BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δημόσια «διαμάχη» ΥπΑΑΤ και Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις εξελίξεις με την ευλογιά αιγοπροβάτων

Εξηγήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, επιχείρησε να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Παρασκευής 8 Αυγούστου, απαντώντας σε σχετική συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, σχετικά με τις βασικές αιτίες και τους παράγοντες που ευθύνονται για την ανησυχητική εξέλιξη της επιζωοτίας της ευλογιάς των προβάτων και των αιγών.

202410260930394322

33
0

Γεγονός που προκάλεσε την απάντηση της εν λόγω Περιφέρειας την επόμενη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Οι ανακοινώσεις ΥΠΑΑΤ – Περιφέρειας Θεσσαλίας

Με χρονολογική σειρά οι σχετικές ανακοινώσεις Υπουργείου – Περιφέρειας έχουν ως εξής:

«Η αλήθεια για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Απάντηση του ΥΠΑΑΤ στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ερωτήματα που κατά καιρούς διατυπώνονται, αναφορικά με την αντιμετώπιση της ευλογιάς, τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και την στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών, προς αποκατάσταση της αλήθειας, δηλώνουμε με σαφήνεια:

Στελέχωση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Η κατάσταση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών δεν αποτελεί προϊόν αμέλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντιθέτως, καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες ενίσχυσης και της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οφείλει να γνωρίζει, ότι η στελέχωση των Περιφερειών δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ, αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, η δημόσια στοχοποίηση του ΥΠΑΑΤ για αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν, όχι μόνο παραπλανεί, αλλά αποδυναμώνει τη σοβαρότητα του θεσμικού διαλόγου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προσελήφθησαν το 2024 επτά μόνιμοι κτηνίατροι ενώ δόθηκε εφάπαξ αποζημίωση ύψους 2000 ευρώ στους κτηνιάτρους που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των ζωονόσων.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε θερμά όλο το στελεχικό δυναμικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, για τη στενή συνεργασία και τον αγώνα που καταβάλλουν για την εκρίζωση της ευλογιάς.

Αποζημιώσεις Κτηνοτρόφων

Η αποζημίωση για ζωοτροφές κατά τη διάρκεια εγκλεισμού των ζώων, είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καθώς αφορά τεράστια ποσά και προϋποθέτει διασταυρώσεις, τεκμηρίωση και συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό, όμως δεν αναιρεί την τήρηση των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Επί τη ευκαιρία, 1/8/2025 εξεδόθη η ΚΥΑ, που διατίθενται μέχρι 63 εκ. ευρώ για ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, ανάλογα με τον χρόνο εγκλεισμού, σε 3 κατηγορίες (4, 6 και 14 ευρώ ανά ζώο).

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί περί τα 30 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τα θανατωθέντα ζώα και λειτουργικές δαπάνες Περιφερειών, ενώ με την τροποποίηση της ΚΥΑ, έχει διασφαλιστεί η καταβολή επιπλέον 22 εκ. ευρώ. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται στο 100% της αξίας των θανατωθέντων ζώων.

Καθυστέρηση Λειτουργικών Δαπανών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα λάβει το ποσό που αιτήθηκε, με την πρώτη κατανομή και με την ολοκλήρωση της νέας ΚΥΑ. Δεν υπάρχει παράλειψη, ούτε σκοπιμότητα καθυστέρησης. Αντί να δημιουργείται τεχνητή ένταση, καλό θα ήταν να ακολουθούμε τη διαδικασία που προβλέπεται.

Συνεργασία Εργαστηρίων & Επιστημονική Τεκμηρίωση

Η διάγνωση της ευλογιάς δεν είναι αντικείμενο “τοπικής” ερμηνείας, αλλά διεθνώς αποδεδειγμένης επιστημονικής διαδικασίας. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης είναι μέσω PCR σε δερματική αλλοίωση. Η διάγνωση από σίελο είναι επισφαλής και δεν τεκμηριώνει ούτε αποζημίωση, ούτε λήψη επιδημιολογικών μέτρων. Εντούτοις, μετά από την επιτυχημένη πιλοτική προσπάθεια που κάναμε στη Φλώρινα, συζητήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητήσαμε έγκριση για τη δυνατότητα εφαρμογής της επιτήρησης μέσω PCR από σίελο. Το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη μεριμνήσει για την εξέταση θετικών δειγμάτων σιέλου στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, αποκλειστικά στο πλαίσιο της επιτήρησης.

Λειτουργία Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς

Η Ελλάδα — όπως και κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.— διαθέτει ένα και μόνο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς. Οι αναλύσεις γίνονται άμεσα και με ταχύτητα, χωρίς καθυστερήσεις.

*Αναφορικά, τέλος, με την αντιμετώπιση της ευλογιάς, εν γένει και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας, η αλήθεια βρίσκεται γραμμένη στο σχετικό ΦΕΚ και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας:

«Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας για την προστασία της υγείας των ζώων περιλαμβάνουν:

  • Άρθρο 32: Την έρευνα και τη μελέτη κάθε θέματος που σχετίζεται με την υγιεινή κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την προστασία γενικά της υγείας των ζώων.
  • Άρθρο 36: Τον συντονισμό και την εποπτεία της εφαρμογής των προγραμμάτων υγείας ζώων.
  • Άρθρο 37: Τον έλεγχο της νομιμότητας στην κυκλοφορία κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και τη λήψη δειγμάτων για ανάλυση.
  • Άρθρο 42: Τον συντονισμό, την εφαρμογή προγράμματος, τη λήψη υγειονομικών μέτρων, τη σφαγή αιγοπροβάτων θετικών σε ζωονόσους, όταν προβλέπεται».

Αντί λοιπόν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας να μοιράζει ευθύνες σε Υπουργεία και υπηρεσίες, οφείλει, καθώς δεν είναι θεατής, αλλά αρμόδιος φορέας δράσης, να αντιληφθεί τον θεσμικό του ρόλο, συντασσόμενος στην εθνική προσπάθεια καταπολέμησης και εξάλειψης της ευλογιάς.

Το ΥΠΑΑΤ, βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επαφή, με τους κτηνοτρόφους μας σε όλη τη χώρα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευση του πρωθυπουργού, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου.

Η απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σε απάντηση της προηγούμενης ανακοίνωσης, στην ιστοσελίδα της Περιφλέρειας Θεσσαλίας αναρτήθηκαν τα εξής:

"Διεκδικητικός ο ρόλος της Περιφέρειας, απαιτούνται υψηλότερες ταχύτητες δράσης

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και την απάντηση του στις τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα που σχετίζονται με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για την ζωονόσο, οφείλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Εκπλησσόμεθα (θετικά) με την ταχύτητα που απάντησαν οι συντάκτες του κειμένου του ΥΠΑΑΤ στη συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας που περιέγραφε την κατάσταση της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία.

Υπογραμμίζουμε εξαρχής ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε ανούσιες αντιπαραθέσεις, ωστόσο αποτελεί χρέος μας ως αυτοδιοίκηση και να ακούμε, και να δρούμε στο βαθμό των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και να μεταφέρουμε αυθεντικά τις αγωνίες του κόσμου της κτηνοτροφίας εν προκειμένω, στην κεντρική εξουσία.

Είναι πασιφανές για όσους μας παρακολουθούν ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας πράττει όσα δύναται και πολλές φορές ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές της, δίνοντας λύσεις. Όμως εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα των κτηνοτρόφων, τα οποία μεταφέρουμε στην κεντρική εξουσία και, στο ΥΠΑΑΤ:

Α) Οι μη πληρωμές των ζωοτροφών παραμένουν και εντείνουν το πρόβλημα. Επιτείνουν τη διάδοση της νόσου και δημιουργούν περαιτέρω συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στο χώρο.

Β) Η καθυστέρηση έγκαιρης έγκρισης διάγνωσης της νόσου μέσω σιέλου, μας οδήγησε να ακολουθούμε αντί να προλαμβάνουμε το πρόβλημα.

Γ) Η καθυστέρηση της καταβολής λειτουργικών δαπανών στην Περιφέρεια.

Δ) Η δραματική υποστελέχωση σε κτηνιάτρους, αλλά και η δραματική υποστελέχωση του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι βέβαιο ότι αν η κεντρική εξουσία απαντούσε με λύσεις με τα ίδια αντανακλαστικά που απάντησε στη συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας θα είχαν επιλυθεί ως ένα μεγάλο βαθμό.

Όλοι σε αυτό τον τόπο γνωριζόμαστε καλά. Γι΄ αυτό και δεν αμφισβητούμε το ανυπόκριτο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ που ως πρόσωπα τυγχάνει να είναι συντοπίτες μας πολιτικοί της Θεσσαλίας, τους οποίους εκτιμούμε προσωπικά και τιμούμε επίσης σε θεσμικό επίπεδο. Απαιτούνται όμως υψηλότερες ταχύτητες δράσης.

Τέλος, είμαστε βέβαιοι ότι, κανείς δεν διανοείται να μας αφαιρέσει τον διεκδικητικό ρόλο που από τη φύση μας έχουμε ως αυτοδιοικητικός θεσμός, ούτε βέβαια και την υποχρέωση του Περιφερειάρχη -ο οποίος είναι ο φυσικός και δημόσιος παραστάτης των συμφερόντων των θεσσαλών πολιτών- να εκφράζεται αυθεντικά, χωρίς ίχνος υστεροβουλίας ή άλλων σκοπιμοτήτων".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές