BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνάντηση με μπλόκα στην Αθήνα έκλεισε ο Γεωργαντάς από Τύρναβο

Συνάντηση στην Αθήνα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ επιτελείου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων από όλη την Ελλάδα, προανήγγειλε σε δηλώσεις του στις 5 Φεβρουαρίου ο Γιώργος Γεωργαντάς, έπειτα από συνάντηση που είχε ο υπουργός με αγρότες στο πλαίσιο επίσκεψης του στην περιοχή του Τυρνάβου.

202302051432117950-1200x900

7772
20

Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, «έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για περισσότερο από δύο ώρες και ανανεώσαμε το ραντεβού για να δούμε ειδικότερα τα θέματα του πρωτογενή τομέα, τα θέματα του κόστους παραγωγής και ότι άλλα ζητήματα, υπάρχουνε στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και με την παρουσία αν χρειαστεί και άλλων συναρμόδιων υπουργών».

Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε την στρατηγική του υπουργείου στις αποζημιώσεις ανά καλλιέργεια. Οι αποζημιώσεις που ανακοινώνονται αφορούν αποκλειστικά καλλιέργειες που ήταν ζημιογόνες για τον παραγωγό ενώ εξετάζεται η καταβολή αποζημίωσης και σε άλλες καλλιέργειες και ποικιλίες (αχλάδια, σταφύλια) όπου έχει τεκμηριωθεί με ακρίβεια το ύψος της οικονομικής απώλειας.  



Στον Κικίλια κατέληξε μηχανοκίνητη πορεία από το μπλόκο του Φιλώτα

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μετά την μηχανοκίνητη πορεία από το μπλόκο στο κόμβο του Φιλώτα μέχρι το Αμύνταιο, βρέθηκε αντιπροσωπεία αγροτών  με τον υπουργό Τουρισμού κ. Β. Κικίλια στο Δημαρχείο Αμυνταίου. Στη συνέχεια του κατατέθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματά που βάζουν πανελλαδικά όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για να διαβιβαστεί στον αρμόδιο υπουργό, ενώ έπειτα έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Γεωργαντά ο οποίος συνομίλησε με την αντιπροσωπεία του συλλόγου και αναφέρθηκαν ορισμένα τοπικά προβλήματα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, εγκατάσταση φ/β για γεωτρήσεις με 100% επιδότηση.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. Όχι στην μορφή De minimis γιατί υπάρχει πλαφόν ανά ΑΦΜ.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αγορά εξοπλισμού π.χ. οχήματα.

-Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες των μήλων και τους λέμε ότι τα 300€/στρ δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον το εισόδημά μας. Να πληρωθεί το προανθικό στα μήλα της ΠΕ Φλώρινας.

-Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλλιών  και κερασιών σε όλες τις περιοχές.

-Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7€/στρ σε όλους τους αγρότες.

- Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη του καλαμποκιού.

- Σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με αποκλειστικά τα αγροτικά θέματα. Σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου και Εορδαίας για να συζητηθούν τα αιτήματά μας.

Τρακτέρ στη Γέφυρα Άρτας στις 7 Φεβρουαρίου

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Άρτας με τα τρακτέρ τους την Τρίτη 7 Φλεβάρη στις 11:00 π.μ. στη Γέφυρα Άρτας, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που κυριαρχεί στις ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων τον τελευταίο μήνα πως «ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες μας». «Οι αγώνες των συναδέλφων στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ενισχυθούν με κινητοποιήσεις και στο νομό μας», τονίζει η Ομοσπονδία.

Κάλεσμα ενίσχυσης του μπλόκου στο Ριζόμυλο

Στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των συγκεντρωμένων αγροτών στο μπλόκο του Ριζομύλου στην παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας- Βόλου στέκεται ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Μαγνησίας στις 4 Φεβρουαρίου ώστε «Να βουλώσουμε τα αυτιά μας σε κάθε έναν που λέει ότι δεν βγαίνει τίποτα από τους αγώνες».

Οι αγρότες της Μαγνησίας ζητούν:

  • Να υλοποιήσει η κυβέρνηση άμεσα τις εξαγγελίες για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα μήλα και τα κάστανα, να αυξήσει το ποσό ανά στρέμμα και να καταβάλλει άμεσα τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους όπως τα αμύγδαλα, αχλάδια, κεράσια και άλλα.
  • Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Η σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Ριζόμυλου έχει ως εξής

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Μαγνησίας που βρισκόμαστε στο μπλόκο του Ριζομύλου συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας, κόντρα στην αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Καλούμε την Τετάρτη 8 Φλεβάρη τους συναδέλφους μας,τα σωματεία και τους φορείς του νομού μας στης 4 το απόγευμα να εκφράσουν με την παρουσία τους την στήριξη στον αγώνα μας.

Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης.

Οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας, τις περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, τις καταστροφές στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ εκμηδενίζουν το εισόδημά μας. Ταυτόχρονα, η μεγάλη ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στα νοίκια των παιδιών μας που σπουδάζουν, οι διογκωμένοι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, τη θέρμανση, τα άλλα έξοδα της λαϊκής οικογένειας έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής.

Διεκδικούμε:

Να υλοποιήσει η κυβέρνηση άμεσα τις εξαγγελίες για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα μήλα και τα κάστανα, να αυξήσει το ποσό ανά στρέμμα και να καταβάλλει άμεσα τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους όπως τα αμύγδαλα, αχλάδια, κεράσια και άλλα. Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις. Επίσπευση των εκτιμήσεων και των πορισμάτων για τα χωριά που κτυπήθηκαν από το περσυνό χαλάζι και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων».

 

 

 

 

 

Η λαϊκή συμπαράσταση μας οπλίζει με κουράγιο , αντοχή και αισιοδοξία δίνει δύναμη και αποτελεσματικότητα στον αγώνα μας!

 

 

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε χορό κινητοποιήσεων ο Τύρναβος εν αναμονή της επίσκεψης Γεωργαντά

Δεσμεύσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματα για αποζημιώσεις σε όλες τις ποικιλίες πυρηνόκαρπων, αμυγδάλων και μηλοειδών απαιτούν οι αγρότες της Λάρισας, προχωρώντας σε στήσιμο μπλόκου από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου ως μοχλό πίεσης εν αναμονή της επίσκεψης του Γιώργου Γεωργαντά στην περιοχή του Τυρνάβου την Κυριακή 5 του μήνα.

Το στήσιμο  μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετείχαν στις 1 Φεβρουαρίου το απόγευμα στην σύσκεψη που οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας του Τυρνάβου.

Οι αγρότες θα μαζευτούν στα χωριά τους στις 14:30 μ.μ. και θα κατευθυνθούν ύστερα στο χώρο που θα στηθεί το μπλόκο.

Ταυτόχρονα ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα βρίσκεται την Κυριακή στο Τύρναβο, να απαντήσει στα αιτήματα που έχουν και αφορούν κατά κύριο λόγο την  αναπλήρωση εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδάκινων - νεκταρινιών, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, αχλαδιών, κερασιών, αμυγδάλων.



Βγαίνουν τρακτέρ και στον Πλατύκαμπο

Το πρώτο μπλόκο με τρακτέρ στη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου με Αγιά, στο ύψος της Γαλήνης, έστησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου αγρότες από την περιοχή του Πλατυκάμπου Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.


Πορεία αγροτών στη Φθιώτιδα

Σε μηχανοκίνητη πορεία με συλλαλητήριο στην Αμφίκλεια και συμβολικό κλείσιμο της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στις 2 Φεβρουαρίου προχώρησαν αγρότες από το μπλόκο της Αμφίκλειας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε οργανωμένο μπλοκ από Αγροτικό Σύλλογο και το μπλόκο Αταλάντης, καθώς και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Ο χάρτης των ενεργών μπλόκων σε όλη την Ελλάδα

  • Με νέα τρακτέρ ενισχύθηκε την 1η Φεβρουαρίου το μπλόκο που έχει στηθεί κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας.
  • Στη Λάρισα, οι αγρότες του δήμου Κιλελέρ παρέταξαν  τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου βγάζουν τα τρακτέρ τους και στήνουν μπλόκο τη Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ. έξω από τον Τύρναβο.
  • Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας.
  • Στο μπλόκο στο Μεσημέρι Έδεσσας, οι αγρότες, κυρίως κερασοπαραγωγοί, καθημερινά πληθαίνουν.
  • Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες σε Άρνισσα (κόμβος Αλυσίδα), Σκύδρα (Μαυροβούνι και Πλεύρωμα).
  • Οι αγρότες από τα χωριά του δήμου Πέλλας ενισχύουν συνεχώς το μπλόκο στο Γυψοχώρι.
  • Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν και ενισχύουν τα μπλόκα στον κόμβο της Κουλούρας, στον κόμβο στην Τάφρο 66 και στη διασταύρωση Νάουσας.
  • Τα τρακτέρ παραμένουν στην πλατεία του Καινούργιου όπως και στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Βόνιτσας - Λευκάδας στην Αιτωλοακαρνανία.
  • Οι παραγωγοί κατέληξαν στο Άργος έχουν παρατάξει τα μηχανήματά τους έξω από τη τοπική ΔΕΗ και παραμένουν εκεί, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Αργους - Κορίνθου.
  • Στη Μεσσηνία τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στον σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη και στην πλατεία του Χανδρινού.
  • Μπλόκο στον κόμβο του Φιλώτα από τον Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας
  • Στην Πρέβεζα, μετά το μπλόκο που στήσανε οι αγρότες του Φαναρίου Πάργας στη γέφυρα Βουβοπόταμου - Γλυκής, σειρά πήραν οι αγρότες της περιοχής του πρώην δήμου Λούρου που έστησαν το δικό τους μπλόκο στον Λούρο.
  • Στον κόμβο του Άη Γιάννη στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας έχουν στήσει το μπλόκο τους από το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες από τη Λιβαδειά, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει σε Αταλάντη και Αμφίκλεια.
  • Οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών περιλαμβάνουν:

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και των Συλλόγων Πελοπίου και Περιχώρων, Καυκονίας και Χελιδονιού θα προχωρήσει σε πανηλειακό συλλαλητήριο στον Πύργο, την Τρίτη 7 Φλεβάρη, με προσυγκέντρωση στις 11.40 π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Μέχρι τότε θα γίνουν περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά του νομού.
  • Την Παρασκευή 3 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος στη Πυργέλλα Άργους καλεί σε σύσκεψη στο χώρο που έχουν συγκεντρωθεί τα τρακτέρ μπροστά απ’ τη τοπική ΔΕΗ, πραγματοποιώντας μέχρι τότε και περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Νέο μπλόκο στον κόμβο του Φιλώτα, εξορμήσεις σε Ε-65, κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Όλο και περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι ανά την χώρα εισέρχονται στον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων, με μπλόκα να στήνονται σε παράπλευρους του εθνικού οδικού δικτύου είτε σε κομβικά σημεία της παλιάς εθνικής οδού. Στις 31 Ιανουαρίου οι αγρότες της Ανατολικής Εορδαίας και της Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας παίρνουν θέση στον κόμβο του Φιλώτα.

Με ή χωρίς μπλόκα, φαίνεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει λίγο έως πολύ διαμορφώσει τις προεκλογικές της παροχές, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ακόμα και εκείνων των παραγωγών που έχουν λαμβάνειν από τα ειδικά πακέτα κρατικών ενισχύσεων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό γιατί τα ποσά που έχουν ανακοινωθεί δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς την οποία επικαλούνται οι παραγωγοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση των ροδάκινων. 

Ένα από τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα στα πλαίσια που καταθέτουν αγροτικοί σύλλογοι ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι τα 72 ευρώ το στρέμμα που είχαν δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σε μέλη Ομάδων Παραγωγών με κηπευτικά και σε βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού. Το άνοιγμα της εν λόγω ενίσχυσης και στους υπόλοιπους αγρότες που δεν συμμετέχουν σε κάποιο σχήμα το οποίο ακολουθεί περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (το κριτήριο που είχε εισαχθεί για την ενίσχυση τότε) θα μπορούσε να δώσει σήμα για επιστροφή των τρακτέρ στα χωράφια. 

Κατά τα λοιπά, το κοινό πλαίσιο - ομπρέλα που έχει καταθέσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εξακολουθεί να καλύπτει αόριστα τα επιμέρους κλαδικά αιτήματα, ωστόσο φαίνεται πως οι προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί σε αρκετούς παραγωγούς γίνεται αφορμή για συμμετοχή στον αγώνα των μπλόκων. 

Ο χάρτης των ενεργών μπλόκων σε όλη την Ελλάδα

  • Μια βδομάδα συμπλήρωσαν οι αγρότες από τα χωριά της Εδεσσας στο μπλόκο του Μεσημερίου, ενισχύοντας καθημερινά την παρουσία τους.
  • Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Αγγελοχώρι, ενώ μέσα από περιοδείες και συσκέψεις προετοιμάζουν την ενίσχυση των μπλόκων.

  • Στην Πρέβεζα, μετά το μπλόκο που στήσανε οι αγρότες του Φαναρίου Πάργας στη γέφυρα Βουβοπόταμου - Γλυκής, σειρά πήραν την Κυριακή 29 του μήνα οι αγρότες της περιοχής του πρώην δήμου Λούρου που έστησαν το δικό τους μπλόκο στον Λούρο. 
  • Σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου προχώρησαν στις 30 Ιανουαρίου αγρότες από το μπλόκο στο Καστρί Μακρακώμης.
  • Πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, από τη διασταύρωση στο Μετόχι μέχρι το Μαντούδι,  πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στην Βόρεια Εύβοια.
  • Στον κόμβο του Αη Γιάννη στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας έχουν στήσει το μπλόκο τους από το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες από τη Λιβαδειά, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει σε Αταλάντη και Αμφίκλεια.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία, στην πλατεία του χωριού τους έχουν παρατάξει από την Παρασκευή τα τρακτέρ τους βιοπαλαιστές παραγωγοί του Καινούργιου.
  • Στη Μεσσηνία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποιεί συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον σταθμό του ΟΣΕ από χτες, Δευτέρα. 
  • Στη Λακωνία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Ευρώτα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στη γέφυρα Ευρώτα.

Οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών περιλαμβάνουν:

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου:

  • Στη Δυτική Μακεδονία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, στις 11 π.μ.

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου και Αγροτικοί Σύλλογοι καλεί σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας στις 11 π.μ.

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλεί σε μοτοπορεία στις 11 π.μ., από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο.


Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου
  • Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση με τρακτέρ και μηχανήματα στην επαρχιακή οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας (ύψος διασταύρωσης Πελοπίου).
  • Οι αγρότες των Φαρσάλων θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης. Στις 7 μ.μ στο θέατρο «ΜΑΞΙΜ» θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου.
  • Στην Αιγιάλεια ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση τους αγρότες και κτηνοτρόφους έξω από την Παναιγιάλεια Ενωση στις 11 π.μ.
  • Στην Αργολίδα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και ο Αγροτοκτηνοτρογικός Σύλλογος θα βγάλουν τα τρακτέρ στο δρόμο στις 11 το πρωί στην Πυργέλα. Θα ακολουθήσει πορεία στούς δρόμους του Άργους, πού θα καταλήξει στην ΔΕΗ Αργους.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οργανώνει συλλαλητήριο την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στον ΒΟΑΚ, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς τα Μεγάλα Χωράφια.
  • Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου - Λάρισας, όπου καλούν όλους τους φορείς του νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. 

Η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας


Στο κόμβο του Φιλώτα βγαίνουν το πρωί της 31ης Ιανουαρίου τα τρακτέρ, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων στη Καρδίτσα, με αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων να αποτελεί η καταβολή αποζημίωσης για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλλιών  και κερασιών σε όλες τις περιοχές, καθώς και η πληρωμή των 72,7 ευρώ το στρέμμα σε όλους.

Κάλεσμα στο τοπικό αγροτικό πληθυσμό να βγει με τρακτέρ στον κόμβο Φιλώτα την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ. απευθύνει μέσω ανακοίνωσης ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας συστρατεύεται με το κάλεσμα της ΠΕΜ η οποία καλεί σε «πανελλαδικό ξεσηκωμό και μαχητικές κινητοποιήσεις».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος καλεί όλους τους συναδέλφους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους αγροτικούς συλλόγους να πάρουν θέση και να βγουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 11:00, ζητώντας από την τοπική κοινωνία και φορείς να είναι στο πλευρό του.

Οι παραγωγοί απαιτούν την καταβολή αποζημίωσης για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλλιών  και κερασιών σε όλες τις περιοχές, καθώς καιγια την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7 ευρώ το στρέμμα σε όλους τους αγρότες.

Μεταξύ των διεκδικήσεων ξεχωρίζει το αίτημα να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα, ενώ οι αγρότες ζητούν να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη του καλαμποκιού.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Πυκνώνουν οι γραμμές των μπλόκων, συσπειρωτικά λειτουργούν οι προσδοκίες

Μπλόκο της αστυνομίας στο μπλόκο εκατοντάδων αγροτών που επιχείρησαν να βγουν στον κόμβο Ε-65 στην Καρδίτσα. Το κομβόι από τα εκατοντάδες τρακτέρ που είχε δώσει ραντεβού επί του Ε-65 για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, συνάντησε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που εμποδίζουν την έλευση τους. Την ίδια στιγμή, πυκνώνει η γραμμή των μπλόκων και στη Βόρεια Ελλάδα, με μπλόκο στην Κουλούρα, την Άρνισσα, το Μαυροβούνι και αλλού.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κίνηση του φετινού κύκλου αγροτικών κινητοποιήσεων, με Θεσσαλούς αγρότες από όλους τους αγροτικούς συλλόγους του κάμπου, να στήνουν μπλόκο στον Ε-65, έπειτα από τις αποφάσεις της πανθεσσαλικής αγροτικής σύσκεψης στον Παλαμά Καρδίτσας. 



Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μετρά γύρω στα 600 τρακτέρ έτοιμα να παραταχθούν στο μπλόκο, τα οποία άλλωστε βρίσκονταν το προηγούμενο διάστημα στις πλατείες χωριών του Νομού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Αν και βασικό χαρακτηριστικό των φετινών κινητοποιήσεων είναι το «κατακερματισμένο πλαίσιο αιτημάτων» φαίνεται πως το κλίμα προσδοκίας για παραχωρήσεις de minimis από τους κυβερνώντες, στο πλαίσιο των προεκλογικών τους αγωνιών, λειτουργεί συσπειρωτικά.



Πυκνώνουν τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

Του Λεωνίδα Λιάμη 

Σε αναβρασμό παραμένουν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι όχι μόνο συνεχίζουν να κρατούν ενεργές τις εστίες των κινητοποιήσεων που «στήθηκαν» την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά σταδιακά αναπτύσσουν και νέα σημεία συγκέντρωσης τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στην περιοχή της περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου την περασμένη Παρασκευή οργανώθηκε μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία, με αφετηρία τη Σκύδρα και προορισμό το κτήριο της Αντιπεριφέρειας, μέσα στην πόλη της Έδεσσας, όπου και επιδόθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα που ζητούν ικανοποίηση, οι παραγωγοί πυκνώνουν τις γραμμές τους.

«Υπάρχει μπλόκο στον κόμβο του Μαυροβουνίου, στο Πλεύρωμα, στο Γυψοχώρι, στο Μεσημέρι και σήμερα θα στηθεί ένα νέο στην Άρνισσα», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Παναγιώτης Πασάκης, σημειώνοντας πως «πρόθεση των παραγωγών δεν είναι να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, για αυτό και περιορίζονται οι διακοπές της κυκλοφορίας για περίπου 20-30 λεπτά, δύο φορές τη μέρα και σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές».

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, οι αγρότες του νομού που έχουν βγει στο δρόμο θα παραμείνουν στα σημεία μέχρι να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους. «Εκτός από τα κοινά αιτήματα, η Πέλλα και η Ημαθία ζητά, επιπλέον, άμεση αποζημίωση από τις βροχοπτώσεις για όλες τις καλλιέργειες, από τα σπαράγγια έως και τα ακτινίδια και για όλες τις ποικιλίες και με τουλάχιστον διπλάσιο ποσό αποζημίωσης, από αυτό που ανακοίνωσε το υπουργείο, διότι η απώλεια εισοδήματος είναι τεράστια. Επίσης θα πρέπει τα 72,7 ευρώ το στρέμμα που χορηγήθηκε σε μόλις το 3% των παραγωγών, οι οποίοι μετείχαν σε συλλογικότητες, ως αντιστάθμισμα για τις επιπτώσεις από τη ρωσοουκρανική σύρραξη, να δοθεί και στους υπόλοιπους χωρίς εξαιρέσεις», τόνισε ο κ. Πασάκης. Συμπλήρωσε δε, ότι «ξεκινά μια νέα καλλιεργητική περίοδο, με υψηλό κοστολόγιο και χωρίς να έχουμε το παραμικρό έσοδο. Είμαστε έρμαια, καθώς με ευθύνη του υπουργείου δεν γνωρίζουμε τί μας γίνεται. Ποιες ποικιλίες αποζημιώνονται ή γιατί δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε ακόμη για τα κεράσια, τα οποία, εκτός από τις βροχοπτώσεις, μεγάλο πλήγμα υπέστησαν και σε εμπορικό επίπεδο, καθώς η μειωμένη ζήτηση έριξε τις τιμές στα 0,90 – 1 ευρώ το κιλό και ο κόσμος είχε πρόβλημα».

«Ζεστά» παραμένουν τα «μπλόκα» και στην Ημαθία. Στην Τάφρο 66 όπου από την περασμένη Παρασκευή έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, οι παραγωγοί, όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Χρήστος Βοργιάδης, ετοιμάζουν για την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου συμβολική μηχανοκίνητη πορεία μέσα στη Βέροια, σε συνεννόηση με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο, αλλά και τους επαγγελματίες της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα μοιράσουν στους πολίτες και κομπόστες, με σκοπό να τους επικοινωνήσουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει.

Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Νάουσας και γίνεται προσπάθεια για να ενισχυθεί η δύναμη και με άλλα τρακτέρ, όπως μας ανέφερε ο Δημήτρης Σιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «Μαρίνος Αντύπας», ενώ το ίδιο γίνεται και με το «μπλόκο» στην Κουλούρα, που συμπλήρωσε ήδη εβδομάδα από τη μέρα που στήθηκε. «Διεκδικούμε τα αυτονόητα, δεν είμαστε επαίτες. Παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και μήνες. Δεν αποζημιωθήκαμε ούτε για τις βροχοπτώσεις, ούτε για το χαλάζι, ούτε για τους παγετούς. Υπάρχει αγανάκτηση στον κόσμο, διότι άρχισαν οι καλλιεργητικές φροντίδες στα περιβόλια, για να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα, όπως μας ζητά το εμπόριο κι η μεταποίηση, αλλά πώς να το πετύχουμε χωρίς χρήματα;», μας ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, που πρωτοστατεί στην κινητοποίηση της Κουλούρας.

Στο στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Φυλώτα προσανατολίζονται για αύριο Τρίτη 31 Ιανουαρίου και οι αγρότες της περιοχής, ενώ αργότερα σήμερα το απόγευμα θα γίνει συνέλευση παραγωγών από το Αμύνταιο ώστε να αποφασιστεί αν θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στον Φυλώτα ή θα δημιουργηθεί νέο σημείο στον κόμβο του Αντιγόνου. «Θα δούμε τί θα αποφασιστεί», σημείωσε η Διαμάντω Κρητικού, τονίζοντας πως «το σίγουρο είναι πως δεν θα μείνουμε εκτός δράσης και εμείς». Σε κινητοποιήσεις θα κατέβουν οι αγρότες κι από το Παγγαίο της Καβάλας.

Η ανακοίνωση της ΠΕΜ αναφέρει:

«Με τη συμμετοχή δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. 

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, οι αγρότες μετέφεραν την πείρα από τις συσκέψεις και τις πολύμορφες δράσεις των προηγούμενων ημερών και συζήτησαν για την οργάνωση των νέων συντονισμένων κινητοποιήσεών τους, σημειώνοντας πως μόνο με τον αγώνα και τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να στηθεί μπλόκο τη Δευτέρα 30 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι, στον αυτοκινητόδρομο Ε65, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη Θεσσαλία. 

Ήδη, πάνω απο 600 τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις  των Αγροτικών Συλλόγων σε όλους τους νομους της Θεσσαλίας για την προετοιμασία της κινητοποίησης. Ταυτόχρονα, στη σύσκεψη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, αναφέρθηκε  στα μπλοκα που ήδη υπάρχουν σε Φθιώτιδα, Πέλλα, Κουλουρα, Αιτωλοακαρνανία και σε άλλες περιοχες.                                                       

Την εισήγηση στην σύσκεψη έκανε ο Κώστας Τζελλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που βγάζουν ξανά τους αγρότες στο δρόμο. Παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις τους, σημείωσε πως ξεχωρίζουν τα αιτήματα για  αναπληρωση εισοδήματος, ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής,  προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Επίσης, το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, σε αντίθεση με τη λογική της αναμονής και της ηττοπάθειας: «Μόνο αν κινητοποιηθούμε και αγωνιστούμε, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να πιέσουμε την κυβέρνηση ώστε να δώσει κάποιες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας. Ήρθε η στιγμή να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με την πλούσια εμπειρία που έχουμε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε στον δρόμο και ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των υπόλοιπων Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίοι συμφώνησαν με την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με τη μορφή των μπλόκων, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, πετώντας τους κάποια ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων».

Στήνεται μπλόκο στον κόμβο Φιλώτα στις 31 Ιανουαρίου

Κάλεσμα στο τοπικό αγροτικό πληθυσμό να βγει με τρακτέρ στον κόμβο Φιλώτα την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ. απευθύνει μέσω ανακοίνωσης ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας συστρατεύεται με το κάλεσμα της ΠΕΜ η οποία καλεί σε «πανελλαδικό ξεσηκωμό και μαχητικές κινητοποιήσεις».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος καλεί όλους τους συναδέλφους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους αγροτικούς συλλόγους να πάρουν θέση και να βγουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 11:00, ζητώντας από την τοπική κοινωνία και φορείς να είναι στο πλευρό του.

Μεταξύ των διεκδικήσεων ξεχωρίζει το αίτημα να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα, ενώ οι αγρότες ζητούν να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη του καλαμποκιού.

Επίσης, οι παραγωγοί απαιτούν την καταβολή αποζημίωσης για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλλιών  και κερασιών σε όλες τις περιοχές, καθώς καιγια την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7 ευρώ το στρέμμα σε όλους τους αγρότες.

Η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου έχει ως εξής:

«Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας συστρατεύεται με το κάλεσμα της ΠΕΜ η οποία καλεί σε πανελλαδικό ξεσηκωμό και μαχητικές κινητοποιήσεις. Έτσι σε συνέχεια της δράσης μας όλο το προηγούμενο διάστημα και μετά από πολλές μορφές αγώνα που χρησιμοποιήσαμε εντείνουμε και εμείς την στάση μας όπως πάρα πολλοί συνάδελφοί μας πανελλαδικά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους αγροτικούς συλλόγους να πάρουν θέση και να βγουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 11:00. Ζητάμε από όλη την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς να είναι στο πλευρό μας.

Συνάδελφοι χρειάζεται να καταλάβουμε ότι μόνο με τον αγώνα μας θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να παλεύουμε για τα αυτονόητα.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, εγκατάσταση φ/β για γεωτρήσεις με 100% επιδότηση παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. Όχι στην μορφή De minimis γιατί υπάρχει πλαφόν ανά ΑΦΜ.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

-Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες των μήλων και τους λέμε ότι τα 300€/στρ δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον το εισόδημά μας. Να πληρωθεί το προανθικό στα μήλα της ΠΕ Φλώρινας.

-Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλλιών  και κερασιών σε όλες τις περιοχές.

-Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7€/στρ σε όλους τους αγρότες.

- Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη του καλαμποκιού».

Πορεία με τρακτέρ προς τα γραφεία της ΔΕΗ 1 Φεβρουαρίου στο Άργος

Ποδαρικό στο Φεβρουάριο με τρακτέρ στους δρόμους θα κάνουν οι αγρότες στο Άργος, με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους Αργολίδας να αποφασίζουν σε σύσκεψη στα γραφεία της «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟ» ΑΕΣ πορεία στους δρόμους του Άργους προς τα γραφεία της τοπικής ΔΕΗ την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, με προσυγκέντρωση 11 η ώρα το πρωί στην Πυργέλα.

Τα αιτήματα των αγροτών στην Αργολίδα είναι:

  1. Αγροτικό πετρέλαιο στη μάνικα (σαν το ναυτιλιακό).
  2. Αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με πλαφόν 0,07 ευρω ανά KWH.
  3. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.
  4. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος 300 ευρω ανά στρέμμα, σε μια σειρά προϊόντα (πορτοκάλια, βερίκοκα) που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση αρκετές φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
  6. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Να μην ισχύσει ο συμψηφισμός που αποφάσισε ο ΕΛΓΑ για την προκαταβολή ζημιάς 300 ευρώ/στρέμμα. Να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση των ενστάσεων με αποζημίωση στο πραγματικό ύψος της ζημιάς από τον παγετό σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
  7. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.

Νωρίτερα το Αgronews έγραφε:

Του Λεωνίδα Λιάμη

Μπλόκο στο Μακροχώρι έστησαν την Παρασκευή οι Αγρότες της Ημαθίας



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και «μπλόκο» με τρακτέρ στο Μακροχώρι Ημαθίας, στο ύψος της «Τάφρου 66», την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ετοίμασαν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, διεκδικώντας λύσεις σε προβλήματα που καίνε τους αγρότες της περιοχής.

Η απόφαση, για την κινητοποίηση, επικυρώθηκε στη γενική συνέλευση του ΑΣ Ημαθίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου στο πρώην Δημαρχείο Μακροχωρίου, με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών από χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Όπως επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του Α.Σ. Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, το στήσιμο του μπλόκου, κρίθηκε επιβεβλημένο, ως έσχατο μέσο πίεσης προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης εν γένει, καθώς οι όποιες απόπειρες έγιναν μέχρι τώρα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραγωγών συνάντησαν τον εμπαιγμό των αρμοδίων.

Ως προς το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης, ο κ. Βοργιάδης μας είπε πως ψηλά στη σχετική λίστα είναι ο τουλάχιστον διπλασιασμός των ποσών που ανακοινώθηκαν από το ΥπΑΑΤ για τις ζημίες στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. «Ακόμη και με τα ποσοστά ζημίας που αναγνωρίζει το υπουργείο, για παράδειγμα στα νεκταρίνια, με μέση παραγωγή 2,5-3 τόνους, μιλάμε για απώλεια παραγωγής αρκετά πάνω από 1 τόνο. Με δεδομένο ότι το προϊόν πουλήθηκε με 0,60 ευρώ το κιλό, θα έπρεπε η αποζημίωση να είναι τουλάχιστον 600 ευρώ το στρέμμα και όχι τα 135 και 150 ευρώ που ανακοίνωσαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάδης.

Στα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι, επίσης, το να βρεθεί λύση με τους εργάτες γης, χορηγηθεί και στους μεμονωμένους παραγωγούς η ενίσχυση των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε συναδέλφους τους που ανήκουν σε συλλογικότητες, από το ταμείο κρίσης για τις απώλειες από την ρωσοουκρανική σύρραξη και να προχωρήσει κι η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την οποία, όπως είπε ο συνομιλητής μας, όλο γίνονται ανακοινώσεις και ποτέ δεν προχωρά. «Είναι μείζονα προτεραιότητα να προχωρήσει επιτέλους αυτό το θέμα, διότι σκεφτείτε τι έχει να γίνει φέτος, έτσι όπως έχει πάει η χρονιά με τις υψηλές μέχρι τώρα θερμοκρασίες, να κάνει καμιά παγωνιά στο προανθικό στάδιο. Δεν πρόκειται να γλιτώσει τίποτε», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έχει ως εξής:

«Η  Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) , χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης και έβγαλαν τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών, σε κόμβους , σε μαζικά συλλαλητήρια σε κωμοπόλεις αλλά και σε μπλόκα που ήδη στήθηκαν .

Όλοι στους δρόμους! Με πανελλαδικά συντονισμένες μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα, με συσπείρωση στην ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Με ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε και θα νικήσουμε!

Η μαζική συμμετοχή είναι το πρώτο δείγμα της ενότητας και της αποφασιστικότητάς μας να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε θέσει επανειλημμένα προς την κυβέρνηση.

Να βουλιάξουν τα χωριά μας από τρακτέρ, να βγουν σε νέες περιοχές, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα τρακτέρ.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πως μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας και τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Να πιστέψουν όχι μόνο στο δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και στη δύναμη του αγώνα μας που ενισχύεται από τον αριθμό των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Στα ερωτήματα που τεχνηέντως κάποιοι προβάλλουν όπως "πού θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας", απαντάμε από τα ίδια ταμεία που βρήκε 370 εκατ. να δώσει επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, που βρήκε 120 εκατ. για την "Aegean", που βρήκε 32 δισ. ευρώ να δώσει για κορονοενίσχυση στις επιχειρήσεις και τώρα στους παρόχους Ενέργειας, από το Ταμείο Ανάκαμψης με δισ. ευρώ και το αποθεματικό κρίσης που ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό.

Σε όσους καθησυχάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους με το επιχείρημα "εκλογές έρχονται όλο και κάτι θα μας δώσουν", τους απαντάμε ότι δεν θέλουμε να ζούμε με ψίχουλα, με επιδόματα, με voucher και με τα διάφορα pass. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας.

Σε όσους εδώ και χρόνια πιπιλάνε την καραμέλα "της αναποτελεσματικότητας των αγώνων", να τους θυμίσουμε το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακόμη πιο πρόσφατα την κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα μήλα υπό την ασφυκτική πίεση των αγώνων μας και της ενότητάς μας.

Σήμερα αποστείλαμε ξανά τα αιτήματα που διεκδικούμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι βεβαίως γνωστά, τα έχουμε συζητήσει ξανά με τον υπουργό. Θα περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις της κυβέρνησης, την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, αλλιώς η χρονιά δεν βγαίνει για πολλούς συναδέλφους μας.

Είναι ευθύνη του καθένα να παλέψει για τη ζωή του, την επιβίωση της οικογένειάς του, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα που περιμένουν να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην τα δώσει πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά στους αγρότες και κτηνοτρόφους!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
  • Βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1ευρώ/κιλό για όλους τους παραγωγούς που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.
  • Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί κάτω από την πίεση των αγώνων μας ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος, μήλα, ροδάκινα/νεκταρίνια, κάστανα και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και η σταφίδα. Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και τη νέα χρονιά.
  • Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό!
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές.
  • Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων.
  • Ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.

Όλοι στους δρόμους! Με πανελλαδικά συντονισμένες μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα, με συσπείρωση στην ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε και θα νικήσουμε!»



Με πολλά και διαφορετικά κλαδικά αιτήματα αγροτών οι φετινές κινητοποιήσεις


Από τα κάστανα του Κισσάβου, τα μήλα της Αγιάς, τα ροδάκινα της Πέλλας, τα επιτραπέζια σταφύλια της Καβάλας, τελευταία τα ακτινίδια και πολλά άλλα μικρής ή μεγαλύτερης εμβέλειας αγροτικά προϊόντα, στοιχειοθετείται φέτος το πλέγμα των αγροτικών κινητοποιήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. 
Την ίδια ώρα η λεγόμενη Πανελλαδική των μπλόκων επιχειρεί να ενσωματώσει αυτό το ψηφιδωτό διαφορετικών και πολύ ειδικών αιτημάτων, βγάζοντας και πάλι από το χρονοντούλαπο το παλιό γνωστό γενικό και αόριστο πλαίσιο διεκδικήσεων, ζητώντας, αναπλήρωση εισοδήματος, μείωση κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές και γενναίες αποζημιώσεις.  

Τελευταία πράξη στον φετινό κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων και μπλόκων, ήταν η συγκέντρωση των παραγωγών κάστανου από τα χωριά του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου στον κόμβο της Γυρτώνης την Τρίτη 24 Ιανουαρίου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις πρόσφατες εξξαγελίες για ενίσχυση 150 ευρώ το στρέμμα στο κάστανο, οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γεμίζοντας κάστανα το οδόστρωμα. 

Φαίνεται σε αυτήν τη φάση πως ακόμα και για τις κατηγορίες προϊόντων που αναμένεται να αποζημιωθούν, καταγράφονται αντιδράσεις από τους παραγωγούς, που είτε έχουν να κάνουν με τις ποικιλίες (οι οποίες δεν διευκρινίζονται και άρα αρκετοί ενδέχεται να αποκλείονται), είτε με το μέγεθος των ποσών που ανακοινώθηκαν.

H ανακοίνωση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων:

«Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΕΜ χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης και έβγαλαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών, σε κόμβους σε μαζικά συλλαλητήρια σε κωμοπόλεις αλλά και σε μπλόκα που ήδη στήθηκαν.

Η μαζική συμμετοχή είναι το πρώτο δείγμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας μας να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε θέσει επανειλημμένα προς την Κυβέρνηση.

Να βουλιάξουν τα χωριά μας από τρακτέρ, να βγουν σε νέες περιοχές, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα τρακτέρ.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πως μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας και τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Να πιστέψουν όχι μόνο στο δίκαιο των αιτημάτων μας αλλά και στην δύναμη του αγώνα μας που ενισχύεται από τον αριθμό των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Στα ερωτήματα που τεχνηέντως κάποιοι προβάλουν όπως «που θα βρει τα χρήματα η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας» απαντάμε από τα ίδια ταμεία που βρήκε 370 εκ να δώσει επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, που βρήκε 120εκ για την Aegean, που βρήκε 32 δις. ευρώ να δώσει για κορονοενίσχυση στις επιχειρήσεις και τώρα στους παρόχους ενέργειας, από το ταμείο Ανάκαμψης με δις ευρώ και το αποθεματικό κρίσης που ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό.

Σε όσους καθησυχάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους με το επιχείρημα «εκλογές έρχονται όλο και κάτι θα μας δώσουν» τους απαντάμε ότι δεν θέλουμε να ζούμε με ψίχουλα, με επιδόματα, με voucher και με τα διάφορα pass. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα αλλά και για το αύριο, μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας.

Σε όσους εδώ και χρόνια πιπιλάνε την καραμέλα «της αναποτελεσματικότητας των αγώνων» να τους θυμίσουμε το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακόμη πιο πρόσφατα την κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα μήλα υπό την ασφυκτική πίεση των αγώνων μας και της ενότητας μας.

Σήμερα αποστείλαμε ξανά τα αιτήματα που διεκδικούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι βεβαίως γνωστά, τα έχουμε συζητήσει ξανά με τον Υπουργό. Θα περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις της Κυβέρνησης, την ικανοποίηση των αιτημάτων μας αλλιώς η χρονιά δεν βγαίνει για πολλούς συναδέλφους μας.

Είναι ευθύνη του καθένα να παλέψει για την ζωή του, την επιβίωση της οικογένειας του, την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα που περιμένουν να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να μην τα δώσει πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά στους αγρότες και κτηνοτρόφους!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
  • ΒΑΜΒΑΚΙ: Αναπλήρωση στο ύψος του 1€/κιλό για όλους τους παραγωγούς που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.
  • Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί κάτω από την πίεση των αγώνων μας ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος, Μήλα, Ροδάκινα/νεκταρίνια-Κάστανα και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε Αχλάδια, Βερίκοκα και Σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και η Σταφίδα. Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και την νέα χρονιά.
  • Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72€/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά.
  1. Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό!
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές.
  • Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στο 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων.
  • Ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
  1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
  2. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι,

Όλοι στους δρόμους! Με πανελλαδικά συντονισμένες μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα, με συσπείρωση στην ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους θα αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε και θα νικήσουμε!»

 

Η σχετική ανακοίνωση των καστανοπαραγωγών από τα χωριά του Κισσάβου έχει ως εξής:


«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες τρίτη  24/01/2023 η συγκέντρωση διαμαρτυρίας  που οργάνωσαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Καρίτσας – Στομίου, Αμπελάκιων, Μελίβοιας και Σκήτης – Ποταμιάς στις 14.00 μ.μ. στον κόμβο της Γυρτώνης ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αποζημίωση των καστανοπαραγωγων με μόλις 150 ευρώ/στρέμμα.

Οι 400 και πλέον παραγωγοί κάστανου, από όλα τα χωριά του Κίσσαβου και του Μαυροβουνίου που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την πενιχρή αποζημίωση που εξήγγειλε η κυβέρνηση καθώς την φετινή χρονιά λόγω του προβλήματος της φαιάς σήψης του κάστανου απώλεσαν άνω του 80% του εισοδήματος τους. Η καστανοκαλλιέργεια είναι και  μονοκαλλιέργεια για τα συγκεκριμένα ορεινά χωριά πράγμα που εντείνει το πρόβλημα καθώς δεν βγήκαν ούτε τα έξοδα της χρονιάς.

Περίπου το 20% δεν συγκομίστηκε καν λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας του  εξαιτίας της φαιάς σήψης και της ξηρασίας. Ζήτηση δεν υπήρχε και αυτό οδήγησε στην αποθήκευση του προϊόντος σε ψυκτικούς θαλάμους από πολλούς παράγωγους με επίσης δυσβάσταχτο κόστος λόγω της ενέργειας. Από τα κάστανα που συγκομίστηκαν τεράστιο ποσοστό τελικά πετάχτηκε  ή πουλήθηκε σε εξευτελιστικές τιμές. Η παραγωγή πουλήθηκε με ένα μ.Ο. 0,60 ευρώ/ κιλό με τα έξοδα καλλιέργειας, συγκομιδής και αποθήκευσης του προϊόντος να ξεπερνούν το 1 ευρώ/ κιλό.

Ευχαριστούμε τον ΕΛΓΑ ο οποίος βάσει του κανονισμού του ενώ δεν είναι υποχρεωμένος να καλύψει την ζημιά, ωστόσο με τις υπηρεσίες του πέρασε δυο φορές κατά την διάρκεια της συγκομιδής και μια μετά το πέρας αυτής από τα κατά τόπους συσκευαστήρια και κατέγραψε το ύψος της ζημίας.

Σε συνάντηση στις αρχές Νοέμβριου που είχαν οι πρόεδροι των τεσσάρων συνεταιρισμών με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης είχε τεθεί ξεκάθαρα το θέμα των αποζημιώσεων και το ύψος που είχε προταθεί ήταν από 350 – 500 ευρώ / στρέμμα ανάλογα με την περιοχή και την ζημιά.

Οι καστανοπαραγωγοί λαμβάνοντας υπόψιν ότι τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης τους διάμεσου των συνεταιρισμών εκφράζουν την δυσαρέσκεια και την οργή τους

Και αποφασίζουν:

  1. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να δικαιωθούν
  2. Άμεσα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό
  3. Άμεσα συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης  κ. Γεωργαντά

Και απαιτούν:

  1. Την καταβολή αποζημίωσης άνω των 400 ευρώ/στρέμμα
  2. Να επαναζητηθούν και να επανεξεταστούν όλα τα στοιχεία για την ζημιά που έχουμε υποστεί.
  3. Την μείωση του ενεργειακού κόστους και ειδικά της τιμής των καυσίμων
  4. Να τοποθετηθούν για το θέμα  όλοι οι βουλευτές της Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και των λοιπών κομμάτων».
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Πρώτη μέρα διαμαρτυρίας αγροτών και καταγραφή δύναμης σε κεφαλοχώρια


*Φωτογραφία  από το την κινητοποίηση της Καστοριάς από το mpetskas.com

«Δεν έχουμε όρεξη να βγούμε στο δρόμο, ούτε θέλουμε να χρεωθούμε διακοπή στην κυκλοφορία και όλα αυτά. Αν δώσει η κυβέρνηση, τότε δεν θα βγούμε στην εθνική οδό. Αν δεν δώσει, θα είναι εκείνη υπεύθυνη που έκλεισαν οι δρόμοι». Κάπως έτσι προλογίζει ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, την έξοδο εκατοντάδων τρακτέρ το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου στις πλατείες των ελληνικών χωριών, σε μια πρώτη πράξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο ίδιος κάνει λόγο για 500 τρακτέρ παρκαρισμένα και με το κλειδί στη μηχανή έτοιμα να βάλουν μπρος μόλις πέσει σήμα εξόδου στην εθνική ή υποχώρησης στο χωράφι.
Στις νοτιοδυτικές άκρες του κάμπου της Καρδίτσας, στο ημιορεινό χωριό Παλιούρι, νέοι αγρότες πλάι στις παλιές σειρές των αγωνιστών των μπλόκων, μετρούν δυνάμεις το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου έπειτα από την πρώτη έξοδο των τρακτέρ προς την πλατεία του χωριού το πρωί της Κυριακής. Σε ολόκληρη την Καρδίτσα 33 χωριά βρίσκονται σε ρυθμούς κινητοποιήσεων, ενώ αντίστοιχες εικόνες καταφθάνουν από ολόκληρη τη χώρα. Χωριά σε Λάρισα, Μαγνησία, Ελασσόνα, Αμύνταιο, Ηλεία, Πέλλα, Ημαθία, Τρίκαλα βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανή έξοδο στις εθνικές οδούς.


Δεκάδες τρακτέρ μαζεύτηκαν στη κεντρική πλατεία της Αγιάς

Πενήντα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας

Στον κόμβο της Κουλούρας βρίσκονται από τις 9 το πρωί περίπου 100 αγρότες με σχεδόν 50 τρακτέρ, που είναι παραταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Στις προθέσεις των οργανωτών της κινητοποίησης είναι να διατηρήσουν τα τρακτέρ στο σημείο και τις επόμενες ώρες να ξεκινήσει μια «καμπάνια» ενημέρωσης στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, σε μια προσπάθεια να πειστεί περισσότερος κόσμος και να συνδράμει τις δυνάμεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί. «Έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε στον κόμβο και να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ενημερώσουμε τον κόσμο και παράλληλα στις 5.30 το απόγευμα θα κάνουμε και μια γενική συνέλευση για να ανταλλάξουμε απόψεις», μας είπε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου που συμμετέχει στην κινητοποίηση του Κόμβου της Κουλούρας στην Ημαθία. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα πάγια αιτήματα που θέτει η Πανελλαδική των Μπλόκων, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, την ασφάλεια της παραγωγής στο 100% ή τη μείωση του κόστους παραγωγής, οι αγρότες της περιοχής ζητούν, επιπλέον, αποζημιώσεις για τις δενδρώδεις καλλιέργειες από τις ζημίες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις -όπως υποστηρίζουν δεν τους ικανοποιούν οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ- αλλά και να δοθεί και στους μεμονωμένους παραγωγούς η ενίσχυση των 72 ευρώ ανά στρέμμα, από το ταμείο κρίσης για τον ουκρανικό πόλεμο.

Η μετακίνηση των τρακτέρ προς τον κόμβο Έδεσσας - Μεσημερίου

Κινητοποίηση έγινε το πρωί της Κυριακής και στην Άρνισσα Πέλλας, όπου συγκεντρώθηκαν περί τα 150-170 τρακτέρ από τους 11 οικισμούς της λεκάνης της Βεγορίτιδας και παρατάχθηκαν στην πλατεία, αλλά και σε παρακείμενους δρόμους του χωριού, χωρίς κι εδώ να παρακωλύεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Βεγορίτιδας, Νίκος Θεοδώρου, η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, ενώ αναφορικά με τα αιτήματα, στη σχετική λίστα ζητείται:

1) Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα στα οποία θα δοθεί ενίσχυση για την κάλυψη χαμένου εισοδήματος.

2) Αγροτικό πετρέλαιο χωρίς ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως στους εφοπλιστές.

3) Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh.

4) Κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και λοιπά αγροτικά εφόδια.

5) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

6) Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα μήλα ως το 2027, καθώς έχουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα.

7) Αύξηση των ποσοστών της στρεμματικής ενίσχυσης στις καλλιέργειες μήλων και ροδάκινων.

8) Τροποποίηση του αναχρονιστικού και ξεπερασμένου από την κλιματική αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν εντός της ασφαλιστικής κάλυψης, οι ζημίες από τις βροχοπτώσεις και τον προανθικό παγετό.

Ανάλογα αιτήματα, με αιχμή το θέμα της ένταξης των κερασιών στη λίστα των προϊόντων που ενισχύονται για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, έχουν οι παραγωγοί που έχουν συγκεντρωθεί και στον κόμβο του Μεσημερίου, στο ύψος των φαναριών της Έδεσσας προς το χωριό Άγρας. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου, Τάσος Βλαδίκας, στο σημείο έχουν μαζευτεί περί τα 140 τρακτέρ, τα οποία είναι παραταγμένα κατά μήκος του οδοστρώματος. «Έχουν έρθει συνάδελφοι από το Μεσημέρι, από τον Άγρα, το Νησί, τα Βρυτά, την Καρυδιά και την Κερασιά και ακούγεται πως το απόγευμα σχεδιάζουν να έρθουν στο σημείο και άλλα τρακτέρ από τη Φλαμουριά», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «ο στόχος μας είναι να μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί, καθώς πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Οι στρατηγοί των μπλόκων αναφέρουν πως θα δώσουν μια εβδομάδα περίπου προθεσμία στην Κυβέρνηση ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των παραγωγών, που λίγο έως πολύ αφορούν σε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από τις συνθήκες καιρού και αγορών κατά την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.

Γεμάτες από εκατοντάδες αγρότες και δεκάδες τρακτέρ ήταν οι πλατείες χωριών και πόλεων της περιφέρειας στις 22 Ιανουαρίου, με την πρώτη μέρα μαζικής διαμαρτυρίας να βρίσκει στους δρόμους τον αγροτικό πληθυσμό κυρίως στα βόρεια παραγωγικά κέντρα της χώρας. «Κρατάμε τα τρακτέρ ζεστά, είναι μόνο η αρχή», ήταν το κεντρικό μήνυμα που βγήκε από τα χείλη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων σε Αγιά, Τρίκαλα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Πέλλα, Ηλεία και άλλες περιοχές.

Την ενιαία λίστα διεκδικήσεων πλαισίωσαν ανά περιοχή διάφορα επιμέρους αιτήματα των αγροτικών κοινωνιών. Για παράδειγμα στην Ελασσόνα οι παραγωγοί ακρόδρυων απαιτούν απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Από την άλλη, το κύριο αίτημα των παραγωγών στη Καρδίτσα είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό για το βαμβάκι.


Πρωί πρωί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι αγρότες στον κόμβο Καράτουλα της Ηλείας

Όσον αφορά τη δενδροκαλλιέργεια, φαίνεται πως οι ανακοινώσεις της 21ης Ιανουαρίου από μεριάς υπουργείου σχετικά με τις αποζημιώσεις σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα και κάστανα δεν άφησαν ικανοποιημένους τους παραγωγούς.


Με ελληνικές σημαίες οι αγρότες στις εστίες διαμαρτυρίας της Καρδίτσας

Πολλοί καλλιεργητές πυρηνόκαρπων είναι δυσαρεστημένοι πρώτον από το γεγονός πως η ενίσχυση για τα ροδάκινα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες και δεύτερον επειδή έμειναν εκτός των ανακοινώσεων τα κεράσια και τα δαμάσκηνα που υπέστησαν σημαντικές απώλειες την πρόσφατη εμπορική περίοδο.


Γεμάτοι αγροτικά μηχανήματα και οι κεντρικοί δρόμοι στο Τύρναβο

Οι αγρότες απαιτούν «ικανοποιητικά» πόσα που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδακίνων-νεκταρινιών, μήλων, βερίκοκων, σταφυλιών και κερασιών. Παράλληλα, ζητούν να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72, ευρώ ανά στρέμμα σε όλους τους.


Με πανό έξω από την Π.Ε. Τρικάλων οι τοπικοί αγρότες

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων δήλωσαν «παρών» και με μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης στις 22 Ιανουαρίου κατέληξαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου και ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριο, με κεντρική ομιλία από τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», Λάμπρο Τσέκα.

Λάρισα

Εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που έγιναν σε Τύρναβο και Αγιά του νομού Λάρισας. Οι αγρότες ξεκίνησαν να δίνουν παλμό στα χωριά τους από νωρίς το πρωί στις 10:00 π.μ., κατευθυνόμενοι οργανωμένα στις πλατείες όπου είχαν οριστεί οι συγκεντρώσεις.

Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν και σε άλλα χωριά του νομού Λάρισας, στην επαρχία Φαρσάλων, στο δήμο Κιλελέρ αλλά και στο δήμο Ελασσόνας. Ειδικά οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, έβγαλαν τρακτέρ στο κόμβο Δολίχης (παλιόχανο), στο χάνι Χατζηγώγου, στην Καλλιθέα, στην Τσαριτσάνη.

Μαγνησία

Στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μαγνησία έβγαλαν από το πρωί χθες τα αγροτικά τους μηχανήματα οι παραγωγοί, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης των 13 Ομοσπονδιών και εκατοντάδων συλλόγων στη Νίκαια της Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε χωριά του Πηλίου. Τη σκυτάλη πήραν το μεσημέρι και τα χωριά του Ριζομύλου και του Αϊδινίου, ενώ για το βράδυ είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτών στα Κανάλια. Για τους παραγωγούς και στη Μαγνησία, τα πάντα ως προς τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ανοιχτά για τις επόμενες ημέρες.

Τα αιτήματα στο νομό Μαγνησίας είναι η αναπλήρωση σε μία σειρά προϊόντα όπως μήλα, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, βρώσιμη ελιά και αμύγδαλα αλλά και το βαμβάκι.


«Με αγώνες όλα κερδίζονται» λένε τα πανό στη Κοζάνη

Σχετική ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας αναφέρει: 

«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας που ανταποκρίθηκαν στο μαζικό πανελλαδικό κάλεσμα και βγήκαν να παλέψουν για μείωση του κόστους παραγωγής και συγκεκριμένα για αφορολόγητο πετρέλαιο, για μείωση της τιμής του ρεύματος όπως επίσης για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για κατώτατες εγγυημένες τιμές και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα βγήκαν δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες του Μεσόβουνου, Κομνηνών και Μηλοχωρίου στην Εορδαία και στο Μανιάκι, Βεγόρα, Πελαργό, Φαράγγι, Φιλώτα και Αντίγονο στο Αμύνταιο. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Διεκδικούμε ικανοποιητικά πόσα που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδακίνων-νεκταρινιών, μήλων, βερίκοκων, σταφυλιών, κερασιών. Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7€/στρ σε όλους τους αγρότες και στους υπόλοιπους συνεταιρισμένους.

Χαιρετίζουμε επίσης τους αγροτικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα αλλά και τους μεμονωμένους αγρότες οι οποίοι μετά την σύσκεψη του Αμύνταιου κινητοποιήθηκαν και βγήκαν με τα τρακτέρ τους σε Καστοριά, Άρνισσα, Γρεβενά και Φλώρινα!

Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε! Τα προβλήματά μας ενώνουν και τα δίκαια αιτήματά μας μας βγάζουν στον δρόμο.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι μόνο η αρχή. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα, αφήστε τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες!»

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

31-01-2023 00:46Ζαπατιστας

Η επανεκκίνηση που πασχίζουν να κάνουν παγκόσμιως έχει αρχή από την Ευρώπη!η μεγάλη επανεκκίνηση στοχεύει στην ανάπτυξη εταιριών που θα εξαγοράσει τους αγρότες και να μας ξανακάνουν κολόνες!!το πρώτο πού κάναν ήταν να μας διασπάσουν και έπεται συνέχεια. Το νου σας αγωνιστείτε για τά παιδιά σάς.

Απάντηση

31-01-2023 00:33Ζαπατιστας

Θα ρίξουν ψίχουλα για να αποτρέψουν την συντριβή τούς! Να θυμάστε ότι δεν αγωνίζεσθαι για σάς αλλά για τα παιδιά σάς. Να θυμάστε τους παππούδες σάς που πότισαν με αίμα την γη που μας τρέφει.

Απάντηση

30-01-2023 22:50Βασίλης

Στα μπλόκα στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκας λέγαμε πρίν 25χρονια ,τωρα δεν κάνει ρήμα.. Ισως γιατί φέτος πουλήσαμε .. Βαμβάκι στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών.. Σιτάρι στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών.. Κριθάρι στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών. Καλαμπόκι στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών Τριφύλλι στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών Σε όσους ήθελαν περισσότερα, ας πρόσεχαν.. Έτσι δεν είναι σύντροφοι

Απάντηση

30-01-2023 17:54GENERAL LEE

Συναδελφοι αγροτες δεν ειναι λυση τα μπλοκα,δεν καλλιεργει κανενας τα κτηματα του για ενα χρονο ,μα κανενας ομωσ,να δεις τι καταστροφη επερχεται απο πολλους κλαδους,να δεις μετα πως θα στρωθουν τα κωλαρακια απο ολα τα κομματοσκυλα να δωσουν λυση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-01-2023 17:42Θανος

Νομός Σερρών απέχει, είμαστε χορτάτι όλοι όλα πάνε καλά, ,,,,ι κάτι άλλο συμβαίνει;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-01-2023 16:30Γιωργος

Καναλια και κυβερνηση και μεγαλοκαρχαριες και μεγιστανες του πλουτου= μια ρατσα ολοι τους.εμετος!!!!!!

Απάντηση

30-01-2023 16:27Γιωργος

Τζαμπα βγαινουμε στους δρομους.ο αναθεματισμενος μητσοτακης απο τον επισκοπο Αμβροσιο δεν ενδιαφερεται για το αγροτη.δεν ξερει καν οτι υπαρχει αγροτης.μονο για να εξυπηρετει κατι αγροτοπατερες κομματοσκυλα ενδιαφερεται.δεν θα ησυχασει ο ελληνικος παραγωγικος τομεας αν δεν στησει στον τοιχο για εκτελεση ολα αυτα τα σκουλικια πολιτικους βουλευτες και λοιπα απολοιφαδια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

30-01-2023 13:21ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

Ο κύριος ΤΣΕΛΟΣ όταν πήρε την πρώτη δόση στο πετρέλαιο ούτε κουβέντα για τους ετεροεπαγγελματίες τώρα βγαίνει στους δρόμους. Αυτό του πνεύμα συλλογικότητας του δίδαξε η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Απάντηση

26-01-2023 16:10Αγρότης

Καλά τώρα ξυπνήσατε; Τέσσερα χρόνια καταστροφής κάνατε τουμπεκί να μην ενοχλήσετε το Μητσοτάκη σας και τώρα τι; Τώρα που χρεοκοπήσαμε και καταστραφήκαμε τώρα πέταξε το πουλάκι. Τώρα να πάτε μόνοι σας έτσι κι αλλιώς την πλάκα σας κάνετε για τα μάτια του κόσμου. Άστο σας μάθαμε και εσάς υποκριτές.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-01-2023 17:11Αγρότης

Από τη μικρή συμμετοχή καταλαβαίνεις πόσο στημένο είναι. Τέσσερα χρόνια καταστροφής του πρωτογενή τομέα από το Μητσοτάκη και οι αγρότες έπεσαν πρέφα και μπιρίμπα στον καφενέ. Πάνω από όλα το κόμμα είναι ακόμα και όταν τους φτωχοποιεί.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές