BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πολλοί μετεξεταστέοι για διατήρηση βιολογικών μέσω των eco-schemes

Με τη µέθοδο της τηλεπισκόπησης θα πληρωθούν τα eco-schemes σύµφωνα µε εγκύκλιο για τη διαδικασία έγκρισης των πληρωµών που δηµοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που δείχνει τη σαφή πρόθεση των αρµοδίων αρχών να υπάρξει µεγάλο ξεσκαρτάρισµα στις αιτήσεις των αγροτών και να µειωθεί ο αιτούµενος προϋπολογισµός, ο οποίος έχει διαµορφωθεί στο διπλάσιο σε σχέση µε τα διαθέσιµα 425 εκατ. ευρώ.

pros-eksetash-upopsifioi-eco-schemes

Γιάννης Πανάγος

14
6

Μετεξεταστέοι μένουν οι περισσότεροι των υποψηφίων για τη διατήρηση βιολογικών μέσω των eco-schemes         

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα πως οι περικοπές αναµένεται να εστιάσουν στη βιολογική γεωργία (διατήρηση), µε στόχο να πληρωθούν µόνο όσοι πράγµατι παράγουν βιολογικά. Σηµειωτέον ότι ένα µεγάλο µέρος του προβλήµατος που λέγεται «αυξηµένη ζήτηση» έχει ξεκινήσει από τη «διατήρηση βιολογικών» µέτρο στο οποίο, υπό το φόβο να µην καλυφθεί η ζήτηση για το eco-schemes, άνοιξαν ορθάνοιχτα «πόρτες και παράθυρα» µε αποτέλεσµα η ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης να έχει ανατραπεί πλήρως και τις περισσότερες φορές σε βάρος της νοµιµότητας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda


Συγκεκριµένα η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει πως για τις πληρωµές των eco-schemes ο προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων πρέπει να συµπληρώσει τα εξής πεδία:

  • Συνολικός αριθµός αιτήσεων Ενίσχυσης.
  • Αριθµός αιτήσεων που ελέγχθηκαν επιτόπια για τις γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίµα και το περιβάλλον.
  • Αριθµός αιτήσεων για τις γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίµα και το περιβάλλον στις οποίες πραγµατοποιήθηκε έλεγχος µε τη µέθοδο της τηλεπισκόπησης .
  • Αριθµός αιτήσεων δείγµατος για τις γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίµα και το περιβάλλον στις οποίες πραγµατοποιήθηκε διοικητικός έλεγχος

Επανακαθορισµός επιδοτήσεων

Σηµειώνεται πως το βάρος για τον επανακαθορισµό των ενισχύσεων eco-schemes έχει πέσει στις πλάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι αυτό γιατί, παράλληλα µε τις τεχνικές δυσκολίες που ανακύπτουν και έχουν να κάνουν µε την παραµετροποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται και σοβαρό θέµα πολιτικής διαχείρισης του όλου ζητήµατος.

Το ξεσκαρτάρισµα πάντως που δείχνει ότι θα γίνει από την εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ, µειώνει τις πιθανότητες για το σενάριο οριζόντιας περικοπής της τάξεως του 50% περίπου σε όλες τις επί µέρους δράσης. Μια τέτοια ισοπεδωτική επιλογή άλλωστε δεν βρίσκει ιδιαίτερα σύµφωνο τον υπουργό, ο οποίος θα ήθελε να διατηρήσουν σε ένα σηµαντικό ποσοστό (τουλάχιστον 80%) την ενίσχυση που είχε οριοθετηθεί από το Σ.Σ ΚΑΠ και τις αντίστοιχες εφαρµοστικές αποφάσεις του περασµένου καλοκαιριού. Το θέµα είναι ποιες θα µπορούσαν να είναι αυτές οι δράσεις. Η πρώτη απάντηση λέει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ό,τι κοστίζει (για να τηρηθούν οι δεσµεύσεις) και ό,τι αξίζει για να διευκολυνθούν οι στόχοι της βιωσιµότητας. Κανείς δεν λέει για παράδειγµα, ότι το κοµφούζιο, οι αναβαθµίδες στα νησιά, η χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης και η καλλιέργεια ψυχανθών στην κατεύθυνση στήριξης της αµειψισποράς, δεν είναι ιδέες µε περιεχόµενο που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης ενίσχυσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές