BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λίπασμα, πετρέλαιο και νέα στήριξη κτηνοτρόφων στο πλάνο Γεωργαντά

Τις μεθοδικές κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν στο πεδίο των έκτακτων ενισχύσεων αγροτών για το κόστος παραγωγής ήρθε να επιβεβαιώσει σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαΐου ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς.

279919307_725487865471373_6859345877381293549_n__1_

14780
11

Λίπασμα, αγροτικό πετρέλαιο και νέα ενίσχυση κτηνοτρόφων στο πλάνο Γεωργαντά με ορίζοντα πληρωμής ως τον Σεπτέμβριο

Το πλάνο του υπουργείου είναι δομημένο και προβλέπει ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων, αύξηση του ποσού για το αγροτικό πετρέλαιο ακόμα και στο 100% (ήτοι 120 εκατ. ευρώ), καθώς και μια επόμενη ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. Για τα παραπάνω τοποθετήθηκε δημόσια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Agrenda και του Agronews, ενώ διευκρίνισε ότι τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες με ορίζοντα την επερχόμενη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του υπουργού είναι η διαδικασία πιστώσεων των ενισχύσεων αυτών να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, το πολύ Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμών, είναι σχετικά σύντομος, συγκριτικά με τους χρόνους που απαιτεί η λήψη τέτοιων αποφάσεων από την Ε.Ε. Και αυτό γιατί το υπουργείο διαθέτει έτοιμο σχέδιο δράσης, κοντά στα όσα περιγράφουν τα τελευταία ρεπορτάζ της Agrenda τόσο για τα λιπάσματα όσο και για το αγροτικό πετρέλαιο. 

Αυτό που μένει να επισημοποιηθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργαντά, είναι η έγκριση της Κομισιόν στη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ για την στήριξη των αγροτών. Εν προκειμένω, ο υπουργός αναγνωρίζει τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο ακόμα παίζονται τα ποσά ενίσχυσης, αφού δεν αποκλείεται να επιτραπεί ένα «δάνειο» από τα ποσά της επερχόμενης ΚΑΠ, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια στήριξης των αγροτών τους προσεχείς μήνες.

Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις για το 2% κτηνοτρόφων 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ακόμα ότι προσεχώς θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την εγγραφή των κτηνοτρόφων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, αφού είναι σχεδόν έτοιμη σχετική ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των ημερών, πράγματι το συνολικό ποσό που πιστώθηκε προ δύο εβδομάδων αφορά σε 39 εκατ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. που είχαν προβλεφθεί για το μέτρο, με το 95% των περιπτώσεων κτηνοτρόφων που έμειναν εκτός πληρωμής να σχετίζεται με τη μη επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο Μητρώο. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αποσαφηνίσεις  Γεωργαντά για τα λιπάσματα, αγροτικό πετρέλαιο, 2% κτηνοτρόφων

Ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις έκτακτες ενισχύσεις αγροτών στο μέτωπο των ανατιμήσεων και του επιβαρυμένου κόστους παραγωγής, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να προχωρά σε εξηγήσεις στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο κ. Γεωργαντάς, με ειδική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών, των κτηνοτρόφων που δεν εισέπραξαν την ενίσχυση 2% επί του τζίρου (2021) για ζωοτροφές. 

Πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda έκανε λόγο για διπλασιασμό του κονδυλίου στο αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που πηγές από τη Βάθη παρουσιάζουν ως ειλημμένη απόφαση του υπουργού Γεωργαντά. Ωστόσο μένει να φανεί για το αν τελικά θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων, αλλά και οι πιθανότητες για μια ακόμα ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Όπως είναιθ ήδη γνωστό, η Ελλάδα δύναται να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ περίπου μέσω της μεταφοράς πόρων από τα ταμεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επιπλέον 26 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το αποθεματικό κρίσης. Δηλαδή περίπου 126 εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος μπορούν να κατευθυνθούν για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων, χωρίς όμως να είναι σαφές το πώς θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων στους κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Ακόμα, δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα υπάρξει προσαύξηση στο ποσό αυτό από εθνικούς πόρους, κάτι το οποίο επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες όπως η Γερμανία έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι στις προθέσεις του υπουργείου βρίσκεται η επιπλέον ενίσχυση των παραγωγών μέσω της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο. Από τον προηγούμενο κύκλο διαβουλεύσεων, στις παραμονές του πολέμου, είχε αποφασιστεί ότι 60 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το αγροτικό πετρέλαιο, κάτι το οποίο έχει ήδη πάρει ΦΕΚ και η πίστωση δρομολογείται για το Νοέμβριο. Τώρα, με τις δυνατότητες που ξεκλειδώνει η αφομοίωση κοινοτικών κονδυλίων για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών, φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για διπλασιασμό του ποσού των 60 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν οι ιθύνοντες του υπουργείου αναφορικά με την επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων. Πηγές με καλή γνώση των ζυμώσεων έχουν αναφέρει στην Agrenda και το Agronews για την παρουσία ενός σχεδίου επιδότησης με 11 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες εκτάσεις και 18 ευρώ για τα δέντρα. Ωστόσο, επειδή ακόμα και έτσι οι πόροι είναι περιορισμένοι για μια ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγών, υπάρχει μια διστακτικότητα από την πλευρά του υπουργείου να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, υπάρχει και η εκκρεμότητα της διορθωτικής πληρωμής των κτηνοτρόφων, κάτι το οποίο βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης που θα επιτρέψει στους κτηνοτρόφους την επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων προκειμένου να πιστωθεί και σε αυτούς η ενίσχυση του 2% επί του δηλωμένου τζίρου τους για το 2021. 

Εντός Μαΐου οι αποζημιώσεις για ζημιές παγετού Ιανουαρίου 2022

Προκαταβολή έως 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης θα δοθεί στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή μόλις τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή από τον ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ  Ανδρέα Πουλά.

Για να δοθεί η αποζημίωση κατετέθη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό, με στόχο να καταβάλει προκαταβολές εντός του Μαΐου.  Στη συνέχεια έως  30 Ιουνίου, αναμένονται τα πλήρη πορίσματα των εξατομικευμένων ελέγχων για να ακολουθήσει η εξόφληση.

Όπως είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις αυξάνεται το ποσό των αποζημιώσεων των εκτιμητών από 2.400 € σε 4.800 €. και τους δίνεται η δυνατότητα εργασίας και το Σαββατοκύριακο.

Εντός λίγων ημερών η πληρωμή ΕΛΓΑ 20 εκατ. για ζημιές στο προανθικό στάδιο

Τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα στις επόμενες μέρες από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές που υπέστησαν δενδρώδεις καλλιέργειες (κερασιές και βυσσινιές) σε προανθικό στάδιο, τόνισε ο Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, κ. Ιλχάν Μεχμέτ.

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις επόμενες ημέρες ύστερα από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, καθώς θα δοθούν ad-hoc, αφού δεν προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αποζημιώσεις σε προανθικό στάδιο, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, δίνονται για πρώτη φορά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, είπε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ.

Ενίσχυση για ζωοτροφές και στους μη εγγεγραμένους κτηνοτρόφους

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θα φέρουν ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στα Μητρώα Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και οι κτηνοτρόφοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι, με σκοπό να πληρωθούν την ενίσχυση του 2% επί του τζίρου για τις ζωοτροφές.

Αυτό επισήμανε ο Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη, προσθέτοντας πως ήδη έχουν πληρωθεί 39 εκατ. ευρώ ενώ με τη ρύθμιση που θα γίνει για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο ΜΑΕ, θα πληρωθούν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε συνολικά στα μέτρα στήριξης προς τους κτηνοτρόφους που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί διεθνώς από την αύξηση των ζωοτροφών, ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος ο Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσω της οποίας οι δηλώσεις ΟΣΔΕ γίνονται πλέον, για πρώτη φορά, στο gov.gr, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η  διαφάνεια και η αξιοπιστία, καθώς το κράτος έχει τον έλεγχο της διαδικασίας των δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός Οργανισμού που ετησίως δίνει στους αγρότες ενισχύσεις ύψους 2,2 δις ευρώ.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

15-05-2022 02:58Ciprian

Όλο τον κόσμο εσείς άνθρωπι σεφτι κάνετε κουμάντο στήνει ακροατή κουρεύεται συνέχεια συνέχεια τα λέτε τα ίδια και πάλι τα ίδια καλότυχος από κει από πάνω Θα σας δώσει και σε σας ότι δίνετε εσείς σε μας πρέπει αν γίνεται και εσείς τσομπάνη βλέπετε την αλήθεια αλλιώς μόνο ψέματα τα λέτε ντροπή

Απάντηση

12-05-2022 07:20Δημήτριος

Το ταξημο δεν πειράζει το δωσειμο πειραζει από ταξηματα μάς έχεται τρελάνει είστε ή χειρότερη κυβέρνηση που περασε για τόν αγρότη δεν μπορουμε να βάλουμε πετρελεο στα μηχανήματα και μάς λέει θα μας δώσει τον Οκτώβριο θά μάς παρουν 300 εκατομμύρια φόρους και θα μας δώσει 60 Κάντε κάτι καλό επιτέλους και σταματήστε να μας κοροϊδεύετε δεν το αξίζει ο αγρότης

Απάντηση

11-05-2022 13:08ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Σας παρακαλώ πολύ μη μας δίνεται αλλά λεφτά,δεν ξέρω τι να τα κάνω.

Απάντηση

11-05-2022 09:19Γιωργος

μόνο υποσχεσειςΘα τα πούμε συντομα

Απάντηση

11-05-2022 06:38Ενας

Κάτι σαν τον σωρα μοιράζουν χρήμα και αυτοί απλά παίζουν με την ελπίδα μας για να πάρουν την ψήφο μας πάλι

Απάντηση

10-05-2022 20:44Χρεωμένος από κυβέρνηση ΝΔ #5234614

Αρε λαμόγια χορτάσαμε από τα θα αλλά τα ζώα μας όχι εγώ με 100 ζώα πήρα 600 ευρώ και άλλος στην Ισπανία με τα ίδια πήρε 21000 λίγο ντροπή δεν βλάπτει,απλήρωτες οι συνδεδεμένες για πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφοους ,λεφτά από το απόθεμα που τα παίρνεται από τους παλιούς γιατί δεν τα δίνετε ήδη στους νέους μήπως τα φάγατε ????εκλογές σε ένα χρόνο θες Κούλη;αν αντέξεις να δεις Χριστούγεννα με αυτά που κάνεις έλα να σε κάνω βοσκό

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-05-2022 18:12Μας περνάνε για Βόδια

Πίτσες........ μπλε!!!!

Απάντηση

10-05-2022 16:56maria

Θα ,θα ,θα ,θα θα , θα,. 🤑🤑🤑🤑🤑🤑💵💵💵. θα, θα ,θα.

Απάντηση

10-05-2022 14:57Κατερινα

Ανοιξτε το οσδε και αφήστε θα θα, και θα.

Απάντηση

10-05-2022 13:24Γιαννης

Άρε κοροϊδία εγώ που δεν πληρώθηκα γιατί είχα καδ εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και όχι εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής;;και είμαι ενημερωμένος στο μητρώο κανονικα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές