Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με μπλόκα αλά ελληνικά συνεχίζουν οι αγρότες, αλλαγή ΚΑΠ Αυγενάκης

Σε λεπτή φάση εισέρχεται το αγροτικό ζήτημα, όπως τουλάχιστον αυτό τίθεται από το μαζικό κίνημα των αγροτών και τις λεγόμενες δυνάμεις των μπλόκων, μετά την απόφαση της Νίκαιας να ξεκινήσουν ολιγόωροι αποκλεισμοί δρόμων και παράλληλα να οργανωθεί μια κάθοδος των τρακτέρ προς της Αθήνα.

Unknown-15

Γιάννης Πανάγος

2430
15

Με μπλόκα αλά ελληνικά συνεχίζουν οι αγρότες, με αλλαγή ΚΑΠ ο Αυγενάκης 

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, ενώ σπεύδει να προεξοφλήσει και αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου να αμβλυνθούν κάποιες δύσκολες πτυχές της και να διευκολυνθεί η παραγωγική δραστηριότητα με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντίστοιχα κανάλια ενημέρωσης απαριθμούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί προς διευκόλυνση και οικονομική στήριξη των αγροτών, χωρίς να αποκλείονται παντελώς και κάποιες περαιτέρω κινήσεις καλής θέλησης, πάντοτε στα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πάντως, η πολιτισμένη ατμόσφαιρα που συντηρείται μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης δεν δείχνει να είναι αρκετή για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Κι αυτό γιατί, στη συνάντηση της Νίκαιας, επικράτησε κατά κράτος η σκληρή γραμμή η οποία μάλιστα στην πλειοψηφία της είχε… δεξιά προέλευση.

Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα αρχίζουν πλέον να μπλέκουν και πολιτικά. Με τις παραδοσιακές δυνάμεις των αγροτοσυνδικαλιστών του ΚΚΕ οι κυβερνήσεις έβρισκαν πάντα έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Αυτή τη φορά, με τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς να παίρνουν το πάνω χέρι τα πράγματα δεν είναι απλά.  Ή θα βρεθεί σύντομα μια κάποια λύση μέσα από την οδό των επί μέρους παροχών ή το κυβερνών κόμμα θα υποχρεωθεί στην πορεία να χάσει ένα σημαντικό μέρος από τα ερείσματά του στον αγροτικό χώρο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή μετά τη συνάντηση της Νίκαιας, φιλοκυβερνητικά τοπικά στελέχη, ειδικά στη Θεσσαλία, επιδίδονται σε αγώνα να αποσπάσουν δυνάμεις (από τις κινητοποιήσεις) αλλά και να πείσουν τους «σκληρούς» να μπουν στο δρόμο της συνεννόησης πριν εκτραπεί η κατάσταση και χαθεί κάθε έλεγχος. 

Να αναφερθεί εδώ ότι ακόμα και η αριστερή πτέρυγα της Συντονιστικής των Μπλόκων έχει θορυβηθεί με την κοσμοσυρροή που υπήρξε αλλά και την «αγριάδα» που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Νίκαια. Ακόμα μεγαλύτερος είναι βέβαια ο προβληματισμός (μετά τα χθεσινά) στις τάξεις μιας νεότερης γενιάς αγροτών με φιλοκυβερνητικά αισθήματα η οποία διεκδικεί έναν άλλο ρόλο στα τεκταινόμενα γύρω από το αγροτικό ζήτημα και κυρίως έναν άλλο τρόπο αναζήτησης λύσεων για το μέλλον της γεωργίας και του αγροτικού επαγγέλματος.

Από συμβολικοί γίνονται πολύωροι οι αποκλεισμοί των μπλόκων

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου οι αποκλεισμοί στο δίκτυο της Εθνικής Οδούς, με τους αγρότες να επιχειρούν ταυτόχρονη διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα για μισή ώρα, σε συντονισμό τα όσα αποφασίστηκαν στη Νίκαια.

«Είμαστε αποφασισμένοι για τα πάντα. Δεν ίδρωσε το αφτί κανενός τις προηγούμενες ημέρες» αναφέρει στο agronews.gr ο Παναγιώτης Κοκογιαννίδης, από τη συντονιστική του μπλόκου Χαλκηδόνας, όπου πάνω από 100 τρακτέρ απέκλεισαν το δρόμο από και προς Θεσσαλονίκη, αφήνοντας μόνο ασθενοφόρα, περιπολικά και λεωφορεία του ΟΑΣΘ να περάσουν.

Αντίστοιχες εικόνες έρχονται και από το Δερβένι, την Αλεξάνδεια όπου διεκόπη η σύνδεση Θεσσαλονίκης – Βέροιας για μισή ώρα, στις Σέρρες στον κόμβο του Στριμωνικού, στο μπλόκο του Φιλώτα αλλά και στα πολυπληθή μπλόκα της Θεσσαλίας. Μάλιστα, οι αγρότες ενδέχεται να αποφασίσουν στις συνελεύσεις να προχωρήσουν ακόμα και σε πολύωρους αποκλεισμούς εάν δεν υπάρξει κάποια ανταπόκριση στα αιτήματά τους μέχρι το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με στοιχεία από την τοποθέτηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή. 

Αυγενάκης στη Βουλή: Αναγκαία η περαιτέρω αναθεώρηση της ΚΑΠ- Πλαίσιο για τη λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων  και τη λειτουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησης της ΚΑΠ αλλά προς την κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ και μείωσης της γραφειοκρατίας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ανεπισήμως ότι έκανε αποδεκτές τις αλλαγές που έχει ζητήσει η χώρα μας από τα τέλη του 2023. Μάλιστα ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου  (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ. Και όπως σημείωσε, η από κοινού προώθηση των επιβαλλομένων αλλαγών «ως ισχυρή γροθιά» δίνει μεγαλύτερη ισχύ στο συγκεκριμένο αίτημα. Μάλιστα, μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού.

Αναφερόμενος σε θέματα εγγείων βελτιώσεων που ετέθησαν από Βουλευτές, τόνισε ότι στη Θεσσαλία που λειτουργούν 53 ΤΟΕΒ και ένας ΓΟΕΒ, εδώ και μήνες έχουν ζητηθεί στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει το κράτος αλλά απάντηση υπάρχει μόνο από τους δέκα εξ αυτών. Αναμένεται απάντηση και από τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ, είτε μεμονωμένα είτε μέσω της Περιφέρειας, ώστε να προγραμματισθούν οι επόμενες κινήσεις.

Για τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ότι, μετά από έλεγχο που έχει ξεκινήσει σε όσα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, θα αποδεσμευθούν ενώ σε όσα διαπιστωθεί κάτι μεμπτό, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. 

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου ανέφερε ότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφενός εισάγουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζουν λειτουργικά ζητήματα και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες). 

Στόχοι του σχεδίου νόμου:

  • Η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τον σταυλισμό των ζώων στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων
  • Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών. 
  • Η εισαγωγή ρυθμίσεων για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
  • Η δημιουργία επαρκούς πλαισίου για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
  • Να βοηθήσει την καθημερινότητα των παραγωγών και να επιλύσει χρόνια προβλήματά τους, εξασφαλίζοντας την εν γένει βιωσιμότητά τους.
  • Να ρυθμίσει ζητήματα των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, που περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
  • Να διευθετήσει και να εξορθολογήσει λειτουργικά, κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα πάσης φύσεως.
  • Να εξασφαλίσει την βελτίωση της λειτουργίας οργανισμών.
  • Η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.


 

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

08-02-2024 06:40ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Στα αιτηματα των αγροτών ξεχάστηκε το επίδομα μπλόκων !!!αληθεια ,τα μπλόκα γιατί γίνονται πάντα Γενάρη με Φλεβάρη;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

07-02-2024 22:02Πιτσικαμορτης

Το ξαναλέω για πολλοστή φορά, το πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι η νέα Καπ, το κόστος της παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων του παραγωγού, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-02-2024 18:17Φέτος με τουτο τον καιρο

Οι υβριστές τα παρταλα, οι κατσαπλιάδες να βγάλουν τον σκασμό κακό κάνουν στους αγρότες κομματόσκυλα είναι ξεφτιλισμένα τομαρια...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-02-2024 14:16Μπεεεεε

Μητσο - γαμακη τις μαλακιες σου όχι σε μας! Μουνοπανο ΜΑΥΡΟ στις ευρωεκλογές !

Απάντηση

07-02-2024 14:14Ουστ!

Τη πρασίνισμα πίσω!!!! Όλα τα αλλά να τα βάλεις τον κωλο του!!!

Απάντηση

07-02-2024 13:41μητσος

τα λεφτα που κοπηκαν απο τους αγροτες να δωσει!τα υπολοιπα δεν ειναι τπτ

Απάντηση

07-02-2024 13:35Νίκος.

Αυτή.ειναι.η.ελλαδα.του.2024. Μπράβο.στη.κυβερνηση.ειπα Δεν.υπαρχει.ενας.να.θυσιασει. Το.τομαρι.του.να.γλιτωση. Ο.κοσμος.εφυγαν.ο.κοσμος. Από.τα.σπιτια.τους.και.ειναι.μες.στους. Δρόμους.

Απάντηση

07-02-2024 13:24Agrotis

Εκτός το παιτρελαιο ζητάμε τα λεφτά που μας κόπηκαν..τα εκατοντάδες εκατομμύρια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια...για πια λεφτά που δεν υπάρχουν λέει ο μιτσοτακης

Απάντηση

07-02-2024 11:01Κατερίνα

γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στην ΚΑΠ λέι ο υπουργός . Ποιες είναι αυτές ? Πάλι μυστική θα είναι και αυτή η συνταγή της αποτυχιας ?

Απάντηση

07-02-2024 08:48Έλλην

Κάπου είπε ο Μητσοτάκης ότι με δική του παρέμβαση δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ από της επιδοτήσεις που είναι για τους αγρότες άρα εγώ ζω σε άλλη χώρα γιατί σε εμένα εκοψε 60% της επιδοτήσεις που έπαιρνα και με όποιον έχω μιλήσει το ίδιο μου λέει για να μην πιάσω ποιο πίσω ούτε του 22 την συνδεδεμένη βοοειδών δεν έχουν πληρώσει θα μου λένε για επιμελητήρια επιχειρηματικότητα κτηνοτρόφικα πάρκα και ότι άλλη μαλάκια τους κατέβει στο κεφάλι από τα ζεστά γραφεία τους με τους παχυλούς μισθούς τους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία