BACK TO
TOP
Πολιτικές

Δεν πρέπει να στείλουμε την αγροτική παραγωγή εκτός Ευρώπης τονίζει η Γερμανία

Με το «σύνθημα» να μην διώξουμε την αγροτική παραγωγή έξω από τα σύνορα της ΕΕ, υποδέχεται η Γερμανίδα υπουργός Γιούλια Κλόκνερ την Δευτέρα 20 Ιουλίου τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες,  στην πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου υπό τη γερμανική Προεδρία που μάλιστα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

EdCQKoTWsAAb_g7

11
0

Τα οικο-προγράμματα και η Στρατηγική από το Χωράφι στο Πιάτο θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση αυτή, με την Γερμανίδα υπουργό να δηλώνει κατά την υποδοχή της ότι οι προσεγγίσεις επί της ΚΑΠ θα πρέπει να είναι προσεχτικές, όπως αρμόζει στην «αρχαιότερη ίσως πολιτική της Ευρώπης», ενώ θα πρέπει παράλληλα οι όποιες φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις να μην υποχρεώσουν σε εγκατάλειψη των αγροτικών δραστηριοτήτων πολλούς εκ των συντελεστών, αφού τότε «κανένα καλό δεν θα προκύψει για το περιβάλλον, αν σπρώξουμε την αγροτική παραγωγή σε περιοχές στις οποίες δεν έχουμε πολιτική επιρροή».





Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη στρατηγική «Aπό το αγρόκτημα στο πιάτο», την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Στόχος της είναι να γίνουν πιο βιώσιμα τα συστήματα τροφίμων στην Ευρώπη. Μάλιστα ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα έχει η κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας υπουργού Γιούλια Κλόκνερ και της Κύπριας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη η οποία συνυπογράφει την πολιτική της Κομισιόν.

Επίσης, η γερμανική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της για τη γεωργία και την αλιεία.

 

Το πιάτο δεν έρχεται χωρίς την ΚΑΠ

Με τρία καίρια ερωτήματα για τα οικο-προγράμματα, συνέρχεται τη Δευτέρα 20 Ιουλίου το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, πρώτο υπό Γερμανική προεδρία και στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής για Πολυετές και Ταμείο Ανάκαμψης

Σίγουρα, «δεν µπορείς να φτάσεις στο πιάτο, αν δεν περάσεις πρώτα από το χωράφι», όπως δηλώνει η Γερµανίδα πρόεδρος του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας, Γιούλια Κλόκνερ, όπως και να ενσωµατώσεις ενισχυµένους «πράσινους» στόχους χωρίς επαρκή χρηµατοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πάνω, σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί την προσεχή ∆ευτέρα 20 Ιουλίου, η πρώτη υπό γερµανική Προεδρία σύνοδος Υπουργών Γεωργίας που θα πραγµατοποιηθεί µε φυσική παρουσία, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδηµίας του κορωνοϊού, και στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής για Πολυετές και Ταµείο Ανάκαµψης (17-18 Ιουλίου).

Στην ατζέντα, της Συνόδου η πράσινη αρχιτεκτονική της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η αξιολόγηση της πορείας των έκτακτων µέτρων που θεσπίστηκαν για την αναχαίτηση των διαταραχών στους τοµείς οπωροκηπευτικών και του οίνου λόγω της πανδηµίας.

Με βάση το έγγραφο εργασίας που έχει διανεµηθεί στις εθνικές αντιπροσωπείες των κρατών-µελών πάνω στο οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν σε συνέχεια των προσεγγίσεων της Φινλανδικής και Κροατικής Προεδρίας είναι κατά πόσο είναι εφικτή:

  Μια «ενιαία ποσοστιαία προσέγγιση» για περιβαλλοντικές και κλιµατικές δαπάνες, που συνεπάγονται συµβολή και από τους δύο πυλώνες, ήτοι άµεσες ενισχύσεις και προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης. Αυτή εξάλλου η ιδέα της συµβολής και από τους δύο πυλώνες θεωρήθηκε ότι αξίζει να ληφθεί υπόψη από τις αντιπροσωπείες, στην διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας στις 6 Ιουλίου καθώς και το γενικότερο θέµα του τρόπου διασφάλισης ενός κοινού ελάχιστου επιπέδου φιλόδοξων στόχων σε επίπεδο ΕΕ.

  Η χρηµατοδότηση από τον α’ πυλώνα των οικο-προγραµµάτων (eco-schemes). Σύµφωνα µε την πρόταση της Επιτροπής, πρέπει να είναι υποχρεωτικά για τα κράτη µέλη, αλλά προαιρετικά για τους αγρότες. Στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας στις 6 Ιουλίου, αρκετές αντιπροσωπίες υποστήριξαν την ιδέα των οικο-προγραµµάτων, εντούτοις οι απόψεις σχετικά µε την υποχρεωτική ή εθελοντική εφαρµογή από τα κράτη µέλη εξακολουθούν να αποκλίνουν. Εκείνοι που τάσσονται υπέρ µιας εθελοντικής προσέγγισης υποστήριξαν ότι, καθώς τα οικολογικά συστήµατα αποτελούν ένα νέο µέσο, η υιοθέτησή τους από τους αγρότες µπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί κρίνοντας απαραίτητη οικονοµική ευελιξία. Ορισµένα κράτη µέλη τόνισαν ότι, χωρίς επαρκή οικονοµική ευελιξία, η πιθανή ανεπαρκής απορρόφηση αυτών των µέσων θα είχε ως αποτέλεσµα την απώλεια διαθέσιµων πόρων.

 Η θέσπιση ενός ενιαίου ελάχιστου ποσοστού αγρανάπαυσης για όλη την Ευρώπη.

Επί των ζητηµάτων αυτών η Γερµανίδα πρόεδρος θα ζητήσει από τους υπουργούς Γεωργίας την ∆ευτέρα να τοποθετηθούν στα εξής ερωτήµατα:

Α) Ποιες ευελιξίες στον προγραµµατισµό και την εφαρµογή θεωρείτε απαραίτητες για την υποστήριξη ενός οµοιόµορφου πλαισίου σε όλη την ΕΕ για τα οικολογικά συστήµατα;

Β) Ποια κριτήρια θεωρείτε καθοριστικά για τον καθορισµό του επιπέδου ενός πιθανού πλαισίου σε ολόκληρη την ΕΕ;

Γ) Πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιµο να καθοριστεί ένα οµοιόµορφο ελάχιστο ποσοστό αγρανάπαυσης σε ολόκληρη την ΕΕ (GAEC 9); Εάν ναι, σε ποιο επίπεδο πρέπει να οριστεί; Και θα πρέπει επίσης να καταµετρηθούν οι παραγωγικές περιοχές σε αυτό το ποσοστό;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία