
Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:
Εγκύκλιος Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης των Ενιαίων Αιτήσεων στο πλαίσιο του ΣΣΚΑΠ 2023-2027 (78078/09.12.2024) όπως τροποποιημένη ισχύει
Οι αιτήσεις ενίσχυσης, οι αιτήσεις στήριξης ή αιτήσεις πληρωμής και τυχόν δικαιολογητικά έγγραφα που παρέχει ο/η δικαιούχος μπορούν να διορθώνονται και να προσαρμόζονται ανά πάσα στιγμή μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ή ακόμα και μετά την πληρωμή των παρεμβάσεων σε περιπτώσεις προφανών σφαλμάτων.
Δεν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις όταν η μη συμμόρφωση οφείλεται σε προφανή σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιβάλλονται κυρώσεις ακόμα και σε περίπτωση που ο ελεγκτής διαπιστώσει την ύπαρξη προφανούς σφάλματος χωρίς αυτό να έχει γνωστοποιηθεί από τον παραγωγό, ακόμα και κατά τη διάρκεια ή μετά τον έλεγχο.
Ο ελεγκτής πρέπει να είναι πεπεισμένος ότι ο γεωργός έχει ενεργήσει καλή τη πίστει. Πρέπει να αποκλείεται κάθε περίπτωση απάτης και αυτός που οφείλει πρώτος να αποδείξει ότι πρόκειται για προφανές λάθος είναι ο ίδιος ο γεωργός.
Αν ο γεωργός διαπράξει το ίδιο ή παρόμοιο λάθος περισσότερες από μία φορές, οι πιθανότητες να πρόκειται για προφανές λάθος είναι πολύ πιο περιορισμένες.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Η διαδικασία για τις περιπτώσεις προφανών σφαλμάτων ορίζεται ως εξής: • Ο γεωργός υποβάλλει σχετικό αίτημα που απευθύνεται στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, Περιφερειακές και Νομαρχιακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόμενο με τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης • Οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε έλεγχο του αιτήματος και προχωρούν σε έγκριση, μερική έγκριση ή απόρριψη της/των μεταβολής/ών της. Οι μεταβολές στις ΕΑΕ διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Κατηγορία Ι: Κεντρική Υπηρεσία ΟΠΕΚΕΠΕ
α) Αλλαγή ΑΦΜ β) Διαγραφή ΕΑΕ γ) Αλλαγή πρωτοκόλλου λόγω αναγνώρισης προϋποθέσεων Ανωτέρας Βίας
Κατηγορία ΙΙ: Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΕΠΕ:
Αλλαγή ΙΒΑΝ
Κατηγορία ΙΙΙ: Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά:
- Αλλαγή χαρακτηρισμού αγροτεμαχίου από ποτιστικό σε ξηρικό 2. Διαγραφή αιτήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης σε επίπεδο αγροτεμαχίου στην περίπτωση όπου υπάρχει έλλειμα της ελάχιστης ποσότητας παραδόσεων 3. Επισύναψη απαιτούμενων παραστατικών 4. Συγκατάθεση GDPR 5. Γενικά στοιχεία αιτούντα (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο, φύλο, επώνυμο β, Α.Δ.Τ., τύπος ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης, τύπος προσώπου, ΑΜΚΑ κτλ), μεταβολές στοιχείων νομικού προσώπου, οικονομικού διαχειριστή 6. Προσθήκη αιτημάτων επιχειρησιακών προγραμμάτων οπωροκηπευτικών και συμμετοχή σε Ομάδες παραγωγών 7. Προσθήκη αιτημάτων στο πρόγραμμα της Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων
Κατηγορία ΙV: Κατόπιν ελέγχου από Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (κλασικός επιτόπιος ή τηλεπισκόπηση) ή με την προσκόμιση τιμολογίων αγοράς σπόρου / πώλησης ή κατόπιν διοικητικού ελέγχου παραστατικών:
- Αλλαγή τρόπου άρδευσης αγροτεμαχίου 2. Αλλαγή χαρακτηρισμού αγροτεμαχίου από ξηρικό σε ποτιστικό 3. Διαγραφή/αλλαγή επίσπορης καλλιέργειας 4. Έναρξη Περιόδου Επίσπορης - Λήξη Περιόδου Επίσπορης 5. Τροποποίηση αριθμού παραγωγικών / μη παραγωγικών δέντρων / μικρότερων / μεγαλύτερων των 4 ετών 6. Ζωϊκό κεφάλαιο: αριθμός διατηρούμενων ζώων 7. Διόρθωση του/των κωδικού/ών εκμετάλλευσης (EL) του ΟΠΣΚ 8. Μεταβολή στοιχείων ιδιοκτησίας σταβλικών εγκαταστάσεων 9. Μεταβολή στοιχείων σταβλικών εγκαταστάσεων μετακίνησης 10. Καταχώρηση στοιχείων συμβάσεων – σπόρου και ετικετών 11. Μεταβολή στοιχείων ιδιοκτησιακού καθεστώτος αγροτεμαχίων
Κατηγορία V:
Μεταβολές στα στοιχεία των αγροτεμαχίων σε περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων τεχνικών παρακολούθησης γης Στην κατηγορία αυτή εφαρμόζονται οι κανόνες που καθορίζονται από την Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων.
Κατηγορία VI:
Προσθήκη αιτημάτων συμμετοχής σε Μέτρα / Δράσεις
Διαγραφές αιτημάτων ή ανάκληση αιτήσεων εν μέρει ή στο σύνολο επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση ότι η αρμόδια αρχή δεν έχει ήδη ειδοποιήσει τον δικαιούχο για την πρόθεσή της να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο ή διοικητικό έλεγχο ή δεν έχει ήδη ενημερώσει τον δικαιούχο για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, κατά το μέρος που αφορά στα στοιχεία που ανακαλούνται. Σε περίπτωση που από τον επιτόπιο/διοικητικό έλεγχο έχουν αποκαλυφθεί ευρήματα μη συμμόρφωσης δεν επιτρέπονται διαγραφές των σχετικών αιτημάτων.
Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός προφανούς σφάλματος ο ελεγκτής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. που το διαπίστωσε δύναται να καταχωρήσει την αλλαγή χωρίς να απαιτείται γραπτό αίτημα από τον παραγωγό.
Σε περίπτωση που μετά από επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο γεωργός έκανε λάθος στη δήλωση, καταχωρώντας π.χ. λανθασμένο κωδικό ομάδας καλλιέργειας ανταλλάσσοντας τη θέση δύο όμορων αγροτεμαχίων (π.χ. καλλιέργεια σκληρού σίτου δηλώθηκε ως βαμβάκι και βαμβάκι δηλώθηκε ως σκληρός σίτος) μπορεί να γίνει διόρθωση στο εν λόγω πεδίο υπό την προϋπόθεση ότι οι ελεγκτές έχουν πεισθεί ότι ο αιτών δεν έκανε λάθος δήλωση προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο. Η μεταβολή αφορά μόνο αλλαγή καλλιέργειας με σκοπό τη μη επιβολή κυρώσεων για προφανή λάθη. Σε περίπτωση που για τα εν λόγω αγροτεμάχια είχαν καταχωρηθεί αιτήματα συνδεδεμένης ενίσχυσης επιτρέπεται η αντιμετάθεση των αντίστοιχων αιτημάτων συνδεδεμένης ενίσχυσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διόρθωση ψηφιοποίησης στο αγροτεμάχιο.
Σε περίπτωση που μετά από έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο γεωργός έκανε λάθος στη δήλωσή του, επικαλύπτοντας αγροτεμάχιο της δικής του εκμετάλλευσής ο ελεγκτής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δύναται να προχωρήσει σε διαγραφή αγροτεμαχίου.