Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Συμβόλαια στο τριφύλλι από 16,5 κιλά βάσει πρωτεϊνης μεταξύ ΘΕΣγη και κτηνοτρόφων Ελασσόνας

Μοντέλο τιμολόγησης του τριφυλλιού βάσει της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη εφαρμόζουν πλέον δύο σημαντικοί συνεταιρισμοί του θεσσαλικού κάμπου, με τους αγρότες του ΘΕΣγη να εφοδιάζουν με πρώτης τάξεως τριφύλλι τους κτηνοτρόφους της Ελασσόνας, μέλη του ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ.

trifilithesghres

202
0

Τα συμβόλαια που διαμορφώνονται καλύπτουν ποσότητα 2.500 τόνων, με τιμή βάσης τα 16,5 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού για επίπεδα πρωτεΐνης16%, με την τιμή να αυξάνεται ανάλογα όσο αυξάνεται και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φτάνοντας στα 20 λεπτά το κιλό για τριφύλλια περιεκτικότητας 23% πρωτεϊνη. Στην αγορά η τιμή για το τριφύλλι φτάνει την περίοδο αυτή μέχρι και τα 17 λεπτά το κιλό στο χωράφι του παραγωγού, ωστόσο οι συνεταιριστές του ΘΕΣγη, λειτουργούν βάσει συμβολαίων ανεξάρτητα από τη συνθήκη στην αγορά. Με άλλα λόγια, πέρυσι που η τιμή δεν υπερέβη τα 13-14 λεπτά το κιλό, τα συμβόλαια διατήρησαν την ίδια τιμολογιακή πολιτική με βάση τα 16,5 λεπτά.

Όπως εξηγεί στο Agronews ο Παναγιώτης Ευάγγελος, το μοντέλο παραγωγής είναι συγκεκριμένο, αφού απαιτούνται ποιοτικά προϊόντα θρέψης, κοπή πριν από τις 30 ημέρες και χαμηλά επίπεδα υγρασίας. «Το σκεπτικό είναι ότι όταν δουλεύουμε έτσι, ουσιαστικά δεν έχουμε ανταγωνιστή και δεν μας επηρεάζουν τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Πουλάμε πρωτεΐνη» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το εγχείρημα γίνεται με την επιστημονική συνδρομή του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του επίκουρου καθηγητή Ανδρέα Φώσκολου. Πέρα από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ», εφοδιάζονται υψηλής πρωτεΐνης μηδική και οι κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού Καρυάς, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τα Καλάβρυτα.   

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει για τη συνεργασία αυτή:

Σε νέο πρωτοποριακό συμβόλαιο πώλησης τριφυλλιού με βάση την πρωτεΐνη προχωρά ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣγη» με τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ». Οι δύο πρωτοποριακοί Συνεταιρισμοί του νομού Λαρίσης, με την επιστημονική συνδρομή του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, και πιο συγκεκριμένα του επίκουρου καθηγητή Ανδρέα Φώσκολου, προχώρησαν στην σύναψη συμβολαίου στο οποίο η τιμολόγηση του τριφυλλιού  θα γίνεται  με βάση την πρωτεΐνη.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των δύο Συνεταιρισμών για την παραγωγή προϊόντων με άριστες ποιοτικές προδιαγραφές και το επιστημονικό ενδιαφέρον των μελών του εργαστηρίου Ζωοτεχνίας-Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οδήγησαν στη διεξαγωγή έρευνας με στόχο τον προσδιορισμό της οικονομικής αξίας του σανού μηδικής στα σιτηρέσια αγελάδων και αιγοπροβάτων γαλακτοπαραγωγής με βάση την χημική του σύσταση (Ολικές αζωτούχες και κυτταρικό τοίχωμα-NDF). Η προσπάθεια δικαιότερου προσδιορισμού της τιμής του σανού μηδικής συνεχίζεται έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη και η πεπτικότητά του.

Ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» συνεχίζει να εξελίσσει το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας για την καλλιέργεια μηδικής, η οποία αποτελεί από τα σπουδαιότερα κτηνοτροφικά φυτά για την παραγωγή σανού. Για τρίτη συνεχή χρονιά ανταποκρινόμαστε με μεγάλη επιτυχία στη ζήτηση της αγοράς, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου Ευάγγελος Αντιπρόεδρος του «ΘΕΣγη» καθώς οι συνεργαζόμενοι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτροφικές μονάδες τις προηγούμενες χρονιές έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένες. Φέτος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  Θεσσαλίας στοχεύουμε στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που η τιμή του θα διαμορφώνεται βάσει της περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του Συνεταιρισμού και οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί θα εστιάσουν στην ποιότητα των προϊόντων τους και οι κτηνοτρόφοι θα προμηθεύονται ζωοτροφές υψηλής θρεπτικής αξίας.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» κ. Μηλιώνης Γεώργιος δήλωσε ότι βασικός στόχος του Συνεταιρισμού αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής θέτοντας αυστηρά κριτήρια στην παραγωγική διαδικασία. Προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου αποτελεί η προμήθεια σιτηρεσίων από αξιόπιστους προμηθευτές που εμπορεύονται και παράγουν ζωοτροφές υψηλής θρεπτικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα μας και παράγουμε αγνά ποιοτικά προϊόντα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία