BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ασφυκτική οικονομική πίεση για τις αγροτικές οικογένειες, μακριά νυχτωμένο το ΥπΑΑΤ

∆ύσκολο να εκτιµήσει κανείς τι φθάνει τελικά στην Αθήνα και τα λεγόµενα κέντρα εξουσίας, από το βαρύ κλίµα που επικρατεί αυτό τον καιρό στην επαρχία και ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Κρίνοντας ωστόσο από τη στάση της κυβέρνησης, οι λέξεις νιρβάνα και µακαριότητα ίσως και να µην είναι τελικά αρκετές για να περιγράψουν την έλλειψη αντανακλαστικών και την απουσία ενεργειών για την εκτόνωση της κατάστασης.

2_93

Γιάννης Πανάγος

658
0

Η ακόλουθη περιγραφή χαρακτηρίζει εύλογα την κατάσταση οικονοµικής ασφυξίας που υπάρχει στις τάξεις των αγροτών και µεταφέρεται µέρα µε τη µέρα σε όλο το φάσµα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής: «Ήρθε προχθές ένας εργολήπτης για να µας δέσει το τριφύλλι», τονίζει στην Agrenda, αγρότης µε αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί τελευταία στον αγροτικό χώρο. «Του ζήτησα να τις κάνει τις µπάλες ελαφρύτερες, κι εκείνος συνέχιζε να τις βγάζει βαριές. Κι ας πληρώνεται µε τη µπάλα. Το επανέλαβα µια δυο φορές, όµως εκείνος συνέχισε να κάνει το ίδιο. Τότε κατάλαβα ότι δεν θα του έφθανε το σύρµα. Με άλλα λόγια, δεν είχε χρήµατα ούτε για τα αναλώσιµα (σύρµα). Αυτή είναι σήµερα η κατάσταση στις αγροτικές περιοχές».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Το παραπάνω περιστατικό, που είναι ολωσδιόλου αληθινό, δείχνει µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πορεία παρακµής που ακολουθεί ο αγροτικός χώρος. Πως δηλαδή η οικονοµική δυσπραγία και η έλλειψη ρευστότητας, υπονοµεύει κάθε έκφανση της αγροτικής δραστηριότητας. Η φτώχεια φέρνει την παρακµή και η οικονοµική ανέχεια οδηγεί στην παράλυση, ενίοτε δε στην απόλυτη υποταγή.

Αυτό επιζητούν; Γιατί, είναι η πρώτη φορά στη µεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν τέτοια ταπείνωση. Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο µεγάλη κλίµακα, χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και βρίσκονται τόσο κοντά στην εγκατάλειψη της οικονοµικής τους δραστηριότητας. Είναι η πρώτη φορά που υφίστανται τέτοια υπονόµευση από τη διοίκηση και τους κυβερνώντες. Είναι η πρώτη φορά που η τόσο πολυπληθής κοινωνία των αγροτών αισθάνεται τόσο περιφρονηµένη, ενίοτε διωκόµενη και επιµόνως δαχτυλοδεικτούµενη. Κι αυτό επειδή µια «εγκληµατική οργάνωση», κατά τους εισαγγελείς, µε την αδράνεια ή και την ανοχή των κυβερνώντων, έστησε µια κοµπίνα κλοπής των κοινοτικών ενισχύσεων προς όφελός της και εις βάρος των πραγµατικών αγροτών. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που οι αδικηµένοι µετατρέπονται σε διωκόµενους και οι καταχραστές, δηλαδή αυτοί που διένειµαν συνειδητά σε λάθος χέρια τις αγροτικές επιδοτήσεις, συνεχίζουν να παραµένουν στο απυρόβλητο. Έως πότε;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές