BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αύξηση ενίσχυσης νεαρών αγροτών με 60 εκατ. ευρώ ετησίως

Συμφωνία επιτεύχθηκε σε κοινοτικό επίπεδο για αύξηση της επιδότησης από το 2% του Εθνικού Φακέλου στο 3% για το καθεστώς νεαρών αγροτών των άμεσων ενισχύσεων, με εφαρμογή από το 2023, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΚΑΠ στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας.

peter_jahr_3

Γιώργος Κοντονής

96
2

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται στα 57-60 εκατ. ευρώ ετησίως για τους Έλληνες νεαρούς αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν αυτό το βοήθημα που υπολογίζεται με βάση τα δικαιώματα ενίσχυσης που έχουν, εφόσον είναι κάτω από 40 ετών και έχουν εγκατασταθεί στη γεωργία μέσα στην 5ετία.

Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του Κοινοβουλίου της ΕΕ, Peter Jahr (CDU)εάν επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στον τριμερή διάλογο στις 26 Μαρτίου, θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ τον Μάιο.


Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Λούι Πλάνας.

Σύμφωνα με το aiz.info, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν συμμερίζονται την ίδια αισιοδοξία. Ο Martin Häusling (Πράσινοι, Γερμανία) συνεχίζει να προειδοποιεί για την τακτική καθυστέρησης από την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να είναι σε θέση να επιβάλει τα αιτήματά της υπό πίεση χρόνου.

Συντομεύετε με την ΚΑΠ λέει ο Λιβανός 
Παρέμβαση ζητώντας να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ έκανε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, ο Έλληνας υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, επικαλούμενος τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που έχουν στην εγχώρα πρωτογενή παραγωγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η πανδημία. 

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: 

Λιβανός : Να συμφωνηθεί το ταχύτερο η νέα ΚΑΠ γιατί οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο

 Την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ ζήτησε από τους ομολόγους του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. 

 Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι κρίσιμη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή στα ανοικτά ζητήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής .

 Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο ΥΠΑΑΤ δήλωσε : 

 «Στόχος της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση, όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν, της συζήτησης και της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Μία νέα ΚΑΠ βιώσιμη, μία νέα ΚΑΠ πράσινη, μία νέα ΚΑΠ που θα στηρίζει τους Έλληνες αγρότες, που θα δίνει τα εργαλεία ανάπτυξης και βιωσιμότητας για τους Έλληνες γεωργούς, που θα τους δίνει προστιθέμενη αξία στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μας.

 Οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν, δεν πρέπει να περιμένουν άλλο».



Πρόσκληση στη Βάθη
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, συζήτησε τις προοπτικές της νέας ΚΑΠ.
Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται: 

Η νέα ΚΑΠ και η προστασία των ελληνικών προϊόντων στο επίκεντρο των επαφών του Σπήλιου Λιβανού στις Βρυξέλλες

Συναντήσεις του ΥΠΑΑΤ με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Γιάννους Βοϊτσεχόφτσκι και τον Ιταλό ομόλογό του κ. Στέφανο Πατουανέλλι

 Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Γιάννους Βοϊτσεχόφτσκι είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Συζητήθηκαν οι  προοπτικές της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροδιατροφής και της ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων μας.

Ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός  προσκάλεσε τον κ.  Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Βοϊτσεχόφτσκι να έρθει στην Ελλάδα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες για να συζητήσει τη νέα ΚΑΠ από κοντά  με τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς.

Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια  με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Στέφανο Πατουανέλλι έγινε αναφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις στον τομέα των αγροδιατροφικών  προϊόντων οι οποίες κατά κοινή διαπίστωση είναι εξαιρετικές. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη προστασία και προώθηση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης. Τέλος, συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα της εν εξελίξει κανονιστικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας Ελλάδα και Ιταλία έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το σχήμα Nutri-score.

Τον κ. Λιβανό συνοδεύει ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Νωρίτερα το agronews.gr έγραφε:

Τα εννέα σημεία της ΚΑΠ ξανά σε διαπραγμάτευση, σκέψεις για δικαιώματα σε αγροτικές γαίες

Δικαιώµατα σε αγροδασικά αγροτεµάχια, πριµ πρώτης εγκατάστασης για αγρότες άνω των 40, ενισχύσεις µικροκαλλιεργητών και ανώτατο όριο επιδοτήσεων, είναι µεταξύ άλλων τα ζητήµατα που τίθενται ξανά στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

Αυτά τα «κρίσιµα», όπως χαρακτηρίζονται, θέµατα, ώστε να προχωρήσει ο τρίλογος (Κοµισιόν, Συµβούλιο, Ευρωβουλή), για τη συγγραφή του στρατηγικού σχεδίου ανά κράτος-µέλος. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το έγγραφο που διαµοιράστηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν τη σύνοδο, οι υπουργοί καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους για:

1) Αγροδασικά δικαιώµατα (άρθρο 4): Να ενεργοποιούν δικαιώµατα ενίσχυσης µικτά συστήµατα µε κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία µη παραγωγικών δένδρων, ζητά η Ευρωβουλή.

2) Ενεργός αγρότης (άρθρο 4): Η Γενική Προσέγγιση του Συµβουλίου προβλέπει εθελοντικά την υιοθέτηση της έννοιας ενεργού γεωργού, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή ζητούν την υποχρεωτική εφαρµογή του. Περαιτέρω αποκλίσεις περιλαµβάνουν τα κριτήρια στον ορισµό, µε το Κοινοβούλιο να απαιτεί από τους ενεργούς αγρότες να συµµετέχουν σε µια ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα και να παρέχουν δηµόσια αγαθά, και το αίτηµα του Κοινοβουλίου για αρνητικό κατάλογο.

3) Νεοεισερχόµενοι αγρότες-New farmers (άρθρο 4): Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να προσθέσει έναν ορισµό για τους νεοεισερχόµενους αγρότες, µαζί µε µέτρα στήριξης για την πρώτη εγκατάστασή τους.

4) Πριµ ανταγωνιστικότητας (άρθρο 28α): Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να υποχρεώσει τα κράτη µέλη να δηµιουργήσουν «προγράµµατα ενίσχυσης» (boost-schemes) στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων για να υποστηρίξουν αγρότες που δεσµεύονται να δαπανήσουν χρήµατα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η τροπολογία αυτή δεν έχει ακόµη συζητηθεί.

5) Ανώτατο όριο ενισχύσεων (άρθρο 15): Οι θέσεις αποκλίνουν ιδίως για το κατά πόσον η µείωση των πληρωµών θα είναι εθελοντική, όπως απαιτείται από το Συµβούλιο, ή υποχρεωτική, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προτάθηκε από την Επιτροπή. Περαιτέρω διαφορές σχετίζονται µε το πεδίο εφαρµογής (να περιορίζεται στη βασική ενίσχυση σύµφωνα µε το Συµβούλιο, να επεκτείνονται σε όλες τις άµεσες πληρωµές σύµφωνα µε τα άλλα δύο µέρη).

6) Εσωτερική σύγκλιση (άρθρο 20): Η κύρια διαφορά µεταξύ των θέσεων σχετίζεται µε το ερώτηµα εάν τα δικαιώµατα ενίσχυσης πρέπει να ευθυγραµµιστούν πλήρως έως το έτος διεκδίκησης 2026.

7) Καθεστώς µικροκαλλιεργητών (άρθρο 25): Αίτηµα για καθορισµό ανώτατο ποσού σε επίπεδο ΕΕ για την επιλεξιµότητα αυτής της ενίσχυσης (π.χ 2.500 ευρώ πανευρωπαϊκά κ.ο.κ).

8) Αναδιανεµητική ενίσχυση (άρθρο 26): Η κύρια διαχωριστική γραµµή µεταξύ του Συµβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι εάν θα δοθεί στα κράτη µέλη η επιλογή να χορηγήσουν αυτές τις πληρωµές, όπως ζήτησε το πρώτο, ή να τα υποχρεώσουν, όπως ζήτησε το τελευταίο και προτείνει η Επιτροπή.

9) Καθεστώς νεαρών αγροτών (άρθρο 27): Οι απόψεις αποκλίνουν στο ελάχιστο επίπεδο χρηµάτων που πρέπει να κατανεµηθεί στους νεαρούς αγρότες (άµεσες ενισχύσεις), µε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά τουλάχιστον 4% των άµεσων πληρωµών, σε σύγκριση µε το 2% που πρότεινε η Επιτροπή και υποστηρίχθηκε από το Συµβούλιο.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2021 22:07kostas

ενας νεος αγροτης που παιρνει δικαιωματα 5000 ευρω τωρα παιρνει με 36,5% προσαυξηση.με τις επιπλεον προσαυξησεις που λετε ποσα θα παρει 10000?γιατι τοσα βγαινουν σιγουρα και ισως παραπανω?

Απάντηση

22-03-2021 18:10Γιώργος Ροδόπη

Για το βαμβάκι πότε θα δώσει ο υπουργός ημερομηνία πληρωμής για το 25αρι που λέει λόγο covid..?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά