BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η Ελλάδα αναβάλλει τις πληρωμές αγροτών, ενώ Ευρώπη νομοθετεί υπέρ

Ένα νέο νοµοσχέδιο που τοποθετεί τη γεωργία σε εφάµιλλη θέση µε την άµυνα της χώρας, εξήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαµπριέλ Αττάλ, λέγοντας πως ακούστηκε η αγωνιώδης κραυγή διαµαρτυρίας των αγροτών τους.

agrotes-europe

Γιάννης Πανάγος

4694
30

Η Ελλάδα αναβάλλει μονίμως τις οφειλές προς τους αγρότες, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη νομοθετεί υπέρ τους

Το νέο νοµοσχέδιο, όπως είπε, βάζει στο επίκεντρο «αυτούς που µας ταΐζουν και τη γεωργία στα θεµελιώδη συµφέροντα του έθνους µας, όπως ακριβώς η ασφάλειά µας ή η εθνική µας άµυνα».

Στην Ελλάδα, µάλλον φρόντισαν να «θάψουν» πριν ακόµα αποτυπωθεί, το µήνυµα των τελευταίων κινητοποιήσεων. Κυβέρνηση και µέσα ενηµέρωσης, αφού καλλιέργησαν ένα κλίµα ενθουσιασµού για την έλευση των τρακτέρ στην Αθήνα, µέσα σε λίγες ώρες φρόντισαν να «σβήσουν» από τις οθόνες της τηλεόρασης και κυρίως από τη µνήµη της κοινωνίας τπ αγροτικό πρόβληµα. Κατά τα λοιπά, Μητσοτάκης και Μακρόν κινούνται στο ίδιο µήκος κύµατος. Μόνο που ο Γάλλος πρωθυπουργός Αττάλ, σε συνεννόηση µε τον Γάλλο πρόεδρο,µιλώντας ενόψει µιας µεγάλης γεωργικής εµπορικής έκθεσης που εγκαινιάζεται στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει µια «κραυγή θυµού» από τους Γάλλους αγρότες τις τελευταίες εβδοµάδες. Υπενθύµισε µάλιστα ότι «δεν υπάρχει χώρα χωρίς αγρότες. ∆εν υπάρχει Γαλλία χωρίς γεωργία». Σ’ αυτό το πνεύµα, συνέχισε «το νέο νοµοσχέδιο θα έχει αγροτικό προσανατολισµό και θα αναγνωρίζει το στόχο για τη γεωργική και επισιτιστική κυριαρχία».

Η φιλοαγροτική πρόταση νόµου, που υπόσχεται να φέρει η γαλλική κυβέρνηση µέχρι το καλοκαίρι, µεταξύ άλλων, θα περιλαµβάνει:

  • Τροποποιήσεις σε ορισµένα µέσα παραγωγής υπέρ των αγροτών και δη των κτηνοτρόφων από περιορισµούς.
  • Απαγορεύσεις σε εισαγόµενα προϊόντα  τρίτων χωρών που δεν σέβονται τα πρότυπα της ΕΕ.
  • Τροποποιήσεις στις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών για να υπάρχουν λύσεις και για τους πιο «αδύναµους» αγρότες.
  • Ισχυροποίηση της θέσης των αγροτών στις διαπραγµατεύσεις µε τους εµπόρους και τις εταιρείες µεταποίησης. 

Ο Αττάλ έκανε τις ανακοινώσεις σχετικά µε την επικαιροποίηση του περίφηµου νόµου «Egalim» µε στόχο την αποκλιµάκωση της έντασης ενόψει της ετήσιας αγροτικής έκθεσης Salon de l’Agriculture.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «αδυναµίες» σε ορισµένους τοµείς της γαλλικής γεωργίας και σε ορισµένα µέσα παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα αντιµετωπίζεται και η πρόκληση που θέτει η κλιµατική αλλαγή. Εξαιτίας αυτού ανέφερε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση και ένα ειδικό νοµοσχέδιο για την κυριαρχία της κτηνοτροφίας. Στις κινήσεις της γαλλικής κυβέρνησης και ενέργειες που θα θέτουν ως πρώτη επιλογή κατανάλωσης τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα. Οι Γάλλοι αγρότες έχουν επανειληµµένα εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά µε τις φθηνές εισαγωγές τροφίµων, τους κανονισµούς της ΕΕ και τον «αθέµιτο» ανταγωνισµό , όπως και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Επ’ αυτού η κυβέρνηση Μακρόν έχει τονίσει την αντίθεση της χώρας στη σύναψη συνθήκης ελεύθερων συναλλαγών µεταξύ της Ε.Ε-Mercosur, ζητώντας το «πάγωµα» της.

Σχόλια (30)
Προσθήκη σχολίου

27-02-2024 12:40ΑΕΛ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΝΕΟΙ ΑΓΡΌΤΕΣ ,ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΌ ,ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΙΔΕΕΣ,ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ , ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΟΜΠΑΡΕΙ,ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΌΤΕΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΟΜΑΡΙΑ,Υ.Σ. ΟΙ ΠΑΛΙΟΊ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΈΣ ΔΡΟΜΟ,ΚΑΙ ΟΛΛΟΙ ΜΑΣ ΟΧΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΚΌΜΜΑΤΑ!!!!!!

Απάντηση

26-02-2024 21:21Αγροτης

Ρε που είναι το Αμάλθεια ;;;;το ξεχάσαμε κι αυτό ;;;

Απάντηση

26-02-2024 17:33Νίκος.

Ρε.μπεχαλα.της.κοινονοιας.τα.μπηνελικια. Που.σας.ρηχνη.ο.λαος.ακομα.δεν.εχετε. Ξεφανηστη.παλιοτομαρα.μας.εχετε. Διάλυση.οικομικα.ψυχολογηκα.μας. Κάνατε.με.της.οικογενειες.μας.καθε. Μερα.να.εχουμε.τσακομο.

Απάντηση

26-02-2024 16:32Αγρότης

Γ@@ω τα σπίτια σας

Απάντηση

26-02-2024 14:50Νικος

Τα.παλιοσκυλα.του.κερατα..αν. Δίδουν.τωρα.τηποτα.λιγα.για. Πρόφτσση.μεχρη.της.εκλογες. Δεν.ειναι.μαλακες.αν.τα.δωσουν. Όλα.τωρα.ουτε.τον.δικο.τους.θα.βρουν. Το.ιουνιο.αφου.λοιπον.το.πανε.ετσι. Και.νομιζουν.αυτη.ειναι..εξυπνη. Και.ο.λαος.ειναι.μαλακες.να. Φάνε.ενα.γ....η.να.τους.βγη.στο. Στόμα.η.κλεφτοαπατεονες.της. Κρητηηηηηηηηηηηηηηης Σεργουνια.που.να.γκαρηχτε.αν. Υπάρχει.θεος.λιμοκοντορη.

Απάντηση

26-02-2024 12:55Yiannis

Όχι μόνο το τελωνείο αλλά και τις λαϊκές αγορές,να μην κατέβει κανείς τα σούπερ να δούμε αν θα έχουν να οικονομανε είς βαροσμας.

Απάντηση

26-02-2024 12:23Χρεωμένος από ΝΔ

Αν νομίζετε κωλοπαιδαρακια ότι θα δώσετε τα λεφτά κοντά στις ευρωεκλογές θα πάρετε και ψήφους είστε γελασμενοι.ο κόσμος πεινάει εδώ και καιρό και παίζεται τα πουλάκια σας,έξω έχουν πληρώσει σχεδόν τα πάντα και εδώ παίζουμε κρυφτουλι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο πρωθυπουργός ψσχνει την Ποκαχόντας στην Ινδία,πλέον ακαταλληλότερος για αυτή τη θέση παρέα με τον δήθεν υπουργό Γεωργίας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (14)

26-02-2024 12:09Αρκας

Καλα να πάθετε ρεεειιιι 48% πηρε από τον αγροτικο κοσμο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-02-2024 10:17Βαμβακας

Συνδεδεμένες ρεεεεεε!!!!! Λεφτά τις ευρωπαϊκής ενωσης και τα κρατατεεεεε!!!Πως θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις????!! Εκαθαριση για τις πλημμύρες πότε θα γίνει???!!!Τα λεφτά τι τα κάνει ο ΕΛΓΑ , τα κρατάει να αυγατισουν!!!!Μας δουλεύετε ψιλό γαζί!!!

Απάντηση

26-02-2024 09:58Καλλιεργητής Δέλτα Πηνειού

Ξεκάθαρα δεν υπάρχει βούληση να λυθεί κανένα πρόβλημα μας. Είμαστε υπαρκτοί μόνο ως ενόχληση και δεν έχει αντιληφθεί κανείς διαχρονικά από τις κυβερνήσεις την δυναμική και προοπτική του αγροτικού τομέα. Στην Ελλάδα ο αγρότης είναι κάτι αναχρονιστικό και ψιλοντροπιαστικό, μια αστεία καρικατούρα χωριάτη που ζει φτωχικά. Πάνω στον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία τους οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχτισαν ολόκληρη βιομηχανία και εφοδιαστικές αλυσίδες εδώ και πάνω από 1 αιώνα, διότι καμάρωναν ότι είναι χώρες αγροτικές και κτηνοτροφικές. Εδώ στα ίδια χρόνια οι κομματαρχαίοι επιτελούσαν έργο διορίζοντας το βοσκόπουλο από το χωριό στην πόλη γιατί μόνο "αυτή είναι η προκοπή", η φυγή από την επαρχία αντί για την προκοπή της επαρχίας. Αυτό είναι η κουλτούρα των πολιτικών της Ελλάδας, πάει πίσω στο χρόνο πολύ, και θεωρεί τον πρωτογενή τομέα ως αποτυχία εξ αρχής. Εμείς που ξέρουμε τι θα μπορούσε να είναι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας ξέρουμε ότι δεν έχουμε κανένα σημείο επαφής με την κυβέρνηση ούτε από οικονομική σκοπιά ούτε σε επίπεδο κοινωνικών αξιών.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές