BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μελέτη επιπτώσεων και σαφή μέσα χρηματοδότησης νέας ΚΑΠ ως τον Οκτώβρη

Όχι μόνο στόχους αλλά και συγκεκριμένα εργαλεία απαιτούν πλέον από την Κομισιόν τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ, όπου αυτή εφάπτεται της Πράσινης Πολιτικής της ΕΕ.

_757A634C-40BE-FE45-8EC7-0C5D521A2562_

22
0

Μέχρι τον Οκτώβριο το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας φιλοδοξεί ότι θα έχει στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο βασικό προσχέδιο του πώς θα δείχνει η νέα ΚΑΠ για την επερχόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ μαζί με αυτό ζητούν από την Κομισιόν μελέτη επιπτώσεων και ένα σαφές πλαίσιο για την εφαρμογή της πολιτικής από το Χωράφι στο Πιάτο που παρουσίασαν νωρίτερα φέτος υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής.

Ειδικότερα, βάζοντας απέναντί τους την Κύπρια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Γιούλια Κλόκνερ, στάθηκε στις αντιφάσεις και τις αστοχίες στις οποίες εμπίπτει η πολιτική Farm to Fork, η οποία υπενθυμίζεται πως θέλει μεταξύ άλλων να κόψει στο μισό τη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας. «Η μείωση θα είναι 50% ανά αγρότη, ανά κράτος μέλος ή συνδυαστικά στην ΕΕ; Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές και το κόστος της παραγωγής; Είναι απαραίτητη μια μελέτη επιπτώσεων πάνω σε αυτά που ζητά η Επιτροπή. Δεν θέλουμε μόνο στόχους αλλά και εργαλεία» μετέφερε στην Ευρωπαία Επίτροπο, η οποία δεν σχολίασε κάτι επί της ουσίας.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην ΚΑΠ, όπως εξήγησε προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας και Ευρωβουλής, είναι μια συμφωνία αναφορικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Χωρίς χρήματα, οι προθέσεις δεν αρκούν

«Το πλαίσιο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ συνδέεται άρρηκτα με την οριστικοποίηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο όλοι προσβλέπουμε τόσο πολύ», δήλωσε η ίδια σχολιάζοντας τη πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στο κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να συλλογιστούμε: την Πράσινη Συμφωνία, το Farm to Fork, τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και την ΚΣΠ, είναι στρατηγικές που αλληλοσυνδέονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στοχεύουμε σε έναν γενικό προσανατολισμό του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για την ΚΑΠ και της στρατηγικής Farm to Fork ως τον Οκτώβριο» δεσμεύτηκε η κα. Κλόκνερ που κάλεσε τους 26 άλλους υπουργούς γεωργίας της ΕΕ να κάνουν τη συμβολή τους.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σχολίασε: «Υπάρχει μία ευρύτερη συναίνεση ότι οι συστάσεις της πολιτικής από το Χωράφι στο Πιάτο δεν μπορούν να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή όμως επιμένει ότι πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ. Η αντίρρηση σε αυτό εδράζεται στο εξής: Μένουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα. Μένουν ζητήματα που κανείς πρέπει να δει πώς θα επιλυθούν. Πώς εξειδικεύονται οι στόχοι αυτοί, ανά κράτος μέλος. Αυτός ο τρόπος εξειδίκευσης παραμένει απροσδιόριστος. Δεν έχουμε ακόμα μελέτη επιπτώσεων. Συζητάμε π.χ για τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστασίας. Αυτό μπορεί να επιφέρει μία σημαντική μείωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας στο χωράφι. Τι επίπτωση θα έχει αυτό στις τιμές, στους καταναλωτές, τι επίπτωση στη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Τι συνέπειες για το εισόδημα των παραγωγών. Μπορεί για παράδειγμα αυτό να αντιμετωπιστεί με τη χρήση τεχνολογιών που κάνουν μία πιο στοχευμένη εφαρμογή των προϊόντων φυτοπροστασίας, χωρίς όμως να υπονομευτούν άλλες παράμετροι. Αν δεν λυθούν αυτά τα ερωτήματα τότε είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ενσωματωθεί οποιαδήποτε μορφή δεσμευτικότητας και νομίζω ότι πρώτα πρέπει να λυθούν τα ζητήματα αυτά προτού συζητήσουμε για την αποδοχή μίας δεσμευτικής προσέγγισης των συστάσεων».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά