και στο ερώτημα για το ποια θα ήταν τα κίνητρα για να εισέλθουν τον πρωτογενή τομέα νέοι αγρότες, προκύπτει ότι τα βασικότερα κίνητρα θα μπορούσαν να είναι σύμφωνα με το 62% των συμμετεχοντων στην έρευνα, η ανάγκη παροχής επιδοτήσεων. Το 49% ζητά φορολογικά κίνητρα. Ένα ποσοστό 8% ζήτησε κίνητρα για εφαρμογές ευφυούς γεωργίας και ένα ποσοστό 2% ζήτησε την παροχή αντικινήτρων για την παραμονή αγροτών μεγάλης ηλικίας στο επάγγελμα.

Οι παραγωγοί που ερωτήθηκαν για τις αλλαγές που θα επιθυμούσαν να εφαρμοστούν στον αγροδιατροφικό τομέα, προτάσσουν τη χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους από τις τράπεζες.

Μεγαλύτερο αδυναμία το κόστος του πρωτογενούς τομέα

Το 66% των συμμετεχόντων στους συνεταιρισμούς ανέφερε ότι το υψηλό κόστος παραγωγής αποτελεί και την μεγαλύτερη αδυναμία του πρωτογενούς τομέα, ενώ το 51% θεωρεί ότι βασικό μειονέκτημα αποτελεί το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ταυτόχρονα οι αγρότες που δραστηριοποιούνται αυτόνομα και εκτός συνεταιρισμών απάντησαν στο ίδιο ερώτημα κατά 36%, ότι δηλαδή ο μικρός κλήρος αποτελεί μειονέκτημα. Επιπλέον, οι συνεταιριστές βλέπουν – σύμφωνα με το 6% των ερωτηθέντων - ως μειονέκτημα την περιορισμένη διασύνδεση έρευνας και παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές τάσεις οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ανέφεραν ότι:

  • Οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερο σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα
  • Το κοινό αποδίδει αυξημένη σημασία στη διαφανή πηγή και προέλευση των προϊόντων.

Οι συνεταιρισμοί πιστεύουν κατά το 77% εκ των ερωτηθέντων, ότι η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του αγροδιατροφικού τομέα. Το 66% προτάσσει την συνεισφορά του κλάδου στην εξασφάλιση των τροφίμων και στην κατανάλωση του φαγητού παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι η έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει και να επικαιροποιήσει παθογένειες ετών που σχετίζονται με τον ελληνικό πρωτογενή τομέα αλλά και νέα στοιχεία που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, αλλά και την ανάγκη εισόδου της τεχνολογίας.

Ταχείες παρεμβάσεις με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων

Αναφερόμενος στον κατακερματισμένο γεωργικό κλήρο, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν ταχείες παρεμβάσεις με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των μεγάλων καλλιεργειών. «Έτσι θα δημιουργηθούν οι μεγάλες εκτάσεις που θα φέρουν οικονομία στο κόστος παραγωγής και θα δώσουν την δυνατότητα αξιοποίησης της επιστημοσύνης και της τεχνολογίας στη συνέχεια».

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές μέσα από την εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει δύο πολύ καλά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι συνδέει τη χρηματοδότηση με μεταρρυθμίσεις και βεβαίως τα 520 εκατομμύρια αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες να γίνουν στον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα. Πρέπει να ενισχυθεί το branding και η μεταποίηση. Δεν είναι δυνατόν από το παραγόμενο ελαιόλαδο μόνο το 25% να βγαίνει από τη χώρα μας με την ετικέτα. Ταυτόχρονα το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένο χρονοδιάραμμα υλοποίησης για όλα αυτά τα έργα, καθότι η προστιθέμενη αξία μίας τέτοιας προσπάθειας είναι η δυνατότητα ότι πρέπει να γίνουν όλα πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα αρδευτικά έργα του προγράμματος Ύδωρ 2, τα οποία όπως είπε, είναι σημαντικά για τη χώρα. «Επίσης πολλά από τα ιστορικά δικαιώματα περιορίζονται από τη νέα ΚΑΠ, καθώς πρέπει πλέον ο κόσμος να παράξει. Έχει ανάγκη ο κόσμος και η Ευρώπη, να παράξουμε», συμπλήρωσε ο κύριος Γεωργαντάς.

Κίνητρα για μαλακό, αραβόσιτο και ηλίανθο

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δικαίωμα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες που έχουν εκτάσεις σε αγρανάπαυση να καλλιεργήσουν, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις 380.000 στρεμμάτων, τις οποίες το Υπουργείο κατευθύνει για καλλιέργεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου και ηλίανθου – τρία προϊόντα τα οποία η χώρα μας εισάγει από Ουκρανία και Ρωσία - και υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-04-2022 21:59Kostas

Εσείς που σχεδιάζετε την αγροτική πολιτική της χώρας μας, πείτε μας που θα βρούμε λίγη ζάχαρη επιτέλους! Αληθεύει ότι σε Μακεδονία και Θράκη δεν υπάρχει ούτε ένα στρέμμα τευτλου; Θα εισάγουμε ζάχαρη; Πώς τα καταφέρατε έτσι; Θα κάνετε το ίδιο και με άλλα βασικά αγαθά; Υπάρχει πάντα σχέδιο, plan a, plan b, αλλά... απ' ότι φαίνεται... σας πιάνει το μάτι!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές