BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πώς κουμπώνουν τα πριμ των 50 ευρώ το στρέμμα σε κριθάρι, βρώμη, όσπρια

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ειδικές ενισχύσεις πάνω από 50 ευρώ το στέμμα οι οποίες εισάγονται με τη νέα ΚΑΠ ως πτυχή στο λεγόμενο πρασίνισμα, επικεντρώνονται σε κριθάρι, βρώμη και γηγενείς ποικιλίες οσπρίων και «δένουν» με εναλλαγές συγκεκριμένων καλλιεργειών. Πρόκειται για ειδικά πριµ της νέας ΚΑΠ η οποία ενεργοποιείται με το νέο χρόνο και εξασφαλίζουν οι επιλογές που θα ακολουθήσουν τις επόµενες ηµέρες οι αγρότες στις φθινοπωρινές σπορές. Οι εν λόγω επιλογές εξασφαλίζουν ενίσχυση 52 ευρώ το στρέµµα για σπορά µικρού βιολογικού κύκλου κριθαριού σε χωράφι µε µηδική ή 62,8 ευρώ για γηγενείς ποικιλίες οσπρίων.

orgoma_2

Πέτρος Γκόγκος

177
21

Το ολοκληρωµένο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, όπως δηµοσιεύθηκε προ ολίγων ηµερών και µένει πλέον και τυπικά να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών, περιλαµβάνει µεταξύ άλλων στις δράσεις του νέου πρασινίσµατος, ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για παραγωγή ζωοτροφών. Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη/ποικιλίες που αντικαθίσταται και το είδος/ποικιλία που εγκαθίσταται. 

Ο πίνακας των ειδικών ενισχύσεων στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ (σελ. 355-356)

Η δέσµευση των παραγωγών αφορά την επιλογή καλλιέργειας βάσει των εξής:

α) ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών αραβοσίτου, µηδικής και βάµβακος,

β) τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,

γ) στην εισαγωγή νέων ή/και καινοτόµων ή/και µε καινοτόµο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερµικές συνθήκες και στις αναµενόµενες, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, µεταβολές.

Συγκεκριµένα, ο σχεδιασµός δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης µηδικής µε καλλιέργεια βίκου, η οποία εξασφαλίζει πριµ 48,8 ευρώ το στρέµµα.

Σε περίπτωση που ένας παραγωγός ξεκινήσει να καλλιεργεί αυτές τις ηµέρες βίκο σε χωράφι που είχε σπείρει την περασµένη άνοιξη βαµβάκι ή καλαµπόκι, τότε εξασφαλίζει ένα πριµ 10,9 ή 31,6 ευρώ το στρέµµα αντίστοιχα.

Αναλυτικά ο σχεδιασμός με τα ειδικά πριμ ενίσχυσης: 



Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:

Για τα µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά, τα αντίστοιχα ποσά διαµορφώνονται ως εξής:

  • Από µηδική σε µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά 52,2 ευρώ/στρέµµα
  • Από βαµβάκι σε µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά 14,3 ευρώ/στρέµµα
  • Από καλαµπόκι σε µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά 29,7 ευρώ.

Ειδικά στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, αν κάποιος παραγωγός ολοκληρώσει αυτές τις ηµέρες µε τη συγκοµιδή βαµβακιού ή έχει τελειώσει τον αλωνισµό καλαµποκιού πριν από λίγο καιρό, τότε µπορεί να ξανασπείρει το ίδιο χωράφι µε χειµερινά σιτηρά µικρού βιολογικού κύκλου και να εξασφαλίσει αυτά τα πριµ.

Όπως εξηγούν στην Agrenda καθηγητές που συµµετείχαν στον σχεδιασµό του ελληνικού πλάνου για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, η εν λόγω δράση έρχεται να ευνοήσει  κυρίως την καλλιέργεια κριθαριού µικρού βιολογικού κύκλου, του τριµηνίτικου όπως το λένε στους κάµπους. Συγκεκριµένα, πρόκειται για ποικιλίες κριθαριού µικρού βιολογικού κύκλου που στην Ευρώπη σπέρνονται νωρίς την άνοιξη για συγκοµιδή µέσα στο καλοκαίρι. Στο ελληνικό κλίµα, αρκετοί παραγωγοί που επιλέγουν τις ποικιλίες αυτές, οι οποίες αφορούν και ποιοτικά κριθάρια που κατευθύνονται για βυνοποίηση, προχωρούν σε σπορά µέσα στο Νοέµβριο και αλωνίζουν τον Μάιο.

Έως 62,8 ευρώ για τοπικές ποικιλίες

Στην ίδια κατηγορία ειδικών πριµ, περιλαµβάνεται και ενίσχυση για την καλλιέργεια ετήσιων τοπικών ποικιλιών, καθώς και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ή και άγριων συγγενών καλλιεργούµενων ειδών. Σηµειώνεται ότι εδώ δεν υπάρχει υποχρέωση µετατροπής της καλλιέργειας. 

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στην κατηγορία αυτή η περίπτωση της καλλιέργειας ρεβιθιού. Συγκεκριµένα, η ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρµοσµένων ποικιλιών ψυχανθών ή κάποιας ντόπιας ποικιλίας, συνεπάγεται µια ενδεικτική τιµή ενίσχυσης
στα 62,8 ευρώ το στρέµµα.

Για την καλλιέργεια προσαρµοσµένων ποικιλιών χειµερινών σιτηρών, η ενίσχυση που προτείνεται στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, αφορά σε 31,3 ευρώ το κιλό.Για την καλλιέργεια προσαρµοσµένων ποικιλιών φαρµακευτικών ή αρωµατικών φυτών, η ενίσχυση φτάνει τα 82,4 ευρώ το στρέµµα.

Τέλος, προβλέπεται και η ενίσχυση για την εισαγωγή καινοτόµων ανθεκτικών καλλιεργειών η οποία ανέρχεται σε 60,6 ευρώ το στρέµµα. Ο υπολογισµός της ενίσχυσης στηρίζεται στην εκτίµηση του µέσου εισοδήµατος που προκύπτει από την καλλιέργεια ενός εκταρίου µε κάποια από τα υπό αποκατάσταση είδη/ποικιλίες (απαιτητικά σε νερό και λοιπές εισροές) από το οποίο αφαιρείται το εισόδημα που αναμένεται να προκύψει από την καλλιέργεια ενός εκταρίου με το προτεινόμενο είδος/ποικιλία. Η ανά εκτάριο διαφορά αποτελεί και το ποσό της ενίσχυσης κατ' έτος. 


Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

31-10-2023 14:28Nobbyip

<a href=http://levitr.sbs>levitra vardenafil 20mg</a> I have no clue what is going on with my body

Απάντηση

25-03-2023 06:46blootte

Breast Cancer Res Treat 2013; 142 3 559 567 <a href=https://buycialis.lol>soft tab cialis</a>

Απάντηση

06-11-2022 22:53Στεεφανος

Μαλακιες ο καθενας κοιταζει την καμπουρατου. Τ γαμημενα δικαιωματα να κοπουν και οι επιδ.... να διδονται βασει τιμολογιων να σταματησει και η παραηκονομια και η φοροδιαφηγει

Απάντηση

01-11-2022 18:52Στέλιος

Διαβάζω αποσπάσματα από το ρεπτοταζ σας για την νέα ΚΑΠ και φαίνονται πολλά ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση . Άσχετα αν ορισμένοι "σοβαροί¨ γεωργοί αλληλοκαρφώνονται η ειρωνεύεται ό ένας τις μελλοντικές ενισχύσεις του άλλου. Ομως είμαστε στον Νοέμβριο και τελικές αποφάσεις δεν είδαμε. Αν φτιαξει ο καιρός θα σπείρουμε με τους σπόρους που ηδη εξασφαλίσαμε είτε με αγορά είτε με ιδιοπαραγωγή. Δεν πιστεύω να μας ζητήσουν τον Δεκέμβριο (μετά την σπορά) η ακόμη αργότερα και καρτελάκια σπόρων προκειμένου να τύχουμε των επιδοτήσεων; Αν το γνωρίζουμε έγκαιρα θα επιλέξουμε αυτό που μας συμφέρει. Διαφορετικά θα αρχίσουν οι άνομες συναλλαγές . Για τον λόγο αυτό κύριοι αρμόδιοι ΤΣΑΚΙΣΤΕΙΤΕ και αποφασίστε έγκαιρα και αν δεν μπορείτε να κάνετε γρήγορα αλλάξτε δουλειά. Η στρατηγική του να διαρρεουμε αποσπασματικά για να βλέπουμε αντιδρασεις και να κερδίζουμε χρόνο δεν είναι τίμιο. Αν πάλι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία στο να αποφασίσετε γρήγορα τότε για την πρώτη χρονιά εφαρμογής της να είναι χαλαρά τα κριτήρια και να συμπεριληφθούν όσοι δεν εφαρμόσουν κατά γράμμα τις προυποθέσεις.

Απάντηση

01-11-2022 18:17Απος

Και εμείς που δηλώνουμε 800 στρέμματα βαμβάκια και δεν τα σπέρνουμε τι θα κάνουμε θα πεινάσουμε εμείς θέλουμε να ζούμε πάντοτε στη λαμόγια και να μη σπέρνουμε και να θερίζουμε να δηλώνουμε ότι να ναι χωράφια και να παίρνουμε συνδεδεμένη στα βαμβάκια δηλαδή θα πάτε να μας κάνετε ανθρώπους ντροπή σας

Απάντηση

31-10-2022 23:38Θανος

Νάστε σίγουροι αυτοί τίποτα δεν θα δώσουμε μας κάνανε αναδασμόυς με καναλετα και τώρα ζητάνε σταγονίδια για να πάρεις συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, μπλέξαμε με αυτους

Απάντηση

31-10-2022 21:15ΒΑΜΒΑΚΑΣ

Καλλιεργώ 1500 στρέμματα βαμβάκι.Αντι να δώσουν μεγαλύτερη συνδεδεμένη στο λευκο χρυσο της ελλάδας που είναι εξαγώγιμο προιόν πάνε να δώσουν λεφτά σε πατάτες και ρεβυθια που κανείς δεν έχει ιδέα πως καλλιεργούνται όπως και οι εισαγωγές σε αυτά τα προιοντα κανουν τα ελληνικά προιόντα ασυμφορα.Πρέπει η συνδεδεμένη στο βαμβάκι να πάει στα 90 ευρώ και ελάχιστη τιμή στο προιόν όχι κάτω από 0,85 το κιλό.

Απάντηση

31-10-2022 18:14Γιώργος

Κι αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να δώσουνε συνδεδεμένοι σε πράγματα πρώτης ανάγκης όπως είναι τα όσπρια η πατάτα τα σιτηρά αυτά πρέπει να κοιτάξει η κυβέρνηση και πιστεύω να είναι στο σωστό προγραμματισμό όλα αυτά και όχι το βαμβάκι που είναι ένα άχρηστο προϊόν για άχρηστους ανθρώπους

Απάντηση

31-10-2022 18:06Γιώργος

Μάθανε τα κοπρόσκυλα η βαμβακαδες στην συνδεδεμένη τόσα χρόνια σε ένα προϊόν άχρηστο και τους πειράζει που θα δοσουνε στα σιτηρά και στα όσπρια στην επισιτιστική κρίση που θα ρθει τι θα τρώμε βαμβάκι Ε λαμόγια βαμβακοπαραγωγοί πού δηλώνεται ξερικά βαμβάκια και παίρνετε τόσα χρόνια επιδοτήσεις κοπρίτες

Απάντηση

31-10-2022 14:03Δημος

Υπάρχει λίστα για αυτές τις καινοτόμες ποικιλίες και τις ελληνικές;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά