BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Απλώνεται σε κάμπους που είναι εκτός το πριμ καλαμποκιού το 2024

Σε διαδικασία αναθεώρησης βρίσκεται ο χάρτης Υδάτων της χώρας που θα επηρεάσει άµεσα την επιλεξιµότητα των αγροτεµαχίων για τη λήψη συνδεδεµένης ενίσχυσης καλαµποκιού, διαδικασία που θα έπρεπε να έχει τελειώσει ήδη από το 2022 µε βάση τα αναρτηµένα χρονοδιαγράµµατα στη ∆ιεύθυνση Υδάτων του ΥΠΕΝ.

4_137

Γιώργος Κοντονής

8886
6

Όπως φαίνεται λοιπόν µοιάζει απίθανο για το έτος ενισχύσεων 2023 να υπάρξει κάποια αλλαγή στους χάρτες που ισχύουν από το 2015, δηλαδή µία ολόκληρη 8ετία, ενώ κάθε Σχέδιο κανονιστικά είναι 6ετές και δεν µπορεί να αποτελεί επικαιροποιηµένο και έγκυρο κριτήριο. Ήδη φωνές ακούγονται από παραγωγικούς φορείς σε Θεσσαλία, Ροδόπη και Ηλεία όπου... ακόµη ανεπίσηµα φυσικά, φαίνεται πως αρκετές εκτάσεις αποκλείονται από τη συνδεδεµένη καλαµποκιού, εφόσον βρίσκονται σε υδατικά συστήµατα µε κακή ποιοτική ή ποσοτική κατάσταση.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Βέβαια, και πάλι οι αγρότες δεν πρέπει να ελπίζουν σε θεαµατικές αλλαγές στο νέο χάρτη σε σχέση µε εκείνον που ίσχυε στο παρελθόν, µε βάση τουλάχιστον τα όσα αναφέρονται στη διαβούλευση της 2ης Αναθεώρησης των Σχεδίων ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταµών (Σ∆ΛΑΠ). Εν ολίγοις, εκτός απροόπτου, το 2023 η συνδεδεµένη καλαµποκιού αναµένεται να δοθεί µε βάση τον παλιό χάρτη υδάτων, και το 2024 θα ενεργοποιηθεί ο νέος.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ, Σπυριδούλας Λιάκου, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή που αφορά τη συνδεδεµένη καλαµποκιού, η οποία αναφέρει ότι όλα θα είναι έτοιµα «έως το τέλος του 2023» χωρίς να διευκρινίζει το πότε:

«Επισηµαίνεται ότι η 2η Αναθεώρηση των Σ∆ΛΑΠ και των αντίστοιχων ΣΜΠΕ είναι υπό κατάρτιση και αναµένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023 µε τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι σχετικά ενήµερες. Αντίστοιχα, οι άδειες χρήσης ύδατος των υφιστάµενων σηµείων υδροληψίας παραµένουν σε ισχύ έως ένα έτος µετά την έγκριση της 2ης Αναθεώρησης των Σ∆ΛΑΠ. Στο πλαίσιο της ως άνω Αναθεώρησης και προκειµένου να καταρτιστούν οι αντίστοιχοι χάρτες ποιοτικής (οικολογικής και χηµικής) και ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστηµάτων γίνεται συστηµατική παρακολούθηση των παραµέτρων και ουσιών βάσει της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 5384/Β/19.11.2021) του Εθνικού ∆ικτύου Παρακολούθησης (Ε∆Π) αποβλέποντας στη δηµιουργία µιας ολοκληρωµένης εικόνας της κατάστασης των υδάτων σε κάθε λεκάνη απορροής ποταµού (ΛΑΠ).

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Ε∆Π, πραγµατοποιούνται µετρήσεις στις ευπρόσβλητες περιοχές ώστε να αξιολογηθεί η υφιστάµενη κατάσταση σε σύγκριση µε παλαιότερες και να αποτιµηθεί η δυναµική του φαινοµένου της νιτρορύπανσης. Επιπρόσθετα, έχει προβλεφθεί, κατά τόπους και όπου κρίνεται απαραίτητο, η προσθήκη σταθµών παρατήρησης προκειµένου να αυξηθεί η πρωτογενής πληροφορία και η αντιπροσωπευτικότητα των µετρήσεων και δεδοµένων και συνεπώς, να επανεκτιµηθεί και επαναπροσδιοριστεί η ποιοτική και ποσοτική τους κατάσταση κατά τη διαδικασία κατάρτισης της 2ης Αναθεώρησης των Σ∆ΛΑΠ».

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

18-04-2023 22:22Δραμινος

Εκεί στη Θεσσαλία μάθατε να παίρνετε τα πάντα εσείς. Ξαφνικά το νερό σας καθάρισε από νιτρικά και θα μπουν οι εκτάσεις σας στην ενίσχυση καλαμποκιού. Τόσα χρόνια παίρνετε διπλές και τριπλές επιδοτήσεις ενώ οι πιο Βόρειες περιοχές με το ζόρι κρατάνε να μην τα παρατήσουν . Όχι κομφουζιο όχι απονιτροποιηση όχι χιόνισε όχι έβρεξε όχι έριξε χαλάζι όχι έκανε καύσωνα. Μας πρηξατε για να μην πω κάτι άλλο. Η αγροτική παραγωγή δεν είναι μόνο στην Θεσσαλία κύριοι. Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη δύναμη με τους πολιτικούς σας αλλά έως εδώ. Πρόγραμματα και τρίχες. Επιδότηση μόνο στην παραγωγή στο κιλό κάθε είδους και τίποτε στην έκταση. Φτάνει η κλοπή.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

15-04-2023 20:33Γιώργος

Βλάχοι Γεωργαντά γιατί δεν έβαλες τα λεφτά στις συνδεδεμένες σε όλους τους αγρότες της φυτικής παραγωγής εσύ θέλεις να παίρνεις τα λεφτά κάθε μήνα σαν υπουργός άντε να μη σε ρίξω καμιά κατάρα

Απάντηση

15-04-2023 17:06Ο ΒΟΡΕΙΟΣ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...!..Η ΣΥΝΔΔΕΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ ΔΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ...ΚΤΛ..ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 30-40 €...ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ..!! ΠΑΝΑΓΟ ΠΑΛΙ ΣΚΑΤ... ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ...!! Ο Κ(ΟΥ)ΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΤΑ ΠΗΡΕ ΧΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟ..ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ..ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ..!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά