BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ιστορική η συγκέντρωση αγροτών από όλη τη χώρα στο Σύνταγμα

Ιστορικές διαστάσεις αποδίδονται στην αποψινή (Τρίτη 20 Φεβρουαρίου) παράταξη των τρακτέρ και συγκέντρωση αγροτών από όλη την Ελλάδα, μπροστά από τη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος. Με μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τις υπόλοιπες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι Έλληνες αγρότες δήλωσαν «είμαστε εδώ» και απαιτούμε μια άλλη πολιτική για τον πρωτογενή τομέα και τη ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου».

IMG_7668

4443
17

Ιστορικών διαστάσεων η συγκέντρωση στο Σύνταγμα με αγρότες από όλη τη χώρα

Τρακτέρ από όλα τα μπλόκα και αγρότες από όλη την Ελλάδα, από όλα τα είδη αγροτικών προϊόντων και από εκμεταλλεύσεις κάθε μεγέθους, ενωμένοι, απαίτησαν αυτή τη φορά τη θεμελίωση πολιτικών που θα βγάλουν τον αγροτικό τομέα από τα σημερινά αδιέξοδα και θα εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο ανάπτυξης, με πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής και τους ανθρώπους της υπαίθρου. 

Η εικόνα του συλλαλητηρίου περιποιεί τιμή για όλους τους αγρότες και υποχρεώνει αυτή τη φορά τους κυβερνώντες να σκεφθούν διαφορετικά, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τα χρονικά περιθώρια γίνονται ασφυκτικά. Ο απόηχος της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας όχι μόνο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος αλλά υποχρεώνει κάθε σκεπτόμενο στο επιτελείο της κυβέρνησης να προετοιμάσει το έδαφος για μια άλλου είδους συνεργασία με τους γνήσιους εκφραστές του αγροτικού χώρου. 

Η προετοιμασία των εαρινών σπορών τώρα αρχίζει και οι ευρωεκλογές είναι πολύ κοντά για να παρατείνεται το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και στο σημαντικό εκείνο κομμάτι του εκλογικού σώματος που "ξελάσπωσε" την κυβερνώσα παράταξη το περασμένο καλοκαίρι.     

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο της Αθήνας οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα.

Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.Οι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήγαν στο Σύνταγμα.Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Από τις 8 το πρωί καθ’ οδόν προς Αθήνα, στις  18:30 άφιξη των τρακτέρ στο Σύνταγμα

Κοντά στις Αφίδνες βρίσκεται λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, το κομβόι με τα τρακτέρ ενώ καθ΄οδόν προς Αθήνα βρίσκονται και τα δεκάδες λεωφορεία  που μεταφέρουν αγρότες στην πρωτεύουσα, με σύνθημα... «Αθήνα ερχόμαστε».

Στις 8 το πρωί της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, οι οδηγοί των τρακτέρ που στάθμευσαν πάνω απ' την γέφυρα της Εθνικής Οδού στο Κάστρο Βοιωτίας το περασμένο βράδυ, θα ξεκινήσουν για την Αθήνα. 
Οι αρχές έχουν δώσει το ελεύθερο στα τρακτέρ να φτάσουνε μέχρι στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο των αγροτών, σήμερα (20/9) στις 18:30.

Η υποδοχή της Δευτέρα 19 του μήνα στη Βοιωτία ήταν ενθουσιώδης, ωστόσο έντονος ήταν και ο προβληματισμός αρκετών για την επόμενη ημέρα.

"Όλη η Ελλάδα έχει τα μάτια της πάνω μας" ακουγόταν στην σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο κοινοτικό κέντρο του Κάστρου, όπου σε σύσκεψη της συντονιστικής των μπλόκων έγιναν τα τελευταία κανονίσματα για την ημέρα της κινητοποίησης στην Αθήνα.

"Τα 200 τρακτέρ θα πηγαίνουνε σα να είναι ένα " η γραμμή που δόθηκε στους οδηγούς για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας σήμερα από την Λεωφόρο Καβάλας μέχρι το κέντρο της Αθήνας.

Πέραν των τρακτέρ, ακόμα 5.000 αγροτών θα βρεθούν στο Σύνταγμα που θα καταφθάσουν με πούλμαν και αγροτικά. Ο προγραμματισμός θέλει τα πούλμαν να σταματάνε στο Μαρούσι, κοντά στο ΟΑΚΑ, ώστε οι παραγωγοί να φτάσουν με τον ηλεκτρικό στην Ομόνοια,  στις 17:30, όπου έχει δοθεί το ραντεβού της προσυγκέντρωσης.Aνακοίνωση των διοργανωτών του Αγροτικού Συλλαλητήριου στην Αθήνα:

"Ο αγροτικός κόσμος όλης της Ελλάδας δίνει μια μάχη που συνεχίζεται επί 3 εβδομάδες στα μπλόκα και με άλλες κινητοποιήσεις και κορυφώνεται με το μεγάλο, παναγροτικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο και με τρακτέρ που οργανώνουν τα μπλόκα, την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ, στο Σύνταγμα, στην Αθήνα. Ο αγώνας μας στοχεύει στην ικανοποίηση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων αγροτικών αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωσή μας.

 Ζητάμε από τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους των σπουδών, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζί μας στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν και τους ίδιους, αφού από την δική μας επιβίωση για την οποία παλεύουμε εξαρτάται αν θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή τους και για την κάλυψη άλλων λαϊκών αναγκών.

 Οποιαδήποτε άλλη, παράλληλη ή ξεχωριστή συγκέντρωση και κινητοποίηση που μπορεί να οργανωθεί στο χώρο του συλλαλητηρίου, με αιτήματα πέρα και έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο αγροτικών αιτημάτων που έχουν θέσει τα μπλόκα, ουδεμία σχέση έχει με τον αγώνα μας και, ουσιαστικά, στοχεύει στην υπονόμευσή του.

Καταγγέλλουμε τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν στην συκοφάντηση και υπονόμευση του αγώνα μας και καλούμε όλους τους αγρότες και το λαό της Αθήνας να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη στο συλλαλητήριο, απομονώνοντας κάθε προβοκατόρικο στοιχείο που αποτελεί «ξένο και εχθρικό σώμα» για το αγροτικό κίνημα."

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή


 

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

22-02-2024 08:43κρης

Πέραν των ολίγων κρητικών αγροτοκτηνοτρόφων που πήγαν για συμπαρασταση στους συναδελφους (Σύλλογοι και λίγοι διάσπαρτοι) , η μεγάλη μάζα αγροτοκτηνοτρόφων στο νησί μάλλον δεν έχει προβλήματα.Για αυτούς τους υπόλοιπους που απείχαν : Βγάλτε μαϊμούδες τα μαυρα πουκάμισα και βάλτε ροζ πουά. Ξεπουλημένες κότες !!!

Απάντηση

20-02-2024 22:00Μπεεεεεεεεεε

ΤΕΛΙΩΣΕ Η ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ . ΟΛΑ ΚΑΛΑ . ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΑΤΑ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-02-2024 20:35Γιωργος

Ειναι ορατο δια γυμνου οφθαλμου οτι μας δουλευουν ολοι.οταν βλεπεις τον μητσοτακη να γελαει με αυτο το ηλιθιο διαβολικο χαμογελο και να λεει "καλως να ερθουν οι αγροτες", οταν βλεπεις τα βοθροκαναλα δηθεν να μεταδιδουν "με χαρα" τον ερχομο των αγροτων στο συνταγμα,οταν βλεπεις μεχρι και την λερα τον πρετεντερη να συγχαιρει τα μπλοκα,τοτε κατι δεν παει καλα.δεν μας αγαπησαν ξαφνικα.αυτοι ακουνε χωμα και αγροτικη ζωη και λιποθυμανε απο τα νευρα τους οι καλοπερασακηδες αριστοκρατες ασυδοτοι.οποτε ο αγωνας μας ειναι ηδη πουλημενος και τελειωμενος.θα κανει πως δινει ταχα κατι η κυβερνηση,ενω ηταν να δωσει πολυ παραπανω αρχικα και τελικα θα ληξει η υποθεση με τους μπλε αγροτοπατερες να βαρανε παλαμακια απο ευχαριστηση για τον φιλευσπλαχνο "μπαμπακα" τους.το πιθανοτερο ειναι οι ιδιοι να τα αρπαξουν παρα πολυ χοντρα και μετα ολοι πισω στα σπιτια μας κατευναζοντας τον αγροτικο κοσμο πως "ο,τι μπορουσε εκανε η κυβερνηση,να μην ειμαστε και αχαριστοι".οι μπλε μπουτες μας εχουν ηδη πουλησει.θυμηθειτε το ολοι εσεις στις ευροεκλογες οτι ολα τα ζα θα πανε και θα τον ξαναψηφισουν επειδη θα παρουν τη σκονη απο τα ψιχουλα.....!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

20-02-2024 16:00Ρτυθιοπ

Διαβάστε τι έγραψε ο παρακάτω με όνομα φτάνει πια και να ξέρετε πως είναι ακριβώς μα ακριβώς έτσι, εγώ γράφω με αποδείξεις δυστυχώς μας κοροιδεβουν

Απάντηση

20-02-2024 15:54Λακης

Βλέπει κάποιος επεισόδια όπως παλιά;κινητοποιήσεις χαλαρές με κλείσιμο δρόμου μισή ώρα 15 λεπτά άλλου ίσα ίσα να φανούνε μερικοί αγροτοπατερες ας πω μη κάνουνε ζημιά στο κόμμα τους, Ναι κύριοι ει ναι πάνω από 70 τις εκατό αυτοί, γι'αυτό και ι κυβέρνηση επιτρέπει τα πάντα γιατί είναι σίγουρη πως όλα θα πάνε στα μέτρα της, και κάτι ακόμα που με πείραξε υπάρχει ένας ανύπαρκτος αδηλωτος στο Σκάι Χιώτης λέγεται που στιν εκπομπή του σήμερα έλεγε ότι ο αγρότης κακός διαμαρτυρεται γιατί τα κονομαει απτις επιδοτήσεις ,ι αλήθεια είναι ότι κάποιοι περνούν αλλά το σύνολο είναι ξεφτυλα, αλλά τι να περιμένεις από τέτοιους ανθρώπους,

Απάντηση

20-02-2024 14:52Φτανει πια.

Το κολπο ειναι γνωστο σε ολες τις κυβερνησεις.ζητανε για παραδειγμα οι αγροτες 500 εκατομμυρια και η κυβερνηση την βγαζει καθαρη με 500 χιλιαδες,λαδωνει 10 αγροτοπατερες απο 50.000 ευρω οι οποιοι πουλανε τον αγωνα και κατευναζουν τα αγροτικα πληθη λεγοντας τους οτι δηθεν δεν υπαρχει αλλο δημοσιονομικο περιθωριο και επιστρεφουν σπιτακι ομορφα κι ωραια.υπαρχει ομως κι αλλος τροπος,εχει σκοπο η κυβερνηση να σου δωσει 120 εκατομμυρια μεσω επιστροφης πετρελαιου αντι για 200 και αρχικα σου λεει ψεματα οτι δεν μπορει να σου δωσει πανω απο 80.εσυ κανεις δηθεν μια επανασταση,το παιζεις κοκορας και ξαφνικα σου λεει ο μητσοτακης καλα ενταξει "νικησατε" παρτε αλλα 40 καο συνολο 120 κι ετσι εσυ φευγεις καμαρωνοντας οτι νικησες,ενω στην πραγματικοτητα πηρες κι αλλα λιγα ψιχουλα.ολα αυτα τα δασκαλευουν οι σκατοεπικοινωνιολογοι και οι βοθροσυμβουλοι των εκαστοτε πρωθυπουργων.λαε της αγροτιας ξυπνα σε κοροιδευουν.μην αυταπατασαι με ψιχουλα παροχες και γλυψιματα.σου κλεβουν την ζωη σου και το εισοδημα σου και τα δινουν στους μεγαλοβιομηχανους και στα βοθροκαναλα με τις πετσολιστες!!!!!!

Απάντηση

20-02-2024 12:36Γιωργος

Στημενα ολα,σκηνοθετημενα.ο αγωνας μας ειναι σκηνοθετημενος απο γαλαζιους μπουτες.......!!!!τι ειδους αντισταση και αντιδραση ειναι αυτη οταν η ιδια η κυβερνηση που σε πολεμαει,σου καθοριζει πως θα πας,που θα πας,ποτε θα πας,μεχρι ποσο θα μεινουν τα τρακτερ κ.λ.π Ο πραγματικος αγωνας δεν εχει ορους και υποταγη.χωρις να σπασεις αυγα ομελετα δεν τρως.οι απλοι αγροτες που συμμετεχουν καλη τη πιστη συμμετεχουν.οι κεφαλες ομως και οι ηγεσιες και οι αγροτοπατερες εχουν στησει το ολο σκηνικο.και αυτο φαινεται και στο πονηρο διαβολικο χαμογελο του κουτοπονηρου μητσοτακη οταν λεει "ας ερθουν οι αγροτες μας".μας δουλευουν ολοι τους.λεει μεσα του "ας τους να ερθουν,θα κανουν εξοδα,θα καψουν πετρελαιοu,θα τους βασανισω και 2 μερες με καπνογονα και τελικα θα παρουν τα @ρχιδ@# μου".ο σωστος αγωνας ειναι συσσωμος ο ελληνικος λαος στο πλευρο των αγροτων γιατι εμεις τους ταιζουμε και ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ!!!!ολα τα αλλα ειναι θεατρο και βολτα στο συνταγμα!!!!!!!

Απάντηση

20-02-2024 08:34Γιώργος

Σιγά που είναι ενθουσιώδης οι συγκέντρωση των αγροτών καταρχήν από τόσο χιλιάδες αγρότες στα μπλόκα είναι 15 τις 100 και αυτό γιατί βγήκανε μόνο αυτήν που παίρνουνε πάρα πολλά δικαιώματα υπάρχει ανισότητα στον κλάδο των αγροτών γιατί ένας αγρότης με 100 στρέμματα η δικαίωμα από το 2014 από την καπ παίρνει 25€ το στρέμμα και άλλος αγρότης με τα ίδια στρέμματα παίρνει 80€ δικαίωμα αυτό εσείς το βρίσκεται δίκαιο πρέπει κάποια στιγμή οι κυβερνώντες να το ίσως σταθμίσουμε και όχι να τα αφήσουνε όπως παλιά τα δικαιώματα για αυτό τους βγάλαμε για να παίρνει και αυτός που παίρνει 25€ το στρέμμα και αυτός που παίρνει 80€ το στρέμμα τα ίδια δικαιώματα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία