BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι για την ειδική ενίσχυση αμνοεριφίων

Εντείνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων λίγο πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για την ειδική ενίσχυση στα αμνοερίφια. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να επιμένει σε μια συγκρατημένη δαπάνη για την υπόθεση αυτή, εκτιμώντας κατά βάση ότι η εγχώρια παραγωγή σε αρνιά και κατσίκια που είχαν προορισμό την αγορά του Πάσχα, δεν ήταν τόσα πολλά όσα υποστηρίζουν κάποιοι εκ των φερομένων ως εκπροσώπων του κάδου της αιγοπροβατοτροφίας. Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) παράλληλα με το αίτημα για 2 ευρώ το κιλό ενίσχυση στα αρνιά και στα κατσίκια, ζητάει την ικανοποίηση από την κυβέρνηση μιας δεκάδας αιτημάτων προκειμένου να αντιστραφεί η πορεία αποδυνάμωσης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος.

unnamed__25_

Γιάννης Πανάγος

113
9

Την ίδια στιγμή, κι αυτά τα σφάγια που κατεγράφησαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου δεν είναι βέβαιο ότι προέρχονται από εγχώριες εκμεταλλεύσεις και δεν «ήρθαν» λίγο καιρό νωρίτερα από τους γνωστούς ζωέμπορους που διακινούν τέτοια εποχή μεγάλο αριθμό αρνιών (κυρίως από τη Ρουμανία) και οι οποίοι διεκδικούν με τον τρόπο τους μερίδιο από την πίτα της ειδικής ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι, μετά την πρώτη ανάγνωση των μεγεθών, δηλαδή τι αριθμός αριθμό αρνιών παρήγαγαν οι εγχώριες εκμεταλλεύσεις, να γίνει ένας κατ’ αρχήν προσδιορισμός του ποσού που βούλεται να διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην συνέχεια να προχωρήσει με αυστηρότητα η καταγραφή των πραγματικών ποσοτήτων που διατέθηκαν και της τιμής με την οποία έγινε η διάθεση αυτών, τι αρνιά και κατσίκια έχουν μείνει αδιάθετα και θα πρέπει επίσης να αποζημιωθούν και κατόπιν να προσδιορισθεί με σαφήνεια η κατά κιλό ενίσχυση.      

Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι το ποσό της ενίσχυσης να «διαρρεύσει» δεξιά και αριστερά, δηλαδή έξω από τον κύκλο των πραγματικών και δη των παραδοσιακών κτηνοτρόφων και να διαχυθεί σε ζωέμπορους – εισαγωγείς, χασάπηδες – διακινητές και μεγάλες εγχώριες φάρμες με ξενικές κυρίως φυλές, οι οποίες δεν είναι επικεντρωμένες στην παραγωγή κρέατος αλλά στην παραγωγή γάλακτος.

Σ’ αυτή την περίπτωση, θα αδικηθούν κατάφωτα οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και με ζώα ελεύθερης βοσκής, οι οποίοι, κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά, παράγουν τα καλύτερα κρέατα και έχουν στο επίκεντρό τους τη διάθεση της παραγωγής στην αγορά του Πάσχα.   

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι πριν από το τελικό μοίρασμα της ειδικής ενίσχυσης
Ανησυχία καταγράφεται αυτή τη στιγμή και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, όπου, μετά το πλήγμα που επέφερε στους παραγωγούς η πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων, τις τελευταίες μέρες κλίμα αβεβαιότητας μεταφέρεται και στο αιγοπρόβειο γάλα. 

Στην Κρήτη ειδικότερα και στην περιοχή του Αποκορώνου, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι ενημερώθηκαν από τοπικά τυροκομεία για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε περικοπή των παραλαβών που είχαν προγραμματίσει μέχρι το τέλος της περιόδου. Κι αυτό γιατί, όπως λέγεται, τα τυροκομικά προϊόντα που παράγουν δεν έχουν την αναμενόμενη ζήτηση, κυρίως λόγω των ανακατατάξεων που προκάλεσε στις διατροφικές συνήθειες (πλήρης διακοπή των παραλαβών από την μαζική εστίαση) η πανδημία.

Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι ακόμα και η ειδική ενίσχυση για τα αρνιά δεν θα φτάσει τελικά στους δικαιούχους. «Θα μας τα φάνε κι αυτά οι χασάπηδες» δηλώνει με αγωνία στην Agrenda παραδοσιακός κτηνοτρόφος από την Κρήτη που «έδωσε» τα αρνιά ζωντανά, νωρίς και ενδεχομένως χωρίς να αναγράφεται με ακρίβεια στα παραστατικά το μέγεθος της συναλλαγής. «Πολύ φοβάμαι συνεχίζει, ότι στο τέλος αυτός που φαίνεται να πούλησε τα αρνιά είναι ο έμπορος», τονίζει, «και δεν αποκλείεται να είναι αυτός που θα εισπράξει και το 2ευρω (αν είναι 2ευρω) της ενίσχυσης.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τα χιλιάδες ζωντανά αρνιά που έγιναν εισαγωγή από Βαλκάνια πριν τον κορωνοϊό και τα οποία έχουν «πολιτογραφηθεί» ως ελληνικά, έχουν πουληθεί σαν ντόπια και οι διακινητές τους θα αξιώσουν και ενίσχυση.

Ενίσχυση της τάξεως των 1,70 ευρώ το κιλό για τα πασχαλινά αμνοερίφια έβγαλε η τηλεδιάσκεψη του υπουργείου
Τη λύση της κατά κιλό ενίσχυσης, µε κάλυψη της διαφοράς ανάµεσα στην τιµή µε την οποία οι κτηνοτρόφοι διέθεσαν την παραγωγή τους και της τιµής που θα µπορούσαν να προσεγγίσουν αν η κατάσταση στην αγορά δεν ήταν αυτή που προκάλεσε η πανδηµία, φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τους αιγοπροβατοτρόφους. Βέβαια ο ακριβής σχεδιασµός αυτής της ειδικής ενίσχυσης µετατίθεται για µετά την Πρωτοµαγιά µε την ελπίδα, όπως καταγράφεται στην επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου, ότι η έλλειψη προσφοράς που υπήρξε στα τέλη της Μεγάλης Εβδοµάδας, προοιωνίζει άνοδο της τιµής των αµνοεριφίων στην εγχώρια αγορά.  Εποµένως, σύµφωνα πάντα µε το υπουργείο, οι παραγωγοί ενδέχεται να… αντισταθµίσουν µέρος των απωλειών τους όλο το προηγούµενο διάστηµα. 

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, εκτός από τα 2 ευρώ το κιλό ενίσχυση για τα αμνοερίφια, προβάλλεται μια δεκάδα αιτημάτων, προκειμένουν να βγει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΚ έχει ως εξής:

Η ΠΕΚ εκπροσωπώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτροφων ζητά την άμεση ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα των κτηνοτροφων. Ο κορονοϊός έχει πλήξει και τους ίδιους με αποκορύφωμα τις εξευτελιστικές τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα, οι οποίες ήταν οι χειρότερες της τελευταίας 30 ετίας. Εάν δεν ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα η κτηνοτροφια η κρίση του κορονοϊού θα μετατραπεί σε επισιτιστική κρίση.

Δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης οι κτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.

Συγκεκριμένα:

1) Την ένταξή τους στους Κ.Α.Δ. και την ενίσχυσή τους με το ποσό των 800 ευρώ

2) Την επιδότηση με 2 ευρώ ανά κιλό των σφάγιων αμνοεριφίων το διάστημα προ του Πάσχα για την κάλυψη της ζημιάς από τις χαμηλές τιμές πώλησης

3) Την επιδότηση των θηλυκών που έχουν παραμείνει στα μαντριά με στόχο την αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου και της παραγωγής, ως σταθερό και πάγιο αίτημα

4) Την ενίσχυση του de minimis με 30 ευρώ ανά ζώο για την κάλυψη της πολυετούς ζημιάς από το γάλα και το κρέας (4 χρόνια το γάλα, 10 χρόνια τα αμνοερίφια)

5) Επιστροφή των προστιμων των 279 εκ ευρώ, που κερδήθηκαν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, στους κτηνοτρόφους

6) Άμεση χορήγηση του 50%της ενιαίας ενίσχυσης

7) Άμεση χορήγηση των εξισωτικών του 2013-14 και των αποζημιώσεων του καταρρόϊκού πυρετού

8) Άμεση καταβολή της συνδεδεμένης των βοοειδών

9) Άμεση ενεργοποίηση της κάρτας αγροτη λόγω έλλειψης ρευστότητας.

10) Πάγωμα όλων των δόσεων δανείων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας θα μας βρουν όλους απέναντί τους ξεκινώντας νέους αγώνες και κινητοποιήσεις όπως παλιότερα.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ένα σύνολο 41 εκατ. ευρώ έχει υπολογίσει η κυβέρνηση

Το ουσιαστικό θέµα λοιπόν της ενίσχυσης των αιγοπροβατρόφων είναι πόσα αρνιά, µε ποιο βάρος και µε ποια κατά κιλό ενίσχυση. Βέβαια πριν φθάσει σ’ αυτό, η κυβέρνηση µάλλον θα πρέπει να προσεγγίσει το συνολικό ποσό µε το οποίο προτίθεται να αποζηµιώσει τους παραγωγούς. Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το µεσηµέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου υπό την υφυπουργό Φωτεινή Αραµπατζή, ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, παίρνοντας µολύβι και χαρτί, έκανε ένα λογαριασµό που έβγαζε 41 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτόν τα αρνιά είναι 2.200.000, τα σφάγια 11 κιλά το ένα και η ενίσχυση 1,70 ευρώ το κιλό. Κι αν λάβουµε υπ’ όψη ότι η κυβέρνηση διέθεσε ήδη 10.130.000 ευρώ λίγες εκατοντάδες ανθοπαραγωγούς, τα χρήµατα δεν είναι πολλά.

 Σε κάθε περίπτωση µε λίγη καλή διάθεση ο λογαριασµός βρίσκεται. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Άλλωστε αναλογικά µε τον κόσµο που εκπροσωπεί ο κλάδος, τη συνεισφορά του στην εθνική οικονοµία και τη συµβολή του στη διατροφική επάρκεια της χώρας, είναι δίκαιη η αντιµετώπιση.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της υφυπουργού, µετά την τηλεδιάσκεψη µε «εκπροσώπους» των κτηνοτρόφων -και από τα εισαγωγικά µπορεί να εξαιρεθεί ο Στέργιος Κύρτσος- αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν αµέσως µετά την Πρωτοµαγιά.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Μαΐου  μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

04-05-2020 22:41Μανόλης Μ

Εδώ στην Κρήτη είδε έχει ξεκινήσει η μείωση στην τιμή του γάλακτος κοντά στα 10 λεπτα λόγο μη πουλησεις τον προϊόντων λόγω κορονοιου.τα αιγοπρόβατα τα μεγάλα δεν έχουν καθόλου ζήτηση και η τιμή τσαμπα αν παρουν. Και μετά λέτε κυριε υπουργέ ότι δν έχουμε πληγη οι κτηνοτρόφοι. Ελάτε εδώ να παλεψετε μαζί μας και μετά θα καταλάβετε

Απάντηση

04-05-2020 19:46Μανολης

Καλησπέρα σας Χριστός Ανέστη,εγώ έδωσα αρνιά και πρόβατα ζωντανά το Πάσχα σε έμπορα δεν τα πήγα σε σφαγείο,ζοριζόμουνα αρκετά,έχω κόψει τιμολόγια πριν το Πάσχα.Τι θα γίνει με εμάς,εδώ στη Κρητη είναι αρκετοί όπως εμένα.Εχω καταθέσει τα τιμολόγια στον λογιστή μου.Ευχαριστω

Απάντηση

04-05-2020 16:03ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κύριοι της Κυβέρνησης όχι ενισχύσεις στις ελληνοποιήσεις. Κόψτε το δεσμό και στείλτε τους στο παρασκήνιο. Δώστε βοηθεια στους πραγματικούς κτηνοτρόφους και εμείς εδώ είμαστε και για τις επόμενες εκλογές.

Απάντηση

03-05-2020 22:18Παναγιώτης

Στα αζητητα έχουνε μείνει και χοιροτροφι ελευθέρας βοσκής δεν υπάρχει ζητήσει για γουρουνοπουλα διότι έχουν κλείσει οι ταβέρνες. Ζωοτροφές πως θα αγοράσουμε ;; Μόνο μιλάτε για γίδια και πρόβατα και για αγελάδια αλλα αυτά είναι επιδοτούμενα εμείς με τα γουρούνια δεν δικαιουμαστε ούτε πενήντα λεπτά Κ. Βοριδη????

Απάντηση

03-05-2020 22:16Θεοφανης

Πληρωστε αμεσα τους κτηνοτροφους δεν παει αλλο οι τιμες στο γαλα επεσαν στα 80 λεπτα τα αρνια 3.5-4 ευρω.Αν ηταν για χρηματα δικα σας θα το περνουσατε νυχτα με νομοθετικη πραξη,στους κτηνοτροφους τους βγαζετε την πιστη για χρηματα που τα δικαιουνται......

Απάντηση

03-05-2020 12:28ΤΤ

Πολύς ντόρος για το τίποτα, από 500 μέχρι 1000 ευρώ στην κάθε εκμετάλλευση, εκτός αν είσαι κολλητός εμπόρου ή μπασμενος στα κολπα γενικότερα, εκεί θα πέσει χοντρό κεφάλαιο, καλό θα ήταν λοιπόν να τεθεί ένα ανώτατο όριο αποζημίωσης.

Απάντηση

02-05-2020 21:18Παναγιωτης

Γιατί δε δίνετε τα πεντε ευρώ κατά κεφάλι που έδινε κ ο τσιπρας;

Απάντηση

02-05-2020 12:47neos agrotis

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΣΤΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ....ΟΙ ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΓΙΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΖΗΤΗΣΗ!!!!!ΣΚΟΠΕΥΕΙ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ?????ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!!

Απάντηση

02-05-2020 11:45Αντώνιος Εμμανουήλ

Μάλιστα θα δώσει σε κάθε κτηνοτροφο, ψυχούλα η κυβέρνηση και θα πει ότι ενίσχυσε τον πρωτογενή τομέα,,,,, αρκετοί κτηνοτρόφοι όμως έχασαν τα αρνιά τους ψωφησαν,,, αλλοι κτηνοτρόφοι τα σφάζουν, λίγα λίγα και πολλές φορές.... Πάλι την πίτα θα την πάρουν αυτοί που φαιρνουν απ έξω τα αρνιά και τα βαπτιζουν ελληνικά και έχουν μητρώο εκμετάλλευσης,,, περαστικά μας συνάδελφοι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία