
Το ίδιο ισχύει και µε τη σχετική διάταξη περί κατάργησης του 20% η οποία δεν έχει δηµοσιευτεί ακόµη σε ΦΕΚ, αλλά αντίθετα είναι απλά µία υποσηµείωση σε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παρόλα αυτά φαίνεται να ισχύει στο ακέραιο. Σηµειώνεται πως η κατάργηση της συγκεκριµένης ρύθµισης, στερεί το δικαίωµα στους παραγωγούς να διαµορφώνουν το ύψος της ασφαλιστικής τους εισφοράς ανάλογα µε τις πραγµατικές συνθήκες της παραγωγής τους, όπως στην περίπτωση των δενδροκοµικών καλλιεργειών που βρίσκονται στα πρώτα παραγωγικά τους στάδια.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Αναφορικά τώρα µε αυξήσεις που φαίνεται να βλέπουν οι αγρότες στα ασφάλιστρα, ανεξαρτήτως της κατάργησης του -20%, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, δεν είχε εκδοθεί τροποποιητική ΚΥΑ που να ορίζει τις εισφορές για το 2025, ως εκ τούτου είναι θεσµικά ακόµη στον «αέρα». Υπενθυµίζεται πως για το 2024 οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα ήταν εξίσου µεγάλες σε σχέση µε το 2023 (βλ. πίνακα) µε περιπτώσεις όπως π.χ στο σταφύλι οινοποίησης, να ξεπερνάνε το 60%, ενώ σε δυναµικές καλλιέργειες όπως η ελιά να διαµορφώνονται στο 15% και στις κυριότερες αροτραίες όπως είναι το σκληρό σιτάρι και το βαµβάκι να φτάνουν σε ποσοστά 31% και 13% αντίστοιχα.
Για το ζήτηµα της κατάργησης του -20%, έχει γίνει σχετική ερώτηση από τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής, Αναστάση Νικολαΐδη και Εµµανουήλ Χνάρη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, όπου ανέφεραν τα εξής, µεταξύ άλλων:
«Η κατάργηση της συγκεκριµένης ρύθµισης, δικαιολογηµένα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους παραγωγούς, καθώς τους στερεί το δικαίωµα να διαµορφώνουν το ύψος της ασφαλιστικής τους εισφοράς ανάλογα µε τις πραγµατικές συνθήκες της παραγωγής τους.
∆εδοµένου ότι η κατάργηση της δυνατότητας προσαρµογής της ασφαλιζόµενης αξίας κατά ±20% επιβαρύνει περαιτέρω τους παραγωγούς, που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση.
∆εδοµένου ότι η συγκεκριµένη αλλαγή είναι άδικη και δεν ανταποκρίνεται στις πραγµατικές συνθήκες που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι αγρότες.
∆εδοµένου ότι είναι πέρα από κάθε λογική η προσέγγιση ότι όλες οι οµοειδείς καλλιέργειες σε επίπεδο Νοµού παρουσιάζουν τις ίδιες αποδόσεις.
Δείτε εδώ τον σχετικό πίνακα
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο αρµόδιος κ. Υπουργός:
- Σε ποιες άµεσες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ούτως ώστε να επανέλθει η δυνατότητα προσαρµογής της ασφαλιζόµενης αξίας της παραγωγής κατά ±20% από τους παραγωγούς;
- Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να δώσετε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά που θα ανταποκρίνεται στις πραγµατικές ανάγκες της παραγωγής τους;
Κάθε προσπάθεια επιδότησης ασφαλίστρων από την ΚΑΠ πέφτει στο κενό
Εν τω µεταξύ, δύο χρόνια έχουν περάσει σχεδόν από τότε που το ΥΠΑΑΤ είχε ανακοινώσει ένα Μέτρο για την επιδότηση 50% ασφαλίστρων παραγωγών για προαιρετικούς κινδύνους, συνολικού προϋπολογισµού 200 εκατ. ευρώ. Το Μέτρο αυτό φαίνεται να µπαίνει στο «συρτάρι» πριν ακόµη καλά-καλά διαµορφωθεί. Έγγραφο των διαχειριστικών αρχών αναφέρει πως εφόσον ακόµη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το νέο θεσµικό πλαίσιο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, πλέον µπαίνουν σε κίνδυνο τα κονδύλια που έχουν δεσµευθεί για το Μέτρο αυτό. Ως εκ τούτου, θα επανασχεδιαστεί, αναφέρουν, ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι να «ξηλώνεται» τελείως. Τη θέση του µπορεί να λάβει µετά την αναθεώρηση των κανονισµών της ΚΑΠ από την Κοµισιόν, ένα πρόγραµµα απευθείας ενίσχυσης για αποζηµιώσεις παραγωγών για ζηµιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.